Dette er arkiverte innlegg sortert p堫ategori

FORSIDE BLOGG >PIXLER FOTOS MULTIMEDIA LINKER INFO ARKIV


Alle innlegg i kategorien "Frihet og Politikk" 
6. August 2009  
Aldri mer!


Trykk for større bilde

I dag, 6. august 2009, er det 64 år siden U.S. Army Air Force bombeflyet Enola Gay slapp en atombombe kalt "Little Boy" på Hiroshima, Japan. Bomben drepte 140.000 mennesker.

Aldri mer!


4. August 2009  
Syv løfter til folket!

Det er ingenting som får meg til å bli mer uvel enn valgtider. Da skal alle politikere overgå hverandre med fagre løfter og varme hveteboller for å få min stemme. Den "rødgrønne" regjerings valgløfter for de (evt.) kommende 4 år er pinlig lesning. Dette er de sju løftene de skal satse på i neste 4 årsperiode:

1. En satsing på arbeid og næringsliv.
2. Mer kunnskap - nei til privatisering av skolen.
3. Ta hele landet i bruk.
4. God offentlig omsorg og helsetjenester.
5. Kamp for trygghet og mot kriminalitet.
6. Et løft for kultur og frivillighet.
7. Kamp for klimaet og for internasjonal solidaritet.

Pkt. 1: Javel? Næringslivet klager uansett hva regjering og storting gjør. De blir aldri fornøyd. La de klare seg selv, det går bra. Det har finanskrisen vist.

Pkt.2: Mer kunnskap? I skolen? Universitetene? Hos velgerne? Og kunnskap i/om hva da? Realfag? Språk? Nei til privatisering av skolen: Hva betyr det? Skal alle private skoler legges ned? I de 4 årene som har gått har det ikke kommet en eneste privat skole. Så hva er dette?

Pkt. 3: Hæ???????

Pkt. 4: Dette har stått på alle partiers program ved hvert valg. Tror de at vi glemmer så fort?

Pkt. 5: Hjemme? Ute? Mer politi? Har de ikke akkurat kranglet om penger til mer politi?

Pkt. 6: Kulturbegrepet innbefatter veeeeeldig mye. Hva skal det satses på? Alt? Og frivillighet. Skal det kanskje lovfestes at vi må melde oss som frivillige til enkelte aktiviteter?

Pkt.7: Kamp for klimaet? Er ikke Norge blant de dårligste i klassen, selv om politikerne hevder vi er verdensmestere. Eller er det andre vi skal slåss med/mot? Internasjonal solidaritet: Med hvem da? Noen utvalgte grupper/land, eller alle? Skal vi gi mer i bistand til utviklingsland? Ta imot flere asylsøkere?

Bortsett fra at de har hatt 4 år på seg til å gjøre noe med alt dette, så er det ikke ett eneste mål. Hvordan skal de da kunne vise at de har oppnådd noe som helst? Ikke ett eneste mål! Hvorfor i all verden skal vi tro på dem?

Min mor sier alltid: "Store ord og fett flesk sitter ikke fast i halsen"! Disse "valgløftene" skled nok lett ned.

Men det er bare floskler og visvas. Er det noe merkelig at det blir færre og færre som gidder å stemme ved valgene?

Blæh!


19. Juli 2009  
Blir vi fredeligere?

ABCNyheter har en interessant artikkel i dag, hvor det påstås følgende:

Stikk i strid med det vi kan få inntrykk av i media, blir verden et stadig fredeligere sted. Gjennom årenes løp har vi utviklet oss til å bli edlere og mer omsorgsfulle. Konsekvensen er at vi i dag trolig lever i den mest fredfulle perioden i menneskets historie.
Ikke lett å kjenne seg igjen i dette, men å ha lest artikkelen gir ihvertfall grunn til ettertanke. F.eks.:
Ifølge evolusjonspsykolog Steven Pinker er denne prosessen (altså: at vi blir fredeligere) fortsatt i gang. Vi er lei av vold, men vi har likevel ikke klart å bli kvitt den helt. Derfor hyler mange mennesker ut når en drapsmann skal henrettes med giftsprøye i Texas etter å ha ventet i femten år. Til sammenligning kunne man bli kastet på bålet for 200 år siden for å ha kritisert kongen, etter en kjapp timinutters rettssak.
Artikkelen avsluttes med følgende visdomsord:
Vi kan spørre oss hva vi har gjort galt, men det er like viktig å spørre hva vi har gjort rett. For vi har gjort ett eller annet rett, og det hadde vært veldig fint å finne ut hva det er.
Les hele artikkelen her.


24. Mars 2009  
Kina verdensmester i henrettelser

Amnesty Internationals årlige rapport om dødsstraff i verden viser fortsatt mange henrettelser.

Minst 2.390 mennesker ble registrert henrettet i 2008, mot 1.252 året før.

Dette skjer til tross for stort internasjonalt fokus på avskaffelse av dødsstraff. Blant annet har FNs generalforsamling vedtatt flere resolusjoner med mål å avskaffe dødsstraff over hele verden.

Amnesty understreker at det høye tallet kan skyldes flere registreringer og ikke flere faktiske henrettelser. For lenge har mange blitt henrettet uten at noen får vite om det.
Ingen OL-effekt

Det er i Asia og Midtøsten flest mennesker henrettes. Kina er her verstingen med 1718 registrerte henrettelser.

"Kina inntar dermed den grusomme posisjonen som verdensmester i bruk av dødsstraff", framholder Amnesty.

Mange hadde håp om at OL i Beijing skulle gjøre at kineserne gjennomførte færre henrettelser. Det ble det ingenting av. Kina er fortsatt det landet som henretter flest.

"Kina, Iran og Saudi Arabia skiller seg ut som verdens store bødler. De henrettet minst 90% av de som fikk dødsstraff i verden i fjor", sier Gerald Folkvord i Amnesty International Norge til NRK.

Amnesty sier også at tallet fra Kina er usikkert, og mest sannsynlig henrettes det mange flere enn de har registrert.

"Tallene fra Kina er veldig upålitelige. Informasjon om dødsstraff i Kina er hemmelig, og forteller en kineser om dødsstraff til en utlending kan han faktisk dømmes til døden selv", sier Folkvord i Amnesty.

Hvor høyt kan tallet være da?

Noen menneskerettighetsorganisasjoner anslår 5000 til 8000. Andre mener dette tallet også er for lavt.

Mye av grunnen til de uklare tallene er også mangelen på rettsikkerhet.

"Mennesker dømmes til døden etter urettferdige rettsaker. Ingen vet helt hvorfor de henrettes og hvor mange", sier rådgiveren i Amnesty Norge som også trekker fram Iran som veldig dårlig på rettsikkerhet.

Kina, Iran, Saudi Arabia og USA er verstinger.

I Europa er den ingen land som lenger har dødsstraff, hvis man ser bortfra Hviterussland. Det tidligere sovjetlandet som av mange regnes som et diktatur er det eneste landet i Europa som holder på dødsstraffen.

Selv om Kina fortsatt er versting, og mange på verdensbasis henrettes, er det bedring mener Amnesty.

"Det er ikke bare dystre nyheter. Tvert imot, i verden i dag ser vi et generelt bilde hvor utviklingen går tiktig vei", sier Folkvord i Amnesty.

Han understreker at store deler av verden nå er dødsstraff-fritt. Det siste året er blant annet sentral-Asia også å regne som fritt fra dødsstraff. Usbekistan fjernet dødsstraffen i 2008.

"Vi ser det som reelt å fjerne dødsstraff helt for hele verden".

Meld deg inn i Amnesty International og bidra til å sette en stopper for dødsstraffene.


19. Mars 2009  
Nå begynner det snart igjen!

Hva da? Det er valg til høsten! Og da slipper vi ikke unna, uansett hvor mye vi forsøker. Det er komplett umulig og unngå å høre på en eller annen av politikerne våre enten vi vil eller ikke. I den sammenhengen kan det kanskje være interessant og lese denne artikkelen som tar for seg landsmøtetalene til partilederne og analyserer dem for å finne ut hvilke ord som benyttes flest ganger. Den lengste talen ble holdt av Lars Sponheim (hvem ellers?) som brukte ordet "Jeg" 182 ganger under talen! Til sammenligning var den som brukte "Jeg" nest flest ganger Kristin Halvorsen, som brukte ordet 29 ganger.

Lars Sponheims enorme ego fornekter seg ikke. Jeg er sikker på at hos Sponheim har han ikke tapet på veggene, han har speil!

Via VG.no.


17. Mars 2009  
Nå slutter vi å drikke også!

Finanskrisen har nådd ølkranene! Dårlige tider skyller inn over nordmenns drikkevaner. Ferske tall fra Bryggeri- og Drikkevareprodusentene viser nemlig at ølsalget stuper.

Salget av øl på puber og restauranter falt med hele 13,6 prosent i februar! I dagligvarehandelen er nedgangen på 6,3 prosent, ifølge foreningen.

De ferske tallene viser at det er vannkrana som er vinneren i kampen om å slokke nordmenns tørste.

 • Salget av alkoholfritt øl falt med 5,7 %, og hadde en markedsandel på 2,7 % av totalsalget i februar.

 • Salget av sukkersøtt brus falt «bare» med 2,2 %, mens kunstig søtet brus falt med 11 %.

 • Brussalget i februar falt med 5,9 % til 37,9 millioner liter, mens vannsalget falt med 16,9 % til 6,4 millioner liter.

