Dette er arkivert innlegg

FORSIDE BLOGG >PIXLER FOTOS MULTIMEDIA LINKER INFO ARKIV


« Vil fjerne narkomane fra gatene     RetroBlogg     Gratulerer!!! »
12. Januar 2002  
Rollemodeller

Norsk presse er patetisk når det gjelder den kongelige familie. Nesten kritikkløst, fordummende.

Det lengste pressen kommer, er å spørre et forlovet par om de gleder seg til bryllupet, eller om de har det bra. Eller om de ønsker seg barn og er glad i blomster.

Paret prinsesse Martha Louise og Ari Behn er ikke et spørsmål om et ungt par skal få lov til å velge kjærligheten. Alle vil svare ja på det.

Det forlovelsen mellom prinsessen og forfatteren (under 100 sider) dreier seg om, og som pressen viker unna for, er rekrutteringen til kongehuset.

I de aller, aller fleste tilfeller er valg av ektefelle ene og alene et personlig valg. Hansen velger Olsen, og alle er glade.

Men en kronprins' valg av kommende dronning og en prinsesses valg av kommende ektefelle, som teoretisk (Martha Louise er nummer to i arverekkefølgen) skal bli far til en ny generasjon prinser og prinsesser, er også et spørsmål om rekruttering og rollemodeller.

Ari Behn, 29 år gammel, er ikke, eller har ikke, vært i stand til å underholde seg selv. En inntekt på minstepensjonistnivå forteller det.

Etter at kjærlighetsforholdet til landets prinsesse ble kjent, økte boksalget, og Behn kan kanskje stå på egne ben økonomisk. Kanskje.

Imponerende er det ikke for en frisk 29-åring.

Landets kommende dronning var i samme situasjon. Spredte butikk- og barjobber og ingen utdannelse gjorde at hun ikke kunne forsørge seg selv.

Ungdom i slutten av 20-årene burde vel kanskje det.

Mye verre er imidlertid de signaler som gis ved at nettopp den kommende dronning og kommende prinsessegemal begge kommer fra et miljø hvor fyll og narkotika har vært fremherskende. Ari Behn har gått så langt som å forherlige og ufarliggjøre narkotika i et eget fjernsynsprogram hvor han fremsto som en dust sammen med polske prostituerte.

Samtidig med at den kongelige forlovelse ble kunngjort i Norge, pågikk en rettssak i Tyskland hvor en kjent tysk fotballtrener, lansert som ny trener for det tyske landslaget, sto tiltalt for narkotikamisbruk. Han er fratatt sine trenerverv og uønsket som landslagssjef, fordi tysk fotball ikke kan ha en slik rollemodell.

Men i Norge er det helt i orden at landets kongefamilie rekrutteres fra en personkrets hvor stikkordene er fyll, "utagerende festing" (hva er det egentlig?), narkotika og manglende arbeidsvilje (neppe evne).
De er blitt våre nye rollemodeller.

I vanlige familier er man engstelige og betenkte når slikt skjer, og det gjør det jo stadig oftere, men i kongefamilien nærmest leter man etter det. Det er pussig.

Ingen forventer at landets kronprins og prinsesse skal velge partnere blant Europas kongehus eller blant økonomiske vinnere eller forskere og enere innen sitt fag.

Likevel er de rollemodellene som nå er valgt, så spesielle at man må spøørre om Kongens og Dronningens rolle.

Noen av oss er uinteressert i kongefamilien av prinsipielle grunner, og andre ønsker å se noen idealer, noe opphøyet og spesielt. Noen man kan vinke til med begeistring og respekt.
Ari Behn er ikke mannen vi vil vinke opp til.

Artikkel av: Trygve Hegnar (10.1.02 12:30)
(Sakset fra Hegnar Online)

Nyhet [08:40]


divider


Trackbacks

TrackBack URL for dette innlegget:


Under finner du linker til weblogger som referer til 'Rollemodeller' fra RetroBlogg.


© 2000 - 2017 Kjell Arnesen