Dette er arkivert innlegg

Mobfot048IMG_0466IMG_0443IMG_0509barcelona-20080712-1013-thumb.jpgMor94_Adine-thumb.jpgIMG_1561-thumb.jpgIMG_1599-thumb.jpgToledo-20090531-1646-thumb.jpg
FORSIDE BLOGG PIXLER FOTOS MULTIMEDIA LINKER INFO ARKIV


« Flash-modul øker disk-ytelsen     RetroForresten     Iphone stoppes i Tyskland »
20. November 2007  
Advarer mot data-forråtnelse

Vinton Gray Cerf er en av internett-teknologiens viktigste pionerer. Sammen med to kolleger ved Stanford-universitetet skapte han, på oppdrag fra det amerikanske forsvarsdepartementet, ryggraden i Arpanet, nettverket som senere skulle vokse til dagens Internet.

Cerf skrev protokollen, Tcp/Ip, som inneholder de tekniske definisjonene for hvordan trafikken skal flyte best mulig mellom knutepunktene i nettet.

Mandag formiddag talte Cerf i regjeringens ENorge-forum, som samler mange av de mest innflytelsesrike it-påvirkerne i Norge. De satt som tente skolelys mens far selv talte om alt fra sine unge pionérdager og samarbeidet med norske forskere på 1970-tallet til sosiale nettverk og IP versjon 6.

Cerf har nettopp forlatt jobben som styreleder i Icann, til fordel for en jobb som "internett-evangelist" i Google.

"Det begynte for to år siden. Jeg har lenge ønsket meg tilbake til å jobbe med programvare, i stedet for bare å sysle med den bakenforliggende arkitekturen. Styreformannen Eric Schmidt har jeg kjent siden vi jobbet sammen i Sun Microsystems. Da jeg fikk tilbudet, var det ikke vanskelig å si ja, og jeg har ikke angret ett sekund etter at jeg begynte i Google i oktober 2005", sier Cerf til Computerworld.

Cerf mener han jobber i den desidert mest spennende teknologibedriften.

"Det Google har gjort på applikasjonsområdet er svært spennende. Jeg vil hevde at de er det ledende innovative programvareselskapet i verden i dag. De som jobber der er unge og dynamiske og har en vanvittig energi og innovasjonsevne. Selskapet er etablert over hele verden. Hva mer kan en gammel mann som meg ønske seg"?

"Mange er skeptiske til at vi skal se verden gjennom Google-briller"?

"Jeg skjønner skepsisen. Men jeg må understreke at vi i Google strekker oss svært langt for å få fram nøytrale søk. Det er også viktig at folk skjønner at vår reklameteknologi er helt atskilt fra søketeknologien og at relevans er avgjørende. Dessuten er det mange som ikke kjenner til den store mengden andre applikasjoner vi holder på med".

Men Vinton Cerf luftet også et aldri så lite hjertesukk. Selv ikke dette geniet har nemlig noen oppskrift på hvordan vi skal løse problemet med å sikre data for ettertiden. Det Cerf frykter er "bit rot", bitforråtnelse.

"Jeg er bekymret for våre muligheter til å tolke og forstå dataene i framtiden. Utfordringen er at vi blir flinke nok til å utvikle programvare slik at vi kan forstå data i fremtiden. Men det stanser ikke der, maskinvare må forstå instruksjonene i programvaren. Så hvordan skal vi lage ting slik at de kan tas fram igjen om tusen år"?

Cerf har ikke noe godt entydig svar på problemet. Det er viktig at enkeltinstitusjoner begynner å ta grep, mener han, og nevner at amerikanske biblioteker er godt i gang med å engasjere seg i problemstillingen.

"Programvare må vedlikeholdes kontinuerlig for dette formålet. Men vi har ingen garanti for at ny programvare kan lese gammelt innhold. Alt jeg ber om er at man for alvor blir oppmerksom på utfordringen".

Via Computerworld.

Nytt [12:39]


divider


Trackbacks

TrackBack URL for dette innlegget:
http://www.retrospekt.net/retromt/mt-tb.cgi/1043

Under finner du linker til weblogger som referer til 'Advarer mot data-forråtnelse' fra RetroForresten.


Kommentarer


Good info once again. Thanks;)

Skrevet av play linerider beta den 31. Januar 2011 [03:25]


Skriv en kommentar

Skal informasjonen du la inn
lagres til neste besøk?

Skriv sikkerhetskodenDersom du trykker "Vis" for å se kommentaren din,
må du skrive inn sikkerhetskoden på nytt før du trykker "Send".

Trykk her for å kansellere kommentaren din
og returnere til
"Advarer mot data-forråtnelse".
© 2000 - 2011 Kjell Arnesen