Av totalsalget på 16,6 millioner liter øl i februar, utgjorde boksandelen 56,6 %. Flaskeølet hadde en andel på 24,8 %. Fat- og tank utgjorde en andel på 18,6 %.

Bryggeri- og Drikkevareforeningen skriver i meldingen at avgiftsøkningen (62 %) på all brus som kom 1. januar ikke ser ut til å ha fått den tilsiktede effekt, ettersom den har rammet kunstig søtet brus fem ganger så hardt.

Via Nettavisen.no.


13. Mars 2009  
Muslimer vs kristne

Den tyrkiske sultanen Mohammed den fjerde skrev 1675 et brev til de opprørske og frihetselskende kosakkene og befalte dem i snirklete vendinger om å overgi seg:

Jeg sultanen, Mohammeds sønn, solens og månens bror, Allahs bror og stedfortreder, hersker over alle riker: det makedonske, aleksandrinske og jerusalemske, og store og lille Egyptens konge. Herre over alle levende. Uovervinnelig som kriger og den hellige gravs ubetvingelige hersker. Guds egen formynder og alle kristnes skrekk og redsel, men alle muselmenns håp og fortrøstning, jeg befaler Eder, kosakker fra Saporosje, å overgi Eder frivillig og uten noen som helst motstand og holde opp med å krenke meg med Eders grensetokter.

- Muhammed, tyrkisk sultan.

Kosakkene syntes ikke sultanens forslag var noen god idè. Så de forfattet følgende retorisk sterke, men dog noe udiplomatiske svar:

Du tyrkiske satan, den lede djevels bror og kamerat, selveste Lucifers sekretær og Fandens egen lignelse, måtte han hente deg og ditt lurvete krigerfølge. Ikke makter du å tvinge kristne under ditt herredømme. Dine krigere frykter vi ikke, til lands og til vanns vil vi kjempe mot deg.

Din babylonske kokk, makedonske hjulmaker, jerusalemske skomaker, aleksandrinske geitebukk, store og lille Egyptens grisegjeller, armenske svin, tartanske potte, kamenetzske stut, podolske ildgjerningsmann, selve den ledes yngel, en forargelse for jorden og for himmelen og en narr for Vårherre. Ditt grisetryne, hoppefitte, din skabbete kjøter, din udøpte skolt, måtte Fanden skolde deg i blanke rævva.

På denne måten har kosakkene vist deg, din hedenske hund, at du ikke kan skremme troende kristne. Datum vet vi ikke, for kalender har vi ikke, månen står på himmelen og året i bøkene, og dagen er den samme hos dere som hos oss, og dermed kyss oss midt i møkka.

- Kosakkhøvding Sakhartsjenko,
sammen med alle kosakker i Saporosje

Noe for Siv Jensen og Martin Kolberg å lære her.......?

Via document.no.


5. November 2008  
Så vant Obama USA valget!

Så gikk det slik vi alle hadde ventet - Barak Obama vant det amerikanske presidentvalget og blir nå som USAs 44. president, også den første fargede. Det hadde nok ikke gått i Europa, men i USA er visst alt mulig.

Nå har han en formidabel jobb foran seg for å rydde opp i alt det rotet amerikanerne har stelt i stand i de siste 8 årene. Men som han selv sa til sine velgere da valgresultatet var kjent i natt:"

Jeg vet at dere ikke gjorde dette kun for å vinne et valg. Dere gjorde ikke dette bare for meg. Dere gjorde dette for den enorme oppgaven som venter. Vi vet hva som venter. Den verste finanskrisen på hundre år, to kriger, en planet i vansker. Vi vet at soldater risikerer livet for oss i Irak og fjellene i Afghanistan. Vi har allianser å reparere. Veien framover vil bli lang. Men jeg har aldri vært mer sikker på at vi kommer dit.

Denne seieren er ikke endringen. Dette er sjansen vi har for å gjøre den endringen vi er ute etter."

Det han ikke nevnte, som kanskje er det største problemet av alle, er hvordan i huleste han skal klare å få gjennomført noe som helst når underskuddet i statsbudsjettet for 2009 er blitt justert til nesten 490 milliarder dollar. Det er sånn cirka 3.185 milliarder kroner! Og den samlede gjelden til USA nå er allerede utrolige 10.562 milliarder dollar eller 68.653 milliarder kroner. Det er veldig mange penger, det!

Til sammenligning er det norske statsbudsjettet for 2009 på utgiftsiden 848 milliarder kroner, mens inntektene er beregnet til 1.206 milliarder, noe som gir oss pene 358 milliarder kroner å sette i banken. Så underskuddet til USA er mer enn 3,5 gang våre utgifter.

Det skal nok ikke bli lett for ham å snu skuta de nærmeste årene! Men lykke til!


16. Juni 2008  
Jevnlig alkoholinntak er godt for hjertet

Å lese aviser/nettaviser er vanligvis ingen oppløftende øvelse. Men av og til dukker det opp noe som gjør meg glad og lettere til sinns. Som f.eks. denne artikkelen:

En ny svensk undersøkelsen oppjusterer det anbefalte daglige alkoholinntaket. Den viser at det er greit å drikke en til to drinker daglig som kvinne, og to til fire drinker om du er mann.

Men selv om inntaket kan bli større advarer leger mot overdrivelse.

"Alkohol er mest beskyttende ved moderat, daglig inntak. Jeg vil understreke at det er farlig å drikke for mye over lang tid", sier pensjonert overlege ved Hjertemedisinsk avdeling Kolbjørn Forfang til Dagbladet.

Hvorfor alkohol har såpass helende effekt er ifølge Forfang vanskelig å forklare.

"I rødvin er det antioksidanter, samtidig som vinen også har en god funksjon for små blodårer. Vi regner også med at alkohol forandrer sammensetningen i fettstoffer og påvirker insulin i kroppen", sier han.

Forfang mener leger, selv de som er negative til alkoholinntak, bør informere sine pasienter om denne undersøkelsen.

Det sies at hvis du gjentar en løgn mange nok ganger vil den til slutt bli en sannhet. Nå har jeg lest om dette så ofte at uansett om det er feil eller ikke, velger jeg å tro på det. Skål!

Via Aftenposten.no.


25. April 2008  
Bergen er som en betent kvise

Gunnar Staalesens forsofne privatdetektiv Varg Veum er som kjent fra Bergen. Og nå har skuespilleren Trond Espen Seim som spiller Varg Veum i filmene om ham, sagt hva han mener om byen. Og det er ikke bare pent. Les bare:

Trond Espen Seim har nettopp sagt ja til seks nye Veum-filmer, men har ikke mye pent å si om Bergen. I et intervju med et tysk pressebyrå kommer han med en rekke karakteristikker av byen som garantert kommer til å vekke oppsikt blant bergenserne.

"Bergen passer svært bra som skueplass for disse historiene fordi det er et klaustrofobisk sted. Kanskje synes de mange turistene som kommer hvert år at det er svært fint å være i Bergen for noen dager. Men når man bor der hele tiden, merker man imidlertid at det er et ganske besynderlig sted", sier han til det tyske pressebyrået Teleschau ifølge bt.no.

Om Bergen sier han videre:

"Du er omringet av høye fjell, det regner hele tiden, og på den andre siden er havet. Husene presser seg inn i berget, og ofte blir denne trangheten i dalen så uutholdelig at byen truer med å sprekke som en betent kvise".

Intervjuet er en del av markedsføringen av «Varg Veum»- filmene i Tyskland. I påsken så nærmere seks millioner tyskere filmene som ble vist på den tyske TV-kanalen ARD.

Men det er ikke bare Bergen som får gjennomgå. Seim er heller ikke særlig fornøyd med Oslo:

"Bergen er en by med en egen identitet, i motsetning til Oslo. I Oslo prøver vi å være litt som New York eller Berlin. Vi anstrenger oss for å være et snev av en internasjonal metropol. Men til syvende og sist blir det med forsøket. Bergen, derimot, er bare Bergen. Ingen prøver å late som om de kommer fra et annet sted. Kulturen er mangfoldig og typisk i Bergen. Det finnes gode band der, slik som Röyksopp. Folk gjør sin egen greie, mange ganger er det bra og andre ganger dårlig", sier han.

Reaksjonene fra bergenserne lar ikke vente på seg. Allerede nå raser debatten på bt.no.

Hans uttalelser om Oslo derimot, får vi ta med en klype salt. Med det etternavnet (jeg hadde en lærer som het Seim, nemlig!) er han nødt til å være bergenser. Og vi vet jo hva de mener om vår vakre, lille hovedstad.

Via ABCNyheter.


18. April 2008  
Visste du ......

Jeg fant denne tankevekkende videoen på YouTube. Den benytter USA som utgangspunkt i sammenligningene, men er svært almengyldig! Den varer i underkant av 10 minutter og består bare av tekst (og musikk). Skru gjerne av musikken, men se den! Spesielt de av dere som har barn i skolealder.


10. April 2008  
Statsminister Sponheim??!!!

Lars SponheimMannen med norges største ego, Venstres overarrogante leder Lars Sponheim, har aldri vært beskjeden. Hverken på egne eller hans lille filleparti, Venstres, vegne. Og han unnlater aldri å peke på alle andres svakheter og feil og fremhever sine egne, uovertrufne kvaliteter. Og nå trår han sannelig til igjen! Les bare:

Tidligere har Sponheim slått fast at verken han selv, Høyre-leder Erna Solberg eller KrF-leder Dagfinn Høybråten har de personlige egenskapene som skal til for å bli statsminister.

Men nå åpner han døren - for seg selv.

