Dette er arkiverte innlegg sortert p堫ategori

FORSIDE BLOGG >PIXLER FOTOS LINKER INFO ARKIV


Alle innlegg i kategorien "Nytt" 
11. Februar 2010
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Google Buzz.

Det ble nylig spekulert i hvordan Gmail skulle "Facebook-ifiseres".

Nå har Google tatt bladet fra munnen, og lanserer tjenesten Buzz.

Buzz skal først og fremst være en ny måte for Gmail-brukere til å dele informasjon, som lenker, videoer og bilder. Det hele gjøres inne fra Gmail.

"I dag lanserer vi en helt ny måte å dele og kommunisere på inne i Gmail. Buzz er en helt ny verden inne i Gmail", sa Buzz-sjef Todd Jackson på en pressekonferanse.

Tjenesten, som beskrives i videoen nedenfor, lar brukerne dele innhold med hverandre slik vi kjenner det fra Facebook. Men Buzz lar seg ikke bruke sammen med den mest populære web 2.0-tjenesten noensinne.

Kun Picasa, Youtube, Flickr og Twitter støttes.

Funksjonaliteten med Twitter er også begrenset. Man kan for eksempel ikke kvitre direkte fra Buzz.

Så hva har Buzz som ikke de hundrevis av andre sosiale nettstedene har?

Det er ikke så godt å si ennå. Men Google selv mener de har gode løsninger på et av problemene med slike sider: Informasjonsoverfloden.

"Vi føler oss bombardert. Vi blir slitne av å måtte manuelt gå gjennom denne flodbølgen av informasjon som skyller over oss, og forsøke å skjønne noe av den", mener produktdirektør Bradley Horowitz i Google.

"Dette har blitt et stort problem, noe vi har blitt flinke til å løse i Google".

Buzz vil bli rullet ut til alle Gmail-brukere de neste dagene.

Her kan du se en video av hvordan det hele skal fungere.

Her kan du se hele Googles presentasjon.


10. August 2009
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Koobface har mutert

Sikkerhetseksperter har sett en ny variant av Koobface, som nok en gang sprer seg via Twitter.

Den nye varianten gjør en av to ting. Enten henviser den deg til en Twitter-side der du oppfordres til å installere ”Flash”. Men Flash-versjonen du installerer er en jukseversjon med virus, forteller Kaspersky til Sc Magazine Australia.

Den andre varianten skal lure deg inn på en side som ligner ekstremt på Facebook for å lure fra deg brukernavn og passord, skriver Sc Magazine UK.

En annen del av Koobfaces mutering er at den nå legger et par tilfeldige ord bak hovedbudskapet. Der den før ville sagt ting som ”My home video: )” inkludert en lenke, legger den nå til en linje som ”HA-HA-HA!!”, ”WOW”, ”LOL” eller OMFG etter tweeten.

Ryan Flores fra Trend Micro mener Koobface er et skremmende Web 2.0-virus fordi det aldri går i dvale og stadig videreutvikler seg, i motsetning til for eksempel Waledac-ormen som sporadisk går i dvale.

"Selv om det ikke er like stort og utbredt sammenlignet med Storm eller Waledac-ormene under deres storhetstid, er Koobface revolusjonerende ondsinnet programvare fordi det er den første Web 2.0-truslen som fortsetter suksessen, som er avgjørende i en tid der nettsamfunn vokser seg store".

Nylig kunne Twitter meddele at de implementerer Google Safebrowsing API for å forebygge lenker som henviser til ondsinnet innhold. Stefan Tanase fra Kaspersky Lab tror ikke det løser hele floka.

"Det kommer definitivt til å stoppe noen angrep, men som vi ser ved det nåværende angrepet vil det ikke rydde bort hele roten til problemet. Det er helt klart et skritt fremover, men et enkelt svelg utgjør ingen bærebjelke".

Ifølge Kasperskys data dukket Koobface først opp i fjor, og brukte blant annet nettverk som Facebook og Myspace for å spre seg. Dataene sier også at det er ti ganger mer effektiv spredning av ormer gjennom slike nettsamfunn, fordi det er stor tillit blant brukerne.

Via Computerworld.


3. August 2009
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Fremmede kan ta over PC-en din

Microsoft sender ut nødreparasjonspakke til Windows-PC-er. Innstaller nå, er beskjeden fra programvaregiganten.

Et sikkerhetshull i utviklerprogramvaren «Visual Studio» gjør at andre kan ta kontroll over din PC hvis du besøker enkelte nettsider. Nå har Microsoft sendt ut en hasteoppgradering til brukerne av Internet Explorer.

"De fleste hjemmebrukerne får den automatisk, gjennom automatisk nedlasting. Dette er som standard skrudd på, men har du skrudd det av bør du sjekke for oppdateringer", sier sikkerhetssjef Ole Tom Seierstad i Microsoft Norge til TV 2 Nyhetene.

Avhengig av hvordan du har stilt inn maskinen, varsles ofte oppdateringer med et symbol som ligner et gult våpenskjold i oppgavelinjen på Windows.

Normalt sender programvareselskapet ut oppdateringer av sin programvare den andre tirsdagen hver måned. Denne oppgraderingen så de imidlertid som så viktig, at de ikke ville vente flere uker med å sende den ut. Ifølge sikkerhetssjefen skyldes dette potensialet for å gjøre skade.

"Det er andre gang i år vi sender ut en oppdatering utenom de planlagte, så det skjer ikke ofte", sier Seierstad. Forrige gang var i forbindelse med Confliker-ormen på senvinteren.

Feilen Microsoft oppdaget Visual Studio rammer deg som bruker ved at det produseres tilleggsfunksjonalitet til nettsider på programmet. Dette kan være alt fra Flash-elementer til videoavspillingsvinduer og skjema for å legge inn informasjon.

Når en nettbruker så besøker en side som inneholder en ActiveX-kontroller med feil, eksponeres brukeren for svakhetene i sikkerhetshullet. Konsekvensene hvis noen utnytter svakheten kan være store for deg som bruker, for din datamaskin blir fritt tilgjengelig for dem som utnytter sikkerhetsbristen:

"De kan overta maskinen eller legge inn spionprogramvare", sier Seierstad.

Sikkerhetssjefen er imidlertid klar på at det enn så lenge ikke er noen fare, siden det så langt ikke er registrert noen nettsteder som utnytter svakheten i koden.

Har du ikke fått oppdatert PC-en, trenger du heller ikke å engste deg før du eventuelt blir utsatt for sikkerhetshullet.

"Det er nesten et spørsmål om når det dukker opp en kode. Men du må besøke en side som inneholder en kode for at det skal være et problem", sier Seierstad.

Microsoft skal også ha kontaktet leverandører av anti-spionprogramvare, slik at de er forberedt på sikkerhetshullet.

"Men det er vanskelig å lage en beskyttelse mot noe som ikke finnes", slår sikkerhetssjefen fast.

Via TV2nyhetene..


" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Windows 7E-planene skrinlegges

Det skal ikke komme noen egen utgave av Windows 7 i Europa. (Foto: Microsoft)

Microsoft satser på at EU vil godta at brukerne får opp en valgmeny for nettleser, og skroter dermed planene om en spesialutgave for Europa, Windows 7E.

Det er budskapet fra selskapet i et nytt blogginnlegg.

Microsoft innrømmer at de ikke er overlykkelige over å gi brukerne hjelp til å velge noe annet enn deres egen nettleser Internett Explorer (IE).

"Som du kan forestille deg var det ikke lett for Microsoft å akseptere ideen om at vi i bunn og grunn vil promotere direkte konkurrerende programvare inne i flagskip-produktet vårt, Windows, sier Dave Heiner", en av selskapets direktører, i bloggen.

Tankene om Windows 7E kom for rundt to måneder siden, ment som en mulig løsning på Microsofts store utfordring med EU. Windows 7E skulle ikke ha noen nettleser innebygd.

Opera har klaget Microsoft inn til EU for monopolvirksomhet, ettersom brukerne til nå ikke har blitt tilbudt noe annet enn nettleseren IE når de har kjøpt datamaskin med Windows.

EU sa seg forrige uke positive til en løsning med en valgmeny, der brukerne gis informasjon og linker om konkurrenter som Opera, Firefox, Chrome, Safari og andre. Valgmenyen vil etter planene dukke opp som en nettside i IE, som vises første gang man kjører nettleseren.

"I kjølvannet av utviklingen forrige uke, og etter hvert som vi teller tilbakemeldinger på Windows 7E som vi har mottatt fra fabrikanter og partnere, er jeg glad for å kunne meddele at vi vil sende den samme versjonen av Windows 7 i Europa i oktober som i resten av verden", skriver Heiner i bloggen.

Dermed skrinlegges 7E-planene, og man går for valgmeny over hele linja.

Heiner innrømmer at leverandørene ikke har satt pris på tanken om å måtte sjonglere med installasjon av Windows 7E og vanlig Windows avhengig av hvilket land datamaskinene skal selges i.

"Flere var bekymret for kompleksiteten i å bytte Windows-versjonen som sendes ut i Europa hvis vårt menyforslag til slutt ble godtatt av kommisjonen og vi hadde sluttet å selge Windows 7E".

Heiner sier også at store, internasjonale selskaper har vært skeptiske til å måtte rulle ut to forskjellige Windows-installasjoner avhengig av land.

"Dette vil også strømlinjeforme prosessen med utrulling i store selskaper, fordi Windows vil være den samme i Europa som i resten av verden".

Det positive for Europa-kunder er at de nå kan oppgradere fra Vista, i ordets rette betydning. Totalfjerningen av IE i Windows 7E hadde gjort at harddisken måtte blitt formatert først.

For Microsofts del betyr løsningen at Microsoft kan selge oppgradering av Windows også i Europa. Med Windows 7E har planen vært å selge fullversjon til oppgraderingspris for å komme rundt utfordringen med at harddisken måtte blitt formatert. Dette har brukerne blitt informert om. Det er foreløpig uklart hva som skjer med brukere som allerede har bestilt «Windows 7E Upgrade», som altså i prinsippet er en fullversjon og ikke en reell oppgradering.

I tillegg kan det godt hende Windows 7E står opp fra de døde om EU ikke spiller på lag, truer Heiner.

"Vi ser at det fortsatt er flere steg igjen for kommisjonens gjennomgang av vårt forslag og at vi ikke er helt ferdig. Hvis valgmenyen ikke aksepteres av en eller annen grunn vil vi måtte vurdere alternative veier, inkludert reintroduksjon av en Windows 7E-versjon for Europa", sier han.

Men om planene går i orden vil tilsvarende valgmeny bli lagt inn i Vista og Xp.

Opera-sjef Jon von Tetzchner sa forrige uke til Computerworld at han er usikker på om Opera er fornøyde eller ikke med denne valgmenyen.

"I utgangspunkt er det positivt at brukerne kan velge. Mer valgfrihet er bra. Men vi må se på hvordan dette er i praksis, og se på detaljene før vi kan gi et endelig svar".

Via Computerworld.


25. Juli 2009
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Microsofts resultat skuffer alle

Microsoft omsatte for 17 prosent mindre siste kvartal enn samme periode året før.

Giganten omsatte for 13,1 milliard de siste tre månedene.

Resultatet har også dalt, med hele 29 prosent.

Dette er dårligere enn mange analytikere hadde ventet, og kommer som en sterk kontrast sett i forhold til Apples resultater.

En av grunnene til at Microsoft leverer såpass svake tall, skal være at Windows 7-omsetningen ennå ikke kan bokføres. Microsoft har allerede begynt å selge lisenser som leveres med nye maskiner, men kan ikke bokføre dette før Windows 7 faktisk slippes.

En annen stor utgiftspost siste kvartal, var også juridisk arbeid, som tok 193 milliner dollar fra kassen.

Chris Lidell, Microsofts økonomidirektør, innrømmer at resultatet er skuffende. Samtidig mener han de er godt skodd for å møte resten av krisen.

"I hodet mitt er vi et sterkere selskap nå enn hva vi var for et år siden", sier Lidell.

"Samtidig fortsetter økonomien å være utfordrende, og vi må bli enda flinkere i 2010".

At Microsoft er et sterkere selskap i år, stemmer ikke om man kun ser på tallene. Finansåret 2009 er nå over, og omsetningen ble på 58,44 milliarder dollar, ned med tre prosent siden året før. Også resultatene har dalt i løpet av siste finansår.

Microsoft har den siste tiden lansert en rekke sparetiltak, og i mai ble det klart at 3000 stillinger skal vekk, i tillegg til 1400 som ble kuttet tidligere i år. I Norge har tolv ansatte fått sparken som resultat av Microsofts situasjon.

For første gang har "Server and tools"-segmentet i selskapet falt i løpet av et kvartal.

Fallet i det segmentet var heller lite, mens fallet i Windows-salg for klienter fikk seg en real trøkk på grunn av fall i pc-salget verden over. Salget falt med hele 29 prosent siste kvartal sett i forhold til året før. Lidell regner med at disse tallene skal bli penere etter Windows 7 er lansert.

Andre nyheter som analytikerne spår kan gi Microsoft finere tall fremover, er nye Microsoft Office og Windows Server 2008 R2.

Via Computerworld.


19. Juli 2009
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Blåser i sjefen, sjekker Facebook

Myten om at mange er på jobb selv om de har sommerferie står for fall, melder Telenor i en pressemelding.

Ifølge en undersøkelse Norstat har gjennomført på vegne av telekjempen, kan nærmere åtte av ti nordmenn skru av mobiltelefonen med god samvittighet i ferien. Bare to av ti sier at det kreves at de er tilgjengelige, selv om de har sommerferie.

"Norske arbeidsgivere viser rimelig stor grad av forståelse for at mobilen bør brukes til private og sosiale oppgaver i ferien, fremfor å være det arbeidsverktøyet den ofte er ellers i året", sier divisjonsdirektør Abraham Foss i Telenor i meldingen.

I tillegg til å at de kan skru av telefonen, og ikke sjekke eposten på den heller, velger noen å faktisk ikke ta telefonen om sjefen skulle ringe. En av ti svarer at de trykker på den røde knappen om sjefen ringer, og sju av ti avviser ukjente nummer.

Men mobiltelefonen blir fortsatt brukt, selv om mange later seg på strender og svalberg.

Facebook begynner nemlig å bli en vanlig funksjon på mobilen. I tillegg til ting som epost, noe hver tredje nordmann nå har tilgang til i lomma, ifølge mobilundersøkelsen til Telenor.

Det er Netcom som kommer med Facebook-tall for sommeren, som også kommer fra Norstat. Over 1,5 nordmenn er representert på nettsamfunnet, og blant de under 30 år bruker to av ti Facebook-junkies tjenesten på mobilen.

"Facebook er populært på mobilen og gir brukerne en enda mer aktiv og umiddelbar tilstedeværelse på sosiale nettsteder", sier kommunikasjonsrådgiver Ingrid Kristensen i Netcom.

Samtidig er det altså mange som unngår å bruke slike tjenester på mobilen. En av hovedgrunnene er frykten for hva det koster. Halvparten av de som ikke oppdaterer profilen med "Ola Nordmann is sitting på stranda" har dette som grunn.

"Dette er en bekymring vi må ta på alvor, men ofte handler det vel så mye om god informasjon som behov for lavere priser", mener Kristensen, som selvsagt mener Netcom har priser som burde innfri til nettverksbygging på hytta.

Via Computerworld.


23. Juni 2009
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Kjemper for internett i Iran

Proxyer (klikk for å finne ut hva proxy er) hjelper iranere forbigå sperrer. Mens noen proxyer tilsynelatende er laget for å hjelpe, kan andre være ufrivillig hjelp, ifølge amerikansk internettmålingsselskap.

Internettovervåkningsselskapet Rensys har inspisert proxyene som den siste tiden har hjulpet iranere med å få ufiltrert internettilgang.

Proxyene lar iranere forbigå sperrene fra myndighetene ved at kommunikasjonen går via proxyen i stedet for å gå direkte til sidene som altså er blokkert. Det er en måte å snike seg rundt sensurproblemstillingen.

Hele 87 land har proxyer som holder linjene åpne for iranere. Det imidlertid uklart hvor mange av disse er skapt med formål å hjelpe iranere å omgå sensur, skriver Rensys i sin rapport.

IP-adressene som trengs for å koble til proxy-serverne har blitt formidlet av støttespillere til den iranske opposisjonen via tjenester som Twitter og andre nettsider.

En nærmere granskning av 2000 av disse viser at selv om mange befinner seg i USA og Vest-Europa, er det også tjenester tilgjengelig både i Russland, India, Romania, Bulgaria, Vietnam og Kina. Sistnevnte er selv et land som utøver nettsensur.

Selv om en så stor spredning av proxyer kan tyde på at den iranske opposisjonen har mange støttespillere, kan realiteten være annerledes, ifølge teknisk direktør i Rensys, James Cowie.

I mange tilfeller kan være snakk om maskiner infisert av ondsinnet programvare som har fått installert proxy-tjenester.

"Jeg mistenker at mange av disse ikke er klar over at de er proxy-servere", sier han.

Andre maskiner tror han er dedikert til å hjelpe iranerne fritt kommunisere med omverden.

"På noen av serverne er proxy-informasjonen åpenbart fersk, skapt av folk som vil holde nettet åpnet for det iranske folk".

Hvor mange av serverne som faktisk er tilgjengelig fra Iran, er derimot vanskelig å si. Cowie tror mange servere blokkeres fortløpende når de dukker opp på Twitter. Og basert på samtaler med enkeltpersoner i Iran, ser det ut til at antallet nye proxyer er dalende. Dermed blir det vanskeligere for iranere å skaffe informasjon.

En analyse av nettrafikken i landet, utført av Arbor Network forrige uke, viser at trafikken i landet faller. Nettrafikken har falt med 50 prosent og video- og Bittorent-trafikk med 80 prosent på grunn av filtreringen av nettilgangen.

Via Computerworld.


23. Mars 2009
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Flere bytter fra Apple til PC

Det er finanskrise. Og nå er det Windows-maskiner som gjelder. Salget av Apples maskinvare har falt 16 prosent siden februar 2008, og 10 prosent siden januar i år, ifølge tall fra NDP Group.

Samtidig har salget av Windows-maskiner økt 22 prosent mellom februar i år sammenlignet med i fjor, bemerker CIO.com-blogger Shane O’Neil. Riktignok vil Windows-maskinsalget også falle i år, men Apple ligger altså an til å falle vesentlig mer, spår bloggeren.

"Åpenbart handler det mye om forbrukerens pengeforbruk. Folk som sliter med Mac eller pc-valget kommer til å gå for pc", skriver han.

I oktober uttalte Apple-topp Steve Jobs at Apples kunder mer trolig utsetter kjøpene i stedet for å gå for et billigere alternativ.

O’Neil tror ikke Apple har innsett alvoret i finanskrisen, og anbefaler selskapet å gå i dvale.

"Når tidene er magre, bør selskapet pakke sammen som et reisende karneval eller forsvinne som et baseball-lag om vinteren og ikke komme tilbake før alle er rike og glade igjen", er hans råd til Apple.

"Slik økonomien ser ut, vil kundene utsette Apple-kjøpet ut året. «Å kjøpe Mac» har blitt noe man gjør etter krisen", peker han på.

Microsoft-topp Steve Ballmer har også nylig brummet mot Apples dristige prisnivå. Han brummer imidlertid noe mer høylydt og direkte:

"Apple har hatt fremgang, men nå tror jeg virkelig det har snudd. Verdens økonomiske tilstand hjelper. Å betale 500 dollar ekstra for en datamaskin i dette klimaet – for samme type maskinvare – å betale 500 dollar ekstra for å få en logo? For folk flest er nok ikke det like aktuelt lenger", sa han på en konferanse i forrige uke ifølge Techflash.

Via Computerworld.


16. Mars 2009
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()"> Lad opp mobilbatteriet på sekunder

Forskere har fått opp farten til litiumbatterier.

Teknikere ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) har funnet en metode som åpner for raskere overføring av elektronisk energi litium-baserte batterier. Teknikerne mener dette kan føre til mindre og lettere batterier som kan lades opp på sekunder i stedet for timer.

Vanlige oppladbare litium-batterier har ifølge MIT veldig høy energitetthet, noe som gjør dem velegnet til å lagre store ladningsmengder. Ulempen med disse batteriene er at de er trege til å ta til seg og å gi fra seg energi. Dette er spesielt merkbart i elektriske biler.

"De har masse energi, så du kan kjøre i 90 km/t i lang tid, men effekten er lav. Du kan ikke akselerere raskt", sier Gerbrand Ceder, professor i materialteknikk ved MIT, i en pressemelding. Ceder har ledet arbeidet som ble presentert denne måneden i magasinet Nature.

Tradisjonelt har forskere ment at den lave effekten har skyldtes at litium-ionene, som sammen med elektroner er ansvarlige for å flytte ladning gjennom batteriet, flytter seg for langsom gjennom materialet.

Men for omtrent fem år siden oppdaget Ceder og hans kolleger at databeregninger gjort på et velkjent batterimateriale, litium-jernfosfat, viste at litium-ioner faktisk beveger seg ekstremt raskt.

"Dersom transporten av litium-ionene var så raskt, måtte det være noe annet som var problemet", forteller Ceder.

Ytterligere beregninger viste at litium-ioner kan bevege seg svært raskt gjennom materialet, men vare gjennom tunneler som er tilgjengelige fra overflaten. Dersom et litium-ion ved overflaten ligger rett foran tunnelåpninen, blir det ledet effektivt inn i tunnelen. Men dersom ionet ikke ligger rett foran åpningen, vil det ikke kunne sendes inn i tunnelen, fordi det ikke kan flyttes for å nå inngangen.

Sammen med studenten Byoungwoo Kang har Ceder funnet en måte å omgå problemet på ved å lage en ny overflatestruktur som gjør det mulig for litium-ionene å bevege seg raskt rundt på utsiden av materialet. Ceder sammenligner dette med en ringvei omkring en by. Når et ion som beveger seg langs denne ringveien og når fram til en tunnel, vil det umiddelbart ledes ned i tunnelåpningen.

Ved å bruke den nye prosesseringsteknikken, lagde de to forskerne et lite batteri som kunne lades helt opp eller helt ut på mellom 10 og 20 sekunder, mens det tar seks minutter å gjøre det samme med en celle lages av ikke-prosessert materiale.

Muligheten til å lade opp eller lade ut batterier på sekunder i stedet for timer, kan åpne for nye teknologiske bruksområder og forårsake livsstilsendringer, skriver Ceder og Kang i Nature-artikkelen.

Ifølge Ceder skal det nye materialet degraderes i mye mindre grad enn andre batterier under gjentatt opp- og utladning. Dette skal kunne føre til mindre og lettere batterier, siden mindre materiale er nødvendig for å oppnå det samme resultatet.

Forskerne ser for seg at det først og fremst er mindre batterier som vil kunne dra nytte av den nye teknikken, selv om den også kan brukes for å oppnå raskere opplading av elektriske biler. Årsaken er at det er begrenset hvor mye strøm som til enhver tid kan leveres via strømnettet i private hjem.

Ceder mener at den nye prosesseringteknikken vil kunne bli tatt i bruk i batterier som kommer på markedet innen to til tre år. Teknikken har foreløpig blitt lisensiert ut til to selskaper.

Via digi.no.


13. Mars 2009
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Gratulerer med dagen, WWW!

I dag feires en helt spesiell merkedag på det europeiske kjernefysikklaboratoriet CERN i Sveits. Det er 20 år siden fysikeren Tim Berners-Lee leverte sitt første forslag til et globalt informasjonssystem basert på hypertekst.

Eller sagt på en annen måte: Det er 20 år siden weben ble oppfunnet.

Den 13. mars 1989 sendte Berners-Lee ledelsen ved CERN et forslag til et åpent informasjonssystem basert på hyperlenking av dokumenter. Det var opprinnelig ment som et svar på CERNs interne behov for bedre styring av all intern informasjon verdørerede laboratoriets forsøk med partikkelakselleratorer og andre eksperimenter, men viste seg raskt å ha et større postensiale.

For å si det forsiktig.

Som oppfinnelse må weben sies å være helt der oppe med hjulet, boktrykkerkunsten og et fåtall andre teknologiske innovasjoner som representerer de store veiskillene i vår sivilisasjons utvikling.

Det skal sies at det nok vil være diskusjon om hvorvidt dette er det egentlige jubileet. Kanskje det heller burde markeres i august 2011, på 20-årsdagen for at den første webadressen, http://info.cern.ch/, gikk online?

Eller kanskje det burde feires i april 2013, tyve år etter at world wide web ble gjort åpent tilgjengelig på internett og den første grafiske nettleseren, Mosaic, ble lansert?

Internett som sådan er atskillig eldre. ARPANET, som er forløperen, har røtter tilbake til den kalde krigen på 1970-tallet. Og det første åpne, TCP/IP-baserte nettet, en slags internett-baby, ble fyrt opp i 1983.

Men i morgen blir det altså feiring i Sveits. Det var senioringeniør Kjetil Kjernsmo i Computas som gjorde meg oppmerskom på jubileet. Han fikk den nøyaktige datoen bekreftet av ingen ringere enn Berners-Lee selv, i denne IRC-chatten om det som har vært Berners-Lees hjertesak de siste årene; den semantiske weben, også kalt web 3.0.

Det blir en liten markering på CERN 13. mars, skriver Berners-Lee, og legger til: Det opprinnelige forslaget var bare datert «mars 1989».

Forskningsinstitusjonen CERN er de siste årene mest kjent for å huse den gigantiske partikkelakselleratoren Large Hadron Collider (LHC), som for tida er under reparasjon. Men på slutten av 1980- og begynnelsen av 1990-tallet var den arbeidsstedet til Berners-Lee - helt til webprosjektet ble så altoverskyggende at CERN i 1993 fraskrev seg alle rettigheter til teknologien.

I 1994 forlot Berners-Lee CERN for å grunnlegge World Wide Web Consortium (W3C), som skulle samle industrien om åpne standarder og sørge for at weben ville forbli en åpen plattform for innovasjon.

Det er fortsatt ingen selvfølge at den skal være det. Sterke samfunnskrefter jobber utrettelig for å ta fra deg det frie, åpne nettet.

Derfor er det et poeng å markere en slik dag, og ikke ta weben som en selvfølge. Gratulerer med dagen.

Via Dagbladet.no.


9. Mars 2009
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Advarer mot mange megapiksler

Flere megapiksler betyr på ingen måte bedre bildekvalitet. Dette kan en blant annet se ved at en rekke kompaktkameraer for lengst fått mange flere megapiksler enn enkelte speilreflekskameraer. Det betyr ikke speilreflekskameraene tar noe dårligere bilder.

Men tross i at dette har vært velkjent informasjon for de fleste med teknisk innsikt i lang tid, har alle de store kameraprodusentene brukt antall megapiksler som et kraftig salgsargument, og vi har havnet i det som gjerne omtales som «megapikselkappløpet».

Det handler om at det har blitt viktigere å ha mange megapiksler enn god bildekvalitet for å kunne få solgt produkter til forbrukere. Får en kunde valget mellom to kameraer i butikken, der det ene har 12 og det andre har 8 megapiksler, så vil de fleste velge det første.

Men nå har Olympus sett seg lei på dette kappløpet. I et intervju med ZDnet sier sjefen for Olympus’ speilreflekskameraer at de nå ikke ønsker å presse opp flere megapiksler på sine forbrukerrettede speilreflekskameraer.

"12 megapiksler er, mener jeg, nok for å dekke de fleste bruksområdene for forbrukere. Vi har ikke noen planer om å delta i megapikselkrigen med vår E-serie", forteller Akira Watanabe.

Dette betyr ikke at han mener at 12 megapiksler alltid er nok, men at dette er det maksimale de bør presse ut av bildesensorstørrelsen de benytter på sin E-serie.

"Vi tror ikke at 20 megapiksler er nødvendig for alle. Hvis en kunde vil ha mer enn 12 megapiksler, så bør han går for en modell med fullformatsbrikke".

Det er ikke antallet megapiksler i seg selv som er problemet, men problemet er når man øker antall megapiksler uten å øke den fysiske størrelsen på bildebrikken. Og det Watanabe sier er at vil du ha mer megapiksler, så må du også kjøpe et kamera med større bildebrikke.

Fremfor å kjempe om masse megapiksler så sier Olympus-sjefen at selskapet heller vil jobbe med å forbedre kvaliteten på bildene med høy ISO (evnen til å ta bilder når det er lite lys), bedre farger og ikke minst dynamisk rekkevidde (mer detaljer i lyse og mørke områder).


26. Februar 2009
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Er iPhone-priskrig det neste?

Telenor gjør slutt på iPhone-monopolet til Netcom i Norge. Hvordan påvirker dette prisingen?
Telenor annonserte i dag at selskapet har signert en avtale med Apple om å tilby iPhone 3G i Sverige, Danmark og Norge i løpet av de kommende månedene.

HegnarOnline var i kontakt med Øyvind Vederhus, kommunikasjonssjef i Netcom, og han hadde ingen prismeldinger til markedet.

"Vi ventet vel at Telenor før eller senere skulle selge iPhone i Norge, men avtalen kom som en overraskelse på oss, som alle andre", sier han til HegnarOnline.

"Blir det priskrig nå da? "

"Det vil jeg ikke uttale meg om", sier han.

Vederhus ønsker heller ikke å uttale seg om hvor mye Netcom har tjent på å selge iPhone i Norge. Selskapet har i Norge solgt 50.000 enheter av telefonen, som forutsetter at brukerne binder seg i 12 måneder til et Netcom-abonnement.

"Vi driver fortsatt å jobber med detaljene rundt lanseringen, og ønsker ikke å kommentere noe før dette er klart", sier ansvarlig for iPhone hos Telenor, Atle Lessum.

(Via HegnarOnline.)


5. Februar 2009
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Musa fyller 40 år

Dingsen du sannsynligvis holder i hånda akkurat nå fyller førti år omtrent på denne tida.

Musa, slik vi kjenner den, så nemlig dagens lys for første gang i 1968.

Datamusa, altså. Dyrene fra Musevisa er naturligvis mye eldre, og ble beskrevet av romerne under navnet Mus Minimus.

Pekeapparatet som er koblet til verdens stasjonære PCer fikk navnet på grunn av den fysiske likheten med den lille gnageren.

"Vi trodde navnet skulle bli byttet ut med noe mer sofistikert når oppfinnelsen nådde markedet", medgir oppfinneren Doug Engelbart ifølge The Guardian.

Men kjælenavnet som en av forskerne i utviklingsteamet ga dingsen på sekstitallet, har altså tålt tidens tann.

Doug Engelbart begynte å utforske muligheten for en pekeanordning som kunne styre datamaskiner i 1961.

Sju år senere, i desember 1968, kunne han presentere det endelige produktet i San Francisco.

Les mer om musas historie på Dagbladet.no.


4. Februar 2009
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">EDB rustet for ruskevær

EDB Business Partner økte omsetningen med 27 prosent i fjerde kvartal 2008 til 2,15 milliarder kroner, og tar fortsatt markedsandeler i det nordiske it-tjenestemarkedet. Dette er den høyeste omsetningen noensinne i et kvartal for selskapet.

Driftsresultat steg med 12 prosent til 193 millioner kroner.

"Jeg er godt fornøyd med at vi tar markedsandeler i et kvartal preget av usikkerhet i internasjonal økonomi, samtidig som vi opprettholder tilfredsstillende lønnsomhet. Ved inngangen til 2009 har vi en ordrereserve på nærmere 12 milliarder som sikrer god visibilitet for selskapet", sier konsernsjef Endre Rangnes i EDB i en pressemelding.


18. Desember 2008
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Over 1.000 overvåkingskameraer i Oslo

Bare innenfor ring 2 i Oslo finnes det nesten 950 overvåkingskameraer på åpen gate. Mange er ikke registrert, og over halvparten er ikke lovlig merket.

Det avdekkes i en studie fra Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) på Ås, skriver Klassekampen.

I studien inngår ikke kjøpesentre, T-banestasjoner, busser og trikker eller kameraer montert innvendig i butikker.

"Man kan knapt bevege seg i byen uten å bli registrert av kameraer. Jeg synes det er viktig å vekke bevissthet om hvor omfattende dette fenomenet er", sier førsteamanuensis ved UMB, Hans Ekkehard Plesser, til avisen.

Datatilsynet la onsdag fram en undersøkelse som tok for seg kameraovervåking i handlegatene i Trondheim og Kristiansand som viste at de aller fleste virksomhetene med kameraovervåking unnlater å overholde enkle plikter knyttet til overvåkingen.

(Via siste.no.)


5. November 2008
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">London faser ut Flexus-systemet

Mens Norge etter flere års testing endelig har innført RFID- kort til trikken, dropper London teknologien.

Trikke- og busskortet som anslås å ha kostet en halv milliard kroner, skulle vært operativt i 2005. Først i går startet utprøvringen. Løsningen vil i første omgang gjelde for Stor-Oslo Lokaltrafikk (SL), NSB lokalt og Oslo Sporveier. Over en million mennesker vil bo i området der RFID-løsningen skal tas i bruk som har fått navnet Flexus.

Som et ledd i en bitvis innføring av det nye Flexus-systemet, skal 8.000 månedskortabonnementer ta kortet i bruk i november. De utgjør rundt 10 prosent av Ruters kundemasse.

Tilbakemeldinger digi.no allerede har fått forteller at det ikke er noe skjermet omslag til RFID-kortet. Det betyr i prinsippet at hvem som helst kan fjernkopiere kortet. Det skal være en av grunnene til at tilsvarende system i London fases ut og til at det er stopp for tilsvarende kort i andre land.

I London kan kollektivpassasjerer snart betale reisene med mobil eller bankkort.

Systemet, basert på The Oyster Card, skal tilpasses dagens elektroniske muligheter ved å implementere det i SIM-kortene i mobiltelefoner og brikken i moderne bankkort, ifølge tu.no.

Kortet ble introdusert i 2003, og i mars 2007 hadde over ti millioner kort blitt utstedt, og mer enn 80 prosent av alle reisene foretatt på Transport for Londons ruter blir betalt med Oyster-kort.

Kortet må valideres ved billettbommene på undergrunnsbanen og jernbanestasjenen både ved avreise og ankomst, og på kortleseren om bord på busser og trikk. Grunnen til at man kun validerer en gang på buss og trikk, er at disse opererer med én pris over hele London (90 pence), mens prisen for en reise på undergrunnsbanen og Docklands Light Railway avhenger av hvor mange soner som passeres.

Kortet kan lades opp med et gitt beløp, og ved hver reise blir den korrekte prisen trukket fra kortet. Denne betalingsmåten kalles pay as you go. Ved betaling på denne måten, slutter kortet å trekke penger etter at et visst beløp er nådd (såkalt daily price cap), slik at man aldri betaler mer per dag enn det koster å kjøpe et tilsvarende dagskort. Pay as you go er praktisk fordi kortet selv holder rede på hvor mange soner passasjeren har reist gjennom, og trekker automatisk det korrekte beløpet for reisen.

