Dette er arkivert innlegg

FORSIDE BLOGG >PIXLER FOTOS MULTIMEDIA LINKER INFO ARKIV


« Hvor stor skal den bli?     RetroBlogg     Akkurat! »
13. August 2003  
Ismannen Øtzi

IsmannenFor 12 år siden siden ble levningene etter et menneske funnet i alpene mellom Østerrike og Italia. Nærmere undersøkelser viste at liket var 5300 år gammelt, noe som gjorde det til verdens eldste bevarte lik. Den døde fikk tilnavnet "Ismannen Øtzi" etter dalen der han ble funnet. De 5300 år gamle levningene er godt bevart på grunn av det kalde klimaet der de ble funnet.

Så han slik ut? En rekonstruksjon av hvordan forskerne mener Øtzi så ut og var utstyrt. De nye DNA-analysene tyder på at han var en vandrende jeger, som kom inn i et fiendtlig område.

Høyteknologisk: Ekspertene bruker både moderne teknologi og nitid detektivarbeid for å følge opp Øtzi-gåten. Det var røntgenstråling som avslørte skadene han ble påført før han døde.Tidligere har DNA-tester av mageinnholde vist at Ismannens to siste måltider besto av korn, planter, geite- og hjortekjkjøtt.

Inngangssår: En av forskerne peker på skulderen der Øtzi ble truffet av ei pil.

Øtzis levninger ligger i dag på arkeologi-museet i Bolzano i Italia. Her har liket blitt nøye ndersøkt. Dødsårsaken har likevel vært et mysterium. Først trodde man at Ismannen ble overrasket av en storm og frøs ihjel. Denne ble forkastet etter funnet av en pilspiss i venstre skulder. Nå mente ekspertene at Øtzi kunne være et drapsoffer. Et nitid detektivarbeid ble innledet, og spenningen var stor da forskerne fant mikroskopiske bloddråper på levningene.

Les hele historien i Dagbladet.Trackbacks

TrackBack URL for dette innlegget:


Under finner du linker til weblogger som referer til 'Ismannen Øtzi' fra RetroBlogg.


© 2000 - 2017 Kjell Arnesen