"Hvis de tre partiene skal danne regjering sammen, så er jeg sikker på at vi vil finne en statsminister. Jeg utelukker ingenting da. Så hvis situasjonen krever at jeg gjør en jobb for partiet, så kan jeg uansett ikke utelukke det", sier Sponheim til VG.

Sponheim sier videre at han er klar over at han er en kontroversiell politiker med skarpe utspill. Samtidig mener han at han har samlende egenskaper som er nyttig i en regjering, og viser til Kjell Magne Bondeviks memoarbok.

Venstre-lederen understreker at han ikke vil utrope seg selv til statsministerkandidat så lenge partiet ligger rundt 6,5 prosent oppslutning på meningsmålingene.

Men både han og partiet har ambisjoner om en oppslutning på rundt 10 prosent ved stortingsvalget neste høst, og i så fall vil situasjonen være en annen.

Sponheim gjentar tidligere uttalelser om at det er uaktuelt å sitte i regjering med Frp eller være støtteparti for en regjering der Frp er med.

Nå sier han at han setter ledervervet inn på Frp-boikotten:

"Jeg går av som partileder hvis Venstres organisasjon skulle ønske å gå i regjering med Frp eller støtte en regjering med Frp", heter det i en såkalt velgergaranti Sponheim har undertegnet i VG.

Sponheim som statsminister? La gå at vi må slite med et utagerende kongehus, men dersom Sponheim blir statsminister pakker jeg sakene og reiser ut av dette landet.

Det får da være grenser!

Via siste.no.


9. April 2008  
DOMM

Jeg leste forleden om "nesten" ulykken med Lufthansas fly som ble truffet av lynet og at det ombord var livredde nordmenn. Heldigvis gikk det bra.

Men i tillegg til de "livredde" nordmennene, var det faktisk flere andre passasjerer ombord i flyet. Om disse også var livredde eller om det bare var nordmennene som var det, står det ingenting om. Kanskje de andre satt og lurte på hvorfor i all verden disse nordmennene var så redde? Dum journalistikk, tenkte jeg.

Så da jeg leste om kunnskapsundersøkelsen som ble ble gjort for arrangørene av Nordiske Mediedager i Bergen, fikk jeg bekreftet at de virkelig er dumme.Les bare:

500 journalister og 250 redaktører ble stilt ti spørsmål om generell samfunnskunnskap, og resultatene beskrives som nedslående, skriver VG.

Spørsmål om hvem som eier sykehusene, hva KS er og hvorfor spiondømte Arne Treholt måtte sitte i fengsel, ble for vanskelige for mange norske mediefolk.

34 prosent av journalistene som har politikk, økonomi og samfunn som spesialområde, tror KS er en fagforening for kommuneansatte. Her får «vanlige folk» bedre resultat med 32 prosent.

For øvrig er det flest journalister i nettaviser og TV - samt de som jobber med sport og foto - som tror KS er en fagforening.

Mediefolk flest er også usikre på om USA er med i OSSE (Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa) eller ikke. Her scorer «vanlige folk» bedre. Professor i sammenlignende politikk Frank Aarebrot feller følgende dom over journaliststanden:

750 mediefolk ble altså spurt, og 800 personer uten tilknytning til mediene ble stilt de samme spørsmålene. På flere av spørsmålene får altså den sistnevnte gruppen bedre resultater enn journalistene.

"Denne undersøkelsen bidrar ikke til at pressefolks allerede lave anseelse blir noe bedre", sier generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund til VG. Undersøkelsen er gjort for arrangørene av Nordiske Mediedager i Bergen. Les mer om undersøkelsen på Nordiske Mediedagers hjemmeside.

Er du like dum som journalistene? Test deg selv her.

Via Aftenposten.


4. Mars 2008  
Dømt til å kjøpe 124.000 roser

Det kommer mange hårreisende historier om hvordan Iran behandler sine medborgere. Spesielt kvinner. For noen dager siden var det fem iranske kvinner som skulle henrettes, tre fordi de hadde drept sine ektemenn. Og selv om en av dem kunne bevise at mannen begikk selvmord, hjalp ikke det stort.

Iransk rettsvesen er ekstremt harde i dommene sine, men av og til (?) gir det seg også pussige utslag, som følgende historie. Les bare:

En iransk rett har pålagt en mann å kjøpe 124.000 roser som han hadde lovet kona da de giftet seg.

Ifølge kvinnen brakte hun saken med de manglende rosene for retten fordi mannen hennes var så gjerrig at han ikke engang ville betale for en kopp kaffe til henne.

Retten har lagt beslag på mannens leilighet inntil han har gitt henne alle rosene, melder BBC.

Ifølge iransk lov kan en kvinne kreve sin medgift når som helst i ekteskapet, eller dersom hun skal skilles fra sin mann.

Og medgift i en eller annen form kreves for at giftemålet skal godkjennes. Iranske menn kan få fengselstraff dersom de ikke betaler det de har lovet i medgift.

Ifølge avisen E'temad gjorde kvinnen krav på rosene ti år inn i ekteskapet, for å straffe sin gniene ektemann.

Kvinnen, som omtales bare som Hengameh, forteller avisen at hun innså hvor gjerrig mannen var kort tid etter at de hadde giftet seg:

"Han nektet til og med å betale for kaffen min når vi var på kafé eller restaurant", sier hun.

Mannen skal ha fortalt retten at han bare har råd til å gi henne fem roser om dagen, og klaget på at det var konas rike venner som har satt henne på tanken om å kreve alle de 124.000 rosene.

Retten ga kona medhold likevel.

En langstilket rose koster litt over 11 kroner i den iranske hovedstaden Teheran. For å gjøre opp for seg må mannen altså ut med vel 1.364.000 kroner.

Men uansett, for et regime!

Via ABCNyheter.


26. Februar 2008  
Enda en.......

At det ikke bare er Märtha som har sans for det overnaturlige i kongefamilien, kommer kanskje ikke som noen overraskelse. I salmesamlingen «Sorgen og gleden», som kommer ut onsdag, gir kronprinsesse Mette-Marit uttrykk for at det overfladiske tar for mye plass i samfunnet i dag. Og hun satser for fullt! Både som hobby-filosof og med klare ambisjoner om å overgå svigerinnen i bruk av floskler! Les bare hva VG skriver i dag:

Det er i salmen «Ingen vinner frem til den evige ro», fremført av spellemanns-prisvinner Susanne Sundfør, at Mette Marit tar et oppgjør med det overfladiske.

Om salmen skriver kronprinsessen: «En salme som bringer fram noen av kristendommens mange paradokser. (...) Vi må kjempe alvorlig og trenge oss fram, men vi får alt av bare nåde. Det fine med denne sterke teksten er at den maner oss til å gi alt for å finne kjernen, det egentlige. (...) Salmen er et opprør mot den tiden vi lever i. Den uttrykker klart en pietisktisk livsholdning, men i lys av alt det overfladiske som tar mye plass i samfunnsbildet i dag, blir raskt pietismen ganske relevant.»

Henrik Wergelands salme «Den prektigkledde sommerfugl» forteller kronprinsessen om et under av skapelse og forvandling; sommerfuglunderet - fra slimete larve, via en gråbrun «likkiste» av en puppe - før den uvirkelige og skjøre skjønnhet folder seg ut!

Mette-Marit forteller også at hun har samlet sommerfugler i glasskasser siden en Pris-tur for mange år siden. Hun har en sommerfugl over sengen. Og èn innemurt i veggen på badet på Skaugum:

"Et under, hjelpeløst innesperret, uten å kunne bruke sine vakre vinger, og uten at noen kan ha glede av synet av den. Men jeg vet den er der..."

Oppgjør med det overfladiske? Hvis hun skal ta et oppgjør med det overfladiske burde hun først gått i seg selv og sett på sine kongelige slektninger. Det er en overfladisk gjeng, det!

Og så har jeg aldri forstått hvordan noen kan "pynte" opp veggene hjemme med døde dyr, uansett om det er sommerfugler eller elghoder. Og burde ikke hun, med sitt "pietistiske", kristne livssyn, avstå fra slikt?

Nå venter vi at kronprinsen kommer på banen som læstadianer eller pinsevenn eller som scientolog!

Leve republikken!


27. Januar 2008  
Alt er relativt!

Som kjent finnes det tre former for løgn: Løgn, forbannet løgn og statistikk. Nå skal det presiseres at det ikke er statistikken det er noe galt med, men tolkningen og presentasjonen av den. Dessverre egner statistikken seg svært godt i journalistikken, da den lar seg tolke akkurat slik det passer i en artikkel om noe journalisten ønsker en spesiell vinkling på. Og overskriftene beskriver sjelden det artikkelen egentlig konkluderer med. Denne gangen er det Aftenposten som under overskriften:

Stadig billigere alkohol - Det er mye billigere å bli full nå enn før.

presterer følgende:

I 1988 kjøpte nordmenn 17,8 millioner liter ren alkohol i dagligvareforretninger og polutsalg. I 2006 var det tilsvarende tallet 24,2 millioner liter.

"Forklaringen er at vi tjener mye mer enn før samtidig som alkohol relativt sett er blitt mye billigere", opplyser forskningsleder Astrid Skretting ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) til Dagsavisen.

For 20 år siden, i 1988, brukte en gjennomsnittlig norsk husholdning 4,6 prosent av pengene sine på øl, vin og sprit. Siden har andelen sunket jevnt og trutt til 2,9 prosent i 2006. Dette går fram av en ny oversikt fra SIRUS, basert på tall fra Vinmonopolet og Statistisk sentralbyrå (SSB).