Oyster-kortet kan også lades opp med periodebilletter. Innehaveren reiser da ubegrenset innen en gitt tidsperiode uten at noenting trekkes fra kortet. I tillegg kan kortet lades opp med et ekstra beløp, slik at reiser utenfor periodebillettens gyldighetsområde blir trukket på samme måte som ved pay as you go-løsningen.

Tidligere i år prøvde transportselskapet Transport for London (TFL) i samarbeid med Nokia og O2 ut systemet i mobiltelefoner. Løsningen, kalt O2 Wallet, lot brukerne betale for både reiser og enkelte typer varer.

Åtte av ti testbrukere var tilfredse med løsningen.

Selskapet Barclaycard, som eies av Barclays Bank, tilbyr allerede et bankkort med «innebygget»Oyster Card.

TFL tar sikte på at et mobil- og bankkortbasert system kan brukes til å betale for billetter til arrangementer under sommer-OL i byen i 2012.

Via digi.no.


2. Oktober 2008
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()"> Driver du med fildeling?

"Forbrukerrådet er glade for støtten EU-parlamentet gir til kampen for forbrukernes rettssikkerhet og personvern. Ikke desto mindre er det opp til oss som forbrukerrepresentanter å bidra til å finne gode løsninger for alle parter. Derfor følger vi nå opp med konkrete forslag til opprettelsen av en nemnd, og vil i nær framtid ta kontakt med norske myndigheter om dette", sier Hans Marius Graasvold i Forbrukerrådet i en pressemelding.

Forbrukerrådet ser for seg at det blir etablert en nøytral nemnd som forbrukerne kan henvende seg til dersom de anklages for uautorisert bruk av andres åndsverk, for eksempel ved ulovlig fildeling.

Graasvold gjør det klart at opphavsretten skal respekteres, men spørsmål om lovbrudd skal vurderes av domstolene alene, sier Graasvold. EU-parlamentet holder fast på at internettleverandørene må samarbeide med andre aktører i kampen mot ulovlig fildeling. Men filtrering av innhold er ikke aktuelt, og tiltak på vegne av rettighetshaverne skal ikke være i strid med forbrukernes krav på personvern og rettssikkerhet.

"Forbrukerorganisasjonene mener at å kutte internettforbindelsen er et så alvorlig inngrep, at det ikke under noen omstendighet er proporsjonalt med det påståtte lovbruddet", sier Graasvold.


13. August 2008
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">En PC for fotografer

Lenovo har den siste tiden strødd om seg med nye bærbare. Nå kommer også Thinkpad W700, som er den største i Thinkpad-porteføljen hittil.

Thinkpad W700 har altså en 17 tommer stor skjerm, og eget talltastatur i tillegg til det vanlige. Maskinen har også et eget tegnebrett i tillegg til den ordinære styreflaten. Tegnebrettet er forøvrig laget av Wacom.

W700 er laget spesielt for fotografer og designere, og har i tillegg til styreflaten en innebygget fargekalibrator. Skjermen skal også være i stand til å vise 70 prosent av alle RGB-fargene i Adobe. Til sammenlikning kan de fleste andre bærbar-skjermer vise 45 prosent.

Under panseret på W700 finner du Intels Core Extreme-prosessor. Dette er første gangen en slik prosessor brukes i en bærbar maskin. Grafikkortet er Nvidias Quadro FX 3700, som heller ikke har blitt vist frem før.

Maskinen har muligheter for to harddisker, både SSD og tradisjonell harddisk om du ønsker det. Du kan få opptil 8 GB RAM og Blu-ray-brenner om du vil.

Den billigste versjonen av W700 vil koste knappe 16 000 kroner.


3. Juli 2008
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Firefox fikk plass i rekordboken

I forbindelse med slippet av nettleseren Firefox 3.1 lanserte Mozilla ideen om å komme seg inn i Guinness rekordbok basert på antall nedlastinger i løpet av de første 24 timene. Nå er opptellingen offisielt unnagjort, og antall nedlastinger havnet på smått utrolige 8 002 530.

"Entusiasmen og kreativiteten til Firefox-fans var nøkkelen for å få dette til å skje", sier markedssjef Paul Kim til BBC.

Gareth Deaves, en representant fra Guinness World Records kaller rekorden " en ekstremt imponerende prestasjon.

Det offisielle tallet baserte seg på logger fra nedlastingsservere, og ble grundig sjekket for å luke ut eventuelle duplikater og uferdige nedlastinger.

"Ideen om å satse på en verdensrekord var kanskje sprø, men den fungerte tydeligvis svært bra over verdens landegrenser", fortsetter Kim, som avslører at det ikke er planlagt noen stor fest før rekordbeviset overrekkes av Guinness i London i neste uke.

Via Computerworld.


9. Juni 2008
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Vil Microsoft kuppe Apple?

I dag starter Apple sin Worldwide Developer Conference (WWDC) i San Francisco. Det er allerede skapt store forventninger til denne konferansen. Om ikke Steve Jobs viser frem og lanserer den nye utgaven av Iphone, så vil han utvilsomt skuffe mange. Det forventes også at han gir en forsmak på Apple sitt nyeste operativsystem som skal lanseres neste år. Begge disse sakene vil utvilsom skape overskrifter i både små og store nyheter.

Steve Jobs er ikke alene om å like å havne i avisenes overskrifter, og nå sprer ryktene seg om at Microsoft vil forsøke å kuppe Apple sin lansering.

Microsoft var lenge en ivrig støttespiller av Toshiba sitt HD-DVD-format. Med eksterne spillere til sin konsoll Xbox 360 håpet de at dette formatet skulle bli ditt primærsystem for å spille av film i høy kvalitet. Eventyret ente med at Microsoft måtte selge sitt restlager med eksterne spillere for spottpris tidligere i år da Toshiba annonserte at de ga opp kampen mot Sonys Blu-ray-format.

Etter dette ble det uklart hva Microsoft ville satse på. Selv sa de at de ville vurdere å lansere online-tjenester slik at du kan laste ned HD-film direkte til din konsoll. Andre mente derimot at selskapet ble nødt til å få på plass en Blu-ray-spiller til konsollen.

Microsoft la ut restlageret av HD-DVD-spillere til Xbox på billigsalg da Toshiba ga opp kampen mot Sony.

Ifølge Gizmodo er det store muligheter for at Microsoft i første rekke vil velge det siste av disse to alternativene, og det muligens allerede i dag. En anonym tipser påstår at Microsoft vil forsøke å kuppe Apple sin lansering med en slik nyhet.

"Jeg har en nær venn som jobber hos Microsoft. Tidligere jobbet han på HD-DVD-avdelingen, nå jobber han på underholdningsavdelingen med blant annet Xbox og Zune. Han fortalte meg at Microsoft vil forsøke å overgå Apple med en pressemelding mandag en time før WWDC om at Xbox 360 vil få Blu-ray innen jul. Prisen vil bli billigere enn dagens Elite-versjon, men noen fler detaljer kunne jeg ikke få tak i", skrev tipseren per Email til nettstedet Crunchgear.

Om dette stemmer så vil det utvilsomt bli en stor nyhet. Det spørs likevel om interessen vil bli like stor for dette, som for funksjonene i en eventuell ny Iphone.

Om det er hold i ryktet gjenstår å se, men det er ikke første gang ryktene har gått om Blu-ray-funksjon på Xbox 360. Ifølge tidligere rykter skulle en slik funksjon allerede vært på plass i mai i år. Det skulle være unødvendig å bemerke at dette ryktet ikke stemte.

Via Teknofil.no.


5. Juni 2008
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">XP får leve lenger

Microsoft har bestemt seg for ytterligere å utvide levetiden til Windows XP. Men kun på trege maskiner.

I april i år annonserte Microsoft at de ville komme til å selge Windows XP-lisenser til billige bærbare datamaskiner, som Asus EEE pc-en. Under denne ukes Computex-konferanse avslørte selskapet at de også vil utvide XP-levetiden for det laveste segmentet av stasjonære pc-er, skriver Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

Dette innebærer at produsenter kan inkludere XP i slike systemer helt frem til 2010, hvilket er den samme tidsfristen som for de billige bærbare. Ifølge Microsoft-direktør Rob Young gjelder utvidelsen såkalte Nettops, et begrep som Intel grunnla for å beskrive billige stasjonære maskiner som har begrensede systemkonfigurasjoner og som er beregnet for enkle oppgaver som internett-surfing og epost-behandling.

Det er imidlertid uklart hvilke begrensninger Microsoft legger for å hindre produsentene i å installere XP på kraftigere maskiner. Young mener at Microsoft og pc-produsentene stort sett er enige om hva som kan kalles en Nettop, og at det derfor ikke er nødvendig å spesifisere ytterligere.


3. Juni 2008
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Genmais på vei inn i norske butikker

Genmodifisert mat kan for første gang bli godkjent i Norge. Direktoratet for naturforvaltning åpner for to typer genmodifisert mais. Anbefalingen fra direktoratet ble sendt Miljøverndepartementet mandag.

Velger Erik Solheim (SV) å følge innstillingen, vil maisen kunne brukes til mat, fôr og videreforedling, men ikke til dyrking.

Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken mener at direktoratets innstilling er dobbeltmoral:

"Jeg er glad direktoratet sier nei til dyrking av genmodifisert mais, men jeg synes det er dobbeltmoral når man sier ja til import. Man er redd for spredning av genmaisen i Norge, men bidrar til dyrking i andre land. Det gjør at det blir spredning i disse landene", sier Haltbrekken til Nationen.

Direktoratet for naturforvaltning sier nei til en søknad om import av genmodifisert raps. Ytterligere elleve søknader ligger til behandling. Alle er godkjent i EU. Åtte av dem gjelder ulike typer mais, de tre andre gjelder raps, nellik og soya.

"Selv om EU kjøper inn genmodifisert mais, behøver ikke vi bidra til å øke markedet", sier Haltbrekken

Via Aftenposten.no.


29. Mai 2008
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">iPhone kommer til Norge

Det bekrefter en pressemelding fra TeliaSonera, som eier NetCom i Norge. Det blir samtidig lansering i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Litauen og Latvia under TeliaSonera-merket.

Dermed kan det hende at NetCom snapper opp en eksklusiv kontrakt om binding av iPhone uten at Telenor er med.

"NetCom er vårt selskap som selger mobiltelefoner i Norge", sier Jan Sjöberg pressesjef i TeliaSonera til VG Nett.

"Vi kan foreløpig ikke si noe om når telefonen blir tilgjengelig eller hva den vil koste", sier Sjöberg.

Apples mobil skal bli tilgjengelig senere i år.

Hos Telenor er situasjonen avventende til om NetCom blir eneste forhandler av mobilen i Norge.

Foreløpig vet ikke Telenor om det er en eksklusiv avtale som er inngått med TeliaSonera. Da iPhone ble lansert i USA for nesten ett år siden, var det kun en teleoperatør som fikk lov til å selge den.

Siden har Apple inngått avtaler i blant annet Italia og Australia der flere operatører skal selge mobilen.

"Om det er en eksklusiv avtale må TeliaSonera svare på", sier pressesjef Atle Lessum til VG Nett.

"Vi har hele tiden sagt at eksklusivitet ikke er viktig, det viktigste er at kundene får tilgang til attraktive håndsett det være seg om det er Nokia eller Apple".

Apples toppsjef har fortalt at iPhone kommer til å foreligge i en 3G-utgave, men ikke når dette kommer til å skje. Flere analytikere i telekombransjen spekulerer nå om 3G-iPhone kommer til å bli presentert på Apples konferanse for programmerere 9. juni i år.

Den ettertraktede mobilen finnes allerede i Norge, der den har blitt privatimportert fra USA og åpnet gjennom hacking. Et anslag utført av Telenor og NetCom viste at det dreier seg om flere tusen enheter i de norske nettene.

Via VG.no.


27. Mai 2008
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Ny harddisk kan revolusjonere markedet

Solid state-harddisker er bedre enn vanlige harddisker fordi de ikke har noen bevegelige deler. En vanlig harddisk har en plate som roterer og er derfor mye mer utsatt for skade enn en SSD-disk. Solid state kan sammenlignes med et stort minnekort.

De fleste PC-produsenter har begynt å lage bærbare maskiner med SSD-disker i stedet for vanlige harddisker. Problemet er at prisen er høy og lagringskapasiteten er mye mindre enn på vanlige disker. Nå lanserer Samsung en SSD-disk på hele 256 Gigabyte, altså mye mer enn de aller fleste har på sin bærbare PC. Spørsmålet er selvsagt hvor mye disken vil koste.

Den nye disken skal være superrask med lesehastighet på hele 200 MBps og skrivehastighet på 160 MBps. Størrelsen på disken er 2,5 tommer, men Samsung sier at de satser på å ha en 1,8 tommer versjon klar til årsskiftet.

Det finnes flere typer harddisk-grensesnitt. Den nye disken er en såkalt SATA II. Er du interessert i å kjøpe en slik disk til maskinen din bør du derfor sjekke at PC-en har SATA II-grensesnitt for harddisken.

Ifølge Samsung blir den tilgjengelig i september, men masseproduksjonen starter ikke før på slutten av året.

Via VG.no.


21. Mai 2008
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Nå er internett fullt!

I dag er det i alle fall to ting du tar som en selvfølge når det kommer til internett: Når du har en bredbåndslinje, så forventer du for det første en fast regning i postkassa, uavhengig av hvor mye du faktisk benytter nettlinjen.

Det andre er at du får bruke hele internett, slik at tilgangen til store norske nettaviser fungerer like enkelt og raskt som små nisjenettsteder som knapt har lesere.

Det er likevel ikke sikkert at denne virkeligheten er noe som du kommer til å leve med så altfor lenge. Nettavisen vet at norske internettleverandører nå igjen vurderer å innføre abonnementsmodeller der du får en viss kvote du kan surfe for – og at du må betale mer hvis du skal laste ned mer.

Et problem for de store internettleverandørene verden over er at bruken av internett er i ferd med å eksplodere. Ikke bare er det snakk om at flere personer kobler seg til internett, men de som er koblet til internett genererer stadig mer trafikk.

Samtidig som trafikkveksten er i ferd med å ta helt av, så følger ikke investeringene til nettleverandørene med i den samme farten. Det betyr at skrekksituasjonen mange har snakket om i noen år, der «internett er fullt» begynner å nærme seg.

For internettleverandører verden over kan dette problemet løses på to måter: Investere enorme summer i ny og bedre infrastruktur – eller begrense internettbruken til sine kunder. Hva som er den billigste løsningen bør ikke komme som noen overraskelse.

Les mer om dette i Nettavisen.


25. April 2008
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Kina verdens største nettsamfunn

På listen over land med flest nettbrukere, har USA lenge regjert. Helt frem til så tidlig som på slutten av fjoråret, lå Kina, med sine 210 millioner, bak med hele fem millioner. Nå har de allikevel innhentet dem - og passert dem - med sine 221 millioner nettbrukere.

Grunnen til økningen er uvisst, men det kan vise seg å ha noe å gjøre med kinesernes forsøk på å demonstrere mot eller for OL-fakkelen. En annen faktor er at Kina, som er kjent for å sensurere mye på nettet, kanskje har slakket litt på grepet når det gjelder sensureringen.

Tross et kontinuerlig voksende internettsamfunn, var den totale, globale andelen nettbrukere lavere enn normalt. På slutten av 2007 var andelen på 16 % - noe som er en liten nedtur når den normale andelen er på 19,1 %.

Via itPro.no.


22. April 2008
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Om to år er Internett fullt

Amerikanske AT&T roper et gigantisk varsku. De mener dagens utvikling vil medføre at nettet når metningspunktet innen 2010.

Ifølge Cnet News var det på et seminar i London sist uke at Jim Cicconi, visepresident i AT&T sin lovavdeling, sa klart i fra at Internett neppe vil takle dagens utvikling.

"Økningen av innhold på nett er en av de mest drastiske påvirkningene av Internett i dag. Innen tre år så vil 20 normale husholdninger generere mer trafikk enn det vi ser på hele Internett idag. Vi vil stange mot internetts fysiske kapasitet innen 2010", sa Cicconi, ifølge Cnet.

Spesielt bemerket han at utviklingen innen HD-TV vil sette Internett på en virkelig prøve. Om ikke lenge vil for eksempel videoer på Youtube lastes både opp og ned i langt høyere kvalitet enn i dag.

Cicconi mener det er private selskaper som så langt her tatt ansvaret for å holde nettet oppe, han mener disse bør få langt mer tilbake for sitt arbeide.

"Internet er ikke skapt av Gud, men utviklet og vedlikeholdt av private investorer", sa han.

Kritikere av Cicconi sitt innlegg mener han har som formål å bekjempe nettnøytraliteten. I dag har alle nettsider lik tilgang til nettlinjene.

Uten en slik nøytralitet vil for eksempel AT&T prioritere kapasitet til nettsider og innholdsleverandører som betaler godt.

Via teknofil.no.


8. April 2008
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Demonstrasjon i Oslo mot OOXML

I morgen avholder ISO-komiteen SC34, den som har ansvaret for dokumentstandarden OOXML (Open XML) et plenumsmøte i Oslo.

Steve Pepper, formann i komiteen som behandlet søknaden om ISO-godkjenning av OOXML på vegne av Standard Norge, har innkalt til en demonstrasjon i forbindelse med dette plenumsmøte, for å markere at Standard Norge stemte for OOXML i strid med innstillingen fra komiteens flertall. Pepper og flertallet i komiteen mener seg overkjørt av «byråkratiet i Standard Norge», og ønsker å bruke anledningen for å få fram dette poenget overfor ISO.

Det skal demonstreres under disse parolene:

 • Nei til ISO-godkjenning av OOXML
 • Forsvar ISOs integritet
 • Microsoft: Støtt ODF!
 • ECMA: Trekk OOXML
 • Norge må si nei til OOXML

Demonstrasjonen avholdes onsdag 9. april klokka 12:00 utenfor Håndverkeren i Rosenkrantzgate 7, der ISO-komiteen har sitt møte.

Tidspunktet for demonstrasjonen faller sammen med lunsjpausen i den store friprog-konferansen Go Open 2008 som holdes i Det norske teatret, et steinkast fra Håndverkeren. Denne konferansen samler deltakere som i stor grad kan antas å være positivit innstilt til budskapet i demonstrasjonen.

"Jeg ber om at alle som er mot ISO-godkjenning av OOXML slutter seg til denne demonstrasjonen", sier Steve Pepper. "Standard Norge forsvarer sin skandaløse opptreden ved å vise til 37 identiske brev formulert av Microsoft og sendt til Standard Norge av Microsofts parnere og kunder under den åpne høringen".

Via digi.no.


21. Mars 2008
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">To-platers harddisk på 640 GB

WD (Western Digital) har lansert en ny 3,5-tommers harddisk i Caviar-serien. Den nye disken har to plater på hver 320 GB, som gir en total kapasitet på 640 GB.

Dagens to-platers harddisker har en lagringskapasitet på maks 500 GB, mens disker med fire plater har kapasitet på opptil 1 TB. 320 GB per plate vil muliggjøre fire-platers disker på 1280 GB, men WD har ikke et ord om selskapet har planer om en slik disk.

Harddisken har fått navnet Caviar SE16 640 GB, og er utstyrt med blant annet SATA 3 Gbit/s, NCQ og 16 MB cache. Produktet er allerede lagt inn i prislistene til en rekke nettbutikker, og prisene starter fra rundt tusenlappen.

Harddisken er forventet på lager i norske nettbutikker i midten av neste måned.

Via Hardware.no.


4. Mars 2008
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">IE8 tvinger frem åpne standarder

Microsoft prioriterer åpne standarder fremfor bakoverkompatibilitet. Milliarder av websider må oppdateres.

Microsoft har tidligere vært beryktet for ikke å være så opptatt av å følge åpne standarder. Det har de bestemt seg for å endre på, og i forrige uke gikk selskapets to toppsjefer, Steve Ballmer og Ray Ozzie ut og erklærte at Microsofts strategi og forretningspraksis på dette området nå skal endres.

Et av områdene der denne endringen vil skje, er på Microsofts nyeste netttleser, Internet Explorer 8.
"IE8 har blitt markant forbedret, og ble designet for å støtte dagens internettstandarder på en skikkelig måte. Det ble bevist gjennom at IE8 klarte den populære "Acid2"-testen allerede i den første betautgaven", sier Ray Ozzie, Microsofts Chief Software Architect, i en pressemelding.

Microsoft har fått svi fordi de med Internet Explorer 6 ikke fulgte standardene. Dermed har nettleseren, som kommer standard med alle Windows Xp-installersjoner, en gjengivelsesmotor som skaper mye kluss for de som lager websider. Fordi det var den mest utbredte nettleseren, har mange nettsteder tilpasset seg dens måte å lese html-kode. Det skaper problemer for besøkende med andre nettlesere.

Problemet er så stort, at Microsoft selv får problemer med nye nettlesere. De ble overasket over at Internet Explorer 7, som var mye bedre til å følge standarder, ikke klarte å lese alle nettsider ordentlig.

For å løse det så Microsoft for seg å lage en såkalt «quirks-modus» i Internet Explorer 8, og la den være standardvalget. Problemet med det, er at det ikke gir nettstedene noe insentiv til å rydde opp i koden sin.

"Det vil bli et stort problem fordi de fryser renderingmotoren. Dermed vil det være mange nettsteder som ikke retter sine feil. Insentivet til å fikse problemet blir mindre, når de vet at det alltid vil fungere med den gamle rendering motoren", sa David Storey, Chief Web Opener, i Opera Software.

Storey jobber for å få alle verdens nettsteder til å følge åpne standarder, og han er helt avhengig av å kunne argumentere med at nettstedene som gjør det sparer seg selv for problemer i fremtiden. Hvis det argumentet forsvinner, blir plutselig hans jobb mye vanskeligere.

"Vi har nå bestemt oss for å sette vår mest standard-orienterte modus som standardinnstilling i IE8. Vår opprinnelige plan var å bruke IE7-komtabilitet som standardinnstilling i IE8, for å minimere forstyrrelsen av verdens eksisterende nettsteder. Vi har nå bestemt oss for å sette vår mest standard-orienterte modus som standardinnstilling i IE8", sier Ozzie.

Internet Explorer 8 kommer med tre gjengivelsesmoduser:

En som følger oppdaterte standarder

En som følger webstandardene slik IE7 gjorde da den ble lansert i 2006

En bakoverkompatibel modus (IE6)


Besluttningen om å gjøre dette har sittet langt inne for programvaregiganten.

"Dette er naturlig nok en kompleks problemstilling. På den ene siden er det bokstavelig talt milliarder av nettsteder som er designet for å støtte tidligere versjoner, inkludert mange som ikke lengre blir aktivt vedlikeholdt. På den andre siden, er det en fordel for webutviklere hvis alle leverandører prioriterer interoperabilitet for vanlige standarder etterhvert som de utvikler seg. Etter å ha veid disse bekymringene opp mot hverandre, har vi bestemt oss for å prioritere å støtte nye webstandarder", sier Ozzie.

Som en følge av Microsofts beslutning, blir mange nettsteder nødt til å oppdatere sine nettsteder. De kan imidertid velge å bare legge inn en opsjon i meta-taggen på nettsiden som spesifiserer at de ønsker å bruke Internet Explorer 8 i «quirks-modus». Den forteller Internet Explorer 8 hvilken modus den skal kjøre i.

De som ikke gjør det, og som har nettsider laget for IE6, vil oppleve at besøkende med oppdatert nettleser får problemer med å se innholdet på sidene deres.

Via Digi.no.


27. Februar 2008
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Siste spiker i kista for HD DVD

Det ble nærmest klart på CES tidligere i år, men nå er det helt sikkert. Blu-Ray har vunnet formatkampen som lagringsmedium for HD-TV.

Torsdag gikk nemlig Toshiba, som den største og viktigste av aktørene i samarbeidet om HD DVD som plattform, ut og sa at de kaster kortene og overlater seieren til Blu-Ray. Prisreduksjoner og sterk tro på konseptet hjalp ikke.

Toshiba legger mesteparten av skylden på de store filmselskapene som opprinnelig var med i samarbeidet, men som på nyåret trakk seg fra videre arbeid med HD DVD.

Tirsdag meldte Toshiba at de legger ned all produksjon av HD DVD-produkter med umiddelbar virkning, og at hele prosjektet legges ned ved utgangen av mars måned.

"Dette har vært en hjerteskjærende avgjørelse å ta, men med tanke på hva en fortsatt satsning ville hatt av innvirkning på vår økonomi, fremtidens DVD-marked og ikke minst kundene, var det helt nødvendig", sa toppsjefen i Toshiba, Atsutoshi Nishida, på en pressekonferanse tirsdag.

Han la også til at de bare hadde måttet innse at kampen om det fremtidige HD-formatet på DVD var tapt, og at de ikke hadde noen reell sjanse til å vinne kampen mot Blu-Ray.

Spesielt etter at deres årelange samarbeidspartner, filmgiganten Time Warner Inc.'s Warner Bros., hadde trukket seg, måtte de innse at kampen var tapt.

Etter Time Warners avgjørelse for en måned siden har alle de store radio- og TV- forhandlerne verden over kun lagt vekt på å selge Blu-Ray-spillere og filmer.

Toshiba skal ha solgt rundt en million HD-DVD-spillere globalt, inkludert spillere som kobles sammen med Microsofts spillmaskin, Xbox 360. Til sammenligning er det solgt 6,3 millioner Blu-Ray-spillere, inkludert siste versjon av Sonys Playstation 3, som har innebygd Blu-Ray-spiller.

Via Forbruker.no.


18. Februar 2008
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Toshiba vurderer å droppe sitt hjertebarn, HD DVD.

Investorer i Tokyo reagerer positivt på rappporter om at Toshiba vurderer å trekke formatet HD DVD. Tohsiba-aksjen spratt opp fem prosent på Tokyo-børsen i dag, etter at dette ble kjent, skriver Computerworlds internasjonale nyhetsbyrå.

Ifølge nyhetsmeldinger som har gått på japansk tv de siste dagene, har Toshiba satt produksjonen av nye spillere på hold og har i disse dager lange samtaler for å vurdere framtiden for HD DVD.

Toshiba har spyttet store midler inn i det nye høydefinisjonsformatet de siste to årene, samtidig med at konkurransen fra Sonys Blu-ray Disc har vært knallhard hele tiden. Toshiba har kjørt en aggressiv priskampanje den siste tiden, men en lang rekke dårlige nyheter har redusert sjansene for dette formatet, som også støttes av Microsoft, betraktelig.

I januar kunngjorde filmgiganten Warner Bros. at det utelukkende vil gå for Blu Ray. Dermed er det bare Universal og Paramount av filmselskapen som støtter HD DVD. I forrige uke ble det kjent at store amerikanske kjeder som Netflix, Best Buy og Wal-Mart ikke lenger vil selge HD DVD-plater.

Sony-aksjen hoppet forresten opp en prosent i dag på nyheten om usikkerhet i Toshiba-ledelsen.

Via Computerworld.


12. Februar 2008
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">HD DVD taper stadig mer terreng

To nye seiere for de amerikanske Blu-ray-tilhengerne i går: Det nettbaserte filmutleieselskapet Netflix annonserte mandag at de ikke lenger vil tilby HD DVD-filmer til leie. Dermed fokuserer de kun på Blu-ray fremover. Og kundene som har bestilt HD DVD-titler, vil få disse på vanlig DVD i stedet. Urettferdig.

Butikk-kjeden Best Buy er ikke fullt så dramatiske, men annonserte også i går at de vil fokusere på Blu-ray, og anbefale dette formatet til kundene. Selv om et begrenset utvalg av HD DVD-filmer og spillere fremdeles vil bli solgt. I følge Best Buy er de interessert i å fokusere på ett format for å ikke forvirre kundene. Forståelig nok.

Dermed velger to nye amerikanske aktører Sonys løsning, mens Toshiba taper støttespillere raskt. HD-krigen er tydeligvis nådeløs. Vi derimot, så nettopp Blade Runner på HD DVD som vår lille protest.

Via iT avisen.


31. Januar 2008
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Nye kameraer fra Sony og Nikon

Nikon D60

Digitale speilreflekskameraer selger som aldri før, og økningen er størst i budsjettklassen. Nikon har tidligere ivaretatt dette markedet først og fremst gjennom modellene D40 og D40x, førstnevnte fås til rundt 3.500 kroner inkl 18-55mm objektiv, mens sistnevnte er omtrent identisk men med høyere oppløsning.

Nå erstattes D40x av modellen D60, mens bestselgeren D40 fortsatt blir å finne i Nikons produktspekter.

10 megapikselsmodellen D60 byr på flere nyheter og forbedringer i forhold til forgjengeren, selv om det på utsiden ser identisk ut. Kameraet er klart til opptak på 0,18 sekunder og kan ta 3 bilder i sekundet, men mest interesse knyttes til et nytt støvreduksjonssystem som kanaliserer støv ut av huset. På den måten unngår man at støv som ellers ville ligget løst i kamerahuset igjen skal legge seg i bildebanen. Støv kan som kjent komme inn i kameraet ved skifte av objektiv.

LCDen har fått retningssensor, slik at symboler og tall roterer 90 grader dersom kameraet holdes på høykant. Den samme LCDen slukkes når øyet legges inntil søkeren, og på den måten spares strøm. En lignende løsning har tidligere blant annet vært tilgjengelig på Sonys Alpha-kameraer.

Kameraet har også fått flere funksjoner for etterbehandling av bildene direkte i kameraet, for eksempel korreksjon av farger, hvitbalanse, legge på effekter på bildene etc. Det er nå også mulig å lage animasjonsfilmer fra en serie bilder, men direkte filmopptak er foreløpig ikke mulig på D60 - eller noe annet speilrefleks for den saks skyld.

Kamerahuset får en veiledende pris på 4.990 kroner inkl mva, men blir å finne i flere såkalte "kit-versjoner" med ett eller to objektiver. Et standardkit som inneholder hus + et nytt 18-55 mm F3,5-5,6 med VR-system (vibrasjons-reduksjon) vil koste veiledende 5.990 kroner og blir tilgjengelig i slutten av februar.

Nikon D60 blir en direkte konkurrent til Canon EOS 450D som ble lansert for kort tid siden.

Sony a300 og a350

De to modellene er ser ut til å være identiske, med unntak av oppløsningen. a300 får 10,2 megapiksler mens a350 får hele 14,2 megapiksler. Det fører imidlertid til at a300 klarer 3 bilder pr sekund i serie, mot 2,5 bilder pr sekund i serie for a350.

Det mest oppsiktsvekkende er imidlertid Live View-løsningen, som innebærer at du kan bruke den 2,7 tommer store LCD-skjermen som søker når du fotograferer. Dette har også flere konkurrenter, vippbar skjerm hører derimot med til sjeldenhetene. Dermed blir det enklere å komponere bilder langs bakken og over en folkemengde, for eksempel.

Skjermen kan tiltes 130 grader opp og 40 grader ned.

Kameraene skal for øvrig ha blitt utstyrt med en forbedret bildestabilisator i forhold til tidligere Alpha-modeller. Med maks ISO på 3200 i tillegg, skulle skarpe bilder under dårlige lysforhold være sikret.

Begge modellene skal kunne ta 730 bilder på en enkelt opplading, eller 410 bilder dersom man bruker skjermen som søker.

Først på markedet blir a350. Den kommer i begynnelsen av mars, og selges alene, eller i kit med kamera og ett eller to objektiver (18-70mm F3,5-5,6 og 55-200 F4-5,6)

a300 kommer i begynnelsen av april og blir tilgjengelig med de samme pakkene.

Sony opplyser at priser foreløpig ikke er fastsatt.

For full oversikt over spesifikasjonenen, klikk her.


29. Januar 2008
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Canon EOS 450D - ny suksessmodell?

Canon EOS 400D er verdens bestselgende speilrefleks, nå kommer oppfølgeren. Som er langt mer enn et oppgradert kamera. Det aller meste fra bildebrikke, til skjerm, autofokus og mange funksjoner, er nytt på Canon EOS 450D.

Bildebrikken er en ny 12,2- megapiksel (CMOS-sensor), og kameraet kan skyte bilder i serie på 3,5 bps, mens den store 3-tommers skjermen på baksiden viser søkerbildet med et tastetrykk. Så kalt live view.

Canon har gitt EOS 450D en ny prosessor for bildebehandling, som nå er 14-bits. Hvilket betyr finere farge- og kontrastgraderinger på bildene. Foruten multipunkts lysmåling, har det punktmåling hvor man kan måle lys og korrekt eksponere bare en utvalgt del av motivet.

Den store skjermen kan fungere som tegnrute for brukeren, med all vital eksponeringsinformasjon. Man kan også endre farge på visningen, feks fra hvit (se bildet) til blå bakgrunn. Batteriet er også nytt, og Canon siterer CIPA-målinger på 500 bilder per lading.

Kameraet kan også bruke et nytt vertikalgrep, med plass for flere batterier, som gir brukeren enda flere bilder før man må lade.

Håndgrepet er forbedret sammenlignet med EOS 400D, med litt større gripeflate.

Sammen med EOS 450D, kan man få en ny versjon av normalzoomen 18-55mm, som nå har fått integrert optisk bildestabilisator.

Prisen (veiledende) for EOS 450D med den nye normalzoomen, blir 8.190 kroner, og 7.190 kroner for bare huset.

Korte fakta:

 • 12.2 megapiksel APS-C CMOS -bildebrikke (1.6x brennviddefaktor)

 • 3-tommers live view LCD

 • DIGIC III bildeprosessor

 • 9-punkts AF, 3.5 bps skuddtakt (opp til 45 bilder i JPEG, 6 i RAW-format)

 • Ultrasonisk støvrens av sensor

 • SD/SDHC-minnekort
Canon EOS 450D er i butikkene i løpet av april 2008.

Canon Norge.


27. Januar 2008
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Ingen HDTV sendinger fra Norge

Mange nordmenn har kjøpt seg HD-klare tv-er de siste årene, men det tar tid før de gir kvaliteten som ønskes. Både NRK og TV2 velger å vente med tung satsing på innholdsiden, selv om teknologien allerede var på markedet i 2001.

HD-sendinger krever svært høy overføringskapasitet. Det vil være utilgjengelig for det nye bakkenettet, og ingen av de norske tv-kanalene sender i HD-formatet på kabel- og parabolnettet, ifølge Dagens Næringsliv.

"Å sende i HD krever et stort volum og en voldsom investering som vi ikke har sett oss råd til", sier kringkastingssjef Hans Tore Bjerkaas i NRK til DN.

Statskanalen skal i løpet av den nærmeste tiden se på hva de skal gjøre i forbindelse med HD-sendinger og legge en fremtidsplan.

"Jeg tror HD-tv vil være standardformatet i løpet av fem år", sier Bjerkaas.

Selv om Canal Digital per dags dato tilbyr flere HD-kanaler i sitt parabolnett, er det få kunder som foreløpig har ønsket tilbudet.

"Det er ikke all verden og det blir ikke noe skikkelig vekst i dette før TV 2 og NRK begynner å levere innhold", sier administrerende direktør Svein Erik Davidsen i Canal Digital til DN.

Via Computerworld.


7. Januar 2008
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Spikeren i kista for HD DVD?

Før jul gikk det hardnakkede rykter om at det store filmselskapet Warner ville droppe HD DVD og bare gi ut filmer i det rivaliserende formatet Blu-ray.

