Dette er arkivert innlegg

FORSIDE BLOGG >PIXLER FOTOS MULTIMEDIA LINKER INFO ARKIV


« Noe for oss denne sommeren?     RetroBlogg     Syv løfter til folket! »
3. August 2009  
Enorm bot for ulovlig nedlasting av musikk

Det er lett å laste ned musikk fra nettet uten å betale for det. Det er mange som mener noe om det, men de fleste er enige om at det er rett og rimelig at det betales for det man laster ned. De som har laget musikken skal selvsagt få betalt for innsatsen.

Dessuten er det ulovlig og denne saken (riktignok fra USA) viser hvor ille det kan gå hvis man blir tatt. Boten til den 25 år gamle universitetsstudenten Joel Tenenbaum ble på hele 675.000 dollar for 30 nedlastede sanger! Les bare:

En amerikansk student er dømt til å betale over 4 millioner kroner i bot for ulovlig nedlasting av musikk fra internett.

Dommen falt i en føderal domstol i Boston fredag, og den 25 år gamle universitetsstudenten Joel Tenenbaum ble funnet skyldig i ulovlig nedlasting av 30 sanger. Nå må ha betale 675.000 dollar i erstatning til musikkselskapene som saksøkte ham.

Det gir en prislapp på 22.500 dollar per sang, tilsvarende 138.695 kroner med dagens valutakurs.

25-åringens forsvarer, Harvard-professoren Charles Nesson, har allerede gjort det klart at han anker dommen. Nesson mener dommen ikke er rettferdig og hevder dessuten at han ikke har fått ført saken på reglementært vis.

Tenenbaum selv er glad straffen ikke ble enda strengere, noe den kunne ha blitt dersom juryen hadde brukt hele strafferammen.

"Det sender et signal om at juryen hadde en viss forståelse for saken min", sa 25-åringen da rettssaken var over.

Dersom dommen blir stående, vil han slå seg selv personlig konkurs.

Paraplyorganisasjonen for plateselskapene i USA er fornøyd med utfallet av saken.

"Vi setter pris på at Tenenbaum til slutt har innsett at artister og plateselskaper fortjener å få betalt. Det er det denne saken dreier seg om", skrev The Recording Industry Association of America i en pressemelding da dommen ble kjent.

Via programmene Kazaa og LimeWire hadde Joel Tenenbaum lastet ned hundrevis av sanger, blant annet av Nirvana, Green Day og Smashing Pumpkins, men fredagens rettssak gjaldt bare 30 sanger.

Tenenbaum er den andre personen i USA som blir dømt for ulovlig nedlasting av musikk. I juni ble en 32 år gammel kvinne i Minneapolis dømt til å betale 493.000 kroner for hver av de 24 sangene hun hadde lastet ned ulovlig.

Vi får håpe at ikke rettsvesenet feller like harde dommer i Norge. Men med rettsaken mot Pirate Bay i friskt minne, kan det nok være lurt å betale for musikken!

Via ABCNyheter.

Internett [13:08]


divider


Trackbacks

TrackBack URL for dette innlegget:


Under finner du linker til weblogger som referer til 'Enorm bot for ulovlig nedlasting av musikk' fra RetroBlogg.


© 2000 - 2017 Kjell Arnesen