Fra 1998 til og med 2006 ble sterkvin 35 prosent billigere sett i forhold til det gjennomsnittlige lønnsnivået. Brennevinet ble 34 prosent billigere, øl ble nesten 25 prosent billigere og vin ble 20 prosent billigere.

"Pris er en viktig reguleringsmekanisme for forbruket av alkohol. Isolert sett kan man si at man ikke burde hatt den prisutviklingen vi har sett. Men samtidig kan ikke avgiftene på alkohol settes for høyt på grunn av konsekvensene dette kan få for grensehandelen og illegal import av alkohol", sier Skretting.

Avholdsorganisasjonen IOGT Norge er likevel helt klar på hva politikerne bør gjøre.

"Prisen på alkohol må i hvert fall økes i takt med lønnsveksten", sier generalsekretær Cecilie Widnes, som omtaler det relative prisfallet på alkohol de siste årene som «alvorlig».

Filosofiskolen «relativisme» påstår at det ikke finnes noen objektive sannheter. At alt bare dreier seg om forskjellige tolkninger.

Så da er det jo greit: Alt er relativt!


9. Januar 2008  
Det er ikke bare meg!

Det er ikke bare jeg som er irritert på Gro Harlem Brundtlands skattetriks. Nå har det også kommet fram at hverken hun eller ektemannen har betalt for sykehus- og rekonvalesens-opphold de hadde i Norge mens de bodde (skattefritt) i Frankrike. Tilliten til både henne og det partiet hun representerer begynner nå og svekkes. Les bare:

Folks tillit til Gro er svekket.

Det viser en meningsmåling som InFact har gjort for VG.

Hele 49 prosent av de spurte sier de har fått svekket tillit. Særlig er det de eldre som nå har fått svekket tillit til henne.

To av fem spurte, eller 43 prosent, har fått svekket tilliten til Arbeiderpartiet etter måten skatte- og sykehussaken har blitt håndtert på.

"Jeg registrerer dette og tar målingen selvsagt på alvor. Men jeg mener selv at vi har vært tydelig i vår behandling av saken. Jeg kan ikke forstå at vi kunne ha gjort noe på en annen måte", sier partisekretær Martin Kolberg i Ap.

Undersøkelsen ble gjennomført før Gro tirsdag gjorde det kjent at hun selv vil betale for sine to hofteoperasjoner ved Ullevål universitetssykehus og Lovisenberg sykehus. Utgiftene er beregnet til rundt 100.000 kroner totalt.

Ifølge målingen mener 47 prosent at Gro bør ta regningen selv.

"Jeg er glad for at Gro har tatt sine beslutninger. Disse er helt i tråd med vår holdning om at reglene må følges. Jeg respekterer likevel synspunktene i VGs måling, men jeg forstår dem ikke", sier Kolberg.

Gro ønsker ikke å kommentere målingen.

Via siste.no.


8. Januar 2008  
Nyttig forskning(?)

I blant er noe så selvfølgelig at det ikke skulle vært nødvendig å forske for og finne det ut. Men det forskes på det meste her i landet allikevel, selv om resultatene blir som en kunne forvente. Som f.eks. at de fleste nordmenn ferierer i Norge. (Faktisk avslørt i en doktoravhandling!) Eller at trøndere drikker mest hjemmebrent. Les bare følgende:

Blant unge voksne i Nord-Trøndelag i aldersgruppen 21-30 år oppgir ni av ti at de har smakt hjemmebrent. 46 prosent forteller at de har drukket hjemmebrent det siste halvåret, melder Trønder-Avisa. Tilsvarende tall for Oslo-ungdommen er 5 prosent.

Nordtrønderske unge er imidlertid ikke harde på hasjpipa. Bare 19 prosent oppgir at de har forsøkt hasj noen ganger og bare 5 prosent i løpet av de siste seks månedene. I Oslo svarer 41 prosent at de har brukt cannabis en eller flere ganger og 14 prosent av de spurte i løpet av det siste halve året.

Men nordtrønderske ungdommer drikker mindre enn gjennomsnittet, skal vi tro undersøkelsen foretatt av Sirus - Statens institutt for rusmiddelforskning. Nordtrøndersk ungdom super i seg 4,6 liter ren sprit årlig, mens forbruket i Oslo er nesten 2 liter mer - 6,4 liter. Bare i Aust-Agder drikker ungdommene mindre alkohol, med 4 liter.

Var det ikke det jeg tenkte!

Via VG.


7. Januar 2008  
Avslørt!

Så nå, når hun er avslørt, anser Gro Harlem Brundtland det plutselig som en stor belastning at hun er null-skatteyter. Selvsagt er hun blitt presset, ellers hvorfor skulle hun bestemme seg for å flytte hjem akkurat nå? Det er mange som synes at skattetrykket i Norge er høyt, men at en som har vært med på å gjøre det slik flytter utenlands for å slippe det, sier vel det meste.

Dessverre for henne kom hjemreisen for sent til at hun beholder noen troverdighet i denne saken. Les hva andre skriver:

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland flytter hjem til Norge for å rydde opp i skattesaken.

Den tidligere Ap-statsministeren bor i Nice i Frankrike sammen med mannen Arne Olav Brundtland. Avgjørelsen om å flytte hjem til Norge er tatt sammen med mannen. Men også barn og barnebarn har presset på, skriver VG.

"Olav og jeg har kommet til at vi nå i vinter melder til franske myndigheter at vi vil flytte tilbake til Norge", sier Gro Harlem Brundtland i et intervju.

Avgjørelsen om å flytte ble tatt søndag.

Den fransk-norske skatteavtalen har gjort at hun betaler null i skatt selv om hun har en årlig pensjon på 678.000 kroner. I forrige uke tok Gro kontakt med norske skattemyndigheter for å redegjøre for situasjonen.

"Skattesaken er en belastning. Det er ikke noe hyggelig å være gjenstand for slik negativ oppmerksomhet. Ikke for oss, ikke for familien, og for så vidt heller ikke for Arbeiderpartiet", sier hun.

Harlem Brundtland tror det kan ta flere år før myndighetene klarer å reforhandle skatteavtalen og ordne opp. Hun har derfor ikke lyst til å bli boende i Frankrike med det gjeldende regelverket, og sier hun vil gjøre noe selv.

"Ved at jeg tar en beslutning om å ta flytting på skattemessig grunnlag, kan jeg være mer her, og kan beskattes av min pensjon i Norge", sier hun.

Hun betegner skattesaken som en stor belastning, og registrerer at regjeringen nå vil ta initiativet til å rydde opp.

Via ABCNyheter.


4. Januar 2008  
En ekte arbeider!

Da Gro Harlem Brundtland var leder for Det norske Arbeiderpartiet, var jeg skeptisk til at en lege fra Bygdøy skulle være den ypperste "arbeider". Siden har vi sett at hun nok er mer Bygdøy-boer ann arbeider. Hun har tjent seg rik(ere) på aktiviteter som å skrive bøker og fete FN-jobber, og nå også som foredragsholder i mega-klassen. Og arbeiderbakgrunnen og solidariteten (hvis hun noen gang har hatt det) har hun nok glemt. Les bare:

Det ble torsdag kjent at den tidligere Ap-statsministeren ikke har oppgitt inntektene fra rådgiverjobben for Pepsi til norske myndigheter. Fredag skriver Dagbladet at Harlem Brundtland heller ikke har oppgitt inntektene hun får fra sin internasjonale foredragsvirksomhet. Ifølge Harlem Brundtlands agent, firmaet Celebrity Speakers i London, tar hun 65.000 dollar (351.000 kroner) for et 45 minutters foredrag. I tillegg kommer reise og opphold for to personer.

Nå krever Nav at Harlem Brundtland rapporterer inn hvor store inntekter hun faktisk har. For selv om Harlem Brundtland i dag bor i Nice og skatter til Frankrike, krever loven at hun skal rapportere alle sine inntekter til Nav, slik at etaten kan regne ut riktig alderspensjon for henne. Det å unnlate å rapportere om arbeidsinntekter, eller rapportere lavere inntekter enn det man faktisk har, kan føre til avkorting i pensjonen.

Harlem Brundtland var torsdag kveld ikke tilgjengelig for kommentar, ifølge hennes presserådgiver Jon Mørland.

Legg merke til at hun nå bor i Nice (mindre skatt?), og hun vurderer nok det at Nav truer med å kutte pensjonen hennes som en økonomisk kjempetrussel!

Hun føyer seg dermed pent inn i den lange rekken av politikere som tvinger oss til å gjøre rede for hvert øre vi tjener og har mens de selv blåser i å gjøre det.

Som kamerat Napoleon sa: "Alle dyr er like, men noen er likere enn andre!"

Via siste.no.


18. Desember 2007  
Må ha 60.000 flere ansatte i eldreomsorgen

Jeg har riktignok blitt "rimelig" voksen i år, men føler meg stort sett OK selv om det i disse dager raser sykdommer rundt i kroppen min. Foreløpig ser det ut til at jeg og mine jevnaldrende holder oss på beina uten de store krav til helsevesenet. Men det er nok bare tilsynelatende. For les bare hva Dagsavisen skriver i dag:

For å møte den voldsomme eldrebølgen de neste tjue årene, trengs det minst 60.000 flere ansatte i eldreomsorgen.

Kommunenes organisasjon KS har beregnet hvor mye det koster å gjennomføre eldreforliket som nylig ble inngått i Stortinget. Her ble regjeringspartiene enige med Kristelig Folkeparti og Venstre om å «løfte kvaliteten i eldreomsorgen».