Natt til lørdag norsk tid kunne The New York Times bekrefte at ryktene stemmer.

Dette var et så alvorlig slag for HD DVD-leiren at den offisielle organisasjonen HD DVD Group valgte å avlyse pressekonferansen de hadde bebudet på elektronikk messen CES i Las Vegas.

I en e-post til samtlige registrerte pressefolk på messen heter det de for øyeblikket diskuterer Warners kunngjøring med HD DVD-produsentene for å avgjøre om hvilke skritt som nå skal tas.

Observatører på messen har nå begynt å si høyt at HD DVD er et dødt medium, og at det vil gå samme vei som Sonys Betamax (som på 70-tallet måtte gi tapt for JVCs VHS).

Den eneste redningen måtte være om Toshiba bladde de opp de helt store dollarsedlene til filmselskapene. Som kjent sliter de store studioene med økonomien, og et passende beløp kunne kanskje overbevise dem om å fortsatt satse på HD DVD.

Selv om HD DVD-gruppa avlyste, gjennomførte Toshiba sin egen pressekonferanse. Der uttrykte de overraskelse over Warners avgjørelse. Ikke minst fordi HD DVD etter Toshibas syn har gjort kraftig innhogg i markedet for HD-film i USA.

"Som du kanskje skjønner er dette en tøff dag for meg", sier Toshibas amerikanske markedssjef Jodi Sally til Computerworld.com.

Det kan vi levende forestille oss. For nå er det bare Paramount og Universal som støtter formatet deres. Alle de andre har nå gått over til Blu-ray.


3. Januar 2008
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Helt slutt for Netscape

Det som en gang var verdens mest brukte nettleser begraves for godt.

Eieren av Netscape, det amerikanske nettselskapet AOL, melder om at de vil kutte all support til Netscape fra første februar. I stedet vil selskapet prøve å få sine kunder til å bruke Firefox, skriver Computerworld.dk.

På midten av 1990-tallet var Netscape desidert størst, med en markedsandel på rundt 80 prosent, men siden den gang har det gått rake veien nedover. Årsaken var først og fremst at Microsoft våknet.

Netscape Navigator ble først lansert i desember 1994, og ble hovedproduktet til Mosaic Communications. I august 1995 lanserte Microsoft Internet Explorer (IE) og begynte fra starten å hale innpå Netscape.

På den tiden var IE et separat produkt, ikke pakket sammen med Windows. En av genistrekene til Bill Gates var at han ga bort IE gratis, mens du måtte betale for Netscape. Netscape oppdaget for sent at dette var lurt. Selskapet sluttet å ta betaling for nettleseren først i begynnelsen av 1998.

På dette tidspunktet meldte Netscape også om at all fremtidig utvikling ville bli gjort med åpen kildekode. Måneden etter stiften Netscape Mozilla Foundation og overdro kildekoden til organisasjonen. Ved slutten av 1998 hadde markedsandelen til IE blitt større enn Netscapes.

Netscape var en dalende stjerne, men likevel var AOL villig til å betale svimlende 4, 2 milliarder dollar for selskapet i 2000.

For en måned siden vurderte analyseselskapet Net Applications at Netscapes globale markedsandel er på 0, 60 prosent. IE har 74, 4 og Firefox 16 prosent.

Via Computerworld.


31. Desember 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Mac mer sårbar enn Windows

Det var flere alvorlige hull i Apples operativsystem enn i Windows i 2007, viser nye tall.

En analyse av tall fra sikkerhetsfirmaet Secunia viser at det ble funnet betydelig flere kritiske sårbarheter i Mac OS X enn i Windows XP og Vista i 2007,skriver ZDNet. Secunia har registrert 237 kritiske sikekrhetshull i Mac OS X, mot 23 Windows XP og Vista.

Myten om at Mac er sikrere kan dermed slå sprekker, målt mot faktiske tall det siste året. I snitt ble det oppdaget fem ganger flere feil enn i Windows hver måned.

Det er likevel usikkert hvordan utslagene blir med den nye versjonen av Mac OS X, Leopard (10.5), som ifølge Apple skal ha langt bedre sikkerhet enn tidligere versjoner. Det er fortsatt få eksempler på angrep med skadekode mot denne maskinplattformen.

En "rettferdig" sammelikning vil kanskje være mellom Vista og nettopp Leopard, siden sikkerhet er prioritert langt høyere også i Microsofts siste operativsystem. Det er uansett naturlig at det forekommer flere angrep mot det mest utbredte operativsystemet, og der har som kjent Apple fortsatt en del å gå på i forhold til Windows.

Via Computerworld.


18. Desember 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Google tester Wikipedia-konkurrent

Google har startet et nytt prosjekt som beveger seg mot det som tidligere har vært nettleksikonet Wikipedias enemerker. Selskapet ønsker å utvikle en troverdig kilde til informasjon om alle mulige temaer, skriver BBC

I første omgang skal systemet testes, og Google har allerede begynt å invitere eksperter til å skrive om sine ulike felt.

Udi Manber, en av utviklingssjefene i Google, skriver på selskapets offisielle blogg om det nye systemet, som skal handle om å «dele nyttig kunnskap».

Systemet vil bli bygget opp av enheter med informasjon som Google kaller «knol» - en forkortelse for knowledge. Ved å få respekterte forfattere til å skrive om ulike temaer i en «knol», og dermed håper Google på å strukturere informasjon på bedre måter. De ønsker også mer fokus på hvem som har skrevet informasjonen som blir presentert på nettet.

"En «knol» om et spesielt tema skal være det første noen som søker på dette temaet for første gang har lyst til å lese", skriver Manber i bloggen.

«Knol»-sidene vil altså bli søkbare, og kommer også til å gi leserne mulighet til å rangere informasjonen, kommentere og foreslå redigeringer eller nytt innhold. Man skal også kunne ha annonser på sidene, og inntekter fra dem skal deles med forfatteren.

Etter hvert vil det, hvis planen blir iverksatt, bli mulig for alle som ønsker å skrive en «knol». Da kan man ikke forvente at alle er av høy kvalitet, men Google skal jobbe aktivt med å rangere «knol»ene etter kvalitet, skriver Manber.

Høres det kjent ut? Flere eksperter mener dette er et angrep på Wikipedia, som har artikler som ofte dukker opp høyt oppe når man gjør et Google-søk på et bestemt tema.

Teknologikommentator Nicholas Carr sier ifølge BBC at «knol»-prosjektet er en direkte konkurrent til Wikipedia, og mener det er et forsøk fra Googles side for å skyve til side Wikipedia-artikler, som er uten annonser, ned på søkesidene til Google.

New York Times skriver også at kritikere har påpekt at dette kan kompromittere Googles objektivitet i forhold til å presentere søkeresultater.

"Jeg tror Google ser på veksten til sider som Wikipedia, som genererer kunnskap, og føler de også må komme seg inn på dette området", sier Danny Sullivan, redaktør for nettstedet Search Engine Land, til avisa.

Google vil imidlertid ikke la noen kommentere testen, fordi den fremdeles er på forsøksstadiet og det ikke er klart at den blir åpnet enda. Wikipedia-grunnlegger Jimmy Wales er imidlertid ikke redd for konkurransen.

Han tror en slik Google-tjeneste vil føre til flere konkurrerende, vinklede artikler om ulike temaer, mens Wikipedia kun har en artikkel per tema av flere ulike forfattere.

"Jeg gleder meg til å se hvordan det blir seende ut", sier Wales til New York Times.

Via Dagbladet.


7. Desember 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Kopierer hele biblioteket

Fordi bøker har vært ubehagelige å lese på små og store skjermer, har piratkopiering av bøker på langt nær vært like omfattende som innen musikk og film. Men med nye, bedre lesere som Amazons Kindle, Iliad eller mobiltelefoner med store og gode skjermer som iPhone, er dette i ferd med å forandre seg dramatisk. Du får nå plass til bøker verdt 1,6 millioner kroner i en helt vanlig iPhone til et par-tre tusen kroner. Den får fint plass i håndflaten.

For å undersøke hvor utbredt virksomheten er, har Aftenposten selv undersøkt hva som finnes på de verdensomspennende fildelingsnettverkene. Det er ikke lite. Overføringskapasiteten og lagringsevnen er nå så stor at bøkene ikke distribueres enkeltvis, men i svære biblioteker.

Faktisk kan du raskt laste ned flere bøker enn du noensinne vil rekke å lese. Et søk på "contemporary fiction", ga oss flere tusen bøker innen både fersk og eldre engelsk samtidslitteratur. En enkelt datafil kan inneholde et bibliotek på opptil 2000 bøker i sin fulle lengde. Enten du vil ha Dan Brown, James Joyce eller Doris Lessing ligger de klare her - med mange bøker hver.

Enten du vil lese på en PC-skjerm, en mobil eller på de langt mer behagelige lesebrettene med digitalt blekk som nå er til salgs også i Norge, finnes egne konverteringsprogrammer. I en og samme operasjon kan de konvertere flere hundre bøker fra et gitt format til et annet som passer deg bedre.

Verdien av det piratkopierte materialet blir fort langt høyere enn for musikk og film, fordi hver bok tar forholdsvis liten plass. På en iPhone får du for eksempel plass til 8000 bøker i vanlig størrelse. Hvis vi regner med en forsiktig pris på 200 kroner pr. bok, vil en iPhone kunne inneholde piratkopierte bøker til en verdi av 1,6 millioner kroner.

Ikke overraskende er det foreløpig nerdekulturens bøker det finnes flest av på fildelingsnettverkene. Er du interessert i science fiction, er tilbudet helt vanvittig. Men også andre genrer er representert. Under filbetegnelsen: "Complete Chemistry" og "Complete Biology" får du i et jafs ned pakker på 300-400 av de viktigste lærebøkene i hvert fag. Sannsynligheten er stor for at du finner noe som er interessant her - hvis du er interessert i noe som helst.

Foreløpig er svært få norskspråklige bøker tilgjengelig i tekstformat. Det kan ha å gjøre med at norske forlag ikke har satset på ebøker. Men det kan også skyldes at oppmerksomheten har vært for liten på et så lite språk som norsk - foreløpig. Mange av de engelske bøkene er rett og slett skannet inn av privatpersoner og lagt ut på nett, noe forlagene vanskelig kan forhindre.

På de samme fildelingsnettverkene er imidlertid norske lydbøker å finne i stort omfang. Anne B. Ragde, Unni Lindell og Jo Nesbø er godt representert. Disse bøkene er ikke kryptert og kan lyttes til på en hvilken som helst mobil eller mp3-spiller. Vi fant lydbøker av samtlige norske bestselgere akkurat nå, med unntak av barnebøker og tegneserier. Vil du plukke med deg godbiter du har gått glipp av, kan du for eksempel laste ned en moderne klassiker som Lars Saabye Christensens "Halvbroren" også.

Aftenposten ønsker ikke å oppfordre til piratkopiering, og oppgir derfor ikke fremgangsmåten for å laste ned piratkopierte ebøker. Vi benytter oss heller ikke selv av slike bøker. Å laste ned fra fildelingsnettverkene er ikke bare ulovlig, men innebærer også økt risiko for virus. Aftenpostens test-PC ble infisert av en såkalt "trojansk hest" i løpet av bare et par timer, til tross for et oppdatert virusprogram. For å laste ned flere tusen bøker må en PC stå på i mange timer og vil dermed være meget eksponert.

Via Aftenposten.no.


30. November 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">South Park blir gratis web-tv

Alle episoder av den populære tv-serien South Park skal fra og med neste år gjøres tilgjengelig som web-tv på seriens offisielle hjemmesider. Produkssjonsselskapet MTV Networks tror satsingen vil føre til høyere seertall på tv.

Episodene skal kunne sees som streamet video, og kan derfor i utgangspunktet ikke lagres lokalt. Til gjengjeld kan alle se serien helt gratis. Nettstedet southparkstudios.com skal tilby tjenesten etter nyttår, hvor det i dag bare finnes bilder, lydfiler og korte videosnutter fra serien.

MTV Networks og Comedy Central, selskapene som står bak serien, håper satsingen skal føre til økt interesse og flere seere. Liknende forsøk er nemlig gjennomført med The Daily Show med Jon Stewart. Der viste erfaringene at seertallene fortsatt er sterke, samtidig som selskapene opplever større interesse rundt programmet og positive tilbakemeldinger fra brukerne, ifølge MTV.

Via Computerworld.


27. November 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Er Vista keiserens nye klær?

Selskapet Devil Mountain Software har nylig testet ut den kommende Service Pack 3 til Windows XP. Testsytemet var en bærbar PC med Intel Core 2 Duo 2 GHz og 1 GB minne. Testen ble gjennomført ved å utføre en rekke oppgaver med MS Office 2007.

Testingen viste at Office kjører 10 prosent raskere i XP SP3 enn i XP SP2. Den viste også at XP SP3 er dobbelt så rask som Vista SP1 i samme situasjon, med det samme testoppsettet.

Nå skal det sies at 1 GB minne definitivt er i det minste laget i Vista, som spiser langt mer systemminne enn XP. Vi anbefaler minimum 2 GB.

SP3 skal for det meste inneholde feilfikser og sikkerhetsoppdateringer, og derfor vil den være ganske viktig for XP-brukere. At oppdateringspakken i tillegg gjør systemet raskere kommer som en positiv overraskelse, sier Craig Barth fra Devil Mountain Software.

Les mer om testen på exo.blog, og på denne siden finner du detaljene rundt oppsettet av "Vista SP1"-testen som var identisk med oppsettet av "XP SP3"-testen.

Via hardware.no.


21. November 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Iphone stoppes i Tyskland

En regional domstol i Hamburg har beordret stans i salget av Apples Iphone. T-Mobile har enerett på å selge Iphone i Tyskland, men konkurrenten Vodaphone klager ikke på monopolavtalen. De hevder derimot at det er ulovlig at telefonen kun kan fungere i T-Mobiles nett, og at den selges med for strenge abonnementsvilkår.

T-Mobile har bekreftet den midlertidige forføyningen fra domstolen, men vil ikke kommentere hvilke konsekvenser salgsstoppen kan få. Domstolen skal nå utrede hvorvidt Iphone-avtalene bryter med tysk lov, men i påvente av en endelig avgjørelse kan det bli tynt i tyske butikkhyller.

I Frankrike ble Apples monopolavtale med operatøren Orange kjent ulovlig. Franskmennene slipper dermed å kjøpe Iphone med operatørlås, men Orange har likevel enerett på distribusjon av telefonen når salget starter neste uke.

Via Computerworld.


20. November 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Advarer mot data-forråtnelse

Vinton Gray Cerf er en av internett-teknologiens viktigste pionerer. Sammen med to kolleger ved Stanford-universitetet skapte han, på oppdrag fra det amerikanske forsvarsdepartementet, ryggraden i Arpanet, nettverket som senere skulle vokse til dagens Internet.

Cerf skrev protokollen, Tcp/Ip, som inneholder de tekniske definisjonene for hvordan trafikken skal flyte best mulig mellom knutepunktene i nettet.

Mandag formiddag talte Cerf i regjeringens ENorge-forum, som samler mange av de mest innflytelsesrike it-påvirkerne i Norge. De satt som tente skolelys mens far selv talte om alt fra sine unge pionérdager og samarbeidet med norske forskere på 1970-tallet til sosiale nettverk og IP versjon 6.

Cerf har nettopp forlatt jobben som styreleder i Icann, til fordel for en jobb som "internett-evangelist" i Google.

"Det begynte for to år siden. Jeg har lenge ønsket meg tilbake til å jobbe med programvare, i stedet for bare å sysle med den bakenforliggende arkitekturen. Styreformannen Eric Schmidt har jeg kjent siden vi jobbet sammen i Sun Microsystems. Da jeg fikk tilbudet, var det ikke vanskelig å si ja, og jeg har ikke angret ett sekund etter at jeg begynte i Google i oktober 2005", sier Cerf til Computerworld.

Cerf mener han jobber i den desidert mest spennende teknologibedriften.

"Det Google har gjort på applikasjonsområdet er svært spennende. Jeg vil hevde at de er det ledende innovative programvareselskapet i verden i dag. De som jobber der er unge og dynamiske og har en vanvittig energi og innovasjonsevne. Selskapet er etablert over hele verden. Hva mer kan en gammel mann som meg ønske seg"?

"Mange er skeptiske til at vi skal se verden gjennom Google-briller"?

"Jeg skjønner skepsisen. Men jeg må understreke at vi i Google strekker oss svært langt for å få fram nøytrale søk. Det er også viktig at folk skjønner at vår reklameteknologi er helt atskilt fra søketeknologien og at relevans er avgjørende. Dessuten er det mange som ikke kjenner til den store mengden andre applikasjoner vi holder på med".

Men Vinton Cerf luftet også et aldri så lite hjertesukk. Selv ikke dette geniet har nemlig noen oppskrift på hvordan vi skal løse problemet med å sikre data for ettertiden. Det Cerf frykter er "bit rot", bitforråtnelse.

"Jeg er bekymret for våre muligheter til å tolke og forstå dataene i framtiden. Utfordringen er at vi blir flinke nok til å utvikle programvare slik at vi kan forstå data i fremtiden. Men det stanser ikke der, maskinvare må forstå instruksjonene i programvaren. Så hvordan skal vi lage ting slik at de kan tas fram igjen om tusen år"?

Cerf har ikke noe godt entydig svar på problemet. Det er viktig at enkeltinstitusjoner begynner å ta grep, mener han, og nevner at amerikanske biblioteker er godt i gang med å engasjere seg i problemstillingen.

"Programvare må vedlikeholdes kontinuerlig for dette formålet. Men vi har ingen garanti for at ny programvare kan lese gammelt innhold. Alt jeg ber om er at man for alvor blir oppmerksom på utfordringen".

Via Computerworld.


15. November 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Flash-modul øker disk-ytelsen

SanDisk Vaulter Disk er i all hovedsak en flashminne-modul som kan koples sammen med en standard harddisk for bl.a. å øke ytelsen. Selve modulen bruker PCIe-grensesnitt.

Foreløpig er lagringskapasiteten på dette produktet 8 til 16 GB, noe som gir akkurat nok plass til å lagre operativsystemet.

Ved å bruke denne modulen vil man spare CPU-en for en del jobb, siden systemet slipper å vente på svar fra disken. Støynivå og effektforbruk går ned.

Den største fordelen er trolig rask respons - med tilnærmet lik null søketid, siden man ikke har noen fysisk arm å flytte ved lesing av data.

I skrivende stund er det kun Windows Vista som støtter denne typen teknologi - også kjent som Turbomemory - tidligere "Robson".

Produktet vil trolig komme i salg tidlig i 2008.

Via Hardware.no.


9. November 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Photoshop Express kommer

Adobe skal etter planen slippe en betaversjon av den nettbaserte Photoshop Express i 2007, men det er uklart om denne blir lukket eller tilgjengelig for alle. Dette er en redusert versjon av storebroren Photoshop.

Photoshop Express blir 100 prosent Flash-basert. Hensikten med programmet skal ikke være å erstatte noen av dagens Adobe-produkter, men å være et gratis alternativ.

Den skal i utgangspunktet være rettet mot hjemmebrukere og ikke de som arbeider med bildebehandling på et profesjonelt nivå.

Dette er noen av mulighetene i Photoshop Express:

 • "Fun" med blant annet muligheten til å bytte farge i bilder.

 • "Quick fix" med muligheten til å beskjære, rotere, fjerne flekker, fjerne røde øyne, endre skarphet og autokorrigere.

 • "Tuning" med muligheten for hvitbalanse, eksponering, utfyllingslys og forskjellige metningsgrader.
Se en videodemonstrasjon av Photoshop Express på download.com.

Photoshop Express skal etter planen lanseres i 2008.

Via Hardware.no.


5. November 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Mac er bare dritt!

Mac-brukere tror at Mac'en er er den hellige gral og at PC'er er djevelens oppfinnelse. At Apple (og Steve Jobs) er der ute for å tjene penger, tror de ikke noe på. De er der bare for å hjelpe de unge, vakre hippe Mac-brukerne. Så hvis du eier og bruker en PC, og av en eller annen grunn kommer i diskusjon med en Mac-bruker om hvilken maskintype som er best, skal du få noen gratis argumenter her:

* Alle har pc, noe som gjør det meste enklere.

* Mac-er er latterlig dyre. Du får mye mer datamaskin for pengene om du velger pc.

* Det finnes jo ingen programmer til Mac!

* Og det finnes definitivt ikke mange spill til Mac.

* Dessuten er det ikke mye spennende tilbehør som funker på Mac-en heller.

* Apple er et ondsinnet selskap, som låser inn sine brukere og tvinger dem til å bruke Apple-produkter.

* Vi pc-brukere er imidlertid frie og lykkelige! Vi kan tilpasse vår datamaskin akkurat som vi vil, med blått lys i kabinettet eller et eller annet sært Linux-produkt om vi ønsker det.

* Mac er bare ytre staffasje, det gjelder også brukerne og operativsystemet.

* Hvor mange Mac-er finnes det egentlig? Fire? Det finnes uttalige varianter av pc-er. Og er det ingen som tilfredsstiller meg kan jeg bygge min egen med en rull ståltråd, en magnet og en skoeske.

* Mac-brukere er snevre, trangsynte hjernevaskede Steve Jobs-fanatikere som hele tide messer om hvor overlegen Mac-en er. Dette skiller seg kraftig fra oss intelligente og fornuftige pc-folk.

Via Computerworld.


2. November 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Gir harddisken ti år til

I løpet av ti år vil magnetiske harddisker være fullstendig erstattet av nanoteknologi i utstyr som musikkspillere, bærbare pc-er og servere.

Det hevder forsker Michael Kozicki ved Arizona State University overfor Computerworlds amerikanske søsteravis. Han jobber med å utvikle metoder for å lagre data i nanotråder i stedet for som elektroner i celler. Han ser også på hvordan man kan stable flere lag minne på toppen av ett lag silisium.

Kozicki venter seg dramatiske endringer i lagringsteknologi. Han tror også måten vi vil bruke våre viktigste verktøy på vil endre seg markant.

"En dag vil du lagre absolutt alt du har av musikk, bilder og tv-programmer på en enhet på størrelse med en Ipod", sier Kozicki

Dersom produsentene blir kvitt de magnetiske lagringsenhetene, vil bærbare pc-er og mp-spillere bli betydelig lettere, raskere og mer holdbare. Oppstartiden reduseres kraftig og minnekapasiteten blir langt bedre, tror Kozicki.

"Nanoteknologi vil erstatte all verdens harddisker", sier forskeren som understreker at han snakker om en høyst gjenomførbar teknologi.

Kozicki peker på selskaper som allerede ser på hvordan nanoteknologi kan utnyttes for lagringsformål, blant dem Micron Technology, Qimonda AG og Adesto Technologies. Alle disse har lisensiert teknologi fra Axon Technologies, et kommeriselt foretak bsert på forskningen ved Arizona State University. Også Sony er i gang med å prøve ut teknologien, men har ikke lisensiert den for kommersiell bruk ennå, opplyser Kosicki.

Men dette er bare toppen av isfjellet

Den nye teknologien kan også brukes til å lagre mange lag informasjon på samme plass som tidligere har vært forbeholdt en bit data.

Tradisjonelt inneholder en celle en bit informasjon. Men i stedet for å lagre et 0 eller 1, kan denne cellen romme eksemplevis 00 eller 01. Ifølge Kozicki er muligheten til å doble kapasiteten på denne måten, uten at antallet celler må økes, allerede påvist. Utfordringen nå blir å finne ut hvor mange data en enkelt celle kan inneholde.

Nano-lagring i flere lag blir et annet puslespill. I dag kan bare ett lag minne sitte på en silisiumbrikke. Kozicki hevder at et ionisert metall skapt med nanoteknologi, kan gjøre det mulig å stable flere minnelag - to, fire, kanskje flere, oppå hverandre, på toppen av silisiumbiten.

Ifølge Kozicki kan lagringen gjøres ved hjelp av nanotråder som kan brukes til å holde fast dataene. Dette skal kreve langt mindre energi og ta mindre plass enn å lagre elektroner i celler.

En annen forsker, ved Universitetet i Edinburgh, fortalte så sent som i forrige uke om liknende framskritt i nanoforskningen.

Michael Zaiser fortalte Computerworld US om studier av hvordan svært tynne tråder - rundt en tusendel av et menneskehår - kan manipuleres. Utfordringen har vært å få så tynne tråder til å opptre ensartet i forhold til trykket de utsettes for. Zaiser hevdet at han nå har lykkes i å få dette til og at nanotrådene dermed lettere kan styres til produksjonsformål.

Via Computerworld.


" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Gir harddisken ti år til

I løpet av ti år vil magnetiske harddisker være fullstendig erstattet av nanoteknologi i utstyr som musikkspillere, bærbare pc-er og servere.

Det hevder forsker Michael Kozicki ved Arizona State University overfor Computerworlds amerikanske søsteravis. Han jobber med å utvikle metoder for å lagre data i nanotråder i stedet for som elektroner i celler. Han ser også på hvordan man kan stable flere lag minne på toppen av ett lag silisium.

Kozicki venter seg dramatiske endringer i lagringsteknologi. Han tror også måten vi vil bruke våre viktigste verktøy på vil endre seg markant.

"En dag vil du lagre absolutt alt du har av musikk, bilder og tv-programmer på en enhet på størrelse med en Ipod", sier Kozicki

Dersom produsentene blir kvitt de magnetiske lagringsenhetene, vil bærbare pc-er og mp-spillere bli betydelig lettere, raskere og mer holdbare. Oppstartiden reduseres kraftig og minnekapasiteten blir langt bedre, tror Kozicki.

"Nanoteknologi vil erstatte all verdens harddisker", sier forskeren som understreker at han snakker om en høyst gjenomførbar teknologi.

Kozicki peker på selskaper som allerede ser på hvordan nanoteknologi kan utnyttes for lagringsformål, blant dem Micron Technology, Qimonda AG og Adesto Technologies. Alle disse har lisensiert teknologi fra Axon Technologies, et kommeriselt foretak bsert på forskningen ved Arizona State University. Også Sony er i gang med å prøve ut teknologien, men har ikke lisensiert den for kommersiell bruk ennå, opplyser Kosicki.

Men dette er bare toppen av isfjellet

Den nye teknologien kan også brukes til å lagre mange lag informasjon på samme plass som tidligere har vært forbeholdt en bit data.

Tradisjonelt inneholder en celle en bit informasjon. Men i stedet for å lagre et 0 eller 1, kan denne cellen romme eksemplevis 00 eller 01. Ifølge Kozicki er muligheten til å doble kapasiteten på denne måten, uten at antallet celler må økes, allerede påvist. Utfordringen nå blir å finne ut hvor mange data en enkelt celle kan inneholde.

Nano-lagring i flere lag blir et annet puslespill. I dag kan bare ett lag minne sitte på en silisiumbrikke. Kozicki hevder at et ionisert metall skapt med nanoteknologi, kan gjøre det mulig å stable flere minnelag - to, fire, kanskje flere, oppå hverandre, på toppen av silisiumbiten.

Ifølge Kozicki kan lagringen gjøres ved hjelp av nanotråder som kan brukes til å holde fast dataene. Dette skal kreve langt mindre energi og ta mindre plass enn å lagre elektroner i celler.

En annen forsker, ved Universitetet i Edinburgh, fortalte så sent som i forrige uke om liknende framskritt i nanoforskningen.

Michael Zaiser fortalte Computerworld US om studier av hvordan svært tynne tråder - rundt en tusendel av et menneskehår - kan manipuleres. Utfordringen har vært å få så tynne tråder til å opptre ensartet i forhold til trykket de utsettes for. Zaiser hevdet at han nå har lykkes i å få dette til og at nanotrådene dermed lettere kan styres til produksjonsformål.

Via Computerworld.


31. Oktober 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Kodenavn Oslo

En enklere framgangsmåte for SOA (programvare-orientert arktitektur) utgjør innholdet i en ny Micrososoft--lansering som har fått navnet Oslo.

Planen ble lagt fram på en konferanse i går, Microsoft SOA & Business Process Conference, som går av stabelen for femte gang. Microsoft la fram planer for en forenklet metode, og et nytt "veikart", når det gjelder å designe, utvikle, ta i bruk og administrere sammensatte applikasjoner internt og mellom organisasjoner.

Kodenavnet Oslo viser til et sett av tekniske investeringer som skal bidra til å realisere slike prosesser. Staretegien er bygget opp over flere år og omfatter en rekke produkter.

Hensikten er å utnytte selskapets egne ressurser for å bygge opp de modellbaserte og tjeneste-drevne prinsippene i Microsoft Dynamic IT samt utvide tjenesteorienterte arkitekturer til å fungere utenfor brannmuren. Teknologien som kalles "Oslo" består av tillegg til applikasjonsplattformen som skal gjøre det enkere å knytte sammen interne og eksterne prosjekter.

Via idg.no.


15. Oktober 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Firedobler pc-lagring

Innen utgangen av 2009 kan vi få pc-er med lagringsplass på fire terabyte, eller 4000 gigabyte.

Det er Hitachi Global Storage Technologies som i dag skal annonsere en ny teknologi som vil firedoble plasskapasiteten på vanlige pc-er.

En ny teknologi for lesehoder gjør det mulig på presse inn mer data på harddiskene. Det betyr at stasjonære maskiner får plass til fire terabyte, mens bærbare kan romme en terabyte data.

Selskapet regner med at teknologien kan innføres i nye maskiner i 2009, sier teknologidirektør John Best i Hitachi Global Storage Technologies til IDGs nyhetsbyrå.

Etter hvert som harddiskene blir mindre, blir det vanskeligere å oppdage magnetiske felter. Dette stiller større krav til følsomheten i lesehodene, opplyser Best.

De nye lesehodene er framtstilt med et materiale kalt CPP-GMR (current perpendicular-to-the-plane GMR), som ifølge Best skal øke nettopp følsomheten i lesehodene.

De nye hodene gjør det mulig i nær framtid å øke tettheten i diskoverflaten til 500 gigabit per kvadrattomme. Jo større tettheten blir i lagringsoverflaten, desto større datamengde blir det plass til. Per i dag er den vanlige tettheten om lag 200 gigabit per kvadrattomme.

Teknologien bygger på GMR (giant magnetoresistance - gigantisk magnet-resistans), en fysisk virkning som styrer ladning og omdreining av elektroner og med det muliggjør økt tettet og lagring på harddisker.

GMR-effekten ble oppdaget i 1988 av to fysikere, franske Albert Fert og tyske Peter Grunberg, som forrige uke fikk Nobel-prisen i fysikk for sin oppdagelse. Teknologien er helt sentral for den vanvittige økningen av lagringskapasitet i stadig mindre produkter de siste to tiårene, og dermed for populære masseprodukter som Ipoden.

Hitachi Global Storage Technologies ble etablert etter at Hitachi Ltd. kjøpte harddisk-divisjonen i IBM for to milliarder dollar i januar 2003.

Via IDG.no.


12. Oktober 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Er Service Pack 3 for XP bedre enn Vista?

Programvareanalytikere som har testet betaversjon 3205 av Service Pack 3 for Windows XP. De mener at Microsoft har klart å bedre sikkerheten betraktelig, uten å gjøre endringer i kjernen slik som med Vista.

Testere ved firmaet Neosmart har funnet at Service Pack 3 øker nettverkssikkerheten i Windows XP betraktelig. Blant annet får SP3 støtte for NAP (Network Access protection).

NAP skanner PC-er som vil inn på et bestemt nettverk, og slipper ikke inn maskiner som stryker på helsesjekken. Etter at klienten har installert de etterspurte oppdateringer (bl.a. SP3), får PC-en tilgang.

Microsoft inkluderer også et program for å oppdage såkalte "black hole routers". Dette skal gi raskere og mer effektiv streaming, og er en lenge etterlengtet applikasjon. Det at Microsoft velger å også inkludere dette i Windows XP kan tyde på at operativsystemet kan få et lengre liv enn til 2009, som er dagens horisont.

Via iT Avisen.


4. Oktober 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">50 år etter Sputnik

Den 4. oktober 1957 ble verdens første kunstige satellitt, Sputnik 1, sendt ut i verdensrommet.

Oppskytingen av den sovjetiske satellitten markerte starten på romalderen og romkappløpet mellom USA og Sovjetunionen.

Amerikanerne trodde selv at de lå milevis foran russerne når det gjaldt romteknologi, derfor ga Sputnik 1 dem en ordentlig bakoversveis. Med brask og bram ble Explorer 1 skutt opp 31. januar, 1958. Senere samme år ble romfartsorganisasjonen NASA opprettet.

I 1960 sendte amerikanerne opp den første værsatellitten, Tiros 1. Satellitten var utstyrt med to tv-kameraer, og sendte tilbake de første fotografiene av jorden i sort-hvitt. Samme år fikk den amerikanske marinen den første navigasjonssatellitten, Transit, i bane.

To år senere, i 1962, sendte USA også opp den første kommunikasjonssatellitten, Telstar 1. Det internasjonale samarbeidsprosjektet Intelsat ga i 1965 dekning for nesten hele jorden. Nå var det mulig å sende telefonsignaler, telegraf, faks og fjernsynssignaler.

I 1972 startet USA sitt Landsat-program, som ga oss de første fargebildene av Jorden fra satellitt. Med dette nye perspektivet ble det mulig å utforske planeten på en helt annen måte enn før.

Siden den gang har forskere utviklet nye og mer effektive satellitter med avansert datateknologi til forskjellige formål. Flere land og private organisasjoner har begynt å kjøpe og drive satellitter. Ved årtusenskiftet eide over 40 land til sammen nesten 3.000 satellitter i bane.

Via Forbruker.no.


1. Oktober 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Bekjenn dine synder online

Er du knuget av skyldfølelse trenger du ikke lengre ta den lange turen til nærmeste katolske kirke. En ny, interaktiv nettjeneste gir deg muligheten til å bekjenne dine synder anonymt, og lar også andre brukere lese skriftemålene.

Det er Harlequin Enterprises, et av verdens største forlagshus for romantisk kiosklitteratur, som står bak satsingen. Nettstedet, harlequinromancereport.com, er seksjonert inn i åtte deler, en for hver av de sju dødssyndene, mens den åttende er en ”diverse”-kategori for utroskap, hemmeligheter og fantasier.

"Idéen er hentet fra virkelighets-tv hvor folk åpner seg for fremmede, fordi det får dem til å føle seg bedre", sier Marleah Stout, talskvinne for selskapet til Reuters.

Ulike kirkesamfunn har tidligere forsøkt seg med liknende tjenester på nettet tidligere, men hos Harlequin er det sidesprang og hemmelige forhold som er mest ettertraktet som skriftemål. Skriftemålene skal også inngå i en årlig undersøkelse, Romance Report, som blir publisert i januar.

"Vår tjeneste er mest rettet mot hemmelige romanser. Selv om det ofte kommer som et sjokk på partneren, kan et skriftemål også være utrolig romantisk. Alt handler om ekte mennesker og ekte følelser", mener Stout.

Via Computerworld.no.


