Dette er arkivert innlegg

Mobfot048IMG_0466IMG_0443IMG_0509barcelona-20080712-1013-thumb.jpgMor94_Adine-thumb.jpgIMG_1561-thumb.jpgIMG_1599-thumb.jpgToledo-20090531-1646-thumb.jpg
FORSIDE BLOGG PIXLER FOTOS MULTIMEDIA LINKER INFO ARKIV


« Kodenavn Oslo     RetroForresten     Mac er bare dritt! »
2. November 2007  
Gir harddisken ti år til

I løpet av ti år vil magnetiske harddisker være fullstendig erstattet av nanoteknologi i utstyr som musikkspillere, bærbare pc-er og servere.

Det hevder forsker Michael Kozicki ved Arizona State University overfor Computerworlds amerikanske søsteravis. Han jobber med å utvikle metoder for å lagre data i nanotråder i stedet for som elektroner i celler. Han ser også på hvordan man kan stable flere lag minne på toppen av ett lag silisium.

Kozicki venter seg dramatiske endringer i lagringsteknologi. Han tror også måten vi vil bruke våre viktigste verktøy på vil endre seg markant.

"En dag vil du lagre absolutt alt du har av musikk, bilder og tv-programmer på en enhet på størrelse med en Ipod", sier Kozicki

Dersom produsentene blir kvitt de magnetiske lagringsenhetene, vil bærbare pc-er og mp-spillere bli betydelig lettere, raskere og mer holdbare. Oppstartiden reduseres kraftig og minnekapasiteten blir langt bedre, tror Kozicki.

"Nanoteknologi vil erstatte all verdens harddisker", sier forskeren som understreker at han snakker om en høyst gjenomførbar teknologi.

Kozicki peker på selskaper som allerede ser på hvordan nanoteknologi kan utnyttes for lagringsformål, blant dem Micron Technology, Qimonda AG og Adesto Technologies. Alle disse har lisensiert teknologi fra Axon Technologies, et kommeriselt foretak bsert på forskningen ved Arizona State University. Også Sony er i gang med å prøve ut teknologien, men har ikke lisensiert den for kommersiell bruk ennå, opplyser Kosicki.

Men dette er bare toppen av isfjellet

Den nye teknologien kan også brukes til å lagre mange lag informasjon på samme plass som tidligere har vært forbeholdt en bit data.

Tradisjonelt inneholder en celle en bit informasjon. Men i stedet for å lagre et 0 eller 1, kan denne cellen romme eksemplevis 00 eller 01. Ifølge Kozicki er muligheten til å doble kapasiteten på denne måten, uten at antallet celler må økes, allerede påvist. Utfordringen nå blir å finne ut hvor mange data en enkelt celle kan inneholde.

Nano-lagring i flere lag blir et annet puslespill. I dag kan bare ett lag minne sitte på en silisiumbrikke. Kozicki hevder at et ionisert metall skapt med nanoteknologi, kan gjøre det mulig å stable flere minnelag - to, fire, kanskje flere, oppå hverandre, på toppen av silisiumbiten.

Ifølge Kozicki kan lagringen gjøres ved hjelp av nanotråder som kan brukes til å holde fast dataene. Dette skal kreve langt mindre energi og ta mindre plass enn å lagre elektroner i celler.

En annen forsker, ved Universitetet i Edinburgh, fortalte så sent som i forrige uke om liknende framskritt i nanoforskningen.

Michael Zaiser fortalte Computerworld US om studier av hvordan svært tynne tråder - rundt en tusendel av et menneskehår - kan manipuleres. Utfordringen har vært å få så tynne tråder til å opptre ensartet i forhold til trykket de utsettes for. Zaiser hevdet at han nå har lykkes i å få dette til og at nanotrådene dermed lettere kan styres til produksjonsformål.

Via Computerworld.

Nytt [10:30]


divider


Trackbacks

TrackBack URL for dette innlegget:
http://www.retrospekt.net/retromt/mt-tb.cgi/1031

Under finner du linker til weblogger som referer til 'Gir harddisken ti år til' fra RetroForresten.


Kommentarer


abundant tally you've take

Skrevet av Nella Krupke den 13. Desember 2010 [08:44]


Outstanding article over again. Thanks:)

Skrevet av speel linerider den 30. Januar 2011 [23:18]


Skriv en kommentar

Skal informasjonen du la inn
lagres til neste besøk?

Skriv sikkerhetskodenDersom du trykker "Vis" for å se kommentaren din,
må du skrive inn sikkerhetskoden på nytt før du trykker "Send".

Trykk her for å kansellere kommentaren din
og returnere til
"Gir harddisken ti år til".
© 2000 - 2011 Kjell Arnesen