Dette er arkivert innlegg

[an error occurred while processing this directive]
FORSIDE BLOGG PIXLER FOTOS MULTIMEDIA LINKER INFO ARKIV


« Endelig     RetroBlogg     Det er bare så flott! »
7. Februar 2006  
Ved profetens skjegg!

Det kan jo til tider synes som om vi ligger i en evig konflikt med "annerledes tenkende" her i landet. Selvsagt er vi ikke kjent for å være verdens mest tolerante mennesker, derfor er det i grunnen utmerket at andre viser sin intoleranse overfor oss. Men nå har lille, snille Norge blitt skyteskive (sic.) for muslimer over hele verden. Og alt fordi en redaktør i et magasin (les: Magazinet) publiserte bilder av profeten, som tidligere har stått i Jyllandsposten. Bildene er hverken gode eller morsomme, så bare det kan være grunn nok til å hisse seg opp over dem. Du kan se dem her.

Som vanlig er det ekstremister som drar i gang demonstrasjonene og som vanlig følger en del diltere med i kjølvannet. Men at det gir seg så voldelige utslag som denne gangen, kan bare skyldes at regimene i de land hvor dette skjer har latt dem få holde på. De slår jo ellers brutalt ned enhver annen demonstrasjon som er rettet mot deres eget styre. Så kanskje dette hadde blitt håndtert annerledes hvis raseriet hadde vært rettet mot dem? Iran f.eks. er jo ikke kjent for å ta på annerledes-tenkende med silkehansker.

Det som kanskje er vanskelig for dem å forstå er at det eksisterer ytringsfrihet i vår del av verden (selv om det ikke er så mange år siden "Life of Brian" ble nektet vist (1979) fordi noen mente den var blasfemisk), og at den norske regjering ikke har noen som helst rett eller plikt til å unnskylde seg på borgernes eller norske selskapers vegne fordi om noen føler seg krenket av det de sier eller gjør.

Men ytringsfriheten gir oss også et ansvar overfor andre, vi skal ikke krenke andre mennesker. Og reagere på det som blir sagt og det som skrives har alle full rett til. Men det er vanskelig, for ikke å si umulig, for en nordmann å forstå de voldsomme reaksjonene vi har vært vitne til den siste tiden. Vi får håpe at alle tar til fornuft snart og at vi igjen kan ha enfruktbar dialog med muslimer i hele verden.Trackbacks

TrackBack URL for dette innlegget:


Under finner du linker til weblogger som referer til 'Ved profetens skjegg!' fra RetroBlogg.


© 2000 - 2017 Kjell Arnesen