24. September 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Lovlig filmnedlasting

Omsider har innholdsprodusentene og elektronikkbransjen blitt enige om en løsning som vil gjøre det mulig å brenne kopibeskyttede kopier av nedlastede filmer.

For første gang blir det nå lovlig å lage en DVD-kopi av filmen du har kjøpt og lastet ned, for så å enkelt kunne spille av filmen i hvilken som helst DVD-spiller.

Torsdag sendte gruppen som lisensierer sikkerhetsprogramvaren, den såkalte DVD Copy Control Association, ut en pressemelding hvor man tilkjennega at det nå vil bli mulig å brenne DVD-er med CSS-kryptering (Content Scrambling System).

Kopibeskyttelsen som Jon Lech Johansen, alias DVD-Jon, i sin tid ble verdenskjent da han hacket.

Så langt har Hollywood kun tillatt at filmene streames eller kun kan spilles av på PC-en den er lastet ned på. Nå åpnes det altså for at kundene kan laste ned og brenne sine egne fysiske kopier med fullverdig DVD-kvalitet.

"Dette er en avgjørelse som utvilsomt vil få stor betydning for såkalte Download-To-Own-tjenester (DTO)", sier John Berge, redaktør i bransjebladet Release.

Berge forteller at aktører som film2home og SF Anytime bare har ventet på at dette skal bli lovlig, og tror mange vil foretrekke en slik form å handle DVD-film på. Han tror likevel ikke dette blir videosjappas død.

"Vi er samlere som ønsker å ha filmene i hylla, og jeg tror snarere et fullverdig DTO-tilbud vil øke totalomsetningen", sier Berge.

Via Aftenposten.no.


19. September 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">USB 3.0 tilbyr 4,8 Gbit/s

USB 3.0 ser ut til å få oppgradert overføringshastigheten betydelig sammenlignet med dagens standard. USB 2.0 har en teoretisk overføringshastighet på 480 Mbit/s, mens versjon 3.0 trolig kommer til å tilby 4,8 Gbit/s.

Målet er at standarden skal kunne overføre en 27 GB HD-film på 70 sekunder. Det betinger dog at enhetene i hver ende kan sende og motta så store datamengder.

Allerede i dag begynner man å se begrensningene av USB 2.0 - eksempelvis når man skal overføre flere titalls GB til MP3-spilleren eller en portabel disk og dette tar gjerne 10 minutter eller mer.

Energiforbruket forventes også å bli drastisk senket med USB 3.0. Det blir ikke lengre slik at enheten blir jevnlig spurt om den skal sende data. I stedet spørres en ny enhet kun én gang og den nevnte enheten initierer kommunikasjonen når den faktisk har data å sende. En USB-mus til en bærbar maskin er et godt eksempel på en enhet som vil nyte godt av dette.

Diverse former for virtualisering har vist seg å være en hodepine for USB 2.0, siden driverne (Mass Storage Device Drivers) har begrenset båndbredden til ca. 32 Mbit/s. Med USB 3.0 må man definitivt lage bedre drivere slik at man får utnyttet potensialet på 4,8 Gbit/s.

Den formelle spesifikasjonen på USB 3.0 blir sannsynligvis ferdigstilt til neste år, mens de første enhetene kommer i 2009. I løpet av 2010 bør USB 3.0 være klar til å ta over for USB 2.0.

Via Hardware.no.


7. September 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Her er de nye iPodene

Apple-sjef Steve Jobs lanserte ikke mindre enn tre nye iPoder fra scenen i San Fransisco i kveld. Hovedattraksjonen var uten tvil den nye iPod Touch, som bygger på teknologien fra iPhone.

iPod Touch er en musikkspiller med berøringsskjerm på 3,5 tommer, og spilleren styres 100 prosent med fingertuppene. Den kan spille musikk, vise video og bilder. Via en trådløs wi-fi antenne kan den koble seg på nettet.

Den beste nyheten var kanskje at man kan handle musikk trådløst. iTunes Wi-Fi Music Store tilbyr all musikk som er tilgjengelig på iTunes for nedlasting rett ned til iPoden via trådløst internett.

Man kan forhåndsavspille musikken uten å betale noe, og trykke på en knapp for å kjøpe og laste den ned til spilleren. Når du kommer hjem og plasserer den i krybben, overfører den automatisk musikken tilbake til din samling i iTunes.

Selvfølgelig viser den video og bilder på skjermen, og menyene er attraktive og fancy. Du kan også surfe på internett med nettleseren Safari, og iPod Touch har direkteknapper til YouTube, Google og Yahoo.

Via Aftenposten Digital.


5. September 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Ny iPod i morgen?

Apple skal lansere noe, og ryktene går. "The beat goes on" er det eneste som står på invitasjonen fra Apple. Den er også prydet av bildet av en silhuett som danser med en iPod i hånden.

Dette har selvfølgelig ført til at "alle" tror at det kommer en ny iPod i morgen klokken 19.00, da Apple skal lansere noe nytt. Selskapet har for vane å være svært hemmelighetsfulle om sine lanseringer, og ikke gi annet enn vage hint om hva som kommer.

Det fører selvfølgelig til at teknologipressen blir svært nysgjerrig og starter ville spekulasjoner, som viser seg å være mer eller mindre riktig. Men spekulantene har rett i en ting, og det er at en ny iPod er langt på overtid. Den siste oppdateringen kom høsten 2006.

Times Online intervjuer en analytiker i investeringsbanken Goldman Sachs som tror det vil komme en total oppdatering av iPod-linjen, og at den store nyvinningen vil være en video-iPod med full skjerm.

Vnunet.com melder at det vil komme en ny iPod med radio, og en funksjon der du kan kjøpe musikken som spilles av på radioen - rett fra iPoden. De nevner også at det muligens kan komme en iPod med berøringsskjerm, og en iPod Nano som kan vise video.

Andre analytikere er tvilende til at det vil komme en iPod som i prinsippet er en iPhone uten mobiltelefon. Mens andre sier neiEn slik musikkspiller vil rett og slett bli for dyr, sier analytiker Rob Enderle til AFP.

AppleInsider skriver at flere nye produkter er på gang i de kommende månedene, blant annet en iPod med Wi-Fi og en Iphone nano, en mindre og billigere iPhone.

De forteller også om et selskap som heter Uniea som selger skinnetuier til en helt ny type iPod, som ikke finnes. Disse har plass for en 2.3-tommers skjerm, og et klikkhjul av samme type som på iPod Nano. Det kan bety at det kommer en iPod Nano med widescreenskjerm - noe sånt som dette kanskje

Apples iPod er verdens mest populære MP3-spiller, og har vært det siden den første utgaven kom ut i 2001. Det ble solgt 21 millioner iPoder mellom oktober og desember i fjor, og eksperter tror en ny iPod vil selge like mye før jul i år.

Men kanskje blir det ingen iPod i det hele tatt når Applesjefen Steve Jobs annonserer nyhetene fra California i morgen kveld. Noen spekulerer nemlig i at nyheten er at Beatles-katalogen endelig blir å finne på iTunes. Beatles siste pressemelding begynte nemlig med "The beat goes on".

Via Aftenposten.no.


17. August 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Piratseier i Russland

Ikke bare var siden brukervennlig og biblioteket stort - og det beste: Mp3-filene gikk for spottpris. For et album måtte man ut med drøye femten kroner. Norske forbrukermyndigheter sa at det var helt OK å handle der.

Men i vinter var det slutt for nettstedet. Etter press fra EMI, NBC og Timer Warner, samt trusler fra USA stanse landets inntreden i WTO, grep den russiske påtalemyndigheten inn.

Dessuten ble selskapet saksøkt for 1,65 billioner dollar av RIAA, som representerer den amerikanske plateindustrien.

Denis Kvasov, sjefen for selskapet som eier siden, risikerte millionbøter og tre års fengsel dersom han ble dømt. Men i går ble han frikjent på alle punkter i en russisk domstol.

Dommeren hevdet at aktoratet ikke beviste at siden har forbrutt seg mot opphavsretten, skriver Reuters.

Saken regnes som et stort tilbakeslag for platebransjens kamp mot piratvirksomhet.

Via Forbruker.no.


13. August 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Pornoselskap saksøker Microsoft

Selskapet Perfect 10 har tidligere gått til sak mot Google fordi de mener søkemotoren viser bilder som tilhører dem.

Nå er turen kommet til Microsoft og MSN. Perfect 10 hevder at alle kan se bildene deres i frimerkeformat ved å gjøre et enkelt søk - bilder som de lever av å selge tilgangen til.

Selskapet hevder også at det er mulig å se bilder og videoer i fullformat uten å betale. Dette fordi man ved å søke på MSN lett kan finne fram til passord som er ulovlig lagt ut på nettet.

Endelig mener Perfect 10 at Microsoft tjener penger på denne virksomheten ved å selge annonser på sine sider. Annonsedollar som kunne tilfalt dem dersom ikke samme innhold hadde vært tilgjengelig via MSN.

"Virksomheten vår blir fullstendig ødelagt. Dette er en kamp på liv og død for oss", sier direktør Norm Zada i Perfect 10.

Microsoft har på sin side nektet å gå med på forlik, og saken går nå trolig videre til retten.

Så langt har imidlertid pornoselskapet hatt lite hell med seg. De tapte mot Google, og fikk heller ikke gjennomslag i en tilsvarende sak mot nettbutikken Amazon. På tross av at de vant begge saken først, ble dommene opphevet av en høyere rettsinstans.

Konklusjonen fra dommerne var at hensynet til fri informasjon på nettet måtte veie tyngre enn hensynet til Perfect 10s forretningsmodell. I tillegg ble det påpekt at bildematerialet ikke blir lagret av søkemotorene - det henvises bare til det.

Til sammen har selskapet saksøkt mellom 20 og 25 nettsteder.


1. August 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Laserskriveren kan gi kreft

En gruppe forskere ved Queensland University of Technology i Australia har studert 62 laserskrivere og målt mengden partikler som slippes ut i et vanlig kontormiljø.

Ifølge ABC Science Online kan disse knøttsmå partiklene føre til alt fra lett irriterte luftveier til at det i verste fall utvikles kreftsykdommer.

Av 62 maskiner ble 17 kategorisert som forurensende. En av dem slapp ut så mange partikler at forskerne sammenligner det med utslippene fra sigarettrøyk.

Blant disse var hele 12 modeller fra Hewlett Packard, som er verdens største produsent av laserskrivere.

Utslippene nådde sitt høyeste nivå når kassettene med tonerpulver var nye og det ble skrevet ut dokumenter med mye grafikk. Forklaringen er at dette gir et langt høyere tonerforbruk en ordinære tekstdokumenter.

Kun 37 av laserskriverne i undersøkelsen ble ansett for ikke å slippe ut en merkbar mengde partikler, dvs. at utslippene ikke var målbare.

Ifølge undersøkelsen var partikkelnivået på et testet kontor fem ganger så høyt i arbeidstiden som resten av døgnet.

Ifølge professor Lidia Morawskaved ved Queensland-universitetet kjenner ikke forskerne den kjemiske sammensetningen av partiklene eller hvordan de frigis, men hun anbefaler god ventilasjon for å minimere faren for at man puster inn de farlige stoffene.

Via Computerworld.


4. Juli 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">DVD-Jon har hacket iPhone

Natt til lørdag, norsk tid, ble iPhone lagt ut for salg i USA, og kun få dager etter kan DVD-Jon opplyse at han har funnet en ny måte å aktivere den hypede telefonen på, uten å måtte binde seg til et toårs-abonnemet slik man egentlig skal.

Apple-telefonen blir nemlig kun solgt med abonnement fra selskapet AT&T og et krav om to års bindingstid, men DVD-Jon mener det er mange som gjerne vil ha en iPhone uten å nødvendigvis ville ringe med den.

"Det finnes folk som vil ha en iPhone for å bruke den som en iPod og som en enhet med trådløs internett, uten å måtte inngå en to års-kontrakt med AT&T", skriver mannen som egentlig heter Jon Lech Johansen, i sin egen blogg "So sue me".

"iPhone Idependence Day", kaller han innlegget som ble publisert tirsdag.

DVD-Jon har laget et program som kan aktivere en splitter ny iPhone (som ikke er aktivisert med AT&T-abonnement) for iPod- og WiFi-bruk. Programmet kan lastes ned fra siden hans, som forøvrig lastes veldig tregt nå, sannsynligvis på grunn av mye pågang. Flere internasjonale medier har allerede omtalt iPhone-hackingen. Se artikler på I4U News, Macrumors.com og Engadget.com.

DVD-Jon ble kjent da han utviklet det grafiske brukergrensesnittet til DeCSS, som omgår kopisperren på DVD-plater og gir mulighet til å kopiere dem. Han ble stilt for retten, men frifunnet.

Via Forbruker.no.


26. Juni 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Telenor har startet pengeinnsamlingen

Flere store medieaktører har fått store regninger fra Telenor som en følge av at selskapet trekker seg fra knutepunktet for norsk nettrafikk. Telenors informasjonssjef Arild S. Johannessen vil ikke kommentere konkrete tilbud fra Telenor. Verken Schibsted eller NRK vil betale.

Schibsted betaler i dag 100.000,- kroner i året for en forbindelse til knutepunktet for Internett-trafikk, NIX. Nå vil Telenor, som har sagt opp sin avtale med NIX, ha mange ganger beløpet for en direktelinje fra Schibsted.

"Vi har fått et tilbud på en avtale fra Telenor som er mange ganger dyrere enn de 100.000,- vi i dag betaler for å være tilknyttet NIX", sier IT-direktør i Schibsted, Dag Wigum, til Forbruker.no. Han vil ikke si noe mer konkret om hvor stort beløp det er snakk om.

"Tilbudet er på mange ganger dette beløpet for en tiendedel av kapasiteten", sier Wigum, som kan fortelle at Schibsted allerede har takket nei til tilbudet.

"Vi går heller via en annen aktør som har direktekobling til Telenor", sier Wigum, som er overrasket over prisen de ble tilbudt fra Telenor.

"Jeg syns Telenor tar seg til rette her. De utnytter markedet på en uforholdsmessig stor måte, og jeg er bekymret for at dette bare er starten", sier han.

Informasjonssjef i Telenor, Arild S. Johannessen, har helt siden saken sprakk onsdag lovet at "Telenor ikke vil ta betalt av innholdsleverandører for at deres brukere skal få god tilgang". Han vil ikke kommentere tilbudet Schibsted har mottatt.

"Jeg ønsker ikke å kommentere i forhold til enkeltkunder, men det er klart at Telenor har kommersielle interesser med en del store innholdsleverandører", sier han.

At enkelte innholdsleverandører har kommersielle avtaler med nettleverandører har svært lite med NIX å gjøre, sier Johannessen og holder fast ved at Telenor ikke bryter med den såkalte nettnøytraliteten.

"Det er forskjell på aksesslinje og det å ta betalt for å være på Internett", hevder han.

Les hele artikkelen i Forbruker.no.


20. Juni 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Internett ikke lenger allemannseie

Tenk deg et internett der det koster penger for videotjenesten Youtube å vise deg en videosnutt. Eller at du bare får rask tilgang til iTunes hvis du har internettabonnement fra Telenor.

Når Telenor nå trekker seg fra nettsamarbeidet Norway Internet Exchance (NIX), betyr det at de får muligheten til å kreve penger fra innholdsleverandører og tjenestetilbydere som bruker deres nett for å la deg se innhold på internett.

Telenor har valgt å tre ut av det nasjonale samarbeidet for Internett-leverandører og anvender bare sitt eget hovednett fra 1. juli i år.

Det vi regner som en selvfølge i dag kan koste mye penger i morgen. Hvis NRK ønsker å vise TV over internett kan de bli nødt til å betale Telenor dyrt for å nå frem til deg som internettbruker, på tross av at du allerede betaler abonnementsavgift til bredbåndsleverandøren.

"Det eneste vi har sagt om dette er at innholdsleverandører som ønsker en garantert mengde kapasitet kan måtte betale for spesielle krav til nettverket", sier informasjonssjef i Telenor, Arild S.Johannessen.

På Telenors internettsider skriver de blant annet at de ønsker å skape balanse i kostnadsfordelingen for internettrafikk. Det betyr selvsagt at de ønsker å tjene penger på trafikk som går gjennom deres nett.

Grunnen til Telenors ønske om å innføre betaling for enkelte innholdsleverandører stammer fra den voldsomme veksten i datamengdene på nettet.

Les hele artikkelen i VG Nett.


18. Juni 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Wikipedia utlyser konkurranse

Del kunnskapen din med andre og vinn ære og berømmelse.

Den norske nettsiden Wikipedia.no utlyser nå en konkurranse for alle nordmenn.

Alle som vil kan nå melde seg på konkurransen.

Du kan enten om nye emner eller utbedre artikler som du mener er for knappe

Wikipedia ble startet i 2001 og er et nettleksikon hvor alle kan delta med egne artikler eller diskusjon av andres.

Nettsiden finnes i dag på hele 252 forskjellige språk.

Den norske versjonen ble startet i 2001, men hadde lite aktivitet før 2003 da siden fikk en stor oppsving.
"Wikipedia har en vekslende kvalitet. Noen artikler er på hele 16 sider, mens andre igjen er meget knappe. Vi håper konkurransen vil inspirere til å utbedre leksikonet ved å få inn nye emner og utfylle andre", sier Morten Haugen bibliotekar av yrke og administrator hos Wikipedia.no på fritiden.

Via teknofil.


15. Juni 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">En milliard PC-er i 2008

Ved utgangen av 2007 vil det være over 1 milliard PC-er i bruk i verden. Syv år senere vil antallet være doblet til 2 milliarder.

IBM PC kom i 1981. Undersøkelser som analytikere i det kjente konsulentfirmaet Forrester Research har foretatt, viser en dramatisk PC-vekst.

PC-salget har økt - og vil øke - med gjennomsnittelig 12 prosent i året mellom 2003 og 2015!

Mens det har tatt 27 år å nå 1 milliard PC-er, tror Forrester det bare vil ta 7 år å nå den neste milliarden.

Vi kan vel trygt si at "PC er kommet for å bli".

Brasil, Russland, India og Kina vil stå for over 775 millioner nye PC-er fram mot 2015.

PC-salget i disse "nyrike" landene er imidlertid mindre forutsigbart enn i de modne markedene.

Forester roser utviklingsprogrammer som Microsoft Unlimited Potential, Intel World Ahead Program, AMD 50x15, og de grønne PC-ene One Laptop per Child (OLPC).

De prøver på forskjellig vis å gjøre IT tilgjengelig for fattigfolk over hele verden.

I følge Forester Research er denne oppgaven det viktigste IT-bransjen nå kan gjøre.

Via teknofil.no.


13. Juni 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">IT-revolusjon på trappene

Forskerne som en gang i tiden ga opphav til world wide web (www) har et nytt storprosjekt på trappene. Prosjektet kalles for Grid.

Med Internett kobles tusenvis av maskiner verden over sammen for å utveksle informasjon.

Forskerne ønsker nå å ta teknologien ett steg videre. De ønsker å utnytte alle maskinenes lagrings- og regnekapasitet samtidig.

På denne måten vil man kunne få en mye mer ressurssterk maskin enn det man i realiteten sitter på.

Det er forskerne ved CERN, de som var først ute med utviklingen av www, som forsker mest aktivt på den nye teknologien. De holder på å utvikle et akseleratoranlegg som skal kunne genererer 15 millioner GB. Dette tisvarer en 20 km høy stabel med CD-er i følge forskning.no.

I jakten på fugleinfluensaen ble Grid også tatt i bruk. Det skulle da analyseres hele 300.000 forskjellige kjemiske kombinasjoner. Med en vanlig hjemme-PC ville dette tatt over 100 år. Med Grid ble dette gjennomført på en måned.

Hvordan Grid kan bli utviklet og brukes i fremtiden er ikke klart, men det stilles store forventninger til det nye systemet.

"Neste IT-revolusjon kan være Grid. I dag stikker du en kontakt i veggen uten tanke på hvor strømmen kommer fra. Om noen år kan det være like enkelt å hente datakraft, sier avdelingsdirektør i Forskningsrådet og styremedlem av CERN", Ole Henrik Ellestad til forskning.no.

Det er derfor godt mulig at du som bruker i fremtiden kan få tilgang på mye mer datakraft i i fremtiden enn det du noengang vil ha i din egen PC. Kanskje til og med uten at det koster deg særlig mye mer.


5. Juni 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Forby trådløse nettverk

Norges miljøvernforbund vil ha forbud mot trådløse nettverk i offentlige bygg. De mener vi vet for lite om hvilke konsekvenser strålingen kan medføre.

Det er særlig i skoler og barnehager de ønsker å gjeninnføre kabelsystemer for internettilgang, ettersom barn ifølge undersøkelser viser seg å være mest utsatt for stråling.

"Nyere forskning viser at elektromagnetisk stråling fra trådløse nett påvirker hjernen og læreevnen, i verste fall kan det endre menneskets medfødte DNA-oppbygging og føre til alvorlig sykdom2, skriver Miljøvernforbundet i en pressemelding.

De kaller den store mengden trådløse nett i Norge for «et fullskala prøveprosjekt med høyfrekvent stråling med hele befolkningen eksponert».

Særlig på steder der man ikke kan velge selv om man vil være, som i et klasserom, bør det være forbud, mener miljøorganisasjonen.

Via Aftenposten.no.


4. Juni 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Lydbok på mobilen

Telenor lanserer i dag lydbok på mobilen med 210 boktitler fra Piratforlaget, Aller Forlag, NRK Aktivum og Barneselskapet (Egmont Serieforlaget).

"Vi har lenge ønsket å introdusere bøker på mobilen, og jeg er glad det endelig skjer. Jeg er sikker på at dette vil bli tatt godt imot av bokglade nordmenn. Mobilen blir en viktig kanal for både etablerte og nye forfattere", sier leder av Mobil Privat i Telenor, Jon Erik Haug, i en pressemelding.

Telenor tilbyr allerede musikk, fotball, Microsoft Live Messenger og videosamtale på mobilen. Ved å sende LYDBOK til 2244 beveger man seg inn i "fremtidens bokhandel", ifølge teleselskapet.

"NRK er begeistret over at stor litteratur nå kommer på små mobiler. Dette prosjektet gir oss en unik mulighet til å nå unge brukere, og gi dem lett tilgang til gode lytteroppplevelser fra NRK", sier Sophia Fergus, lydbokredaktør i NRK Aktivum.

Telenors kunder kan nå også slutte å røyke med Allen Carrs "Endelig ikke-røyker" på mobilen. Og for barna kan bilturen i ferien bli morsommere når de nå kan lytte til barnebøker med mobilen.

"I tillegg kan du nå bli med Jules Verne "Jorden rundt på 80 dager ", du kan la Alexandre Dumas introdusere deg til "Greven av Monte Christo", eller du kan lytte til Anne Holts roman "Presidentens valg". Dette er bare tre av 210 boktitler som nå har klare. Vi ser nå starten, en rikholdig bokhandel på mobilen skal bygges opp", sier Haug.

Fra nå og frem til 1. juli tilbys gratis smakebiter fra bokhandelen. Av gratistilbudene inngår eventyr for barn, hørespill, tre gratis klassikere - og 30 minutters nedlastninger av Jan Guillou, Liza Marklund og Anne Holt.

Lydbøker prises pr. del. Foruten gratistilbudene i introduksjonsperioden, koster de fleste bøkene fra 9 til 15 kroner delen.

Telenor har valgt Paragallo Mobile AS som partner og leverandør av tjenesten.

Via Computerworld.


28. Mai 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Svensk IP-tv til Oslo

Hafslund Telekom skal tilby tv og video ved hjelp av fiberteknologi fra svenske PacketFront.

Gjennom sitt 1860 kilometer lange fibernett i Stor-Oslo er Hafslund Telekom en av Norges største fiberaktører. Selskapet vil nå tilby tv og andre multimediatjenester over dette nettet til utvalgte borettslag sentralt i Oslo. Datterselskapet Bredbåndsservice vil stå for leveransen av tjenestene.

For å kunne tilby de nye tjenestene skal Hafslund oppgradere nettet med teknologi PacketFront og Cisco. Svenske PacketFront, som utvikler avanserte løsninger for FTTH (Fiber-To-The-Home), regnes som pionérer innen åpne bredbåndsnett, Med PacketFronts løsninger muliggjøres fullt automatiserte nett der mange tjenesteleverandører kan levere konkurrerende tjenester over samme infrastruktur.

"Vi har gjort evaluering av mulige plattformer og leverandører siden ifjor høst. Vi oppgraderer nå vårt Cisco kjernenett og installerer PacketFront som kundeaksess-utstyr for åtte borettslag i Oslo", sier Trond Nedregård, avdelingsleder i Hafslund Telekom.

I likhet med de andre medlemmene i Bynettforeningen satser Hafslund Telekom på åpent nett med flere tjenesteleverandører. Selskapet vil derfor drifte nettet, mens andre leverer innholdet.

"Vi skal være best på nett og ikke konkurrere på tv og multimedia, det skal spesialistene få gjøre. Nye tv-kanaler, tv-programmer og filmer lanseres hver dag og hver time. Vi tror at det er viktig at kundene selv får velge sin mediehverdag. PacketFront vil gi oss mulighet for denne fleksibiliteten på vårt fibernett. Vi mener at dette er framtidens bredbånd", understreker Nedregård.

Nettverksleverandøren NetNordic skal i samarbeide med Datametrix levere bredbåndsløsningen til Hafslund Telekom. Administrende direktør i NetNordic, Torbjørn Hulbak, er imponert over hva det svenske selskapet har fått til.

"Vår satsning på PacketFront har høstet av seg, sier Det er et imponerende selskap med banebrytende teknologi. De er størst i Europa innen fiberteknologi. Det er ikke uten grunn at seks av ti åpne nett-aktører i Vest-Europa satser på PacketFront. Mälarenergi, som er kåret til verdens mest avanserte bredbåndsnett, er en av disse", sier Hulbak i en pressemelding.

Også Troms Kraft bruker utstyr fra PacketFront.

Via idg.no.


21. Mai 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">«Macca» eksklusivt på iTunes

Paul McCartneys nye album, «Memory Almost Full», kan forhåndbestilles fra i dag i iTunes Store. Albumet kommer i salg 5.juni, og kunder som foråndsbestiller i USA vil motta musikkvideoen til låta «Dance Tonight» sammen med albumet den 4. juni. De vil også motta en forsmak i form av singelen «Ever Present Past» ved bestilling.

Maccas nyeste koster 109 kroner i forhåndsbestilling i norske iTunes Store. Senere i måneden vil legendens samlede katalog på 25 album gjøres tilgjengelig i iTunes Store, opplyser Apple.

"Paul McCartney er en av tidenes største musikere, og vi er ekstremt glade for å kunne tilby hans første digitalt distribuerte album i iTunes", sier Apple-sjef Steve Jobs i en pressemelding.

"«Memory Almost Full» er et svært personlig album for meg, og jeg er glad for å kunne la fansen oppleve det på en helt ny måte", parerer McCartney, som mener dette er det helt riktige tidspunkt for ham å presentere musikk via iTunes.

Her er det ikke helt usannsynlig at han sikter til det nylig inngåtte forliket mellom Apple og Apple, som gjør at Beatles-katalogen og de andre medlemmenes soloarbeider trolig vil dukke opp på iTunes etter hvert.

Via Dagbladet.


16. Mai 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Vista har solgt 40 millioner

Bill Gates skryter av høye salgstall på "Windows Hardware and Engineering Conference" (WinHEC)-konferansen i Los Angeles:

Microsoft har så langt solgt over 40 millioner kopier av Windows Vista.

Det er dobbelt så mange kopier som det ble solgt av Windows XP i tilsvarende periode.

Tallet Gates refererer til skal visstnok gjelde de første 100 dagene etter lansering av Vista, og Vista Ultimate skal utgjøre 78 prosent av salget.

Det skal også inkludere oppgraderingsversjoner av Vista som er blitt tilbudt gratis eller rimelig. Dette er Vista-versjoner som mange kunder enda ikke har fått levert.

Via Hardware.no.


14. Mai 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Kommer det nye Mac'er snart?

Intels nye prosessorplattform for bærbare maskiner, kalt Santa Rosa, er like om hjørnet. Dermed kommer også de unnngåelige ryktene om en ny generasjon bærebare Macer og stasjonære iMacer.

Både selskapets bærbare, og iMacene med skjerm og maskinvare integrert, er avhengige av mest mulig kompakte, varmegjerrige og energieffektive prosessorer.

Den nye Santa Rosa-plattformen benytter den samme Core 2 Duo «Merom»-prosessoren som er i bruk i dag, med en topphastighet på 2.4 GHz.

Men busshastighet og grafikkytelse vil være vesentlig forbedret. Santa Rosa vil også benytte Intels flashcaching-teknologi, med kodenavn Robson. Den skal blant annet gi raskere oppstart og bedre batterilevetid.

Ryktene om nye bærbare Macer ikke bekreftet av noen autortitative kilder, men flere ryktenettsteder hevder likevel at Santa Rosa-baserte Macer med LED-baklys i skjermene vil dukke opp «i løpet av andre kvartal», rapporterer MacRumors.

Den som venter, får se - trolig når Apple-sjef Steve Jobs holder åpningstalen på WorldWide Developers Conference 11. juni.


11. Mai 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Regjeringen avviser tv-lisens på PC og mobil

I følge en stortingsmelding som kulturminister Trond Giske (Ap) legger fram i dag, får ikke NRK lov til å kreve forbrukerne for lisens på bruk av mobiltelefoner og datamaskiner.

Giske legger fram stortingsmeldingen «Kringkasting i en digital fremtid» på Nordiske Mediedager i Bergen fredag, skriver Aftenposten.

NRKs kringkastingssjef Hans Tore Bjerkaas sa senest torsdag at han håper på lisenspenger fra folk som bruker mobiltelefoner og datamaskiner.

"Avanserte mobiltelefoner som mottar alle NRKs tilbud, og alle PC-er bør betale lisens", uttalte Bjerkaas.

Kulturminister Trond Giske har kommet til motsatt konklusjon. I dag blir man registrert som TV-seer når man kjøper et TV-apparat. De fleste som har mobiltelefon og datamaskin, har også TV. Det er svært få som ikke har TV i det hele tatt og som bare ser på TV via datamaskinen eller mobiltelefonen. Et siste argument er at kvaliteten på sendingene man mottar via dataskjermen eller mobiltelefonen er så dårlig at det ikke kan betegnes som et reelt alternativ til TV-titting.

"Jeg vil si at dette er en gladsak for forbrukerne. Det er såpass få som ikke har TV, at det ikke ville være forsvarlig å lage et stort regelverk for å ta dem. Etter hvert som TV blir digitalisert, vil det åpne seg andre muligheter for å ta disse seerne. Vi utelukker likevel ikke at dette kan bli aktuelt i framtiden", sier Giske.

Via digi.no.


10. Mai 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Adobe vil revolusjonere weben

Adobes kommende webprosjekt, Apollo, skal viske ut barrierene mellom webapplikasjoner og ordinære skrivebordsapplikasjoner.

Ifølge Adobe er målet med Apollo-prosjektet å viske ut barrierene mellom webapplikasjoner og ordinære skrivebordsapplikasjoner ved hjelp av eksisterende teknologi som Ajax og Flash. Fordelen med Apollo er altså at man kan løsrive seg mer fra nettleseren.

Apollo er et kjøremiljø som skal være plattformuavhengig og ventes på markedet i løpet av neste år. Da skal kjøremiljøet kunne installeres på Linux, Windows og Mac. Man kan nå laste ned en tidlig alfa-versjon av Apollo for Windows og Mac. En Linux-versjon er ventet senere i år. For mer informasjon, se labs.adobe.com/technologies/apollo/.

Det skal bli spennende å se om Apollo kommer til å slå an. Det er flere ting som må stemme for at Apollo skal kunne bli en suksess. For det første er Adobe nødt til å få mange til å installere kjøremiljøet, for det andre må det utvikles applikasjoner for kjøremiljøet.

Det går også rykter om at Microsoft vurderer å lansere et tilsvarende kjøremiljø.

Via IDG.no.


8. Mai 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Kan få sparken for Facebook-bruk

De ansatte i firmaet Lindorff har i en e-post fått klar beskjed om å holde seg unna nettsamfunnet Facebook i arbeidstiden. De som ikke klarer å holde fingrene unna, kan finne seg en annen jobb.

"Det er ytterste konsekvens. Men jeg forventer at vi aldri kommer i en slik situasjon. Når de først har fått e-post, og så en advarsel, regner jeg med man har skjønt tegningen. Beskjeden er krystallklar", sier kommunikasjonsdirektør Arve Paulsen i Lindorff til Adresseavisen.

Ingen har mistet jobben hittil. Men Paulsen vil være ute i god tid med å advare mot bruk av denne typen nettsteder, som erfaringsmessig blir brukt mye nettopp i arbeidstiden.

"Denne bruken av arbeidstid synes vi ingenting om. Det går ut over arbeidsproduksjonen", sier han.

Han vil ikke stenge tilgangen til Facebook, men stoler på at de ansatte tar eget ansvar.

Også Siemens ser med ublide øyne på Facebook.


6. Mai 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Ny gratis TV-kanal

Kulturminister Trond Giske (Ap) vil ha en ny norsk nasjonal og gratis TV-kanal, melder Dagsavisen.

Det betyr at både NRK og TV 2 vil få konkurranse fra en kommersiell allmennkringkaster, og at seerne vil få et bredere tilbud.

Den nye TV-kanalen vil få plass i det nye digitale bakkenettet som skal bli åpnet i løpet av året.

"Når det digitale bakkenettet er i drift vil det bli mer plass til TV-kanaler. Dette åpner for at det i fremtiden kan bli gitt konsesjon til en ny kommersiell allmennkringkaster – en gratis TV-kanal. Denne kanalen kommer i tillegg til NRKs tre kanaler, som også skal gå gratis til seerne", sier Giske til Dagsavisen.

Noe av bakgrunnen for kulturministerens ønske om en tredje allmennkringkaster ligger i at TV 2s konsesjon etter 2009 ikke krever at kanalen følger en allmennkringkasters forpliktelser, skriver avisen. Det betyr at TV 2 etter den tid ikke lenger forplikter seg til å sende kultur- og barneprogram eller program på samisk.

"Vi ønsker veldig sterkt at den fremtidige TV-verden har en norsk allmennkringkaster i tillegg til NRK, og at det ikke bare er NRK som påtar seg jobben med å tilby publikum mer ukommersielt innhold", sier Giske.

Den nye TV-kanalen vil ikke være en realitet før 2009, dersom kulturministerens forslag går gjennom. Forslaget vil bli en del av den nye Kringkastingsmeldingen som legges frem i neste uke.

Via Forbruker.no.


26. April 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Facebook-feber i Norge

Facebook er et sosialt nettverk hvor brukerne kommuniserer med venner og kjente ved å opprette sin egen profil der de kan skrive om seg selv, poste bilder og sende beskjeder til andre brukere.