"Problemet er at det ikke ligger én krone der. Det er lite forpliktende. Vi har konkretisert hva dette betyr. Når tallene kommer på bordet, blir det ganske overveldende", sier Bjørn Gudbjørgsrud til Dagsavisen. Han er direktør for konsultasjoner med staten i KS.

Norge trenger 60.000 nye sykehjemsplasser og omsorgsboliger de neste tjue årene – som er nesten en dobling fra i dag. Det anslår regjeringen i omsorgsmeldingen.

KS mener det trengs minst én ansatt for hver av de pleietrengende.

"Dette er mennesker med store pleiebehov. 60.000 er sannsynligvis også for lite. Det bør planlegges for enda ti prosent økning", mener Gudbjørgsrud.

Kommunale pleie- og omsorgstjenester koster i dag rundt 55 milliarder kroner i året. Denne opptrappingen vil kreve en gigantisk økning i kommunenes driftsbudsjetter, hvis ikke andre oppgaver skal bli skadelidende.

"Prisen for denne nødvendige opptrappingen er ifølge våre beregninger to milliarder kroner hvert år, i dagens kroneverdi. Og det må starte nå. Budsjettene må løftes kraftig", krever Gudbjørgsrud.

Beregningene er en del av en «rammeplan for bedre eldreomsorg», som KS' politiske styre vedtok sist fredag. Nå skal KS legge fram sin plan for regjeringen rett over nyttår, i et av sine faste møter.

Så jeg forstår at når jeg blir pensjonist faller jeg sammen og må inn på pleiehjem umiddelbart. Sammen med alle de andre på samme alder!

At vi fram til pensjonsalderen har vært (rimelig) friske og i fullt arbeid, bekymrer ingen. Inn skal vi og det straks!

Ærlig talt!


30. November 2007  
Terra og kommunene

Nå begynner jeg faktisk å bli litt engstelig! Terra Securities slo seg konkurs og Citigroup har meddelt at de stenger det beryktede fondet. Og det betyr at verdien er redusert ned til 55%. Så da blir det spennende å se hvem som blir sittende med svarteper og må ta tapet. Blir det kommunene som er ledet av bygdetullingene? Er det sparebankene som eier Terra? Er det meglerne som lurte dem? Eller er det staten, dvs. oss? Les bare hva E24 skriver:

Citigroup melder torsdag ettermiddag et det stenger ned det omstridte fondet som fire norske kommuner, Rana, Narvik, Hattfjelldal og Hemnes har investert i.

I en pressemelding skriver Citigroup at det benytter seg retten til å stenge fondet og selge eiendelene siden verdien har falt under det såkalte "triggernivået".

Hvor mye kommunene nå blir påført av tap, er ikke sikkert, men det dreier seg om flere hundre millioner kroner. Citigroup opplyser at verdiene vil bli fordelt etter at alle eiendelene i fondet er solgt.

At "triggernivået" er nådd betyr at verdien av fondet har falt under 55 prosent av pålydende og kommunene har tapt 45 prosent av sin opprinnelig investering på 450 millioner kroner. På toppen av det kommer garantier på rundt 84 millioner kroner.

Terra Securities opplyste onsdag av kommunetapet var på 350 millioner kroner.

De underliggende papirene i fondet er i utgangspunktet sikre amerikanske kommuneobligasjoner, men flere ting i finansmarkedet har likevel fått verdien i fondet til å falle dramatisk.

I meldingen gjør Citigroup et poeng av at Terra Securities kjente til risikoen i produktene de solgte til kommunene.

"Citi er bekymret over å lese at investorer er påført tap som følge av sine investeringer. Tapene på investeringene er forårsaket av markedsforhold som har påvirket mange investeringer verden over, og risikoen ble opplyst til Terra Securities", heter det.

Citigroup skriver også at Terra Securities viste at produktene bare skulle selges tl sofistikerte investorer.

Faren for at vi alle må være med å dekke det disse tullingene har sølt bort er så absolutt tilstede.


29. November 2007  
Northern Rock II?

Tidligere i høst opplevde den engelske banken Northern Rock et veritabelt rush av folk som ville ta ut sparepengene sine. Banken hadde fått likviditets-problemer etter tap i pengemarkedet og måtte søke Bank of England om støtte. Og selv om Bank of England garanterte overfor Northern Rocks kunder at pengene deres var trygge, fortsatte rushet. Og aksjeverdien sank og sank.

Vi får håpe at ikke det samme skjer med sparebankene i Terra-gruppen, men det begynner å ligne. Les bare hva Aftenposten skriver i dag:

Sparebankene ble i går nedringt av bekymrede kunder som ville flytte sparepengene fra Terra-fond til andre aksjefond.

"De flytter pengene fordi de ikke liker måten Terra har opptrådt på i denne saken", sier investeringsansvarlig Monica Storm Prestø i Bien Sparebank.

I går opplevde hun og kolleger i banken en telefonstorm. Kundepågangen har vært større enn vanlig hele tiden mens Terra-saken har pågått, men det toppet seg helt klart i går.

"De var bekymret. Kundene er rett og slett redde for at pengene er gått tapt. Da er det jo fint å gi dem den hyggelige beskjeden om at pengene er trygge", sier hun.

Når først kundene er beroliget, kommer deres sinne frem.

"Alle kundene jeg har snakket med i dag har flyttet Terra-Fondene sine til et annet fond. De vil ikke ha noe mer med Terra å gjøre," sier Prestø. Slik hun opplever det, har Terra et enormt problem med merkevaren sin i disse dager.

"Dette har ingenting med at fondene ikke er gode, de skiller seg ikke noe særlig fra de andre fondene vi selger. Men merkevaren er virkelig svartmalt", slår Prestø fast.


27. November 2007  
Bygdetullinger

At en bygdetulling ikke liker å bli kalt bygdetulling, er vel ikke spesielt merkelig. Og at en politiker blir kalt det svir nok ekstra mye. Men hva skal man kalle dem? Disse kommunepolitikerne som trodde de gjorde kommunene sine en tjeneste når de lånte penger for å investere dem i Terras/Citigroups hedgefonds? Nå skylder de på at banken ikke har gitt dem nok informasjon, men det virker underlig å investere andres penger i noe man ikke hadde satt seg bedre inn i. Noen i kommunene må vel ha litt greie på økonomi? Kanskje ble de blendet av Terras selgere? Eller var det grådigheten som tok overhånd? Ikke rart det går rett vest med kommuneøkonomien i dette landet. Les hva Aftenposten skriver i dag.

Ordfører Kjell-Idar Juvik i Hemnes er i ferd med å bli møkk lei av å bli fremstilt som idiot, bygdetulling eller lettlurt nordlending i kjølvannet av Terra-skandalen. Det skriver Rana Blad tirsdag.

Hemnes Kommune er en av de fire nordlandskommunene som har investerte i omstridte amerikanske kommuneobligasjoner gjennom Terra Securities.

Nå har også TV 2s nyhetssatireprogram Rikets Røst tatt kontakt.

"Jeg er blant annet kontaktet med forespørsel om å bli med i Rikets Røst, men har sagt nei", sier Juvik til Rana Blad.

Han godtar at NRKs humorprogram Nytt på Nytt har laget harselas med saken, men liker dårlig at seriøse organer som Dagbladet og VG ironiserer for mye.

"At Nytt på Nytt tar opp saken på sin måte, det er forsåvidt greit, men en del av det som skal være seriøst og balansert, det har provosert meg en smule", medgir Juvik overfor Rana Blad.

Dagbladets Marie Simonsen sammenlignet ordførerne i nord med Krøvel Velle-Voll (Harald Eia) og hans bitre erfaringer med Ekstra Joker Nord.

Juvik mener riksmediene var mer opptatt av å fremstille de ansvarlige i nordlandskommunene som idioter i starten av saken enn nå.

Også kollega Geir Waage er oppgitt over fremstillingene.

"Å fremstille oss som en flokk med nordnorske tullinger, det har blitt en side av saken, det også", sukker Waage overfor Rana Blad.

Nå har Terra kommet med et tilbud til kommunene og en bank gjør ikke det dersom den har rent mel i posen. Så vi får vente å se hva resultatet av alt dette rotet blir. Får håpe for innbyggernes skyld at det går bra. Men bygdetullinger må de nok betraktes som, uansett.


20. November 2007  
Briter svikter pubølet

Trykk for større bildeØlsalget på britiske puber er halvert siden 1979. Vin er den nye slageren, og bryggeriene ber nå om avgiftsreduksjoner for å redde ølet.

Bildet er velkjent, men kanskje ikke så relevant lenger, skal vi tro nye tall fra den britiske bryggerinæringen, som Guardian presenterer i dag.

Ikke siden depresjonstiden på 30-tallet har britene drukket mindre øl på pub.

Tallenes tale er klinkende klar:

 • Pubene selger daglig 14 millioner færre halvlitere – som er 0,568 liter i britisk væskemål – enn de gjorde i 1979. Dette er en reduksjon på hele 49 prosent.

 • Det totale ølsalget er redusert med 22 prosent i samme periode.

 • På slutten av 70-tallet konsumerte britene 90 prosent av alt ølet de drakk på pub. Tilsvarende tall i dag er 58 prosent.
Det betyr imidlertid ikke at britene konsumerer mindre alkohol. Vinsalget har økt med 26 prosent fra 2002 til 2006, mens sprit- og likørsalget har økt med 16 prosent i samme periode.

De britiske pubene er også blitt offer for et kulturelt skifte på øyriket. Nå drikker britene nemlig mer hjemme i egne stuer.