Nettsamfunnet baserer seg på små og store nettverk - alt fra skoler til arbeidsplasser, steder og land, og har hatt en enorm vekst av norske brukere den siste tiden. Facebook opplyser til Forbruker.no at 80.000 av deres brukere har Norge som sin hovedtilknytning. I begynnelsen av 2007 var tallet bare 3000. Det betyr en vekst på svimlende 2600% de siste fire månedene.

Men antall nordmenn på Facebook kan reelt sett være enda større. I nettverket "Norway" er det nå registrert over 114.000 medlemmer og langt fra alle nordmenn melder seg inn i dette nettverket.

Les hele artikkelen hos Forbruker.no.


19. April 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Turbo-3G-nett i Oslo i dag

Etter å ha utsatt neste versjon av 3G lenge, ble det i vinter klart at Telenor og Netcom knivet om hvem som skulle klare å lansere HSDPA, også kalt turbo-3G, først.

HSDPA gir i utgangspunktet rundt en mobil nedlastningsfart på 2-3 Mbit, altså en fart som tilsvarer en vanlige ADSL-linje. Dagens 3G gir bare 384 Kbit i sekundet på det beste.

I dag tok Netcom Telenor og markedet på sengen. Telia-eide Netcom hadde innkalt til pressekonferanse for å orientere om sine planer, men det viste seg å i stedet å være en lansering.

Netcom våpner sitt HSDPA-nett allerede i dag, men nettet dekker foreløpig bare deler av Oslo-gryta. Alle kunder som har en HSDPA-kompatibel telefon vil få den høyere nedlastningsfarten i løpet av dagen, forteller Netcom.

Det store spørsmålet er om Netcom nå skal sette ned bruksprisene som i dag prises per datamengde og som vil gjøre HSDPA-bruk dyrt med mindre man inngår et månedsabonnement. Netcom har foreløpig ikke sagt noe om prisene på presseseminaret som nå pågår.

Foreløpig har Netcom oppdatert 11 basestasjoner, men påpeker at man kaller dette for en pilottjeneste, men allerede i mai skal basestasjonene dekke Oslo innenfor Ring 3, forteller Arne Igesund som er tjenestesjef for data i Netcom.

Han avslører at selv om de fleste andre selskaper snakker om 2-3 MBit i sekundet, vil Netcom-brukere oppleve helt opp i 7Mbit, men det blir ikke helt med en gang.

"Tidligere terminaler lå på 1,8 megabit, nå ligger det på 3,6 megabit på nyere terminaler og de er oppgraderbare til 7,2 megabit", sier Igesund.

I tillegg har Netcom en begrensning på basestasjonene som gjør at en enkelt bruker foreløpig ikke kan få mer enn 2 megabit, men dette skal oppgraders i løpet av året.

"På opplastningshastigheten endrer vi ikke teknologien, men vi går fra 128 til 384 kilobit. Senere kommer vi med HSUPA. Da øker vi ganske bra, da vil vi se en til fem megabit avhengig av terminalene", sier Igesund.

Netcom er ikke pålagt noen krav på utbyggingen av HSDPA og vil presiserer derfor at man vil bygge ut basert på etterspørsel. Men allerede mot slutten av året lover Netcom å dekke områder der 22 prosent av befolkningen bor, noe som omfatter de sentrale delene av blant annet Bergen, Stavanger og Trondheim.

Via digi.no.


18. April 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Dagens minne blir avleggs

PRAM blir det nye ordet for minne etter teknologidirektør Justin Rattners demonstrasjon på Intels utviklerkonferanse i Beijing tirsdag. Teknologidirektør Justin Rattner som vil demonstrere PRAM på tirsdag i Beijing setter spørsmål om det vil et nytt nivå i lagringshierarkiet.

Dagens minne består av to typer, dynamisk og statisk. Til første kategori hører DRAM (Dynamic Random Access Memory). Til andre hører de dyre EEPROM (Electrical Erasable Programmable Read Only Memory) og Flash.

Flash leveres i to typer NOR og NAND, hvor den ene er rask og den andre har større lagringskapasitet.

PRAM (Phase-Changed Random Access Memory) tilhører den statiske typen minne hvor dataene fortsatt er lagret etter at strømmen er slått av. Det gir et langsommere og mer kostbart minne enn DRAM hvor dataene blir borte med strømmen. I første omgang antas det derfor PRAM å overta for flash.

"Vi vurderer faseforandring som veldig lovende og ser frem til å starte produksjon i andre halvår, sier Justin Rattner", teknologidirektør i Intel.

PRAM har raskere hastigheter på les og skriv enn flash og vil derfor i første omgang erstatte flash.

Både Intel og en rekke andre selskaper vurderer at etterspørselen etter PRAM vil sørge for et betydelig volum og kraftig nedgang i kostnadsnivået.

I forbindelse med avanserte mobile apparater og den nye typen platelagre for pc-er vil PRAM kunne akselerere tilgangstiden til programvare og data.

PRAM i kombinasjon med platelagre ser Intel på som en god løsning for å øke hastigheten til oppstart av eksempelvis operativsystemet ved å fordele data og programvare på PRAM og på platelageret.

PRAM er basert på hva som betegnes ”chalcogenide glass” som kan endre tilstand ved hjelp av varme avgitt av strøm. Varmen endrer glasset til enten å være krystalinsk (ordnet) eller amorft (uordnet) hvilket gir mulighet for 1 og 0.

Det settes spørsmål om PRAM kan bli oppbrukt på samme måte som flash blir det ved aktiv bruk.

Men Intel er ikke fornøyd nok med det foreløpige bruksområdet.

"Vi må vurdere om PRAM kan erstatte DRAM. Det kan virke som PRAM har tilfredstillende ytelse", fremholder Justin Rattner.

Selv om PRAM kan erstatte DRAM er det ikke sikkert at det vil la seg gjøre. Det foregår hele tiden utvikling av DRAM og kostnadsutviklingen for PRAM er usikker. Det er derfor mulig at PRAM vil inngå som et nytt nivå i lagringshierarkiet fra bufrene på prosessorene til magnetbåndet.

Via idg.no.


17. April 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Blekk dyrere enn Champagne

Prisen på blekk til dataskrivere får svenskene til å blekne. Blekket koster mer enn årgangschampagne, franske trøfler og luksusparfyme - bare heroin kjøpt av langere på gaten er dyrere.

Tidsskriftet Computer Sweden har studert prislister og regner ut at en liter skriverblekk koster mellom 15.000 og 20.000 kroner. Det er billig - hvis man sammenligner med brun tyrkisk heroin, som har en gatepris tilsvarende 120.000 kroner literen, melder TT.

At skriverblekket er så dyrt, forklares på bransjehold med skyhøye utviklingskostnader, skrev det svenske nyhetsbyrået TT mandag. I snitt skal det gå med 50.000 forskertimer for å få fram en ny variant.

Fabrikantene er lite villige til å drøfte literprisene, heter det i Computer Sweden. Bladet påpeker at produsentene er langt mer interesserte i å påpeke hvor mange utskriftssider en enkelt blekkpatron er nok til.

Mange svenske databrukere tror det vil komme et prisras i blekkmarkedet. Gigantene i dette markedet utfordres av nykommere som svenske Inkclub.com, der forretningsideen er å selger ikkeoriginale blekkpatroner til en brøkdel av prisen på originalene


15. April 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Canon øker mest

I 2006 vokste markedet for digitale kameraer med hele 15 prosent, til tross for sterk vekst i tidligere år.

I alt ble det solgt rundt 106 millioner kameraer i verden i 2006. Den største veksten skjer i de øverste segmentene, som speilrefleks kameraer, der økningen kom på hele 39 prosent, viser tall fra analyseselskapet IDC.

Størst vekst viser Canon, med 18,7 prosent, fulgt av Sony (15,8 prosent), Kodak (10 prosent), Olympus (8.6 prosent), og Samsung (7.8 prosent).

Bruk av digitalfotografi er også på vei oppover. 47,8 prosent av alle nordmenn over 17 år tok bilder i påsken. Av disse brukte nesten 60 prosent mobilkamera, noe som er 13 prosentpoeng flere enn i julen.

Dette kommer frem i en undersøkelse gjennomført av InFact for Sony Ericsson i Norge.


10. April 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">100 millioner iPod's er solgt

Fem og et halvt år etter at den første iPoden ble lansert, har Apple solgt 100 millioner enheter av verden mest populære musikkspiller.

Den første iPoden ble lansert i november 2001, og fikk raskt en unik status som ikon for den nye, digitale musikkulturen. Sammen med musikkprogramvaren iTunes og nettbutikken iTunes Store har den vesle musikkspilleren revolusjonert mange forbrukeres forhold til sin musikksamling.

Vi er mange som har fått et svært personlig forhold til den vesle dingsen, som også har vært en helt sentral drivkraft i utviklingen av markedet for digital musikk på nettet.

Siden den første modellen ble lansert, har Apple lansert fem generasjoner av den originale iPod, to generasjoner av iPod mini, to generasjoner av iPod nano og to generasjoner av iPod shuffle, verdens minste mp3-spiller. Sistenevnte fikk rosende omtale her på Dagbladet.no da den ble lansert.

Apple har også fått kritikk for lite forbrukervennlige DRM-systemer, som låser kunder av iTunes til iPod. Mye tyder nå på at Apple gradvis vil slippe kundene fri - trolig i trygg forvissning om at mange fortsatt vil foretrekke verdens mest poulære musikkspiller.

Via Dagbladet.no.


6. April 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Klar for trådløs betaling

Under messen CTIA Wireless 2007 demonstrerte Visa frem sitt nye system for kontaktløs betaling over en mobiltelefon.

En forutsetning for å gjennomføre en slik transaksjon er at både mobiltelefonen og betalingsautomaten er utstyrt med en NFC-brikke (Near Field Communication), som i prinsippet er toveis RFID.

Den tekniske plattformen skal muliggjøre betalinger gjennom mobile kuponger og fra person til person, og brukerne vil kunne håndtere mobilen som en nettbank der du kan styre dine egen kontoer, opplyser Visa.

For at transaksjonen skal godkjennes må den også godkjennes gjennom et program som tilbys av Visa. Denne programvaren er basert på Java og lar brukeren logge seg på sin private konto, enten for å utføre vanlige betalinger og overføringer eller for å sjekke saldoen.

I USA finnes det allerede over 50 000 butikker som benytter NFC-teknologien. Mange av dem er hurtigmatkjeder og nærbutikker.

Problemet med systemet er imidlertid at det foreløpig finnes få mobiltelefoner som er utstyrt med en NFC-brikke og at de må ha støtte for Java for å kunne kjøre programmet fra Visa. Du kan lese mer om teknologien hos nfc-forum.org.

Via Computerworld.


3. April 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">iPhone kommer 11. juni

Ved den storstilte lanseringen i januar opplyste Apple-sjef Steve Jobs at den ville komme på markedet "til sommeren", og nå skal det altså være klart at den eksakte datoen blir 11. juni.

Den amerikanske teleoperatøren Cingular, som har sikret seg eneretten til å selge iPone i USA, har nå bekreftet dette tidspunktet, melder IT-nettsted Cnet.

En annen ting som kan bygge oppunder denne datoen er at produsenten selv, Apple, arrangerer sin store utviklerkonferanse, Worldwide Developers Conference, i San Francisco med start nettopp 11. juni.

Det kan derfor være sannsynlig at telefonen lanseres i den forbindelse.

Det er tidligere sagt at den mye omtalte og blant flere etterlengtede Apple-mobilen skal lanseres i Europa mot slutten av året, uten at er fremkommet noen eksakt dato enda. I Asia regner man med ikke å kunne se iPhone i butikkene før i 2008.

Via Forbruker.no.


29. Mars 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Sony med ny kopisikring

Kopisikring, eller såkalt DRM (Digital Rights Management), har så langt vist seg å ha tekniske utfordringer. Enten ødelegger den for lovlige brukere, eller så beskytter den ikke mot kopiering i det hele tatt. Eller begge deler.

Nå mener Sony at de har funnet opp et sikrere og mer brukervennlig system. Det nye systemet har fått navnet CLEFIA og bruker 128 bits kryptering.

Systemet skal utgjøre en vesentlig mindre belastning på PCer og annen maskinvare der det er tenkt brukt enn dagens DRM-systemer. Sony snakker til og med om å bruke det i Smartcard-løsninger, der det ofte bare er plass til noen få kilobytes i tillegg til identifikasjonsinformasjonen.

Sony håper at de skal kunne konkurrere med Microsofts DRM, som er innført i musikk- og videofiler i beskyttede utgaver av Microsofts filformater wma og wmv.


28. Mars 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Vi er dårligst i Norden

Norge er nummer ti på IT-rangeringen i World Economic Forums årlige teknologirapport.

Danmark topper listen for første gang. Danskene har trukket fordel av regjeringens klare IKT-visjon (informasjonsteknologi, kommunikasjon og telefoni) og tidlige fokus på penetrasjon og bruk.

Dermed er internett- og pc-bruken i Danmark kommet opp på et imponerende nivå, ifølge Global Information Technology Report 2006-2007, noe som også gjenspeiles i omfanget av e-handel og i myndighetenes egne tjenester.

På toppen av det hele har danskene fokusert på forskning og utvikling og lagt grunnlaget for en førsteklasses hightech-industri, mener World Economic Forum (WEF).

Samtlige nordiske land er nå inne på Topp 10-listen. Norge rykker opp fra trettende til tiende plass. Sverige rykker opp seks plasser til andre plass.

De nordiske landenes høye plassering gjenspeiler både landenes generelle konkurransekraft og at de har vært eksepsjonelt rede til å utnytte nettverk, mener WEF.

Utdanning, åpne og velfungerende offentlige institusjoner og nøkkelinstitusjoners vilje til å ta i bruk den seneste teknologien har vært de nordiske landenes oppskrift, oppsummerer WEF.

USA ramler fra første til syvende plass på rangeringen. Det skyldes strengere reguleringer og forverrede IT-politiske forhold.

Men USA dominerer fortsatt innenfor innovasjon, dels på grunn av det høye nivået på høyskoleutdanningen, dels på grunn av det avanserte finansmarkedet og entreprenørånden.

Via E24.no.


27. Mars 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Nett-anonymitet skaper drittsekker

April Branums liv ble snudd på hodet da hun fødte en sunn og frisk baby bare to dager etter at hun oppdaget at hun var gravid.

Omveltningen var en utfordring i seg selv, og ble ikke bedre av kommentarene som begynte å dukke opp på nettet. Mange av kommentarene gikk på at Aprils overvekt var årsaken til at hun ikke hadde merket at hun ventet barn.

Branum måtte tåle å bli kalt en gris, og noen foreslo sågar at hun skulle melde seg til reality-konseptet Slankekrigen. Verst synes Branum likevel det var at noen antydet at hennes overvekt gjorde henne til en dårlig mor.

I et annet tilfelle så bloggeren Kathy Sierra seg nødt til å avlyse et foredrag etter at hun var blitt utsatt for flere drapstrusler på sin egen blogg. I ett tilfelle ble det oppfordret til å skjære strupen over på henne, mens en annen la ut bilde av Sierra ved siden av en renneløkke.

"Nå skulle jeg egentlig vært på ETech-konferansen i San Diego og ledet en workshop. I stedet sitter jeg hjemme bak låste dører, livredd", skriver Sierra i sin blogg. Da nyheten ble kjent, førte det til massive støttekampanjer for Sierra.

Bertil Persson, universitetslektor i psykologi ved universitetet i Lund, mener det er svært viktig at nettansvarlige slår hardt ned på denne typen nettatferd. Han mener anonymiteten gjør at enkeltes primitive aggressive sider kommer lettere til uttrykk.

Persson tror holdningskampanjer og demaskering er nøkkelen til å få slutt på problematferden. April Branum er ikke like optimistisk:

"Folk kommer til å fortsette å si hva de vil, det vil være over alt, og man kan ikke stoppe det".

Via IT avisen.


26. Mars 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Tynn plastfilm kan brukes som batteri

I en artikkel i Chemical Communications fra midten av mars, beskriver tre japanske forskere fra Wadesa University hvordan de har framstilt et oppladbart batteri i form av en plastfilm som er 200 nanometer tykk: Se Photocrosslinked nitroxide polymer cathode-active materials for application in an organic-based paper battery av Takeo Suga, Hiroaki Konishi og Hiroyuki Nishide.

Batteriet har en elektrode framstilt i form av en redoks-aktiv organisk polymerfilm som er 200 millimeter tykk. Forsøk viser at den tåler over 1000 oppladninger.

Materialet kan framstilles i sammenrullbare plastark. Spenningen som avgis er 0,84 volt, og den målte kapasiteten er 106 mAh per gram.

Både oppladning og utladning går svært raskt. Materialet egner seg ikke til anvendelser der batteriet skal utlades sakte for å levere en bestemt effekt over lengre tid. Det oppfører seg med andre mer som en kondensator enn som et vanlig batteri.

Forskerne ser for seg anvendelser der det kreves mye kraft i korte tidsrom, og der batteriet lades opp igjen når det ikke jobber.

Via digi.no.


21. Mars 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Inntil 30 prosent bruker Firefox i Europa

Andelen som bruker Firefox varierer voldsomt mellom de europeiske landene, viser en ny undersøkelse.

Det tyske nettannonse-selskapet Adtech offentliggjorde i dag nye tall om det europeiske nettlesermarkedet. Tallene er hentet inn i forbindelse med flere milliarder annonsevisninger fordelt på 4000 europeiske nettsteder i perioden november 2006 til februar 2007.

I forbindelse med en tilsvarende undersøkelse i fjor vår, mente Adtech at veksten i bruken av Firefox hadde stoppet opp og at Internet Explorer igjen ble mer brukt. Nå har denne trenden snudd – til tross for at Microsoft har lansert en ny utgave av Internet Explorer.

Adtech skriver i en pressemelding at Internet Explorer 7 har vokst kraftig de siste månedene. Siden lanseringen i november i fjor bruker 25 prosent av europeerne denne nettleseren. Nettleseren står sterkest i Frankrike og Storbritannia, med mer enn 30 prosent av det totale nettlesermarkedet i begge landene. Men disse brukerne har stort sett gått over fra Internet Explorer 6.

Alt i alt mener Adtech at stadig flere velger vekk Internet Explorer til fordel for alternativene, først og fremst Firefox. I fjor våres hadde Internet Explorer totalt en markedsandel på omtrent 83 prosent i Europa. Nå er dette tallet blitt redusert til omtrent 77 prosent.

Sterkest gjør Firefox det i Tyskland og Finland, hvor henholdsvis 30 og 28 prosent av brukerne har tatt i bruk Mozillas nettleser. Svakest er stillingen i Danmark, hvor mindre enn syv prosent av nettleserbrukerne benytter Firefox.

Via digi.no.


13. Mars 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Foreslår nasjonalt id-kort

En arbeidsgruppe foreslår å innføre et frivillig nasjonalt ID-kort for alle med fast bopel i Norge. For norske statsborgere skal kortet kunne brukes for reiser innen Schengen-området, melder Justisdepartementet i en pressemelding.

Departementet sender forslagene ut på en bred høring i dag. Etter høringen vil Regjeringen ta stilling til hvordan forslaget skal følges opp.

"Dette kortet kan blant annet gjøre det enklere for folk flest å identifisere seg på reiser i Schengen-området, slik at man kan klare seg med ID-kort der man tidligere måtte bruke pass", sier justisminister Knut Storberget.

Et økende behov for å dokumentere identitet, visuelt, på nettet og ved hyppigere reiser, har aktualisert et nytt id-kort, hevder departementet.

"De største utfordringer i dag ligger i å etablere en sikker kontroll ved utstedelse av et identitetsbevis, herunder hindre etablering av doble eller falske identiteter, samt å etablere løsninger som hindrer misbruk av ID-kort og identitetstyverier. Samtidig må et ID-kort være enkelt og sikkert å benytte for den enkelte, og skape tillit hos de som skal stole på det ", skriver Justisdepartementet i pressemeldingen.

Et nytt id-kort kan erstatte pass i store deler av Europa, nærmere bestemt Schengen-området, for norske statsborgere. Men alle med fast bopel i landet, vil ha mulighet til å få et slikt kort. Arbeidsgruppen foreslår at kortet forsynes med følgende sikkerhetselementer i henhold til internasjonale standarder:


 • bilde av og opplysninger om innehaveren

 • en optisk maskinlesbar tekst som inneholder personinformasjon fra den visuelle teksten

 • en kontaktløs brikke som skal inneholde persondata sammen med biometri (ansiktsfoto og fingeravtrykk)

 • en kontaktbrikke for lagring av elektronisk ID (eID) og elektronisk signatur som oppfyller forvaltningsstandarder fastlagt av Fornyings- og administrasjonsdepartementet.

Arbeidsgruppen har videre foreslått at ordningen med nasjonalt ID-kort forankres i særskilt lov, og at ordningen skal forvaltes av politiet, slik at søknadsbehandlingen baseres på samme organisasjon og infrastruktur som for passutstedelse. For søkere bosatt i utlandet vil det være norske utenriksstasjoner som tar i mot og behandler søknader.

Forslaget er utarbeidet av en interdepartemental arbeidsgruppe ledet av Justisdepartementet, med representanter fra Fornyings- og administrasjonsdepartementet, Samferdselsdepartementet, Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Nærings- og handelsdepartementet og Utenriksdepartementet. Datatilsynet har deltatt som observatør i arbeidsgruppen.

Via idg.no.


12. Mars 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Adobe vil avsløre falske foto

Adobe har klart bragden å få sin merkevare Photoshop til å bli synonymt med å drive bildemanipulering. I engelsk tale bli ofte «to Photoshop» det samme som å manipulere.

Nå jobber selskapet med tilleggsprogramvare til Photoshop, som de regner med å slippe til neste år, som skal kunne avsløre om et spesielt bilde er manipulert eller ikke.

"Våre selskapsverdier krever at vi lager verktøy for å avsløre tukling, ikke bare gjøre det mulig å tukle", sier Dave Story, lederen for produktutvikling i Adobe til Wired.

Bildemanipulering er ikke noe nytt, og har blitt brukt i mange år. Moderne programvare har derimot økt problemet, og det dukker til stadig opp falske bilder på internett av nakne kjendiser og falske produkter. Bekymringen ble ikke mindre etter at det viste seg at Reuters distribuerte manipulerte bilder fra Beirut, og en dermed så at manipulerte bilder kunne dukke opp over alt.

Adobe jobber nå blant annet med spesielle verktøy for å gjenkjenne bruken av kloningsverktøyene som blir brukt i stor utsterkning når bilder manipuleres. Verktøyet vil avsløre når to områder i et bilde er «umulig like», ifølge Wired.

Selskapet skal også jobbe med verktøy som vil kunne avsløre hva slags kamera et gitt bilde er tatt med, selv om metainformasjonen i bildet er fjernet. Teknikken kan bli så nøyaktig at de til og med kan bekrefte eller avkrefte at et spesielt bilde har tatt med et konkret kamera.

Ifølge professor Hany Farid skal dette kunne gjøres fordi kameraer ikke registrerer alle bildepunktene som skal til for å lage et fargebilde, men beregner seg til fargene gjennom en prosess som kalles «demosaicing».

Denne prosessen skaper spesielle forhold mellom enkeltpiksler, og når et bilde blir manipulert kan disse forholdene bli ødelagt. Fargeforholdene mellom bildepunktene kan da benyttes til å avgjøre om et bilde er manipulert – og sammenlignet med et annet bilde skal det kunne avgjøres om det er tatt med samme kameratype eller i ytterste fall et enkeltkamera.

Nyhetsbyrået AP vurderer å bruke denne typen teknikker på bilder levert av frilansfotografer i fremtiden.

Problemet for de som lager denne typen programvare er at det er fullt ut akseptert å gjøre mindre endringer på et bilde, som å beskjære det eller øke kontraster. Dette

"Du vil alltid ha falske positiver. Selv om du er 90 prosent nøyaktig, så vil du fortelle 10 prosent av personene at bildene er falske når de ikke er det", forteller Nasir Memon, en professor ved Polytechnic University.

Ifølge Adobe er de klar over den potensielle risikoen for falske positiver, og de sier de vil fortsette å perfeksjonere sin teknologi de neste årene før de slipper oppdateringen.

Er vi heldige betyr det vi at om et par års tid med relativt stor sikkerhet kan få avgjort om oppsiktsvekkende bilder vi finner på nettet faktisk er ekte eller ikke.

Via Nettavisen IT.


9. Mars 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Nå kommer super-harddisken

De første superharddiskene er nå på vei som gir deg mye bedre ytelse og bedre batterikapasitet.

Samsung har nå annonsert at de har begynt å levere markedes første hybridharddisker. Dette er harddisker som både har vanlige plater som spinner rundt, i tillegg til flashminne.

Denne typen harddisker har det vært snakk om en stund, og er en slags kombinasjon mellom standard harddisker og såkalte SSD-baserte disker som bare benytter flashminne. Årsaken til at man benytter en kombinasjon er rett og slett at SSD-disker koster svært mye penger, og ved å kombinere teknologiene kan man få mye av ytelsen til SSD, sammen med prisen og kapasiteten til tradisjonelle harddisker.

Harddisken dytter my brukt informasjon ut på flashminnet, som er mye raskere enn de mekaniske delene. Det betyr at datamaskinen får raskere tilgang til mye brukt informasjon, noe som vil gi bedre ytelse.

Dette kan gi en halvert oppstartstid, og gjenoppretting fra dvale vil ved hjelp av Microsofts ReadyDrive-teknologi gå betydelig raskere enn med tradisjonelle harddisker i Windows Vista.

Fordi ofte brukt informasjon lagres i flashminnet, er det også mindre behov for at platene skal spinne rundt hele tiden. I bærbare datamaskiner er det veldig viktig for strømforbruket, og Samsung mener at hybriddiskene kan øke batterikapasiteten med rundt en halvtime på bærbare datamaskiner.

De nye diskene har fått navnet MH80, og er 2,5-tommers disker for bærbare datamaskiner. De leveres med kapasitet på 80, 100 og 120 gigabyte. Diskene benytter 128 eller 256 megabyte flashminne, melder Cnet News.

Noen pris på løsningene er enda ikke kjent fordi Samsung så langt bare har begynt leveransene til de store pc-produsentene.

Via Nettavisen.


8. Mars 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Nå skal vi få mer avanserte nettsider

Dagens teknikk for å skape nettsider er moden for museum, men nå skal mannen bak HTML, Tim Berners-Lee og W3C gi oss mer avanserte nettsider.

Weben utvikler seg i en rivende fart på mange fronter, men den mest brukte teknikken for skape websider, HTML-standarden, har stått stille i over syv år. Nå innledes endelig arbeidet med å skape metoder som åpner for blant annet nye layout-muligheter.

W3C annonserte i går at organisasjon inviterer nettleserleverandører, applikasjonsutviklere og innholdsdesignere til å være med på å designe den neste utgaven av HTML (HyperText Markup Language), ved å delta i den nye W3C HTML Working Group.

"HTML startet enkelt, med strukturert oppmerking, ingen lisenskrav og med muligheten til å lenke til alt mulig. Mer enn noe er det denne enkelheten og åpenheten som er årsaken til det enorme og vedvarende suksess", sier Tim Berners-Lee, som er direktør i W3C og oppfinneren av HTML, i en pressemelding.

"Det er på tide å revidere standarden og se hva vi kan gjøre for å møte behovene til dagens fellesskap, og for å gjøre dette effektivt med forpliktelser fra nettleserleverandører på en synlig og åpen måte".

Etter at HTML 4.01-spesifikasjonen ble utgitt på julaften 1999, har W3C hatt som mål å gjøre HTML om til et XML-basert format - det vil si XHTML. Den første XHTML-anbefalingen kom tidlig i 2000, men nettleserleverandørene var ifølge W3C trege med å innføre støtte for XHTML. Dermed hadde heller ikke innholdsutviklerne noen særlig grunn til å ta i bruk XHTML på vanlige websider.

Mange, blant annet WHATWG, har derfor oppfordret W3C om å fornye forpliktelsen knyttet til HTML ved å ta utgangspunkt i HTML 4 og så legge til ny funksjonalitet, samtidig som det er i overensstemmelse med fellesskapets fremgangsmåter og bakoverkompatibelt.

W3C skal derfor sikre interoperabilitet ved å gjøre robuste testpakker og valideringstjenester for de framtidige teknologiene tilgjengelige for fellesskapet.

W3C har ikke oppgitt noe om hva som vil komme i neste HTML-versjon, men det er nærliggende å tro at funksjonalitet og egenskaper som gjør det enklere å lage rike webapplikasjoner er blant det arbeidsgruppen vil vurdere.

Selv om HTML stadig dominerer, har XHTML vist seg nyttig på andre områder. Ifølge W3C gjelder dette ikke minst i markedet for mobile enheter, i bedrifts- og serverapplikasjoner, men også i et økende antall webapplikasjoner, slik som blogg-programvare.

På bakgrunn av dette skal også XHTML fornyes. De nyhetene som legges inn i neste utgave av HTML, vil også gjøres tilgjengelige med XML-syntaks i XHTML 2.0.

W3C sikter mot å holde XHTML 2.0 så generisk som mulig, ved å gjenbruke anvendbare XML-starder som XForms, XML Base og XML Events, i stedet for HTML-egenskaper som har tilsvarende formål. Dette gjør at XHTML fortsatt vil ha en identitet som er atskilt fra HTML.

W3C har nå opprettet XHTML 2 Working Group. Dessuten er Hypertext Coordination Group blitt gjenopprettet, og en ny gruppe, Forms Working Group, skal nå videreutvikle XForms-arkitekturen.

Via digi.no.


5. Mars 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Slutt på egne personsvarnummer

Mange har i dag et eget nummer for mobilsvartjenesten. Sløsing av ressurser, mener Post- og teletilsynet og ønsker at mobiloperatørene leverer tilbake disse mobilnumrene eller begynner å bruke dem til vanlig mobiltelefoni.

Det er Post- og teletilsynet (NPT) som nå har satt i gang en prosess, som tvinger mobiloperatørene til å slutte å bruke egne mobilnummer til personsvartjeneste.

"Dette er en føre-var-situasjon, en generell opprydning der vi ønsker å sikre oss om at det ikke bli mangel på mobilnummer i fremtiden. Rett og slett mer fornuftig bruk av ressurser", sier NPTs informasjonsdirektør Anne Marie Storli.

Alle mobiloperatørene, som i dag benytter seg av denne ordningen, må levere tilbake de aktuelle numrene til NPT innen 15. juli i år.

De kan også velge å ta i bruk disse numrene til vanlig mobiltelefoni.

I praksis vil det bety at alle mobiloperatørene vil innføre egne fellesnummer, som alle deres brukere skal benytte seg av. Ringer du dette nummeret fra din mobiltelefon, kommer du direkte til din personlige svartjeneste. Benytter du en annen telefon, trenger du i tillegg å taste inn mobilnummeret og personsvarkoden din, før du kan høre på talemeldinger.

Eneste merkbare forandringen for deg som brukere, vil være at du en gang på våren eller tidlig sommer må skifte ut nummeret til talepostkassen du har lagret på mobilen.

De ulike operatørene lover å sende ut informasjon om dette når tiden nærmer seg.

Via Dagbladet/din side.


4. Mars 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">24 år og snart pensjonist!

Den 3. mars 1983 satt en menneskemengde på et hotell i London og stirret på en liten, sølvfarget maskin som ganske snart skulle plassere platespilleren i kjelleren, på loftet eller på søpledynga.

"Now we have arrived at the ultimate soundsystem", forteller en representant for Decca-Phonogram-Polydor, som viser frem en liten rund sølvdings som ifølge vedkommende vil revolusjonere måten man hører musikk på.

Han legger dingsen på et lite brett som stikker ut fra den sølvfargede maskinen og trykker på en knapp. Brettet forvinner inn i maskinen, men spretter til mannens store overraskelse ut igjen. På andre forsøk skjer det igjen. Brettet spretter ut. Sølvmaskinen funker ikke! Etter noen små justeringer sklir brettet inn i maskinen uten behov for flere lufteturer. Og noen små øyeblikk senere fylles rommet med musikk av det britiske bandet Dire Straits.

Den 3. mars 1983 lanserer cd'en på de britiske øyer. Noe som ganske snart skal sette sinnene i kok blant mange musikkentusiaster som sverger til platespilleren og longplayeren.

To år senere selger Dire Straits album «Brothers In Arms» over en millioner cd'er. Revolusjonen er et faktum.

24 år senere er vi tilbake til start. I kulissene truer mørke skyer for alle som verner om cd'ene sine. Det er kun et spørsmål om tid før fremskrittet tar balletak på gamle tradisjoner man ikke vil gi slipp på. Om man er over 40, vel å merke. Musikkindustrien går med andre ord en spennende tid i møte. For historien ruller videre uavhengig av om du liker det eller ikke.

Via ABCNyheter.


2. Mars 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Gratis Photoshop på nett

Stadig flere brukertjenester tilbys gratis på nett. Google har den siste tiden lansert flere gratisprodukter som konkurrerer med blant annet Microsofts Office-programmer.

Nå vil ikke Adobe sitte på gjerdet og vente på at Google overtar deres territorium. De tror de kan ha en nettbasert versjon av Photoshop ferdig innen et halvt års tid.

Nettversjonen skal ifølge Cnet fungere som en nybegynner-versjon av Adobes lisensierte programmer for bilderedigering. Den vil ha enklere funksjoner enn light-versjonen Elements.

"Vi regner med at kundene er der, men vi regner med at de heller ikke kommer til å betale oss, i hvert fall ikke direkte. Derfor ser vi på reklamefinansierte løsninger, noe Google har demonstrert at er lønnsomt ved en del tjenester", sier Adobes Bruce Chizen.

Adobe har allerede prøvd seg på nett med gratis redigering. Adobe Remix, et nettbasert videoredigerings-verktøy, ble lansert for bare noen uker siden.

Google har på sin side allerede beveget seg inn på Photoshops territorium med Picasa, et gratis bildeprogram. Dette må imidlertid lastes ned på PCen og er ikke en nettbasert tjeneste.

Funksjonene er også begrenset, og Photoshop tror de sitter på kompetansen til å komme med et bedre tilbud til brukerne enn det Google kan.

Via Teknofil.


1. Mars 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Billig flashminne-alternativ

Sandisk er blant verdens største leverandører av flashminne, men snart skal selskapet komme med et produkt som skal kunne erstatte flashminne på et område hvor denne typen minnekort i dag dominerer - lagring av digitale fotografier.

Under en analytikerdag ved selskapets hovedkontor, som også ble dekket av amerikanske PCMagazine.com, fortalte Greg Rhine, leder for Sandisks konsumentvirksomhet, at selskapet vil introdusere et nytt lagringskort basert på en form for 3D-minne i løpet av sommeren.

PCMagazine.com skriver at kortene vil kunne brukes direkte i digitale kameraer, men at når det er fullt, vil ikke dataene kunne endres eller slettes. Derimot skal kortene være egnet for å lagre data i minst 100 år.

Rhine skal ha kalt kortene for "den nye, digitale filmen".

"Det eliminerer datamaskinen fra ligningen. Det krever ikke noen datamaskin for å brukes. Du tar bildet én gang, fremkaller det og så lagrer det. Det er permanent lagret på kortet, og er ikke overskrivbart", sa Rhine.

Hvor mye minnekortene vil koste eller romme, kom ikke fram, men de skal være billigere enn tilsvarende store flashminne-kort.

Via digi.no.


28. Februar 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Jamen på tide!

ADSL-selskapene har sluppet unna en priskrig, men nå har brukerne nok inn-fart. Kampen vil stå om ut-fart fremover, mener Nextgentel.

De siste årene har gitt en tung pris på fast-telefoni, for IP-telefoni er billigere og teleselskapene har ikke noen annet å servere kundene - høyere fart er ikke et argument når man skal snakke.

Det er et prispress i bredbånd-bransjen, men i det store og hele har bransjen hittil sluppet unna. Årsaken er enkel:

"Vi har hittil kunnet servere brukerne stadig høyere hastigheter i stedet for å kutte prisene", medgir Nextgentel-sjef Olav Stokke over digi.no.

Nå tror han markedet begynner å mettes, for mange har nå tilgang på nettlinjer på både 4 og 8 Mbits eller etterhvert ADSL2+ som gir opp mot 20 Mbits. De fleste er ikke i nærheten av å utnytte linjene sine, viser tall fra Nextgentel og ADSL2+ utnyttes egentlig bare av TV-sendinger.

Men Stokke avviser spådommer om at det da ligger ann til en prislkrig på bredbånd. For han mener bransjen kan krige om enda en faktor: Opplastnings-hastigheten (ut-farten).

For den imponerer ikke så mye, på en 2-4 MBits linje ligger den på 400 kilobit og selv på en 6,5 Mbits linje fra Nextgentel enten til bedrifter eller private er "sende-farten" bare på 750 kbits.

Stokke mener at video-tjenester som Youtube og tjenester som Joost, den nye TV-systemet til Skype/Kazaa-gründerne sammen med store epost-vedlegg skaper et behov for høyere ut-fart.

Han vil ikke varsle konkrete hastighetsøkninger, men forteller at Nextgentel, som nå eies av Telia, vil fokusere mer opp/ut-fart fremover. Nextgentel og andre ADSL-selskaper kan fritt justere hvor mye av frekvensene i telefon-ledningene de setter av til opp eller ned-hastighet.


27. Februar 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Musikkbransjen vil vrake kopisperrene

Musikkbransjen er lei av DRM (Digital Rights Management), viser en fersk undersøkelse gjort i Europa. Anlaysebyrået Jupiter Research har spurt ledere i bransjen hva de synes om DRM, og to av tre sier de helst skulle vært systemet foruten.

Lederne mener nemlig at kopibeskyttelse/DRM hemmer forbrukernes musikkopplevelse.

Ifølge Jupiter Researchs undersøkelse, mener 54 prosent av lederne at DRM-beskyttelsen er for innskrenkende. Hele 62 prosent tror det digitale musikksalget ville få et oppsving dersom man kvittet seg med slik kopisperring, skriver IDGs nyhetsbyrå.

Imidlertid er det fortsatt et stykke igjen før hele platebranssjen er imot DRM. Blant plateselskapene ønsker 48 prosent av de spurte lederne å bli kvitt DRM, mens tilsvarende tall i den øvrige delen av bransjen er 73 prosent.

Et annet interessant poeng i undersøkelsen er kompatibilitet. Hele 70 prosent etterlyser systemer som er fullt ut kompatible, slik at musikken man kjøper kan spilles av på en hvilken som helst musikkspiller.

Som kjent har den største digitale musikksuksessen så langt, Apples Itunes, begrensninger som gjør at musikk kjøpt der bare kan spilles av på Apples Ipod-spillere. Dette er også hovedpoenget i saken som Forbrukerrådet i Norge kjører mot Apple og Itunes.

Via IDG.no.


22. Februar 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Lover 50 Mb/s

Er optisk fiber snart utkonkurrert? I Danmark lover Telenor snart 50 Mb/s over vanlige telefonlinjer.

En rekke mindre selskaper strekker fiber til private kunder rundt omkring i Norge, for fiber gir støyfrie og svært stabile linjer med gjerne 100 Mb/s hastigheter. Dette kan transportere både en og to HD-TV-sendinger, påpeker selskapene.

Men det er svært dyrt å strekke fiber og bakfra kommer teleselskapene med stadig raskere (A)DSL-teknologi som spiser opp konkurransefortrinnet fiber har. For telefonkabel har alle husstander allerede.

Det understreker nå det danske bredbåndsselskapet til Telenor, Cybercity. I forbindelse med at Telenor la frem sine tall i forrige uke, la også Cybercity frem sine 2006-tall og samtidig presenterte selskapet heftige løfter:

Innen sommeren skal Telenor Cybercity lansere tilbud om forbindelser på hele 50 Mb/s – servert over den vanlige telefonlinjen. Dette skriver Comon.dk. I dag er 20 Mb/s toppfarten over telefonlinjer. Telenor og andre aktører her i Norge og andre land serverer dette med ADSL2+, en videreutvikling av vanlig ADSL.

Via digi.no.


19. Februar 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Googles Office slippes torsdag

Førstkommende torsdag slippes det som mange vil regne som en Office-killer, det vil si et program som kan ta opp kampen med, og kanskje utmanøvrere Microsofts Office, skriver Itavisen.

Det er Internettkongen som står bak Office-pakken Google Apps for Enterprise, som er beregnet på bedrifter.

I pakken inngår det flere tjenester som allerede finnes på markedet. Blant annet Google Documents, Gmail og Google Calendar.

Tanken er å utfordre Microsoft med en helt webbasert bedriftsløsning.

Prisen for bedriftspakken vil være på 50 dollar per år og bruker. Til den prisen får man 10 GB lagringsplass og support. Det finnes til og med planer for å integrere Googles lagringstjeneste Platypus (som ennå ikke er lansert).

For den private bruker vil Google Apps fortsette å være gratis.

Via Forbruker.no.


14. Februar 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Piratene vant nytt slag

Kopisperrene i de nye HD-formatene for film har fått et solid tilbakeslag. Siden nyttår har det vært mye oppstuss rundt muligheten til å kopiere HD-filmer fra de nye HD-formatene HD DVD og Blu-ray. Problemet med løsningene har derimot vært at for å kopiere en film, må man finne frem en unik nøkkel for den spesielle filmen. Det har bremset piratene betydelig.

Men nå ser det ut til å forandre seg. En bruker som kaller seg «arnezami» på forumet Doom9 hevder nå å ha funnet en universalnøkkel som låser opp kopibeskyttelsen AACS, som skal fungere på alle filmer som er sluppet på HD DVD og Blu-ray frem til i dag, melder Engadget.

Ifølge brukeren har han ikke gjort noe spesielt hackingarbeid, men har sittet og fulgt med på hva som forandrer seg i minnet, og på den måten har han kunnet finne frem koden.

Toppsjefer i filmbransjen har tidligere uttalt at hvis de ikke klarer å hindre piratkopiering av filmformatene denne gangen, etter fiaskoen med DVD-filmer, så vil de aldri klare å lage en vellykket kopibeskyttelse. Om bransjen nå etter hvert vil innse nederlaget og følge platebransjen som har kuttet kopibeskyttelsen på CD-utgivelser gjenstår å se.

Via Nettavisen IT-nyheter.


12. Februar 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Ta mer fri på jobben

Arbeidsgivere vil nå at du skal surfe mer på nett og legge mer kabal når du er på jobb.

Elin Wiesener, Teknofil.no Det kommer hele tiden nye undersøkelser som viser hvor mye tid de ansatte bruker på ikke-jobb-relaterte ting i løpet av arbeidsdagen. Blant det mest populære tidsfordrivet er surfing på nett og å legge kabal.

Vi har til og med hørt historier om folk som har fått sparken for å ha spilt kabal i arbeidstiden. Nå mener imidlertid mange eksperter at en passe dose med tidsfordriv gjør godt for arbeidsresultatet.

Det er eWeek.com som skriver at de mest effektive arbeiderne er de som klarer å finne en balanse mellom det å ta oppfriskende pauser og å få jobben gjort.

Det er spesielt den unge generasjonen som skal være ivrigst på pausefronten, men det trenger ikke bety at de er mindre effektive.

"De unge arbeiderne har nok en annerledes tankeprosess og andre definisjoner av suksess", sier Jim Lanzalotto i talentselskapet Yoh Services til eWeek.

Stadig flere bedrifter har derfor begynt å bli mer tolerante overfor hvordan de ansatte benytter arbeidstiden. Det viktigste er tross alt at jobben blir gjort.

En spørreundersøkelse utført av Salary.com viser at arbeidsgiverne faktisk forventer at de ansatte sløser bort én time av arbeidstiden hver dag i tillegg til lunsjpausen.

Nå gjelder det bare å finne forskjellen på de nyttige og de unyttige pausene.

"Til syvende og sist gjelder prinsippet at hvis du behandler folk som profesjonelle, så vil de også jobbe som profesjonelle", sier Lanzalotto.

Via Nettavisen.


9. Februar 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Dropp kopisperren

Som sjef for Apple er Steve Jobs en mektig mann i musikkbransjen. Selskapets iPod-spillerer er total dominerende i markedet for digitale musikkspillere, og nettbutikken iTunes selger store mengder nedlastbar musikk.

Derfor er det en brannfakkel at Steve Jobs tirsdag har lagt ut et åpent brev på Apples nettsted, hvor han argumenterer for å slutte å musikken med kopisperrer, såkalt Digital Rights Management (DRM).

Under tittelen «Thoughts on Music» skriver Jobs at forbrukere, ikke minst i Euopa, hvor debatten har vært hetest, bør legge press på de store musikkselskapene. Forbrukermyndigheter i Norge og andre land har rettet hard kritikk mot Apple, blant annet på grunn av kopisperrene.

Jobs skriver at dersom bransjen begynner å lisensiere musikk til Apple og andre uten DRM vil man skape et musikkmarked hvor musikk og spillere virkelig kan brukes om hverandre.

"Apple vil helhjertet omfavne dette", skriver Jobs.

I dag kan ikke uten videre musikk kjøpt fra Apples iTunes brukes på spillere fra andre leverandører. Jobs skriver at det var plateselskapene som insisterte på at det skulle være slik.

Men han peker også på at bare en liten del av musikken på iPod-spillere er kjøpt via iTunes. I snitt har en iPod-bruker kjøpt 22 sanger på iTunes, men markedsanalyser indikerer at de flere har tusenvis av sanger.

Det betyr at mesteparten av musikken kommer fra andre kilder, for eksempel import fra CD-plater eller musikk i MP3-formatet, uten kopisperre.

Jobs finner det merkelig at mesteparten av musikken selges uten kopisperre, for eksempel på CD-er, og mener man ville fått en kraftig vekst i nettmusikk hvis kopisperrene ble fjernet.

Foreløpig har det ikke kommet noen reaksjon fra plateselskapene. Spørsmålet er om musikkbransjen ser det på samme måte. Man vil nok påpeke at det er lett for Jobs å ta sjansen på at dette skjer.

Han tjener uansett primært penger på å selge iPod-spillerne, og enklere tilgang på musikk vil trolig gjøre at brukerne kjøper nye spillere med stadig større lagringskapasitet.


8. Februar 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Dataspill er bra for øynene

En undersøkelse utført ved University of Rochester i staten New York viser at folk som spilte dataspill noen timer hver dag i en måned, fikk forbedret synet med 20 prosenet, melder Reuters.

"Actionfylte dataspill forandrer måten hjernen vår prosesserer visuell informasjon på", uttaler Daphne Bavelier, professor i "brain and cognitive sciences", i studien som ble publisert på unveristetets hjemmeside www.rochester.edu.i går.

"Disse spillene presser synet til ytterste, hvorpå hjernen tilpasser seg", sier Bavalier, og hevder at den økte synsevnen vil komme en til gode også under andre aktiviteter i hverdagen.

Det er verdt å merke seg at det er de mest actionfylte spillene som har den største og mest positive effekten på synet. Da man foretok en synstest etter en måneds spilling, viste det seg nemlig at gruppen som spilte actionspill scoret bedre enn gruppen som spilte andre typer spill,

Les hele artikkelen i Forbruker.no.


5. Februar 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Kampen fortsetter

Samtidig med at bransjetreffet By:Larm går av stabelen i Trondheim 8. - 10. februar, lanseres bevegelsen PiracyKillsMusic, der artister og plateselskap står sammen mot piratkopiering av musikk.

Under en tegning på plakatene til bransjetreffet Bylarm, som er hengt opp over hele Trondheim, figurerer logoen PiracyKillsMusic.no.

Ifølge nettsiden er PiracyKillsMusic en bevegelse der artister og plateselskap står sammen mot piratkopiering av musikk. Mer informasjon om bevegelsen blir det sannsynligvis mulig å få i februar, da kampanjen sparkes i gang.

På seminarprogrammet til By:Larm, står det nemlig oppført en debatt som kalles "Antipirat". Denne skal finne sted i Britannia hall torsdag 9. februar klokken 15.30.

Nå varsler den norske Piratgruppen motaksjoner under By:Larm, skriver IT-Avisen.

Gruppen lover å åpne nettstedet PiracyKillsNoMusic, og de vil åpne et hovedkvarter i en større norsk by.

Deres første aksjon vil være i plakatform under By:Larm i Trondheim.

"Vi skal blant annet få frem poenget at det er platebransjens egen inkompetanse, arroganse og ignoranthet som er årsaken til deres dårlige tider!" skriver de på sin egen side.

Offisielt er de store musikkselskapene forkjempere for låste musikkfiler, og legger klare begrensninger på måten filene man kjøper kan kopieres og brukes.

Tidligere meldte imidlertid Digi.no at selskapet Bonnier Amigo gir opp kampen mot fildelerne, og går over til MP3-formatet.

Bonnier Amigo er et av de aller største plateselskapene i Sverige, og her i Norge har de blant annet Mira Craig i stallen.

"Årsaken er at DRM (piratsperrer) oppleves som et hinder av mange musikkjøpere, og det bremser det legale salget. Musikken spres på internett allerede og påvirkes ikke at vi begynner å selge i MP3-format. All musikken finnes tilgjengelig for dem som vil laste den ned illegalt", sier Ludvig Werner, administrerende direktør for Bonnier Amigo til Digi.no.

Via Forbruker.no.


31. Januar 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">The Burning Crusade setter salgsrekord

The Burning Crusade er en utvidelsespakke til nettspillet World of Warcraft som gir hardbarkede spillere nye områder og utfrodringer å bryne seg på, og skal sikre Blizzard fortsatte inntekter i årene som kommer.

Spillutvikleren Blizzard Entertainment har nå gått ut med tall som viser at de solgte hele 2,4 millioner kopier av sitt nye spill i løpet av det første døgnet, noe som gjør det til det raskest selgende dataspillet noensinne.

Blizzard hadde sendt ut over fire millioner kopier til lanseringen av The Burning Crusade, som ble sluppet samtidig i Europa, USA og store deler av Asia.

Omtrent halvparten av de 2,4 milloner spillene ble solgt i Europa, mens et tilsvarende antall spill ble solgt i USA og Canada. Kun er par hundre tusen kopier ble solgt på det asiatiske markedet det første døgnet.

Allerede i løpet av den første dagen hadde nesten to millioner spillere logget seg på for å prøve ut den nye utvidelsespakken.

Før The Burning Crusade kom på markedet hadde World of Warcraft allerede dobbelt så mange spillere på verdensbasis som Norge har innbyggere.


29. Januar 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Fildeling lovlig i Italia

En domstol i Milano har avgjort at fildeling uten profittmotiv ikke er straffbart etter italiensk lov. Dette på tross av at Italia har implementert det såkalte Infosoc-direktivet fra EU, der all distribusjon og bruk av materiale uten opphavsmannens samtykke i navnet er forbudt.

Rettens kjennelse kom i saken mot to studenter ved universitetet i Torino. De var begge tiltalt for å ha satt opp et fildelingsnettverk som ble brukt av medstudenter for å laste ned store mengder film, musikk og programvare.

Begge ble dømt for kopiering, men altså ikke for distribusjon. Hver av de to studentene ble først dømt til ett års ubetinget fengsel hver. Dommeren i Torino reduserte dette til tre måneders betinget fengsel.


24. Januar 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Google må svare Datatilsynet

Sporene etter alle Google-søk blir lagret. Dette bekymrer Datatilsynet, som i dag vil gjennomføre kontroll hos søkemotorgiganten i Norge.

Hver gang du er inne på Google eller en annen søkemotor, blir IP-adressen som har søkt, tidspunkt for søk, hvilke ord det er søkt på pluss mye annet lagret. Og informasjon blir lagret lenge, skriver Aftenposten.

Over tid kan det bygges opp omfattende informasjon om den enkelte nettbruker. Opplysningene vil firmaer kunne bruke til å skreddersy reklame til enkeltpersoner. Og opplysningene kan misbrukes.

"Hvorfor lagres IP-adressene så lenge og hva brukes de til? Det er et sentralt spørsmål til alle søkemotorene. Selv om søkemotoren ikke vet hvem som står bak hver enkelt IP-adresse, så legger folk selv igjen navn og andre personlige opplysninger som gjør det mulig å spore opp hvem det er", sier senioringeniør Atle Årnes i Datatilsynet til avisa.

Tilsynet gjennomfører for tiden kontroll med norske søkemotorer. Tilsynsrunden er et resultat av et internasjonalt samarbeid datatilsyn imellom. Datatilsynet og flere andre frykter at søkemotorene kan bidra til å virkeliggjøre overvåkningssamfunnet beskrevet i George Orwells "1984".


22. Januar 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Så er de kodene også knekt

Kopibeskyttelsen på begge formatene i DVD-krigen ser nå ut til å være knekt.

Rett før nyttår var det et faktum at kopibeskyttelsen på HD DVD-formatet var knekt av en hacker som kalker seg muslix64.

HD DVD og Blu-ray benytter begge teknologien Advanced Access Content System (AACS). Selv om det er vesentlige forskjeller på hvordan disse er implementert på formatene, så har de fleste regnet med at det bare skulle være et tidsspørsmål før også beskyttelsen på Blu-ray ble knekt.

Nå hevder muslix64 at han også har knekt koden på det konkurrerende formatet med hjelp av en annen bruker på forumet til Doom9. Det som kanskje er mest imponerende er at han klarte dette uten å ha tilgang til en Blu-ray-spiller.

På forumet har han lagt ut et relativt godt hint på hvordan har fått det til ved hjelp av analyse av minnet på datamaskinen, men noe program er ikke gjort tilgjengelig slik at andre kan teste det. Løsningen skal dog være svært likt BackupHDDVD-programvaren han har laget tidligere.

Det er viktig å påpeke at det er AACS-beskyttelsen på platene som er knekt denne gangen, ikke det ekstra «beskyttelseslaget» BD+ som kan implementeres på Blu-ray-plater.

Via Nettavisen.


19. Januar 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Er løpet kjørt?

For nøyaktig en uke siden skrev jeg her på Retrospekts Forresten om krigen mellom Blu-Ray og HD-DVD ville ende som den mellom videoformatene VHS og Betamax når pornobransjen bestemte seg for format. Og det ser det ut til at de er i ferd med å gjøre. Dagbladet.no skriver idag nemlig følgende:

Skuffelsen var nok stor blant mange teknologijournalister på elektronikkmessa CES i Las Vegas, da de oppdaget at et pressekort ikke ga automatisk adgang til Adult Entertainment Expo, pornomessa som holdes i byen samtidig.

Men nå kommer det likevel en spennende nyhet fra pornobransjens lumre leir. TG Daily melder at man der i gården foretrekker HD-DVD framfor det konkurrerende høyoppløste videoformatet Blu-Ray.

Dagbladet.no skrev i mai i fjor at pornografene så ut til å gå for Blu-Ray, men nå har altså vinden snudd.

Representanter for flere av de ledende pornoprodusentene sier at HD-DVD er både rimeligere og enklere å produsere, og vil få større spredning blant forbrukerne enn Blu-Ray.

Det er på ingen måte sikkert at dette betyr slutten for Blu-Ray. Men tradisjonelt har pornoindustrien vært tidlig ute med å utnytte nye teknologier, og bransjens valg av teknologisk plattform har ved flere anledninger hatt stor betydning for hvordan resten av markedet utvikler seg.

Da pornobransjen i sin tid valgte VHS som videokassettformat, var det i praksis slutt på formatkrigen, og kroken på døra for Betamax-formatet.

Via Dagbladet.no.


15. Januar 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">World of Warcraft åpnes tirsdag

8 millioner spiller nå World of Warcraft. Og ved midnatt mellom mandag og tirsdag fra de en ny verden å leke seg i. Da åpnes portalen til et helt nytt kontinent i spillverdenen. For å få mulighet til å ta seg inn i dette området, må spillerne kjøpe en utvidelsespakke, kalt "The Burning Crusade."

Mandag holder utgiver Vivendi games og utvikler Blizzard events over hele verden. I Norge blir det et arrangement på Egertorget i Oslo fra 18 til 22. Her vil det bli performancekunst, sjonglering, flammesluking, performancegruppe som vil kle seg ut som Warcraft-figurer og ha sverdkamp, samt to fakirjenter som vil sluke ild.

I tillegg kommer det til å være en diger flatskjerm på torget, der det vil bli vist frem innhold fra spillutvidelsen.

Ved midnatt starter salget av spillet, og 37 butikker landet over holder nattåpent for å gi fansen det de vil ha så fort som mulig. Det er ventet tusener i kø. Det er antatt at over 70.000 spiller WoW i Norge.

Via Forbruker.no.


12. Januar 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Ny krig på trappene

Vi er om dagen i startfasen til nok en formatkrig. Atter en gang er Sony involvert, akkurat som de den gang prøvde å selge Betamax til massemarkedet prøver de nå å vinne frem med Blu-ray, sitt format for høydefinisjonvideo.

Ifølge Tgdaily.com kan pornobransjen, som under formatkrigen mellom Betamax og VHS, igjen være en avgjørende faktor i avgjørelsen av en formatkrig.

De har tatt seg en runde på messegulvet under pornobransjen årlige messe. Der er svaret entydig, de velger HD DVD fremfor Blu-ray.

Flere av bransjens små og store aktører har uttalt at de velger HD DVD fordi de anser at det som format vil gå av med seieren til slutt.

"Blu-ray har bedre kvalitet, men HD DVD er enklere å produsere, billigere å produsere og det er flere HD DVD-spillere ute blant kundene enn det er Blu-ray-spillere. For eksempel i Xbox 360", sier en talsmann for pornostudioet Bangbros til nettstedet Tgdaily.

Andre selskaper klaget også på vanskelig duplisering av innhold på Blu-ray. Ifølge selskapet Pink Visual er det bare de store selskapene som har mulighet til å levere filmer på Blu-ray, og selv for dem er det ulønnsomt.

Hvorvidt pornobransjen har like stor makt denne gangen som de hadde under videoformatkrigen gjenstår å se. Bransjens valg kan uansett være en pekepinn på hvilken vei det går.

Via IDG.no.


5. Januar 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Fildeler tiltalt

En gutt på 16 år fra Stavanger er blitt tiltalt for fildeling. Politiet i Rogaland vil, etter det Dagbladet erfarer, innstille på at gutten får 4000 kroner i bot og 60 dagers betinget fengsel.

I tillegg risikerer foreldrende erstatningskrav på et sekssifret beløp fra musikk- og filmbransjen, skriver Dagbladet.no.

Gutten fra Stavanger er den første som tiltales for ulovlig fildeling.

"Vi er veldig glade for at politiet griper fatt i denne saken og vil straffe personen bak. Dette markerer at slik virksomhet er ulovlig", sier Roald Dye, generalsekretær i Norsk Videogramforening til Dagbladet.

"Denne gutten må svare for en aktiv handling - han var fullt klar over at dette er ulovlig. Dessuten er saken et kraftig signal til foreldre om at de må sette seg bedre inn i hva ungene deres driver med", sier Marte Thorsby i platebransjeorganisasjonen IFPI til Dagbladet.

"Vi vil beregne hvor mye musikk og film som er delt, hvor mange kopier som er distribuert og verdien av dette. Vi kan komme med erstatningskrav i et sivilt søksmål i etterkant av straffsaken. Det kan fort bli et sekssifret beløp", sier advokat Espen Tøndel.

Gutten skal ha stått bak nettverket Stavanger Dragon Hub i fildelingsprogrammet Direct Connect, og administrert delingen av 7000 filmer, 150.000 låter og 20.000 videosnutter.

Etter en razzia i sommer hos gutten, som bodde hjemme hos sine foreldre, ble det tatt beslag i en dataserver som viste dette.

Via forbruker.no.


3. Januar 2007
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Fingeravtrykk godkjennes

Norske myndigheter har gitt klarsignal til bruk av fingeravtrykk til pålogging på laptoper.

Ansatte i Tysvær kommune skal nå logge seg på sine bærbare PCer ved å bruke fingeravtrykk.

Kommunen har kjøpt inn 60 bærbare maskiner med fingeravtrykk-kontroll, og har 90 flere i bestilling, i følge VG nett.

Tidligere har Datatilsynet forbudt bruk av fingeravtrykk til identifisering for IT-systemer og adgangskontroll på arbeidsplasser.

I tillegg til Tysvær kommune, har både SAS Braathens, Bunnpris, Tiger Tiger, Esso Norge, Iris Gardermoen og flere andre fått avslag fra Datatilsynet på sine søknader om å bruke fingeravtrykk.

Nå overprøver imidlertid Datatilsynets klageorgan, Personvernnemda, vedtaket og gir Tysvær kommune lov til å bruke fingeravtrykk-identifisering.

Kommunen har i følge VG-nett begrunnet søknaden med "økt sikkerhet mot uvedkommendes adgang til sensitive data i kommunens datasystem".


30. Desember 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Nettbanker skjerper sikkerheten

Kripos har siktet en nordmann for å være involvert i svindelen der flere nettbankkontoer ble forsøkt tappet rett før jul.

Nå varsler nettbankene skjerpet sikkerhet etter svindelforsøkene der datakriminelle klarte å tappe norske nettbankkunder for over 100.000 kroner sist fredag. Både kunder i DnB NOR og Sparebank1 ble utsatt for angrepet, og til sammen ni kontoer ble tappet eller forsøkt tappet.

Kripos har til nå siktet én nordmann, som skal ha stilt sin konto til rådighet for svindlerne, skriver Bergens Tidende.

"Utfordringen nå blir å følge pengestrømmen videre", sier politiadvokat Erik Moestue i datakrimavdelingen i Kripos til avisen. Etterforskerne mener at svindelen er utført ved at en spesiell type programvare er installert på nettbankkundens PC uten at brukerne har vært klar over det. Mostue sier at svindelen etterforskes også utenfor landets grenser

Via Hegnar Online.


20. Desember 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Wii er på vei tilbake i butikkene

Ikke fått tak i årets spill-julegave? Nå er nye Nintendo Wii-maskiner på vei inn i butikkene.

"Noen er kommet ut allerede, og vi sender ut fortløpende nå. Det kommer både nye konsoller, spill og ekstrautstyr", sier Kirsti Danielsen i Bergsala AS.

Selskapet er Nintendo-importør for Skandinavia, og Danielsen opplyser at man solgte 385.000 maskiner i de nordiske landene i løpet av de første lanseringsdagene. I USA forsvant 600.000, mens 400.000 sikret seg en Wii-konsoll i Japan.

"Nintendo har som mål å selge fire millioner konsoller innen årsskiftet", opplyser Kirsti Danielsen.

"Hvilket råd har du til de som bare må ha en Wii-maskin til jul"?

"Hvis man er litt på jakt nå, så kan man få kjøpt en. Men jeg sier ikke at det er nok maskiner ute, for etterspørselen er stor. Alternativt kan man gi et gavekort til en butikk som får inn maskinen i januar".

Nettavisen ringte til de største elektrokjedene, men det er lite å hente på prisen i butikkene. Elkjøp, som solgte Wii 500 kroner billigere enn de andre da konsollen ble lansert 8. desember, har nå satt opp prisen.

Via Nettavisen.


18. Desember 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Færre vil blogge

Det er som det skal være: Når de store mediene trykker en trend til sitt bryst, blir den uhipp. Blogging har nådd sitt klimaks.

Det er analyseselskapet Gartner som nå har kommet fram til at blogging vil avta i 2007. 200 millioner bloggere har allerede slutte å skrive og diskutere med andre på nettet, konkluderer selskapet.

Neste år vil antallet bloggere først nå sitt klimaks for deretter å avta, tror Gartner, som spår at antallet bloggere vil stabilisere seg på rundt 100 millioner midtveis i 2007.

"Masse mennesker har prøvd det og kuttet det ut igjen. Alle tror de har noe å si, helt de blir satt på en scene og spurt om å si noe", sier Gartner-analytiker Daryl Plummer til bbc.co.uk.

Nettets største blogging-sted, Technorati, kunne i november melde om 100.000 nye blogger hver dag, og om 1,3 millioner bloggposter som ble oppdatert like ofte. Nettstedet holder styr på over 57 millioner blogger, og anslår at 55 prosent av dem er aktive, som vil si at de oppdateres minst hver tredje måned.

Via Idg.no.


16. Desember 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Gjennombrudd for e-papir

Passasjerer på t-banen i Tokyo kan fra og med i dag oppleve et historisk gjennombrudd for elektronisk papir. Hvis de i det hele tatt kan lese innholdet.

Hvis pendlerne kikker ekstra nøye etter vil de nemlig se at de tradisjonelle reklameplakatene ombord i tre av byens t-banevogner er byttet ut med elektroniske plakater på 13,1 tommer som oppdateres jevnlig med nye bilder.

«Papiret», som er produsert av Hitachi og Bridgestone, er svært avansert og har blant annet en lagringskapasitet på 8 megabyte og mulighet for batteridrift. Dette innebærer at plakaten kan inneholde 37 ulike reklameplakater som roterer kontinuerlig med to minutters mellomrom.

Siden innholdet enkelt kan oppdateres gjennom en trådløs wlan-forbindelse vil denne løsningen være langt rimeligere enn både ordinære papirplakater og lcd-skjermer.

IDGs nyhetskorrespondent i Tokyo, Martyn Williams, var torsdag til stede på en demonstrasjon av de høyteknologiske reklameplakatene og rapporterer med dempet entusiasme om at teksten på «plakatene» kunne være noe vanskelig å lese. Oppløsningen er nemlig begrenset til usle 50 punkter per tomme og åtte fargenyanser.

Siden det her heller ikke er snakk om noen bakgrunnsbelysning vil bilder oppleves som relativt mørke og annonser med rød og sort tekst vil være lite egnet i denne sammenheng. Plastbelegget på papiret vil også være utsatt for refleksjoner i sterkt sollys.

E-papir som kan vise farger er imidlertid fortsatt i en tidlig utviklingsfase og det er første gang en slik løsning er tatt i bruk i kommersiell sammenheng.

Forsøket har imidlertid mulighet til å vekke stor oppsikt siden papiret er installert i vogner som til sammen frakter rundt 3,5 millioner mennesker hver eneste dag.

Via IDG.no.


15. Desember 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Test Photoshop CS3

Adobe slipper i dag en betaversjon av den lenge etterlengtede oppfølgeren til Photoshop CS2. Nye paletter og verktøylinja er nå en linje, ikke to, som i alle foregående versjoner av Photoshop.

CS3 er den første versjonen av Photoshop som kommer i såkalt Universal Binary, det vil si at den både inneholder PPC og Intel-kode, slik at den utnytter hastigheten på de nye Intel-maccene til fulle.

Betaen vil være tilgjengelig fra Adobe Labs i løpet av fredag, skriver Adobe i en pressemelding.

Men testen er ikke åpen for alle. Du må ha en gyldig lisens for CS2 for å få leke med den nye betaen.

Nettstedet Photoshopuser har allerede prøvd den nye versjonen og liker åpenbart det de ser.

Den endelige versjonen av Photoshop CS3 kommer i løpet av våren 2007.

Betaversjonen er også tilgjengelig for Windows XP og Windows Vista.

Via IT Avisen.


13. Desember 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Firefox vokser i Europa

23.3 prosent av nettbrukerne i Europa bruker Firefox. I noen land er hver tredje nettbruker en Firefox-bruker.

Ifølge undersøkelsen har Europa 23.3 prosent Firefox-brukere, USA har 14,5 prosent, Asia 11.8 prosent, Sør-Amerika 11.1 prosent og Afrika 12.4 prosent. Bare Oceania har flere Firefoxbrukere enn Europa: 23.4 prosent.

Microsofts Internet Explorer er fremdeles den utvilsomt største nettleseren. Norske Opera har en mindre andel brukere enn Firefox.

I Europa ligger Spania, Ukraina, Andorra og Nederland i bunnen av statistikken, med mellom 12 og 14 prosent Firefox-bruk.

Helt på topp ligger Slovenia, der 40 prosent av besøkene er gjort med Firefox. Finland (39.3%), Polen (33,6%), Tyskland (33%), Slovakia (32%) og Kroatia (32%) topper listen over de mest ivrige Firefoxbrukerne.

Norge kommer langt ned. Bare 16.9 prosent av treffene ble gjort med Firefox. Dette er en økning på 2.4 prosent fra september. Danmark ligger bak oss, med 15.5 prosent, mens Sverige har hele 22.8 prosent bruk.

Firefox-bruken øker i alle europeiske land, bortsett fra Slovakia og den Tsjekkiske Republikk. I April var Europatallet 19.4 prosent bruk, i november er det 23.2 prosent.

Undersøkelsen er utført gjennom en ukes overvåkning av over 86.000 nettsteder.

En Alpha-versjon av den forestående Firefox-utgaven Gran Paradiso (Firefox 3.0) er ute. Alpha-versjoner er svært tidlig i testfasen, og er langt fra et ferdig produkt. Du kan laste den ned her.


11. Desember 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Julepynt svekker trådløse nettverk

Glitter og stas er hyggelig, men ikke for signalstyrken i det trådløse nettverket ditt.

Nordmenn liker nips og pynt, og julehøytiden er årets absolutte glitterhøydepunkt. Det skaper god stemning, men ikke blant brukerne i det trådløse nettverket ditt, skriver danske Ekstrabladet.

"Glitter og annen julepynt er gjerne laget av metalliske materialer", forklarer lektor Anders Fosgerau, Institut for Kommunikation, Optik og Materialer ved Danmarks Tekniske Universitet.

Metall reflekterer signalene i et trådløst nettverk, slik at dekningen vil variere i det området der du vanligvis har dekning.

Det kan virke som en bagatell, men i en undersøkelse den amerikanske bedriften Airmagnet gjorde viste det seg at julepynten kan svekke de trådløse signalene med hele 25 prosent.

Det er naturligvis ikke bare julepynt som svekker signalene. Alle metallgjenstander har samme effekt, men problemene stopper heller ikke der.

"Organisk materiale, det være seg planter, dyr eller mennesker, påvirker også signalerne i et trådløst nettverk. Disse nettverkene jobber med en frekvens på 2,4 gigahertz, den samme frekvensen som benyttes i mikrobølgeovner", forklarer Fosgerau til Ekstrabladet.