De britiske bryggeriene skylder på pris- og avgiftsnivået. The British Beer and Pub Association (BBPA) sier utviklingen forsterkes av økende priser på bygg, malt, glass, aluminium og energi.

BBPA mener også at myndighetene gir bryggeriene elendige konkurransevilkår. Siden 1997 har avgiftene på øl økt med 27 prosent, mens avgiftene på vin har økt med 16 prosent i samme periode.

"Vi mener avgiftsfordelene andre drikker har fått også bør gis til den britiske nasjonaldrikken – øl. Tiden er overmoden for å støtte vår nasjonaldrikk", sier administrerende direktør Rob Hayward i BBPA til Guardian.

Spørsmålet har også en nasjonalistisk undertone. Britene lager mye øl, men lite vin. Hayward mener derfor at den britiske regjeringen bør skjerpe seg og støtte britisk næringsliv, ikke gi fordeler til vinprodusenter i Frankrike, Italia og Spania.

Dårlig inntjening fører også til at ølprisene vil øke. Igjen er det pubene som kommer i kryssilden mellom finansdepartementet og bryggeriene.

Etter en svært trist sommer for bryggeriene, varsler de nå at prisene på øl vil øke langt over den generelle inflasjonen. Spørsmålet er om det vil hjelpe salget på hjemmebane. Bryggeriene har fortsatt en livline i en ganske omfattende eksport, en fordel pubene ikke har.

Via Aftenposten.


2. November 2007  
Er pensjonen reddet likevel?

Selv om det er andre saker som preger nyhetsbildet akkurat nå, har det har vært skrevet mye om pensjonsfondet og hvor "dårlig råd" vi egentlig har når kommende pensjonister skal hente ut sin pensjon. Da er det oppløftende lesing i E24, les bare hva de skriver i dag:

Olje til 200 dollar fatet

Forvalter og bokforfatter Stephen Leeb mener makedet drives av energi nå, og tror oljeprisen kommer til å nå 200 dollar fatet om få år.

"100 dollar tror jeg blir nådd før nyttår. Men jeg håper det ikke. Jeg tror 200 dollar nås om fem til seks år", sier Leeb til Finansavisen.

Leeb mener etterspørselen fra vekstøkonomiene er sterk, mens det er svært lite ekstra tilbud. Det er mulig OPEC ikke greier å øke produksjonen særlig mer, tror Leeb.

"Økningen i etterspørsel er større enn hva det som måtte være av ekstra tilbud kan matche. Så du får en klassisk etterspørsels-/tilbudsskvis".

Så kanskje det blir noen kroner til kommende pensjonister også?


16. Oktober 2007  
Hvem blir ordfører i Oslo?

Tidligere på tirsdag ble Høyre og Venstre enige om hvordan de skal stemme. Ved første valgomgang onsdag har de to partiene avtalt at de vil stemme på Venstres ordførerkandidat Kjell Veivåg.

Det betyr at Veivåg blir valgt hvis Ap og SV også stemmer på ham. Hvis Ap og SV ikke stemmer på Veivåg, noe de jo trolig ikke vil gjøre, vil Høyre og Venstre stemme på Høyres Fabian Stang i andre valgomgang.

Nå sier Oslo Frp at partiet vil stemme på Fabian Stang. Det betyr at Stang blir ordfører hvis ikke Ap og SV stemmer på Veivåg.

????? Jeg forstår ikke stort, jeg heller.

Egentlig gir jeg blaffen i hvem som blir ordfører. Men at Oslo skal ha en ordfører fra den arrogante, oppblåste, selvforherligende Sponheims Venstre, er ikke bare ulogisk ut fra valgresultatet. Det er en fornærmelse mot oss velgere!


15. Oktober 2007  
Røykeforbudet øker forurensingen

Det måtte jo komme! Man tar ikke fra engelskmenn, skotter og dansker muligheten til å røyke på pub'er og barer uten at det blir bråk av det. Og nå ser det faktisk ut til at røykeforbudet også øker CO2 utslippet i atmosfæren. Er det ikke det jeg alltid har sagt: "Er det ikke det ene så er det det andre!". Les bare hva NRK skriver på sine nettsider i dag:

Salget av utendørs varmelamper til røykende kunder har økt kraftig. Og når en enkel gassbrenner gir fra seg opp mot to tonn CO2 i året, så skjønner vi at det hjelper ikke på miljøet å røyke utendørs.

Flere restauranter setter varmelamper opp for å forlenge utesesongen av hensyn til kundene som ikke lenger får røyke innendørs.

Det er ingen offisielle tall for det økte salget av utendørs varmeanlegg, men en grossist i bransjen sier til Jyllandsposten at hans omsetning det siste kvartalet har økt med 80 prosent.

DR´s TV avis skriver at en times gassbrenning med varmelampe tilsvarer CO2 bidrag fra 8-20 kilometers kjøring med en normal personbil.

Tallene har ikke vært debattert så mye ennå i Danmark, men i Storbritannia raser debatten. Her var Skotland først ute med røykeforbudet, og erfaringene herfra har skremt engelskmennene som fikk røykeforbud på restauranter 1. juli i år.

Hvis det går som i Skotland vil hele England få et økt CO2-utslipp på 160 000 tonn per år. Det tilsvarer en tiendel av den mengden britene har forpliktet seg til å skjære ned i henhold til Kyoto-avtalen.

Londons borgermester har bedt om et forbud mot gassbrennere foran pubene, og den britiske energiledelsen har oppfordret til forbrukerboykott av varmeanleggene.

Så får heller vi røykere fryse på oss en masse rare sykdommer i vinter. Da får ihvertfall helsevesenet nok å stelle med!

Via NRK.no.


9. Oktober 2007  
Endelig en ny "synser"!(?)

Noen av oss begynner å bli lei av å se og høre de samme trynene kommentere det som skjer rundt oss. Derfor er det bra at det dukker opp noen nye "synsere" på arenaen. Nå er jeg ikke sikker på hvor mye vekt man skal legge på Turbonegers frontfigur og vokalist Hans-Erik Dyvik Husby - alias Hank von Helvete, eller Hertis - sine synspunkter, men de er unektelig noe friskere og mer rett fram enn vi er vant til. Les bare:

I siste utgave av det norske magasinet .no er Turbonegers frontfigur og vokalist Hans-Erik Dyvik Husby - for mange kjent som Hank von Helvete, eller bare Hertis - portrettintervjuet.

Bandet er kjent for å spille på homo-image, og Dyvik Husby hevder at Turboneger har klart å forhindre mobbing av tenåringshomoer, men i intervjuet gjør den personlig kristne vokalisten det klart hva han mener om at homofile gifter seg.

"Dersom homser skal få gifte seg, kan man like godt tillate at en som er glad i pule sauer kan få gifte seg med en", sier Husby til det norske magasinet .no og viser til at Bibelen sier ekteskapet er en institusjon mellom mann og kvinne.

Han langer også ut mot Märtha Louises engleskole, som han omtaler som okkultisme.

"Vi snakker om reint kjetteri bedrevet av dattera til en konge. Hun kan på ingen måte holde en prinsessetittel når det ligger i hennes samfunnsverv at hun skal være den fremste representanten for den religionen som er bærende i Norge", sier Hans-Erik Dyvik Husby.

Husby uttrykker i intervjuet overraskelse over hvor løssluppen holdning nordmenn ifølge ham har til sine verdier og holdninger:

"Spesielt med tanke på at den vestlige, kristne verden er under konstante angrep fra ekstreme muslimer. Hvis vi har null filsofisk, moralsk og åndelig forsvar mot en milliard, enhetlig tenkende folk, ja, da står vi lagelig til for hogg. Hvis det skal være sånn at den ene skal drive med trommereiser og den andre skal snakke med engler, ja, så må du nesten regne med at en skikkelig skjerpa og motivert islamistisk soldat kommer og tar deg i ræva. Vi trenger et felles verdigrunnlag i Norge, og det fort", sier rockestjernen.

Skikkelige meninger, det der!

Via Dagbladet.


11. September 2007  
Ikke helt over ennå

Å nei, så lett slapp vi nok ikke! Etter at stemmene er talt opp her i Oslo viser det seg at Venstre har hatt god framgang og det likte den arrogante fettknoppen Sponheim svært godt. Så godt at han vil at Venstre skal ha ordføreren i Oslo. Som han sier: "Det var vi som vant valget!"

Hallo? Det er vel en del andre på både blå og rød side som har fått atskillige flere stemmer her i Oslo enn Venstre? Og hvem skal Venstre i såfall samarbeide med? De vil hverken samarbeide med Frp eller AP, og uten ett av de to partiene med i bystyret, blir det ikke flertall for hverken ene eller det andre alternativet. Så da blir vel Venstre sittende på gjerdet igjen?

Makan til tufs!


10. September 2007  
Endelig over!

Etter måneder med visvas og tullball og løgn og avsløringer og skattesnusk og krangel er det endelig over. I dag går vi til stemmeurnene og avgir vår (fram til i dag) verdifulle stemme. Men er det noen som tror at politikken som føres her i byen (les: Oslo) blir noe bedre om vi fikk et annet flertall? Jeg tror ikke det, men det er jo lov å håpe. Det vil i såfall være helt eksepsjonelt med de politikerne denne byen har!

Men som en vis mann (eller var det kvinne?) sa en gang: "Dersom du ikke stemmer har du heller ingen rett til å klage"! Og er det noe vi rike og fete og late nordmenn er flinke til, er det nettopp å klage.