"Når mat blir varm i mikrobølgeovnen skyldes det at maten absorberer mikrobølgene. På samme måte vil organisk materiale i en trådløs nettverkssone absorbere en del av signalene, noe som svekker signalstyrken", mener han.

På toppen av det hele vil billige lyskjeder eller annet utstyr som sender ut elektrisk støy kunne påvirke kvaliteten på det trådløse signalet.

Alt i alt vil dette kunne bety at du like gjerne kan erstatte Internett med peiskos denne julen, noe mange eksperter sikkert vil anbefale uansett.


8. Desember 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Norsk Picasa Web Album

I sommer utvidet Google programmet Picasa med en ny funksjon - Picasa Web Albums - som lar deg laste opp bilder på nettet og dele dem med andre. Programmet kan dermed brukes til å organisere, redigere og dele ut dine digitale bilder.

Nå har Google også sluppet en norsk språkversjon av tjenesten. Du kan eventuelt bruke menyvalget Settings for å endre språket.

Les mer om Picasa Web Albums på nettsiden picasaweb.google.com.

Du kan se mine Picasa Webalbum her.


7. Desember 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Sårbarhet oppdaget i Word

Microsoft har varslet om en kritisk sårbarhet i tekstbehandlingsprogrammet Word.

Sårbarheten skal potensielt kunne utnyttes ved å sende en Doc-fil med spesiell type tegn som kan føre til minnefeil i PC-en, og dette skal igjen gjøre det mulig for en angriper å kjøre en skadelig kode på PC-en.

Denne sårbarheten skal påvirke både Word 2000, 2002 og 2003, Doc-leseren Word Viewer 2003 pluss en rekke versjoner av programpakken Microsoft Works. Den skal ikke gjelde Office 2007.

Microsoft har fortsatt ikke sluppet en oppdatering som rette denne feilen, men kanskje det skjer førstkommende tirsdag, når Microsoft slipper månedlige sikkerhetsoppdateringer.

Som et mildertidig tiltak oppfordrer Microsoft brukere til å ikke åpne Doc-filer som kommer fra ukjente avsendere, eller som de er usikre på.


6. Desember 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Mer bredbånd - mindre TV

Folk med bredbånd ser mindre TV enn før, og leser i mindre grad riksdekkende aviser.

Det går fram av en undersøkelse om medievaner som det britiske medietilsynsorganet Ofcom har gjennomført i en rekke store EU-land samt i USA, Japan og Kina, skriver Dagens Næringsliv.

Undersøkelsen viser at en tredjedel av av tv-seerne som får bredbåndsoppkobling begynner å se mindre på TV enn før, og at en fjerdedel leser færre riksdekkende aviser etter at bredbåndstilgangen er på plass.

Undersøkelsen til Ofcom forteller også at 85-90 prosent av de spurte TV-titterne i land som Storbritannia, USA, anser lisensfinansiert allmennkringkasting som "nødvendig".

Den totale mengden radiolytting holder seg derimot. Folk med bredbåndoppkobling hører rett nok mindre på etersendt radio, men dette kompenseres med økt bruk av nettradio.

Via forbruker.no


4. Desember 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Antispioner lite effektive

En fersk test utført av organisasjonen Malware-Test Lab viser at antispionprogrammer er som regel lite effektive til å oppdage spionprogrammer.

Totalt 27 spionprogrammer ble testet, og ifølge testen klarte ingen av dem å oppdage halvparten av spionprogrammene. Slik ble resultatet av testen (prosenttallet angir andelen spionprogrammer som ble oppdaget):

PC Tools Spyware Doctor: 49,64 %
F-Secure Internet Security: 44,53 %
Norton Internet Security: 40,88 %
Ahnlab SpyZero: 40,88 %
SUPERAntispyware: 40,15 %
Microsoft Windows Defender: 39,42 %
Trend Micro Anti-Spyware: 37,96 %
Agnitum Outpost Firewall Pro: 33,58 %
ZoneAlarm Anti-spyware: 31,39 %
Computer Associate Anti-Spyware: 30,66 %
McAfee antispyware: 29,20 %
Webroot Spy Sweeper: 27,01 %
ewido anti-spyware: 25,55 %
Lavasoft Ad-Aware: 21,17 %
Kaspersky Internet Security: 18,25 %
ZeroSpyware: 15,33 %
SpywareTerminator: 14,60 %
BitDefender Internet Security: 13,87 %
FaceTime X-Cleaner: 13,87 %
Spybot S&D: 13,14 %
Rising Antivirus: 7,30 %
Panda Platinum Internet Security: 6,57 %
NOD32: 6,57 %
CyberDefender: 6,57 %
TrojanHunter: 5,11 %
Comodo AntiVirus: 5,11 %
Aluria Anti-Spyware: 2,19 %


30. November 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">2000 år gammel datamaskin

Maskinen, som ble funnet i et romersk skipsvrak i 1901, er over 2.000 år gammel og ble funnet i et romersk skipsvrak.

Men det er først nå vitenskapsmennene har funnet ut hva maskinen egentlig ble brukt til.

Den mekaniske dingsen, døpt «Antikythera Mechanism» består av 37 tannhjul av bronsje og kunne holde styr på sol, måne og planeter, samt forutsi solformørkelser.

Forskere har tidligere ment at denne typen maskiner først ble laget i det 14. århundre.

"Dette er like viktig for teknologien som Akropolis er for arkitekturen", sier professor John Seiradakis ved Aristoteøles Universitetet i Thessaloniki i Hellas, ifølge BBC.

Maskinen er i dag utstilt på et museum i Athen.

Via ITavisen.


28. November 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Pass opp! Ny orm på gang.

Igjen er norske Messenger-brukere i faresonen - en ny orm sprer seg raskt.

Sikkerhetsselskapet Virus112 går nå ut og advarer mot en ny orm som sprer seg gjennom den populære lynmeldingsklienten Windows Live Messenger/MSN Messenger.

Ormen ble for første gang oppdaget i går kveld, og en større norsk mediebedrift har ifølge Virus112 vært nødt til å stenge sin Messenger-tjeneste på grunn av denne ormen.

I skrivende stund skal kun 8 av 27 antivirusprogrammer som klarer å stoppe viruset, og populære Norton er ikke blant de som for tiden er oppdatert.

De antivirus-programmene som skal ta viruset ifølge Virus 112 følgende: F-secure, Kaspersky, AVG, Nod32, Forlinet, Panda, Dr.Web og noen varianter av Norman.

Som tidligere MSN-ormer sprer denne seg ved at du får en litt spesiell melding fra en av dine kontakter med en lenke til det som tilsynelatende er en bildefil, men som faktisk er en pif-fil. Trykker du på denne lenken blir maskinen din automatisk infisert, og flere programmer blir lastet ned og installert på din datamaskin.

Etter hvert vil det også poppe opp en rekke reklamevinduer, og meldingen blir automatisk distribuert til alle på din kontaktliste.

Dette er meldingen du må være på vakt mot:

"is that u? http://tuspics.tu.funpic.org/*******?*****.jpg " (stjernene er tilfeldige bokstaver i filnavnet)

- Dette er en reell trussel fordi det er så mange tusen som har blitt infisert, sier Frode Lein Sørbø i Virus112 til Nettavisen.

Virus112 anbefaler aller Messenger-brukere om å ikke klikke på lenker de ikke vet hva er, selv fra personer de stoler på.

Via Nettavisen.


27. November 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Ny flause for Sony

Problemene er ikke over for Sony. En nyoppdaget feil gjelder over en million kameraer.

I høst har PC-giganter som Dell, Toshiba og flere andre måttet tilbakekalle nesten ti millioner PC-er fordi batteriene fra Sony kunne eksplodere og være brannfarlige.

Nå har japanerne funnet en ny teknisk feil i et av sine produkter. Denne gangen er det den populære Cyber Shot-serien med digitale kameraer som har en pinlig feil, melder CNN.

Det viser seg nemlig at skjermen med flytende krystaller i kameraene ikke tåler varme og fuktige omgivelser. Kameraene dette gjelder er solgt fra september 2003 – til januar 2005.

Feilen viser seg ved at bildene ikke vises korrekt på skjermen, eller rett-og-slett at kamera et ikke kan ta bilder i det hele tatt.

Det er altså solgt over en million slike kameraer, og Sony regner med at rundt 4000 av dem trenger en reparasjon.

Sony hevder den nyoppdagede feilen ikke vil gå ut over deres økonomiske resultater, slik PC-batteriproblemet førte til tidligere i høst.


22. November 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Bredbånd på tynn Ice

Ice hevder at de leverer mobilt bredbånd, over store deler av landet. Det er slett ikke så bredt som de vil ha det til.

Det norske teleselskapet Nordisk Mobiltelefon Norway AS (NMT) kjører i disse dager tung markedsføring av sin trådløse bredbåndstjeneste, Ice. Selskapet, som lanserte sin tjeneste i sommer, har spesielt stor fokus på god dekning i 16 av landets 20 største byer.

Forbruker.no har testet tjenesten. Med Ices eget USB-modem for innendørs og utendørs dekning, har vi reist rundt i hovedstaden, samt vært i fire av de andre byene: Trondheim, Drammen, Sarpsborg og Fredrikstad. I Tønsberg fant vi ingen dekning.

Den annonserte bredbåndsdekningen ser fristende ut. I byene som Ice i høst har konsentrert utbyggingen om, skal det altså være god trådløs dekning både utendørs og innendørs.

Selskapet lover "bredbåndshastighet" helt opp til 2 Mbit/s, men sier samtidig at deres kunder i gjennomsnitt opplever en hastighet på mellom 0,5 og 1,5 Mbit/s.

Etter å ha måttet kjøre innom dedikerte bensinstasjoner som tilbyr gratis trådløst bredbånd, kjøpt rådyr tilgang på hoteller og flyplasser, samt koblet oss opp via mobilnettets 3G-hastigheter, gledet vi oss umåtelig til å prøve Ices mobile tilbud. Tilbudet som "gjør byen din til en trådløs sone", som det heter i reklamen.

Resultatet var dessverre nedslående.

Les hvor dårlig det er på forbruker.no.


20. November 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Ikke salg av EDB

Telenor vil fortsatt ha kontroll over EDB og takket derfor nei til høyt bud på IT-selskapet. Etter at den britiske IT-giganten LogicaCMG kjøpte WM-data har det vært spekulasjon om noen ville kjøpe norske EDB. Nå viser det seg at det er mer enn spekulasjoner. Flere selskaper skal ha kommet med konkrete bud.

Ifølge Finansavisen er det mange som gjerne vil kjøpe det norske IT-selskapet EDB. Et investeringsselskap skal ha vært villig til å betale hele 75 kroner per aksje, cirka 40 prosent over dagens aksjekurs, men Men Telenor ville ikke selge sin andel.

"Vi får slike henvendelser hver uke", sier Bjarne Aamodt, styreleder i EDB til Finansavisen.

Dersom det stemmer at Telenor takket nei til et bud på 75 kroner, betyr det at aksjonærene i EDB tilsammen har gått glipp av en gevinst på cirka 2 milliarder kroner, sammenlignet med dagens børskurs.

Telenor eier idag cirka 51,8 prosent av EDB og med det har de kontroll over selskapet. Det er tydelig at den kontrollen er verdt endel for telekonsernet.


16. November 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Google News på norsk

Tjenesten Google News har vært en suksess for internasjonal Google. Den har samlet stoff fra tusenvis av engelskspråklige nyhetskilder, og samlet disse på ett sted.

I dag blir tjenesten lansert på norsk og svensk, og den norske siden henter stoffet sitt fra 400 nyhetskilder. Den svenske har bare 100 nyhetskilder tilgjengelig.

Her finner du Google Nyheter på norsk.

Her er den svenske versjonen.

Google Nyheter henter tittel og ingress fra nettavisene, og ved å klikke på titlene, kommer brukeren rett til artikkelen på nyhetsprodusentens egne sider. Dette har vært litt kontroversielt, da noen nettaviser ikke har vært begreistret for at Google låner deres ingressser på sine sider.

På åpningsdagen var det striden om lederlønninger som lå på topp, med lenker til sju forskjellige nyhetskilder som har skrevet saker om temaet. Deretter fulgte Veronica Orderuds uttalelser for P3.

Google Nyheter er delt opp i hovedoppslag, utenriks, Norge, Økonomi, vitenskap/teknologi, sport, underholdning, helse og "flere hovedoppslag". Du kan selv velge å få opp egne nyhetssøk direkte på Google Nyheter-siden, i tillegg til de Google tilbyr deg.

Det finnes også en "siste nytt" del, der man kan søke på nyhetsartikler ved å klikke på navnet til folk som er aktuelle i nyhetene.

Det er også en RSS-feed (eller innmating) tilgjengelig for de som vil ha nyhetene levert som en feed.

Les mer i Aftenpostens Forbruker.no.


14. November 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Gmail = virus

I flere dager i forrige uke har Microsofts antivirusprogram, Windows Live OneCare, advart brukere om konkurrenten Googles nettbaserte eposttjeneste Gmail. Sistnevnte var nemlig virus, hevdet antivirusprogrammet.

En advarsel spratt opp på brukernes skjerm, når de åpnet Gmail i nettleseren sin. Advarselen fortalte brukerne at de ble infisert av et virus med navnet «BAT/BWG.A.».

"Det var en begrenset falsk identifisering i vårt antivirusprogram. Etter at vi ble klar over saken sendte vi ut nye signaturfiler som fikset problemet for kundene våre på søndag", sier en Microsoft-kilde ifølge CNET News.com.

Problemene oppstod etter at Google hadde gjort noen endringer ved Gmail i forrige uke. Ifølge nettstedet Virus Bulletin ser problemet ut til å ha hatt sammenheng med installering av Internet Explorer 7, som er Microsofts siste nettleserversjon. En av brukerne skal ha blitt anbefalt å slette all epost arkivert i Gmail, av supportavdelingen hos OneCare.

Falsk virusidentifisering av anerkjente programmer skjer fra tid til annen. McAfees antivirusprogram identifiserte for eksempel Microsoft Excel som virus tidligere i år.

Via Dagbladet.


13. November 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Noen har god tid!

Noen bruker 18 måneder på å spille inn og produsere en hel CD. Microsoft har brukt 18 måneder på å lage fire sekunder lyd. Det melder nyhetsbyrået AP.

Men det er selvsagt ikke hvilken som helst lyd vi snakker om - det er selve oppstartslyden til selskapets nye flaggprodukt Vista, som skal erstatte Windows XP.

Det betyr at lyden skal avspilles millioner av ganger hver dag verden over i årevis framover. Og da kreves det profesjonell hjelp. Derfor leide Microsoft inn en av syttitallets store musikkstjerner, Robert Fripp, til å gjøre jobben. Han er blant annet kjent fra bandet King Crimson.

Lyden, en myk da-dum, da-dumm i følge AP, tok lang tid å finne. Fripp spilt inn timesvis med sin særegne gitarmusikk i flere lag. Fra dette materialet fant Microsoft-ansatt Steve Ball de fire sekundene han og hans team mente var den riktige lyden til å melde at nå, nå er PCen din i gang.

"Du trenger en lyd som folk vil elske første gang de hører dem, men også den tusende gangen de hører den", sier Ball.

Via Dagbladet.


9. November 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Bli journalist i New York Times

Nettets nye trend er brukergenerert innhold og den amerikanske storavisen New York Times (NYT) har tatt skrittet med å åpne websiden sin for lesernes innflytelse.

"Du vil se mer borgerjournalistikk på NYT.com", sier Arthur Sulzberger, redaktør i avisa, ifølge IDGs nyhetsbyrå.

Sulzberger gjorde uttalelsene sine på Web 2.0-konferansen, som avholdes i San Francisco.

NYT er en av de mest anerkjente aviser i verden, og har ikke vært rask med å slippe til ikke-profesjonelle til å bidra med innhold.

"Du kan vel si vi ikke ha vært blant de første å innføre dette, men da er jeg ikke enig", sier Sulzberger.

Sulzberger mener at det fremdeles vanskelig å finne balansen mellom redaksjonell styrt innhold og bidrag av amatører. Han tror ikke at borgerjournalistikk vil føre til samme kvaliteten. Men Sulzberger innrømmer at profesjonelt innhold og kvalitetsjournalistikk er dyrt å produsere, og at bidrag fra lesere kan gi nyttig tilleggsinformasjon.

NYT vil åpne opp for både kommentarer til nyhetsartikler, bilder og øyevitneerklæringer.

Via IDG.no.


8. November 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Åpner hacker-skole

Verdens første offentlig godkjente hacker-akademi åpner nå i Chicago. Sikkerhetsbransjen er ikke spesielt glad for det.

The Hacker Academy satser på å utdanne unge datakyndige mennesker i det de kaller «etisk hacking». Med andre ord er det ingen forbryterskole for kommende samfunnsfiender det er snakk om.

Sikkerhetsbransjen er likevel lite glad for tiltaket, som de mener kan føre til at man får enda flere virusmakere og ugangskråker ute på nettet.

"Opprettelsen av hacker-akademiet forverrer situasjonen. Vi trenger et mer informert publikum. Det som står på spill er selve Internetts integritet. Siden folk bruker det til banktjenester, innkjøp eller personlige kontoer står nettets troverdighet til stadighet på prøve", sier sikkerhetskonsulent Ronald O'Brian i antivirusselskapet Sophos til Red Herring.

O'Brian reagerer også på at det belastede uttrykket «hacker» blir brukt om noe som i utgangspunktet skal stimulere til lovlydighet og god oppførsel.

Overraskende nok får han støtte av en av lærerne ved akademiet, Ralph Echemendia.

"Jeg er i enig i det. Men folk vet jo ikke hva «penetrasjonstester» er, eller hva profesjonelle sikkerhetsfolk egentlig holder på med", sier han.

Echemendia mener at hacker-ordet kan få en positiv betydning gjennom tiltaket. I utgangspunktet er ordet nøytralt. Det betyr rett og slett en person som prøver å finne ut hvordan noe virker. Formålet kan være godt eller dårlig, lovlydig eller lovstridig Men en hacker er i utgangspunktet bare en teknisk betegnelse.

Akademiet har fått offentlig godkjennelse, og startet opp onsdag denne uka. De planlegger å knytte til seg flere kjente lærekrefter. En av dem som skal være aktuelle, er den legendariske hackeren Kevin Mitnick.

Via IT avisen.


6. November 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Uten en tråd i 16 norske byer

Antall sendere i det trådløse bredbåndsnettet Ice tredobles i løpet av året. Storsatsingen på den videre utbyggingen av Ice-nettet har allerede gitt 16 av Norges 20 største byer trådløs bredbåndsdekning, både utendørs og innendørs. Tjenesten er nå tilgjengelig i samtlige av landets fylker.

"Nettet utbedres i hele landet, med ekstra vekt på områder der folk bor, oppholder seg og ferdes. Det betyr bedre Ice-dekning i byer, tettsteder og viktige hytteområder", sier Nils Petter Tetlie, adm. direktør i Nordisk Mobiltelefon Norway AS.

Trådløst bredbånd fra Ice gir brukeren friheten til å være tilkoblet hvor som helst med en hastighet opp mot 2 Mbits

I Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand og Fredrikstad er det innendørs-/utendørsdeking. Det samme gjelder i Sandenes, Drammen, Skien, Sarpsborg, Larvik, Ålesund, Arendal, Porsgrunn, Tønsberg og Haugesund.

Via Hegnar Online.


1. November 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Nå er det jul igjen!

Ifølge Telenor er det overbelastning på bredbåndsnettet i Oslo syd som har ført til at rundt 18 000 abonnenter i området har vært uten tilgang til internett i ti dager. Grunnen til overbelastningen skal være ekstra høy trafikk de siste dagene.

Telenor mener den høye trafikken i slutten av oktober kan knyttes til jula:

"Vi har hatt en overbelastning i flere dager. Ja, minst en uke. Det vi ser er at internett-trafikken øker mye rundt jul. Det er en endring i kommunikasjonsmønsteret til folk. Før ringte folk, men nå surfer de", forklarer informasjonssjef Anders Krokan i Telenor til VG Nett.

"Så det er rett og slett juletrafikken som har skylden"?

"Vi ser en kraftig trafikkøkning nå ved juletider", svarer Krokan.

Det er det dummeste Telenor-abonnent Christian Raak (50) har hørt. I ti dager har han og familien måtte klare seg uten internett.

"Det var jul i fjor også. Hvis de mener dette kom som en overraskelse på dem, så synes jeg det er rart", sier Raak til VG Nett.

Telenor begynner jamen jula tidlig, gitt! "Det kimer nu til juuulefest" for dem, allerede i oktober!


31. Oktober 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Journalister får ikke bruke MSN

En journalist i Fædrelandsvennenes nettutgave fikk virus inn i avisens datanettverk via MSN Messenger. Nå er det foreløpig slutt på lynmeldingene. Torsdag fikk alle ansatte i avisen Fædrelandsvennen i Kristiansand e-post-beskjed fra IT-avdelingen om at "det vil bli innført forbud og blokkering mot bruk av MSN og andre typer chatteprogram."

Avisens IT-avdeling anser disse programmene som en av de største truslene for spredning av virus- og hackerprogram for tiden.

Det understrekes i e-posten at ordningen er midlertidig, og kun gjøres av sikkerhetsmessige årsaker.

"Lynmeldinger er kommet for å bli, og det skal vi ha", påpeker IT-konsulent Øivind Ekeberg i Fedrelandsvennen.

"Denne hendelsen du sikter til er ikke den direkte årsaken til at vi stenger for chatteprogrammene. Men det var for oss en bekreftelse på det vi har snakket om - og prøvd å bekjempe lenge."

Avisens IT-avdeling har systemer som overvåker såkalt malware og virusaktivitet inn mot datanettverket. Da en medarbeider klikket på en virusinfisert link som dukket opp i MSN Messenger, klarte de derfor å stoppe spredningsangrepet raskt.

"Vi begrenset skadeomfanget til fire timers oppryddingsarbeid. Det ble ingen skader for bedriften som sådan".

"Lynmeldinger er et sikkerhetshull vi må få kontroll på. Vi skal selvfølgelig opprette alternative tjenster. Men det er ikke til å legge skjul på at dette kan misbrukes, i og med at det også åpner for privat kommunikasjon i arbeidstiden", sier Ekeberg.

Via forbruker.no.


25. Oktober 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">IE 7 er endelig klar

Etter en relativt lang tid på venterommet er Internet Explorer 7 nå endelig klar. Riktignok foreløpig kun i engelsk utgave - internasjonale versjoner er ventet om kort tid.

Lanseringen i går fikk en bitter ettersmak for Microsoft da det dansk selskapet Secunia var kjapt ute med å rapportere den første sikkerhetsbristen i prorgammet. Microsoft tilbakeviste imidlertid påstanden ved å peke på at det ikke var nettleseren som var skyldig i sikkerhetshullet, men snarer et annet MS-produkt, nemlig Outlook Express.

Internet Explorer 7 åpner for å ha flere nettsider åpne i samme programvindu, såkalt tabbed browsing. IE7 har også utvidet støtte for tilleggsenheter, samt at nettsøk skal bli enklere ved at programmet har en fast søkeboks som en del av brukergrensesnittet.

Bak skallet skjuler det seg også en rekke oppdateringer av kjernen som skal sikre brukerne mot spionvare og andre sikkerhetstrusler. IE7 har dessuten bedre støtte for CSS, samt at moderne web-teknologi som Ajax, RSS støttes.

Brukere som ønsker å installere den nye nettleseren bør først sørge for å verifisere at de sitter på en godkjent versjon av Windows. Dersom installasjonsprogrammet oppdager at din Windowsversjon ikke har et godkjent lisensnummer, vil installasjonen bli stanset.

Mer informasjon og nedlasting Microsoft.


17. Oktober 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Google kjøper YouTube

Så feil kan man ta! Nettgründeren Marc Cuban sa at «bare en idot ville kjøpe YouTube»!

Google Video tok aldri av. Nå betaler søkemotorgiganten 11 milliarder for konkurrentens tjeneste. Allerede i helga gikk det rykter om at søkegiganten kom til å kjøpe det uavhengige amatørvideo-nettstedet. Nå er det endelig bekreftet.

YouTube seilte rett inn i «web 2.0» og snappet en nisje ingen hadde tenkt på. resultatet ble en suksess ingen kunne drømt om. YouTube streamer ca. én miliion videosnutter daglig, og stadig fler får øynene opp for det populære nettstedet.

Google, som de siste årene har ligget i forkant med tjenester som Google Earth, lanserte for ikke lenge siden sin egen videotjeneste. Google Video har imidlertid ikke klart å flyte på YouTube-suksessen.

Derfor åpner Google nå lommeboka og foretar selskapets største investering noensinne. For elleve milliarder kroner får de kontroll over YouTube, og sikrer plassering av egne AdSense-annonser hos det som ellers kunne blitt en farlig konkurrent.

Noen spekulerer nå i at Google, som har penger, kan bli saksøkt for brudd på opphavsretten hos YouTube, som ikke har hatt penger. Imidlertid har både Google og YouTube den siste tiden fått på plass rettighetsavtaler med underholdningsgiganter som Universal, CBS, Warner og Sony BMG. Avtalen er at underholdningsgigantene skal få prosenter av reklameinntektene fra de sidene der deres innhold blir brukt.

Det er synd at jeg ikke kan få slike ideer!

Via itAvisen.


5. Oktober 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">YouTube er ferdig

YouTube er en gedigen suksess. Men en bransjeanalytikern i Forrester Research spår likevel en dyster framtid for nettets mest populære videoportal.

I et blogginnlegg sammenlikne analytikeren Josh Bernoff YouTube med Napster, fildelingstjenesten som ble saksøkt i kne av den amerikanske musikkbransjen.

«YouTube is romancing media companies, just as Napster was. YouTube will take down copyrighted content if you complain, just as Napster would. And YouTube's model is based on masses of material available without regard for copyright status, just as Napster's was. So, mark my words, YouTube will get sued. And it will lose», skriver Bernoff.

Den negative vurderingen kommer bare måneder etter at researchselskapet IDC trakk en tilsvarende konklusjon og mindre enn en uke etter at nettgründeren Marc Cuban sa at «bare en idot ville kjøpe YouTube», skriver News.com.

Analytikerne er heller ikke imponert av YouTubes samarbeid med mektige medieselskaper som Warner og NBS. Det første søksmålet fra et av de andre store medieselskapene, som News Corp, Disney eller Universal vil knekke selskapet, tror de.

Andre vil hevde at analytikernes negative syn på YouTube er basert på en ganske snever oppfatning av grunnlaget for portalens suksess. De mest populære videoklippene på YouTube er nesten uten unntak private, og lagt ut av vedkommende som står bak klippet.

Nøkkelspørsmålet for YouTubes framtid blir trolig dette: Er det medieselskapene eller brukerne selv som leverer innholdet?

Via Dagbladet.no.


1. Oktober 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Sony må erstatte 10 millioner pc-batterier

Batterimarerittet øker for den japanske industrigiganten Sony. I dag varslet pc-produsenten Fujitsu at brannfarlige Sony-batterier på 19 av deres modeller må skiftes. Fujitsu er sjette pc-produsent som kryper til korset på grunn av batterileverandør Sony. Tidligere har pc-eiere med Dell, Apple, Toshiba, IBM og Lenovo blitt bedt om å bytte batterier.

På fredag varslet Toshiba at batteriene på 830.000 pc'er må byttes, dobbelt så mange som elektronikk-produsenten anslo for noen dager siden. Like etter kom Fujitsu ut av "skapet", uten å anslå hvor mange. Og seinere på dagen kom Sony-ledelsen med sine ferske tall. Minst sju millioner pc-batterier over hele verden må skiftes - kanskje opp mot 10 millioner.

Hewlett-Packard ledelsen ville ikke kommentere den siste utviklingen i batterisaken i dag. HP og Lenovo har holdt fast ved at deres pc'er er trygge med Sony-batterier. Nå står HP aleine tilbake av de store produsentene.

De bærbare brannfellene som har gitt Sonys gode rykte noen skudd for baugen, er lithium ion-batterier.

Så langt har tre flyselskaper Qantas, Korean Air og Virgin Atlantic, nektet å ta med laptoper med Sony-batterier hvis eierne ikke kan dokumentere at originalbatteriene er byttet ut.

De brannfarlige Sony-batteriene går på æren løs for japanske myndigheter og landets næringsliv. Ved to anledninger i år har handelsministeren sendt brev til Sony-ledelsen om å skjerpe sikkerhetskontrollen. En slik reaksjon er svært uvanlig i Japan.

I følge Aftenposten har handelsministeren sendt et tilsvarende brev til ledelsen for bilprodusenten Toyota. Det skjedde etter en markedsundersøkelse i USA, der amerikanske bileiere svarte at de stolte mer på sørkoreanske Huyndai-biler enn japanske Toyota-modeller.

Diskusjoner om hvorfor det er blitt slik, har dukket opp til overflaten i Japan. En av forklaringene er innføring av amerikanskbaserte lønnssystemer med fokus på produksjonsvolum.

Via Dagbladet.no.


26. September 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Nå startes nettavis uten journalister

For mediefolk som synes bloggfenomenet har bragt stemmene fra grasrota mer enn langt nok inn i de etablerte mediekanalene, må ideen om en nettavis drevet helt uten profesjonelle journalister fortone seg som det reneste mareritt. Nå kommer marerittet til Norge.

Amerikanerne kaller det citizen journalism, og plasserer det i den nye bølgen av «we media». På norsk kan det kalles borgerjournalistikk, dugnadsjournalistikk, eller - sett fra Akersgata og omegn - amatørjournalistikk.

Nystartede Borgerjournalistene er det første forsøket på å lage en ren nyhetsavis på nett uten journalister her til lands.

Via Dagbladet.


18. September 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Laptop-batterier blir forbudt på fly

Laptop-batterier fra Dell og Apple er for farlige, mener flyselskaper. Brannfarlige batterier i bærbare datamaskiner har blitt et mareritt for Apple og Dell. Nå nekter flere flyselskaper reisende å ta dem med ombord i flyet, skriver IT-avisen.

Skandalen oppsto da Dell tilbakekalte 4,1 millioner batterier i midten av august, etter at amerikanske US Consumer Product Safety Division (CPSD) kunne vise til seks ulike tilfeller av at batteriene hadde blitt overopphetet og tatt fyr.

Uken etter var det Apples tur. De tilbakekalte 1,8 millioner batterier etter en rekke tilfeller av overoppheting og to tilfeller av brann.

Nå reagerer flyselskapene, og mener at de bærbare datamaskinene fra Apple og Dell er for farlige til å ta med på flyreisen.

Først ut var Korean Air og australske Quantas, og nå følger Virgin etter.

Les hele arikkelen i forbruker.no.


13. September 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Bør du kjøre?

Å produsere ekstrautstyr til Apples Ipod har blitt en industri i seg selv, og stadig dukker det opp kreative kombinasjoner.

Ibreath er en kombinert promilletester og FM-sender som du kan feste på musikkspilleren. Brett ut blåsepinnen og blås i den i fem sekunder. Fem sekunder senere får du vite om du bør la bilen bli stående. Dingsen kan også minne deg på når du bør sjekke promillen din neste gang.

En annen grunn til å ha denne i bilen er at FM-senderen kan overføre låtene du har lagret på Ipoden til bilradioen. Og det er kanskje greit å ha noe å lytte til hvis du må utsette kjøringen


4. September 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Har du tatt backup?

"Skremmende mange nordmenn sløve med å ta backup", fastslår Synnøve Bjørke, administrerende direktør i Elektronikkbransjen. I en undersøkelse gjennomført av NORSTAT for Elektronikkbransjen mellom den 23. og 30. august 2006 svarte 1000 nordmenn over 15 år.

Undersøkelsen er representativ, mente Synnøve Bjørke, administrerende direktør i Elektronikkbransjen, da hun la frem resultatene av en spørreundersøkelse om nordmenns bakcupvaner under Elektronikkbransjens tradisjonelle pressekonferanse på IFA-messen i Berlin i går ettermiddag.

Undersøkelsen viser at kun halvparten av oss tar sikkerhetskopier av de digitale bildene sine, og at en av tre nordmenn ikke engang vet hva det vil si å ta sikkerhetskopi av sine elektroniske dokumenter, bilder og underholdning.


30. August 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Når kommer Vista?

Da Windows Vista Ultimate Edition plutselig dukket opp i varesortimentet til Amazon, var katta ute av sekken: Nye Windows skal være i salg 30. januar, med en prislapp for gromversjonen på 399 dollar (ca. 2500 kroner) i USA. Kanskje. For spørsmålet er om ikke Vista blir forsinket enda en gang.

Flere Windows-eksperter har nylig uttalt at Vista er mye lenger fra RC1 (releasekandidat 1) enn det burde være, og at lanseringsplanen derfor kan ryke enda en gang.

Hvis ikke en mengde feil blir rettet og funksjonaliteten perfeksjonert i løpet av de nærmeste ukene, ser flere av dem januar 2007 som et urealistisk mål. Selv Bill Gates har innrømmet at det er fare for en ny utsettelse.

Men i går kom i det minste det Microsoft kaller en pre-releasekandidat (pre RC1) - så alt håp er ikke ute.


28. August 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Google utfordrer Outlook

I en pakke myntet på forretninger, vil Google tilby en frittstående e-postløsning for bedrifter. Det vil si at bedriftene bruker Googles web-baserte løsning for å sende og motta e-post, men kan bruke sin egen bedrifts domener.

Google lanserte sin tjeneste for e-post for over to år siden. Siden har et enormt antall mennesker skaffet seg en e-postadresse hos Google.

Forretningsløsningen skal i første omgang være reklamesponset, slik den vanlige e-posttjenesten er i dag. Senere vil det bli muligheter for bedriftene til å kjøpe mer lagringsplass og brukerstøtte, skriver nyhetsbyrået AP.

Gmail fra Google vant over mange brukere med sin store lagringsplass for post og lynraske søkemulighet.

Det er en dårlig skjult hemmelighet at Google akter å gå i strupen på e-postløsninger fra store leverandører som Microsoft og IBM med dette systemet. Hos Google er de mer diskrete om nysatsingen.

"Vi ser ikke dette som en enten/eller-greie nå. Mindre bedrifter kan tenkes å anvende dette som den foretrukne e-postløsningen", sier Google-sjef Dave Girouard til AP. "Hos større bedrifter kan det tenkes at løsningen brukes parallelt".

(Via: VG)


22. August 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Googles alternativ til Word

Google har nå relansert sitt nettbaserte tekstbehandlingsprogram Writely. Holder det mål?

Writely var et nettbasert tekstbehandlingsprosjekt som ble lansert i 2005. I mars i år gikk Google inn med penger og kjøpte opp hele løsningen. Siden den gang har det vært stille, men nå har selskapet åpnet for at brukere igjen kan registrere seg for å teste løsningen helt gratis.

Writely er fortsatt i en betafase, men systemet er fullstendig oppegående.

Stikkordet er samarbeid og tilgjengelighet, rent funksjonsmessig rekker ikke Writely Open Office til kneskålene en gang.

Når det gjelder tekstbehandlingsfunksjonene i Writely ligger programmet omtrent på samme nivå som Windows integrerte tekstbehandlingsprogram WordPad. Det betyr at du kan formatere tekst med størrelse, teksttype, kursiv, fet skrift, fargekoding og de grunnleggende funksjonene.


18. August 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Slutten på et monopol?

Det norske forbrukerombudet, Bjørn Erik Thon, vakte oppmerksomhet verden over da han i sommer sendte et klagebrev til Apple fordi han mener brukervilkårene til musikkbutikken iTunes strider mot norsk lov.

Thon mener at rettighetsbeskyttelsen på musikkfilene forhindrer forbrukerne i å få spilt dem av på andre spillere enn Apples iPod, noe som kan føre til "en uheldig sammenlåsing mellom innhold og enkeltprodusenter".

"Problemet med iTunes er at de tar utgangspunkt i amerikansk lovgivning, og tror de kan implementere dette hele verden over", sier rådgiverne som hjalp forbrukerombudet med å utforme klagen.

Apple sendte omsider Thon et svarbrev, men forbrukerombudet er ikke fornøyd med svaret.

Nå kan konsekvensen bli at Norge, Sverige og Danmark går til felles sak mot Apple.


16. August 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">En spammer mindre!

Spammeren Davis Wolfgang Hawke skylder AOL over 80 millioner kroner etter å ha sendt enorme mengder spam til AOls brukere. Etter at retten beordret Hawke til å betale, har han vært som sunket i jorden, skriver nyhetsbyrået AP.

Nå har AOL gått rettens vei for å lete etter pengene på svært utradisjonelt vis.

Med rettens tillatelse og gravemaskiner skal AOL lete etter gull- og platinabarrer på eiendommen til Hawkes foreldre.

AOL mistenker at Hawke har gjort store innkjøp av edle metaller og gjemt dem unna. Retten ble overbevist av kvitteringer for kjøp gjort i Hawkes navn og velsignet plenherpingen fra AOL.

Dersom AOL finner gull i sitt lille gullrush, blir det lagt til beslagene av plasma-TVer, vannjeter og andre dupeditter fra Hawke.


14. August 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">War of the Worlds
Markedsanalytikerne i det London-baserte Screen Digest tror at usikkerheten rundt de to konkurrerende HD DVD formatene gjør at potensielle kunder mister appetitten. "Det endelige resultatet av formatkrigen og oppstusset rundt den blir at konsumentene mister appetitten på hele high definition-kategorien", mener analytiker Ben Keen. Både Blu-ray og HD DVD er på vei ut på markedet i form av avspillere, men de store amerikanske kjedene frykter nå en situasjon der kundene sitter på gjerdet.

2. August 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Spam, SPAM!
Return Path, et firma som driver med e-postsikkerhet, har analysert innholdet i millioner av mailer og funnet ut at mindre enn fire prosent er vanlig epost med legitimt innhold. Resten er søppel. En stor andel av søppelposten (spam) spres via vanlige PCer som er «kapret» av spammerne i et såkalt botnet. Den gode nyheten er at en økende andel av søppelet aldri når fram til sine tiltenkte mottakere. Stadig mer sofistikerte spamfiltre plukker opp spam før den når vanlige nettbrukeres innboks. Bare på AOL og MSN i USA blokkeres det hver dag mer enn fem milliarder søppelmail. En noe mer dratisk løsning ble demonstrert i Russland nylig, da landets mest profilerte spammer, Vardan Kushnir, ble drept i sin egen leilighet.

14. Juli 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Superlim kan brukes til mye
Australske selskaper går nye radikale veier for unngå datanasking. En trend er å lime igjen portene på datamaskinen med superlim. For å begrense bølgen av stjålne sensitive data, har forretningsverdenen tatt affære. USB-penner, bærbare musikkspillere og mobiltelefoner er særlige skumle. Prisene og størrelsene på eksterne lagringsmedier har falt. Lagringskapasiteten og utbredelsen har derimot økt betraktelig slik brorparten et selskaps data vil kunne overføres på en av disse. Et tiltak er rett å slett å ikke tillate noen form for eksterne lagringsenheter som kan kobles til datamaskiner og hente ut sensitiv informasjon. Et annet er å begrense eller koble ut tilgangen portene. Minst ett selskap i Australia skal ha fysisk limt igjen alt av porter for eksterne lagringsenheter, sier SurfControls fungerende direktør, Charles Haunemann, til The Australian Financial Review.

11. Juli 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Spar penger på nettet
Foreløpige tall digi.no har innhentet fra kortinnløserselskap som Teller og Euroconex viser at det i dag kan være rundt 1.300 nettbutikker i Norge. En undersøkelse Aftenposten har gjort viser at en familie kan spare 10.000 kroner i året ved å bruke Internett. En familie som bestiller storbyferie via Internett, kan spare flere tusen kroner bare på flyreise. Eller 5 000 kroner på en flatskjerm-tv kjøpt i rimeligste nettbutikk. Men ikke alle drar glede av den nye teknologien. Ifølge undersøkelsen fra SSB er det fortsatt 20 prosent av befolkningen mellom 16 og 74 år som ikke bruker Internett.

9. Juli 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Web 2.0.
Alle i databransjen og omegn snakker om den. Men hva er den, egentlig? Er den her nå, eller er den science fiction? Først: Du uttaler det «vebb to-null», med tungt trykk på to. Så bør du vite hva det er. Sannsynligheten er stor for at du har brukt en web 2.0-tjeneste allerede, mest sannsynlig en fra Google. Web 2.0 er ikke science fiction, men en samlebetegnelse på teknologier og arbeidmåter på nettet som gir en rikere brukeropplevelse, mer programvareliknende funksjonalitet og mer sofistikerte sosiale nettverk. Den typiske web 2.0-siden oppfører seg som en enklere versjon av et program du allerede har brukt på PCen, enten det er en kalender, et kartprogram, et regneark eller en tekstbehandler. Og viktigst av alt: I motsetning til mange PC-baserte programmer lar de fleste web 2.0-tjenester deg dele data med venner eller kolleger, og jobbe sammen med dem om å skape innholdet.

Web 2.0 er den sosiale weben.

6. Juli 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Det Digitale Demokratiet
Etter en tre dagers høring i Senatet i USA, ble et forslag fra republikansk senator Olympia Snowe og demokratenes Byron Dorgan, avvist. Forslaget foreslo å forhindre at tele- og kabelselskapene kan begrense adgangen til deres høyhastighetsnettverk basert på finansielle forhold. "Det som står på spill, er Internett for det 21 århundre", sa Snowe. "Vi prøver å bevare det digitale demokratiet". Tilhengere av forslaget mener det vil spare forbrukerne penger, mens kritikerne frykter at nettleverandørene vil bestemme hvilke nettsteder og tjenester forbrukerne kan besøke og bruke. Lovforslaget har allerede fått støtte i Kongressen, men senator John Kerry, som de fleste vil huske for valgkampen mot Bush junior, har truet med en "filibuster", en metode som ofte brukes for å trenere lovprosessen i USA.

28. Juni 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Ny podcast-rekord
Ingen podcast i verden slår The Ricky Gervais Show. Det sier han i hvert fall selv, ifølge BBC. Ricky Gervais er best kjent fra komiserien The office. Hans ukentlige podcast fikk i fjor en plass i Guinnes rekordbok etter et gjennomsnitt på 261.670 nedlastinger per episode. Men innen den første serien av The Ricky Gervais show ble avsluttet i februar, hadde tallet steger til 541.329 nedlastinger. Ved oppstarten av den andre serien begynte nedlastingen å koste penger. Nesten fire pund kostet det å laste ned de seks første episodene. Ingen nye nedlastingstall er imidlertid offentliggjort etter at podcasten begynte å koste penger. En ny serie med The Ricky Gervais show vil bli tilgjengelig for kjøp på iTunes i August.

25. Juni 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Raskere og raskere!
Verdens raskeste silisium-baserte mikrobrikke har blitt demonstrert av forskere i USA. Prototypen opererer med hastigheter opp til 500 gigahertz (GHz), noe som er godt over 100 ganger raskere enn brikkene som brukes i dagens PCer, melder BBC og nyhetsbyrået AP.

16. Juni 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Skatt hjelper på alt!
I Sverige vurderes det nå å innføre en bredbåndsavgift hvor pengene skal brukes til å gi kompensasjon til de artister som får sin musikk delt ulovlig på nettet. Lederen for platebransjens interesseorganisasjon, IFPI Norge, Marte Thorsby , er ikke så begeistret for et slikt forslag."Det forslaget har jeg ikke sansen for. Det er det samme som å legalisere ulovlig nedlasting. Vi må ta i bruk andre virkemidler", sier Marte Thorsby, leder for IFPI, platebransjens interesseorganisasjon.

8. Juni 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Følg med!
Virus112 melder om at uvanlig store mengder spam nå rettes mot nordiske e-postmottakere. Det dreier seg om millioner av meldinger som alle stammer fra samme aktør. Selve e-posten er ren søppelpost som reklamerer for medisinske produkter som vanligvis krever resept, fra en nettbutikk.

2. Juni 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Hevnaksjon?
Det svenske politiets hjemmesider har vært offline siden torsdag kveld. "Sidene ble rammet av et overbelastningsangrep (Denial of Service - DoS-angrep)", sier informasjonsjef Linda Widmark i den svenske rikspolisstyrelsen til Aftonbladet. Politiets teknikere jobber fredag fortsatt med å få opp siden på nytt. "Siden er stengt inntil videre, men vi håper selvsagt at vi snart får kontroll over situasjonen. Vi vil også undersøke om det er grunn til å etterforske denne saken", sier Widmark. Politiet vet ikke hvem som står bak angrepet. "Det vil en eventuell etterforskning avdekke", sier informasjonssjefen til avisen. Politiet ønsker ikke å kommentere om de tror angrepet har sammenheng med razziaen mot Pirate Bay.

31. Mai 2006
30. Mai 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Enda mer skatt?
EU vurderer nå flere nye inntektskilder, og noen av forslagene som en nå ser nærmere på er skatt på e-post og sms, skriver Betanews. I det nye forslaget ønskes det 1,5 cent per SMS-melding, og 0,00001 cent per e-post. Det er ikke klart om det er selskapene som tilbyr tjenestene eller de som faktisk bruker tjenestene som må betale denne skatten. Forslaget ble lagt frem av franske Alain Lamassoure. Han mener summen bare er «peanøtter» for folk flest, men at det kunne føre til store inntekter for EU.

26. Mai 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Vista vil gjøre slutt på oppdateringene
Windows-sjef i Microsoft, Jim Allchin, innrømmer nå å ha tatt kraftig feil da han for noen år siden uttalte at han ikke trodde hackere skulle kunne gjøre stor skade på Windows XP. "Avanserte angrep på systemet, som vi har sett de siste årene, hadde jeg ikke forventet", uttalte Allchin på en pressekonferanse i Seattle. Microsoft-toppen kaller seg selv "naiv" når han ser tilbake til hvordan han oppfattet risikotrusslen for Windows XP. Allchin mener at Microsoft har lært av erfaringene med XP og at de vil unngå å gjøre de samme feilene i fremtiden. Han irriterer seg over den såkalte patch-tuesday, der Microsoft slipper sine sikkerhetsoppdateringer en gang i måneden. Windows Vista vil ifølge Allchin gjøre denne dagen til historie. Måten operativsystemet er bygget opp skal sørge for at brukeren er bedre sikret og at det trengs færre oppdateringer.

23. Mai 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Massesøksmål mot norske fildelere

Musikk- og filmbransjen varsler nå et massesøksmål mot norske privatpersoner. Bransjen vil med rettens hjelp få ut identiteten til folk som de mener ulovlig laster ned film og musikk fra Internett. En mann i Stavanger ble før helgen tatt for å ha drevet den ulovlige filserveren "Stavanger dragon hub", som skal være et knutepunkt i fildelingsnettverket "Direct Connect" med over 15.000 brukere, skriver Dagens Næringsliv.


10. Mai 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Farvel!

I APRIL 2040. Da kommer den siste papiravisen i verden ut. Det har Philip Meyer kommet fram til i sin bok, The Vanishing Newspaper, fra 2004. Meyer er forfatter og professor i journalistikk ved Universitetet på Chapel Hill i North Carolina. Han har regnet seg fram til tidspunktet ved å anta at nedgangen i antall lesere for papiravisene fortsetter i samme tempo som i dag.


6. Mai 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Du må ikke tåle så inderlig vel....

"First they came for the Communists but I was not a Communist so I did not speak out. Then they came for the Socialists and the Trade Unionists but I was not one of them, so I did not speak out. Then they came for the Jews but I was not Jewish so I did not speak out. And when they came for me, there was no one left to speak out for me."
-- Martin Niemoeller


5. Mai 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Pornobransjen har valgt!

Det har i lang tid brygget opp til en spennende kamp mellom de to alternativene for «framtidas» høyoppløste DVD-format, Blu-ray og HD-DVD. Nå er de første produktene ute og kampen spisser seg til.

Nå skal blant annet den amerikanske pornobransjen ha valgt side, ved å utrope Blu-ray som sitt foretrukne format, ifølge amerikanske medier. Og da er vel løpet kjørt! Eller.....?


27. April 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Storebror ser deg!

Et forskerteam ved Binghamptom-universitetet i New York har analysert mer enn 3000 digitalfoto fra 11 forskjellige modeller av digitalkamera. De fant at sensorene på hvert kamera laget hvert sitt unike fingeravtrykk på bildene som ble tatt. Dette gjør det mulig å spore hvert enkelt bilde tilbake til hvert kamera, på samme måte som det er mulig å spore et prosjektil til et våpen, eller et fingeravtrykk til et menneske.


26. April 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Ikke kjøp nytt trådløst

To ulike grupper som har testet neste generasjons trådløst utstyr, advarer nå forbrukerne mot å kjøpe utstyr før standarden er satt, skriver Cnet. Den nye standarden er døpt 802.11n, og er kompatibel med dagens to mest utbredte standarder for trådløse nett, 802.11b og 802.11g. Den nye standarden, 802.11n, skal klare å gi det trådløse nettet ditt en båndbredde på over 100 megabit i sekundet. Det er mer enn de fleste av oss får inn gjennom kabelen hjemme. Det nye utstyret er rettet mot forbrukermarkedet, og gir deg mulighet til å overføre video trådløst mellom alt utstyret ditt, samt andre båndviddekrevende operasjoner. Men den endelige standarden er ennå ikke satt, likevel har flere leverandører allerede kommet på markedet med produkter som støtter det foreløpige utkastet til 802.11n.


24. April 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Raskere og raskere!

Med Ericssons teknologi i bunnen vil det neste år dukke opp mobiltelefoner som støtter en båndbredde på 3,6 Mbit/s.
Hype-kurven til den nye 3g-standarden HSDPA peker fremdeles krapt oppover, og nå begynner telefonprodusentene å gjøre seg klare. Ericsson har oppgradert sin mobilplattform Mobile Platforms med støtte for HSDPA. Den brukes blant annet av Sony Ericsson, LG og Sharp, skriver ComputerSweden.


7. April 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Stå på!

Regjeringen setter nå ned et råd som skal utarbeide en oversikt over IT-standarder som offentlig sektor må forholde seg til. Målet er å bli mindre avhengig av programvaregiganten Microsoft. Et standardiseringsråd skal utarbeide en referansekatalog over IT-standarder som det offentlige må forholde seg til. Rådet vil foreslå hvilke standarder som skal bli obligatoriske, skriver Dagens Næringsliv. "Microsoft må gjerne være en dominerende leverandør også i framtiden, men da må de oppfylle kravene som blir stilt til åpne standarder", sier fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys (SV).


5. April 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Grunn til å stemme ja?

EU-borgere kan mellom EU-land ta med seg følgende til «eget forbruk»: 10 liter sprit, 20 liter hetvin, 90 liter vin, 110 liter øl og 800 sigaretter eller en kilo tobakk.


3. April 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">DAB, sa du?

Ifølge en undersøkelse InFact har gjort for elektronikk-kjeden Expert, kommer det frem at 46 prosent av alle nordmenn ikke vet hva DAB-radio er, skriver Dagsavisen. Samtidig påpeker bransjeorganisasjonen IKT-Norge at det er fullstendig uansvarlig av NRK å fjerne kanaler fra FM-nettet når så mange som halvparten av landets befolkning er helt ukjent med den nye digitale plattformen.


1. April 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Et gløtt inn i fremtiden...

IBM har nå demonstrert en fungerende mikrobrikke som sender og mottar informasjon i 60 GHz frekvensområdet. Den oppnår hastigheter på opp til 630 Mbps. Det betyr at den har båndbredde nok til å erstatte veldig mange av kablene vi er nødt til å bruke i dag. Du vil kunne sende bilde og lyd fra DVD-spilleren trådløst opp til TVen og ut til alle høyttalerne dine med denne trådløsteknologien.


27. Mars 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Æda, bæda!

Franske politikere vedtok tirsdag 21.3. et lovforslag som kan bety slutten for kopibeskyttelsen flere nedlastningssteder benytter seg av i dag. Med 293 mot 193 stemmer avgjorde underhuset at digital musikk skal kunne spilles på en hvilken som helst avspiller. I løpet av et par uker skal saken tas opp til den avgjørende avstemningen i overhuset.


21. Mars 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Hvorfor reise kollektivt?
Stadig flere nordmenn oppnår nemlig seksuell nytelse ved å gni seg inntil andre på trange offentlige steder, slik som buss, T-bane, trikk eller utesteder, skriver VG. "Dette har vært et kjent fenomen i store verdensbyer i lang tid. Jo flere folk vi blir her i Norge, dess flere vil oppnå nytelse på denne måten", sier lege og sexolog Espen Esther Pirelli Benestad til avisa. Fenomenet, som i lengre tid har vært kjent i verdensbyer som Tokyo og New York, går under navnet «frotteurisme». Frotteuristen oppnår seksuell nytelse, og noen ganger orgasme, ved å gni seg inntil fremmede mennesker.

17. Mars 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Spår mobilnettets død
Nokia mener at fremtidens talekommunikasjon skjer over trådløse bredbåndsnett. - Alt skal over på trådløse bredbåndsnett etter hvert, mener Andreas Lundin, produktsjef i Norden, ifølge digi.no. - Det er en mye billigere måte å transportere taletrafikk enn dagens mobilnett. Dette vil gjøre det veldig mye billigere å snakke sammen, særlig hvis en eller begge brukere ikke er i sitt hjemland. Dermed går dagens mobilselskaper en tung fremtid i møte, mener produktsjefen.

12. Mars 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Har du?
80 år gamle pave Benedict XVI har sin egen iPod. Ifølge ananova.com kan paven observeres i Vatikanet med iPod med hvite høretelefoner. iPoden skal være fylt opp med religiøs musikk og verker av Beethoven, Mozart og Chopin.

9. Mars 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Er vi ikke noe tess?
Flere norske kvinner driver ulovlig import av sæd fra utlandet. Nå ber Sosial- og helsedirektoratet om at Tollvesenet skjerper rutinene, melder TV 2 Nettavisen. Flere utenlandske selskap på internett formidler human sæd til kvinner som ønsker å bli gravide. Selskapet «Man not included.com» er det selskapet som er mest brukt av norske kvinner.

23. Februar 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Trådløst bredbånd før sommeren
Det er internettleverandøren Nexgentel som planlegger å gjøre dette tilgjengelig. Selskapet har i lenger tid testet ut ulike løsninger i Oslo og Bergen, og nå er det altså snart klart for kommersiell lansering. Få detaljer er foreløpig kjent, men Nexgentel regner med å kunne tilby hastigheter fra 1-2 mbps og oppover. Hastigheten og tilgjengeligheten er avhengig av en rekke faktorer, blant annet hvor mange som kommer til å ta i bruk denne tjenesten og antall sendere.

18. Februar 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">dot.com tiden er tilbake
I en pressemelding melder selskapet Supportdesk.no om kjente dot.com takter i jakten for å finne en ny teamleder. Vet du om en mulig teamleder kandidat kan det lønne seg å tipse selskapet. Hvis vedkommende blir ansatt i stillingen er belønningen 10.000 kroner – til den som tipset, lover Supportdesk.no. Supportdesk.no er den første bedriften i Norge som tilbyr landsdekkende aktiv PC hjelp og råd til privatpersoner og småbedrifter direkte over Internett.

15. Februar 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Wikipedia vokser
Den norske utgaven av det dugnadsbaserte nettleksikonet Wikipedia nærmer seg Caplex (64.000) i antall artikler. Milepælen 50.000 er passert, og Caplex vil bli forbigått i løpet av året. Veksten i nye artikler går stadig raskere, og kvaliteten øker også. For ikke lenge siden slo en grundig undersøkelse i regi av tidsskriftet Nature fast at engelsk Wikipedia er i ferd med å nå samme kvalitet som Encyclopaedia Britannica.

7. Februar 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Podcasting
Podcast ble kåret til årets ord i fjor. Og har spredt seg som ild i tørt gress den siste tiden. NRK snakker om en renessanse for radioen, og mannen bak The Office (Kontoret), Ricky Gervais, og hans makker Stephen Merchant sitter hver uke og mobber deres spesielle kompis Karl Pilkington, til flere millioner personers fornøyelse. Frem til nå, har det vært radioprogrammer som har dominert podcast-floraen. Nå begynner imidlertid TV-innhold å komme for fullt, og i går lanserte Sveriges Televisjon (SVT) en rekke programmer i podcast-format. Nyheter, sport og arkivklipp fra filmprogrammet Filmkrönikan, er blant annet det som tilbys. Les mer i Aftenposten.

6. Februar 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Elektronisk frimerke
Selskaper blir snart nødt til å betale for å forsikre seg om at e-posten deres blir levert til kundene, melder International Herald Tribune. Gebyret, som kan sammenliknes med porto, blir i første omgang innført av e-postgigantene AOL (America Online) og Yahoo, og blir på mellom 2 og 7 øre. Les mer i Dagbladet.

3. Februar 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Første skritt på veien
Det har lenge gått rykter om at Sony forlater plasmateknologien til fordel for LCD på TV-fronten. Nå er det bekreftet. "At vi nå kutter ut denne teknologien er en helt bevist strategi. Det er W50A10E som blir den siste plasma-TVen fra Sony", sier produktsjef Kjell Ove Marinborg i Sony Norge.

23. Januar 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">iPod-skole for teknofjoller
Selfridges i London tilbyr denne tjenesten til sine rådløse kunder. For 65 pund, omkring 770 kroner, får de en 40 minutters opplæring i bruk av iPod. Denne opplæringen har fått navnet «iPod Overlevelsesguide». Selfridges har leid inn iPod-entusiaster til å lære vekk grunnleggende ferdigheter for dem som ikke skjønner opp eller ned på sin nyinnkjøpte spiller. I løpet av undervisningen skal de blant annet lære å installere iTunes, lage spillelister og laste ned podcaster.

12. Januar 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Brente cd-er dør kjapt
Har du brent ut bryllupsbildene, musikken din eller video på cd-plater, bør du tenke på hvor mye minnene betyr for deg. Brente cd-plater holder nemlig ikke lenge. Fysiker og IBM-lagringsekspert Kurt Gerecke mener det kun er magnetbånd som vil sikre dine digitale bilder, videoer og musikk over tid. De varer nemlig livet ut, i motsetning til brente cd- eller dvd-medier, skriver PC World. "Til forskjell fra pressede originale cd-er, har brente cd-er et relativt kort livsløp på mellom to og fem år avhengig av kvaliteten på cd-en. Det er noen grep man kan gjøre for å øke levetiden, som for eksempel holde cd-en kald og oppbevare den på et mørkt sted - men det er stort sett alt", sier Gerecke til IDG News Service. Problemet er materialnedbryting. Vanlige optiske cd-er som brukes ved brenning har en opptaksoverflate som består av et lag med fargestoff. Dette endres ved hjelp av varme for å lagre data. Nedbrytningsprosessen kan føre til at data flytter seg på overflaten, og dermed bli uleselig for laserstrålen. "Mange av de rimelige skrivbare cd-ene i billigbutikker har en levetid på rundt to år. Endel av cd-ene med bedre kvalitet gir en levetid begrenset oppad til fem år", sier Gerecke.

9. Januar 2006
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Helomvending
Sony BMG gjorde seg svært upopulære i fjor, da det ble oppdaget at flere av deres CDer hadde kopibeskyttelse som utsatte forbrukernes PCer for en stor sikkerhetrisiko. Ikke lenge etter at fadesen ble oppdaget, gikk selskapet ut og beklaget hendelsen og lovet å komme opp med en løsning som skulle gjøre det godt igjen for alle de misfornøyde kundene. Nå har en dommer i USA godkjent en foreløpig erstatningsavtale, skriver Associated Press. Les mer om denne saken i Dagbladet.

21. Desember 2005
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Blu-ray vs HD-DVD
HP sier i en pressemelding at de har bestemt seg for å støtte både HD-DVD og Blu-ray for høyoppløselig video. Avgjørelsen er tatt på bakgrunn av at Blu-ray ikke vil tillate en kopifunksjonalitet HP promoverer. HP jobbet for at Blu-ray skulle inneholde de to standardene Mandatory Managed Copy og iHD for videokopiering, men interesseorganisasjonen for Blu-ray har utelukket IHD. Begge disse standardene støttes av HD-DVD. Ifølge HP skal iHD-teknologien gjøre det mer brukervennlig å kopiere eller flytte video over et hjemmenettverk og teknologien skal støttes i Windows Vista. Nylig har både Intel og Microsoft gitt sin støtte for HD-DVD

13. Desember 2005
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Kalde føtter?
Lederen for Sony BMGs globale digitalavdeling,. Thomas Hesse, sier til BBC at selskapet nå vil evaluere sine metoder på ny. Hesse innrømmer at all den dårlige publisiteten i forbindelse med den såkalte «rootkit»-skandalen har med ført at de nå tenker seg nøye om før de innfører nye tiltak som skal stoppe piratkopiering av musikk. - Det viktigste å huske er likevel at brudd på opphavsretten er en kjempestor sak for plateindustrien som helhet, og at det er utgangspunktet vårt, sier han.

8. Desember 2005
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Fritt Frem
Nordmenn er rike, har lett tilgang på datautstyr og kan synes en del blåøyde. Mye tyder på at Norge er i ferd med å bli et favorittland for hackere og svindlere. I tillegg er det nesten fritt frem for kjeltringene, sier Aasland. Les mer i Aftenposten.

1. Desember 2005
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Så var det slutt?
Kun i aldersgruppen mellom 25 og 29 år står CD-en fortsatt sterkere enn MP3 og PC, de yngre aldersgruppene foretrekker å laste ned musikk til PC og MP3-spiller. Det viser Pandoraundersøkelsen 2005, utført ved Institutt for tverrfaglige kulturstudier ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim. Les mer i Aftenposten.

29. November 2005
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Oooops?...
Kjønnskvotering for å få flere kvinner inn i styrerommene er ikke nødvendig. Stadig flere kvinner velger nemlig en karriere som sjef, ifølge undersøkelsen gjennomført av Svenskt Näringsliv og sivilingeniørforbundet. Les mer i Aftenposten.

13. November 2005
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Sony saksøkes
Nettet strammer seg til rundt musikkgiganten Sony BMG. Selskapet står nå overfor et gruppesøksmål i California for å ha lagt inn en fil, en såkalt rootkit, i sine musikk-CD'er, som Ricky Martins siste, som skal forhindre kopiering. Filen legger seg inn i PC'en din dersom du spiller av en CD på datamaskinen din. Problemet med filen er at den skjuler seg i PC'en og gjør maskinen sårbar for virusangrep ved at den kan skjule andre filer. Blant annet skal filen også ha gjort det mulig å jukse i onlinespillet World of Warcraft. Det var programmereren og bloggeren Mark Russinovich som ved en tilfeldighet oppdaget dette, og slo alarm. Les mer om dette her.

26. Oktober 2005
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">På tide!
Dagens oppladbare lithium-ion-batterier må forberede seg på å måtte vike plass for mer utholdende og miljøvennlige brenselsceller. Canon har utviklet tre nye brenselceller i tre forskjellige størrelser, egnet for bruk i printere, digitalkamera og i enda mindre mobile enheter. De nye prototyp-cellene fra Canon genererer elektrisitet ved å blande hydrogen og oksygen. Selskapet sier de jobber med en påfyllbar hydrogenløsning som skal være fullstendig fri for utslipp av karbondioksid. Selskapet har enda ikke annonsert hvordan de konkret skal selge de nye energikildene, men sier de akter å ha innført brenselscellene kommersielt innen tre år.

24. Oktober 2005
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Uhjelp?
Havnen i Nigerias hovedstad Lagos mottar anslagsvis 500 kontainere med brukt elektronisk utstyr hver måned. I hver kontainer er det anslagsvis 800 datamaskiner. Mesteparten, opptil 75 prosent, av disse 400 000 datamaskinene er ubrukelig, og det er ulønnsomt å prøve å reparere dem. Nigeria har ingen infrastruktur for å resirkulere elektroniske komponenter. Datautstyret havner følgelig på fyllplasser, der de bidrar til å forurense både jordsmonn og grunnvann. (Fra digi.no.)

10. Oktober 2005
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Myst V: End of Ages
Etter rundt ti år med mystiske gåter nærmer eventyret seg slutten. Nå kommer det siste kapittelet i Myst-serien. Myst-serien har alltid levert noe av det vakreste som finnes på dataspillfronten. Detaljerte landskaper, mystisk maskineri, magi og rare skapninger har dratt oss med inn i en fantastisk verden blottet for action, der krevende mysterier venter. Det første spillet i serien var stort sett en serie stillbilder der man klikket på forskjellige steder for å løse oppgavene. Etter hvert som datamaskinene har blitt kraftigere, har spillene blitt mer og mer avanserte på grafikkfronten, og nå kommer det første spillet der du har muligheten til å spille i full 3D.

6. Oktober 2005
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Ingenting er sikkert
Symantecs skanner-motor, den som søker etter mistenkelige filer, er rammet av en alvorlig sikkerhetsglipp. Selskapet kategoriserer risikoen som høy. Det er andre gang på tre dager at et sikkerhetsselskap må melde fra om en alvorlig sikkerhetsfeil. Tirsdag skrev Computerworld om sikkerhetshull i programvare fra Kaspersky Labs. Denne gangen dreier det seg om verdens mest brukte sikkerhetsprogramvare. Feilen, som befinner seg i søkemotoren til Symantec AntiVirus, gjør at angripere kan komme inn fra utsiden for å kjøre uønsket kode på utsatte maskiner. Symentac sendte ut sitt varsel tirsdag.

28. September 2005
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Bruk nettet, du og!
I dag - som alle dager - vil 40 000 her i landet spille pengespill på nettet. I løpet av uken har 200.000 spilt minst en gang. Et av mange populære spill er poker. "Vi spiller for seks milliarder kroner på nettet bare i år og 20 prosent av alle nettbrukere spiller på nettet", sier Arild Karlsen, som driver pr- og analysebyrået Power of the pen.

23. September 2005
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">30 år i dag
Mens han var student ved Harvard University i Cambridge, Massachusetts i 1975, slo William Henry Gates III seg sammen med studiekameraten Paul Allen som han hadde kjent i mange år. Sammen utviklet de en versjon av programmeringsspråket BASIC for Altair 8800, den aller første personlige datamaskinen. Programvaren lisensierte de til selskapet som produserte Altair, Micro Instrumentation and Telemetry Systems (MITS). Deretter dannet de Microsoft (opprinnelig skrevet Micro-soft), en sammenskriving av ordene "microcomputer" og "software", for å utvikle versjoner av BASIC også for andre dataselskaper. Og resten av historien om Microsoft kjenner vi......

10. September 2005
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Enda en iPod
En helt ny iPod i et helt nytt design. iPod nano er ubeskrivelig tynn, kun 6 millimeter tykk og er vesentlig mindre enn iPod mini. Nano har ingen harddisk, men benytter seg av flashminne på enten 2GB eller 4GB, noe som gir null bevegelige deler og mulighet for tynnere design.

2. September 2005
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">DVD-Jon hacker igjen
Norges største IT-navn, Jon Lech Johansen - alias DVD-Jon - har nok en gang vært i sving med sine ferdigheter. Denne gangen har han hacket krypteringskoder i Windows Media Player. Resultatet er at datainnhold som vanligvis bare kan spilles av med Media Player, nå kan spilles av på andre mediaavspillere, også under andre operativsystemer, skriver The Register.

26. August 2005
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Biligste CD'er på nett
Amazon og Platekompaniet er i særklasse best når Aftenposten oppsummerer resultatene i testen. Ingen av dem er likevel best på pris, utvalg eller levering.

22. August 2005
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Borkastede penger?
Flere sykkelstier i byene ker dramatisk risikoen ved vre syklist, viser en oppsiktsvekkende underskelse. Alle gleder seg nr man bygger en ny sykkelsti, men tallene viser at en ny sykkelsti fr antallet ulykker til stige kraftig, viser ny underskelse.

14. August 2005
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">E-postforbud på onsdager
Essex-politiets sjef Roger Baker har lagt ut denne oppfordringen på intranettet. Han skriver der at onsdager skal være e-postfrie dager, med mindre det er et alarmerende behov for det, melder BBC. I stedet vil Baker at folk heller skal ringe til hverandre gå og snakke med folk, slik at kommunikasjonen blir mer direkte. Han sier at mange av e-postene er unødvendige, og at det passer bedre å ringe til folk. Kanskje noe for andre?

9. August 2005
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Verdens frelser!
Strmsparingen i det nye systemet (Windows Vista) er radikalt forbedret. Nr vi har solgt n million systemer, vil vi gi verden en samlet energibesparelse p 6 milliarder dollar rlig (mer enn 39 milliarder kroner), s n skal vi redde verden. Dette er like mye strm som 5 millioner husstander bruker, sa Rune Zakariassen i Microsoft p pressekonferansen. Vi er reddet!

7. August 2005
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Wikipedianerne kommer!
Jimmy Wales vil skape et kulturens og informasjonens Rde Kors med sitt Wikipedia.org. 18 000 frivillige fra hele verden str allerede bak ham.

3. August 2005
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Javel....
Flyreiser i Norge er blitt billig, mener SAS Braathens. Men flyselskapet selger likevel billetter til utlendinger for mindre enn halvparten av det nordmenn m betale. Hvorfor? Infosjef Meisingseth: "Regnestykket er korrekt. Men det er ikke snn at vi har ulike priser i de ulike markedene. Vi har de samme prisene overalt, men tilgjengeligheten er ulik. Noen priser er mer tilgjengelig noen steder." Javel, ja. S vet vi det....

2. August 2005
" title="Les innlegget med kommentarer" onfocus="if(this.blur)this.blur()">Som om det hjalp noe
I Statsbudsjettet for 2005 anslo regjeringen oljeprisen til 230 kroner, eller 35 dollar per fat. N ligger prisen nrmere 390 kroner, eller over 60 dollar fatet. Av dette tar staten 31,50 dollar per fat. Dermed sitter Staten igjen med 94,5 millioner dollar -- eller 614.250.000 kroner -- i inntekter fra 24 timer med oljesalg.
Kanskje p tide bruke noen av dem......?


© 2000 - 2011 Kjell Arnesen