Så i ettermiddag tar jeg meg en tur til kirkestuen på Frogner (nei, jeg er ikke der spesielt ofte) og avgir min etterlengtede stemme til ...... (Vel, det er hemmelig valg!)

Så kan jeg (fortsatt) klage over alt som er vondt og leit og feil med denne byen i fire år til. Og det gjør jeg nok, det er nok å klage på!

Så derfor: Møt fram og stem! (Og klag etterpå!)

Godt valg!


15. August 2007  
Danskene blåser i røykeloven

Fra midnatt onsdag ble det forbudt å røyke på barer og vertshus i Danmark. Men den første natten så forbudet ut til å ha liten effekt.

Ifølge det danske nyhetsbyrået Ritzau brydde vertshusene seg ikke noe om å håndheve røykeloven, og folk fortsatte å røyke som før.

Og de som bryter loven, har neppe noe å frykte. Arbeidstilsynet, som har i oppgave å håndheve forbudet, har på forhånd varslet at ingen kommer til å bli bøtelagt dette året. Først om tre år kommer tilsynet til å gjennomføre kontroller på restauranter og andre utesteder, og innen den tid skal loven endres.

I protest mot røykeloven samlet en liten gruppe røykere seg på rådhusplassen i København ved midnatt. De hadde med et banner med påskriften: «Passiv røyking er narreverk». Nøyaktig klokka 24.00 tente demonstrantene opp hver sin røyk for å markere hva de synes om røykeforbudet.

Via ABC Nyheter.


13. August 2007  
Engler, engler og atter engler!

Engel-seerenFørst ville hun ikke snakke om det, men så gjør hun helomvending og lar seg intervjue på NRK om englene hun ser. Jeg skulle sikkert ha sett programmet, men ærlig talt - det får da være grenser for hvor mye tull jeg skal se på TV.

Men andre har sett programmet og Aftenposten skriver at prinsessen sier:

"Jeg har veldig stor forståelse for at mange mennesker har problemer med å fatte dette. Engler finnes i alle religioner og de er budbringere til oss mennesker. Helt siden jeg var liten, har jeg vært nysgjerrig på den delen av meg. Jeg ser engler rundt alle mennesker".

"Jeg har en rolle som prinsesse, og jeg skjønner at mange blir opprørte og provoserte, når jeg beveger meg ut av den rollen".

Hans Geelmuyden, ledende seniorrådgiver i kommunikasjonsbyrået Geelmuyden.Kiese, har ikke mye positivt å si om NRK-intervjuet. Jeg håper at han har fått med seg det viktigste, når han i samme avis ytrer følgende:

"Jeg har aldri hørt så mye vrøvl i løpet av 30 minutter i hele mitt liv. Jeg synes det er pinlig at NRK stiller som mikrofonstativ på denne måten, og det er pinlig at kritikerne blir kalt mobbere. Det at hun trekker frem Tore Tønne er grovt. Gjennom denne mobbepåstanden prøver hun å avvise en helt nødvendig debatt", sier Geelmuyden

"Dilemmaet er at prinsessen må få tro på akkurat hva hun vil. Problemet er at hun bruker prinsessetittelen i egen vinnings hensikt. Det er bare en eneste grunn til at hun får selge varene sine på NRK i beste sendetid, og det er at hun er prinsesse. Noen pris for kritisk og undersøkende journalistikk til NRK, blir det vel neppe".

Ja, hva skal man si? Leve republikken?!!


2. August 2007  
Änglar, finns dom?

Tittelen henspiller på den svenske, lett "vovede" filmen, fra 1961 med Jarl Kulle og Christina Schollin i hovedrollene, som gikk på norske kinoer når jeg såvidt var begynt på tenårene. Som jeg skrev i går var ikke Märtha Louise i tvil om det når hun gikk ut å reklamerte for sin nystartede skole. Men etter at Trygve Hegnar forrige dagen gikk ut å kalte opplegget for en "ren svindel", har hun visst tydelig blitt usikker selv.

Les bare hva Aftenposten skriver i dag:

Märthas engleskole skal etter planen starte opp undervisningen om to uker fra i dag. Ifølge den opprinnelige timeplanen ville elevene komme i kontakt med engler allerede 14. september. Det skulle skje gjennom et helgekurs, der man også lærte "å skape himmelske mirakler" i livet sitt.

I går formiddag fikk Astarte Education tydeligvis kalde føtter i forhold til omfanget av de løfter som ble gitt, og teksten på skolens nettside ble omformulert.

Nå heter det kun at man skal "søke kontakt" med englene. Man skal også bare "søke å skape" himmelske mirakler. Noen garanti om at søkene skal være vellykket, gis ikke.

Kanskje hun hadde tatt for mye Møllers tran?


13. Juni 2007  
Vestkantjapp

De som har lest Retrospekt i noe tid, kan ikke unngått og fått med seg min holdning til kongehuset og monarkiet. Derfor varmet det et republikansk hjerte å lese dagens kronikk i Aftenposten. Her skriver professor Trond Nordby om vårt "folkelige" og "alminnelige" kongehus på en slik måte at "jeg gjerne kunne ha skrevet det selv"!

Han skriver blant annet følgende:

Kongefamilien kan knapt kalles alminneliggjort. Dessuten innkasserer de hvert år en Lotto-gevinst i form av apanasje og lever en prangende tilværelse andre bare kan fabulere om.

Han mener kongehuset unngår kritisk debatt og at det oppstår et politisk tomrom som Kongen og hans nærmeste er i ferd med å manøvrere seg inn i.

Og som bakgrunn for kongehusets politiske innblanding, kan følgende noteres:
 • Kong Haralds mest berømte og viktige tale i Kiberg.

 • Kronprinsesse Mette-Marit misfornøyd med at HIV-positive har problemer med å få visum til USA.

 • Kronprinsparet oppfordrer til toleranse for mennesker med ulik hudfarge, kulturell bakgrunn og seksuell legning.

 • Kongefamilien engasjerte seg aktivt for å få OL til Lillehammer.

 • Kongen uttalte seg om ordskifte mellom Russland og Vestenunder statsbesøket til Finland sist uke.

Les forøvrig Trond Nordbys kronikk i Aftenposten.

Via Aftenposten.

Leve republikken!


6. Juni 2007  
85-åring smuglet 16,5 liter vin

Ikke mindre enn 16,5 liter vin over kvoten ønsket den aldrende kvinnen å få med seg i land etter en tur fra Danmark tirsdag, melder Telemarksavisa.

Kvinnen fortalte tollerne at hun ville være snill og ta med seg en del vin til dem hun skulle besøke i Norge. Første turen på norsk jord gikk imidlertid til Grenland politistasjon.

Der fikk hun servert en kraftig bot før turen gikk videre til vennene. I tillegg til boten ble vinen tatt hånd om av øvrigheten.

Via Siste.no.


9. Mai 2007  
Revolusjon?

I følge Dagsavisen i dag skal Oslo Sporveier og Stor-Oslo Lokaltrafikk (Akershus) være klare for en sammenslåing. Les bare:

Mer enn én million mennesker i Oslo og Akershus kan få en enklere reisehverdag når Oslo Sporveier og Stor-Oslo Lokaltrafikk slår seg sammen.

Oslo Sporveier og Stor-Oslo Lokaltrafikk prøver å slå seg sammen for n-te gang. Politikere og ledelsene i de to selskapene tror forsøket kommer til å lykkes nå. Samarbeidsklimaet skal være et helt annet enn tidligere.

* Hyppigere avganger
* Nye ruter
* Enklere takstsystem
* Slutt på «idiotregler»
* Mindre kø og eksos

Samtalene om sammenslåing av de to selskapene er helt i sluttfasen, bekrefter både samferdselsbyråden i Oslo, Peter N. Myhre (Frp), og lederen av samferdselskomiteen i Akershus fylkeskommune, Erlend Helle (SV).

De to har hatt tett kontakt de siste månedene for å berede en fusjonsplan som til slutt må godkjennes av bystyret i Oslo og fylkestinget i Akershus.

"Vi regner med å legge fram planen enten før eller etter sommerferien", sier Myhre.

I løpet av de siste 30 årene har det vært gjort sju-åtte forsøk på å slå sammen de to selskapene, men alle har strandet. Etter det Dagsavisen erfarer er imidlertid samarbeidsklimaet nå et helt annet både på politisk nivå og mellom kollektivselskapene enn tidligere.

I dag representerer fylkesgrensen et svært kunstig skille for kollektivtrafikken i hovedstadsområdet, innrømmer Oslo Sporveier. Ett eksempel på det, er at de grønne SL-bussene bare får lov til å slippe av passasjerer på vei inn i hovedstaden, men får ikke lov å ta med reisende som for eksempel vil noen stoppesteder fra Olav Kyrres plass til Stortinget. Det skal det bli en slutt på med sammenslått selskap, lover informasjonssjef Hans Andreas Fristad i Oslo Sporveier.

Jeg ser at de forventer følgende:

* Hyppigere avganger
* Nye ruter
* Enklere takstsystem
* Slutt på «idiotregler»
* Mindre kø og eksos

Og alle vil vinne førstegevinsten i Lotto til lørdag!

Les hele artikkelen i Dagsavisen.


1. Mai 2007  
Savnet

Trykk på bildet og skriv under på oppropet om å frigi BBC korrespondenten Alan JohnstonBBCs korrespondent Alan Johnston i Gaza ble kidnappet 12. mars i år. Og siden har ingen hørt noe hverken fra ham eller fra kidnapperne. BBC skriver:

We are now reaching Alan's 50th day in captivity. Once again his colleagues have gathered to mark the moment he was seized. We released balloons to mark the event, and to signal our continued demands and hopes for his immediate release.
Du kan klikke på bildet til høyre, med link til BBC hvor du selv kan skrive under på oppropet om å slippe Allan Johnston fri, eller du kan benytte denne linken.

Gjør det!


12. April 2007  
Er mannen gal?

Lars Sponheim Med den bilagte feiden mellom partiformann Lars Sponheim og nestlederen i partiet, Olav Thommesen, i friskt minne, håpet vel de fleste at mannen skulle holde seg unna mediene en stund framover. Det er vel ingen som noensinne har beskyldt Lars Sponheim for å være beskjeden, mannens syn på seg selv grenser jo mot det stormannsgale. Riktignok er han partileder og sitter på Stortinget, men partiet hans kjemper ved hvert valg med å karre seg over sperregrensen. Og nå tar han virkelig helt av!

Utspillet denne gangen er jo helt i sauebondens ånd. Les bare hva Dagbladet skriver i dag:

Nordmenn må kutte ned på solferiene sine, ifølge Lars Sponheim. Venstre-lederen mener klimaproblemene tvinger oss til å endre våre reisevaner.

"Vi må begrense våre sydenturer til én gang i året", sier han til Bergens Tidende.

Sikkert lett å gjennomføre! En gang pr. person? Eller pr. famile? Hva med ferier og reiser i Norge? I forbindelse med jobben? Storbyferier? Og hva med stortingsrepresentantenes egne reiser med fly? Og alle komite-reisene?

Mannen må jo være splitter, pine gal!


3. April 2007  
Til ettertanke

I Aftenpostens nettutgave kunne vi i går lese at et drap som var begått i 1978 var blitt oppklart etter en mann tilstod drapet. Politiet anser tilståelsen som troverdig, og anser dermed saken for oppklart, går det fram av en pressemelding fra Østfold politidistrikt.

Gjerningsmannen har båret på den grusomme hemmeligheten i 29 år. NTB melder at tilståelsen kommer fra en person som på drapstidspunktet var mindreårig. Den kriminelle lavalder den gang var 14 år.

Inger Johanne Apenes (61) ble funnet knivdrept i sitt eget hjem i Heibergsgate 43 i Fredrikstad litt før klokken 12 lørdag 6. mai 1978. Apenes ble funnet av sønnen sin, Georg Apenes, som nå er direktør for Datatilsynet.

I et portrettintervju som stod i Morgenbladet i 2005 sier Apenes følgende:

"Det som skjedde med min mor, har aldri betydd noe for mitt syn på kriminalitet. Hvis det er noe jeg er bekymret for i norsk kriminalitetsdebatt, så er det at rehabiliteringsperspektivet er blitt helt borte."

"Jeg tror ikke at folk blir snillere av å bli tilført pine. De fleste drap er jo så vidt jeg kan se ikke planlagt, så derfor tror jeg ikke på straff i og for seg. Jeg tror at det av og til kan være klokt å holde noen mennesker unna resten av samfunnet. Men det er som oftest syke mennesker, som trenger å bli tatt vare på. Vi er villige til å gi opp stadig større deler av vår integritet og privatsfære, og tror samtidig at vi kommer til å oppnå trygghet. Men der tror jeg vi kommer til å ta grundig feil. Sånn sett er jeg pessimist."

"Jeg tror ikke drapet på min mor kunne ha vært forebygd med all verdens kameraer eller elektroniske gjerder eller dataregistre. Vi har en forestilling om at vi skal lage det perfekte samfunn, minimalisere ubehag. Det er tøv! Mennesket er grunnleggende ensomt, har det vanskelig både med seg selv og sine omgivelser. Det har aldri vært så mange uttrykk for ensomhetsfølelse, for isolasjon, for usikkerhet, flukt inn i husene, opplevelseshysteri, de reisebyråene som klarer seg best er de som selger opplevelsesreiser, pensjonister skal seile på flåte i Stillehavet."

Kanskje Apenes ord er noe til ettertanke for oss alle?


29. Mars 2007  
Majestetsfornærmelse

Alle som leser Retrospekt finner med jevne mellomrom innlegg som viser mitt syn på kongehuset og Norge som et monarki. Riktignok er mine beskrivelser av kongehusets medlemmer ikke spesielt "stygge", men det har nok forekommet uttalelser om dem som noen vil kunne oppfatte som negative. Heldigvis er norske lover ikke så strenge som Thailands. Les bare hva Aftenposten.no skriver i dag:

En sveitsisk mann som i fylla spraymalte bilder av Thailands konge, ble torsdag dømt til ti års fengsel for majestetsfornærmelse.

Oliver Rudolf Jufer (57) hadde sagt seg skyldig i fem av tiltalepunktene. Han risikerte en maksimumsstraff på 75 års fengsel.

Dommer Phitsanu Tanbukalee mente likevel Jufer kunne få nedsatt straff, siden han hadde innrømmet sine ugjerninger. Han har en måneds ankefrist.

Jufer ble oppfanget av overvåkingskameraer 5. desember i fjor mens han sprayet svart maling på fem plakater med bilder av kong Bhumibol Adulyadej. Spraymalingen skjedde i byen Chiang Mai nord i Thailand, der Jufer bor.

Hans forsvarer sier Jufer var beruset da det skjedde.

Kanskje jeg skal moderere uttalelsene mine i framtida for sikkerhets skyld?


27. Mars 2007  
Er det mulig?

Trykk for større utgaveSe godt på dette bildet. For noen år siden hadde det vært umulig å sette disse to ved samme bord!

Kan Ian Paisley (DUP) og Gerry Adams (Sinn Fein) styre Nord-Irland sammen?

Siden republikken Eire ble opprettet i 1922 og Storbrittania nektet de seks nordligste grevskapene å slutte seg til republikken, har fiendeskap og strid klart å sette en stopper for alle tidligere forsøk. Men de er enige nå og det er blitt roligere i nord, ihvertfall i Belfast, så vi får håpe og se..

Skjønt, jeg tviler......

Les denne artikkelen i dagbladet.no.


12. Mars 2007  
Og jeg som trodde.....

Se så fin jeg er!Du kan mene hva du vil om homofili privat, men offisielt er det akseptert at det finnes mennesker som foretrekker sitt eget kjønn, og det er forbudt i dette landet å forskjellsbehandle mennesker p.g.a. kjønn, hudfarge eller legning. Men det gjelder tydeligvis ikke for kirken. Vår (rimelig) nyutnevnte biskop her i Oslo, Ole Christian Kvarme, har nå gjort det igjen: Han stoppet ansettelsen av Svein Josefsen som prest i Bryn kirke fordi han har inngått homofilt partnerskap. Les bare hva Dagbladet skriver:

Liv Rosmer Fisknes som er prost i Bærum, lovet Josefsen en 30 prosents stilling som prest i Bryn etter gode skussmål fra Skøyen menighet der Josefsen hadde et vikariat i februar. Hun uttrykker forbauselse over at Kvarme har overstyrt ansettelsen.

"Jeg hadde ansatt ham og følte det var en god avtale for menigheten. Jeg ble forbauset over å bli overstyrt av biskopen, og ba om en forklaring. Da fikk jeg vite at han ikke ville godta en prest som lever i homofilt partnerskap i et lengre deltidsvikariat", sier Rosmer Fisknes.

Kvarme sier på sin side at Fisknes har misforstått ansettelsesprosedyrene, og det er han som har ansvaret for denne typen ansettelser.

At han gjør slikt burde kvalifisere til oppsigelse, det er da fremdeles statskirke i dette landet?

Og jeg som trodde at kristendommens viktigste budskap var nestekjærlighet? Er det noe rart kirkene står tomme?


27. Februar 2007  
Kr. 380.000! Hver!

Og hvis du er engstelig for at det Oljefondet krymper, ta det med ro og les videre.

Avkastningen på Statens pensjonsfond – Utland (tidligere oljefondet) ble 8 prosent i fjor.

60 prosent av fondet er plassert i børsnoterte obligasjoner. Det aller meste av dette er utstedt av land, men endel er også utstedt av store selskaper.

I tillegg til avkastningen fikk fondet overført nye 290 milliarder fra Finansdepartementet i fjor.

Fondet ved årsslutt var dermed 1784 milliarder kroner totalt. Det utgjør 380.000 kroner per nordmann.

Så det er vel et lite håp om at det er penger igjen når min pensjon skal utbetales!

Via e24.no.


21. Februar 2007  
Meningsmåling

Man skal være forsiktig med å stole på meningsmålinger. "Meningsmålinger er ikke valg", sier politikerne i valgår. Spesielt når det er dårlige tall for deres parti. Nå er det ofte avvik mellom forskjellige målinger, men at det har vært så stor forskjell som for Frp i disse to februar-målingene, tror jeg ikke jeg har sett før.

Les hva VG skriver om sin meningsmåling i dag:

Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet er nesten like store, med en oppslutning på henholdsvis 27,5 og 27,3 prosent, på en måling som Opinion har gjort for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Frp / RSSOpinions måling for februar gir Ap en tilbakegang på 1,4 prosentpoeng til 27,5 prosent, mens Frp går tilbake 1,5 prosentpoeng til 27,3 prosent.
Nettavisen, derimot har et helt annet styrkeforhold i sin måling i dag:
Velgersjokk for Siv Frp går på en skikkelig smell på TV 2s valgbarometer. Samtidig er mange velgere usikre foran kommunevalget.

Mens Frp i januar hadde en oppslutning på 23,9 prosent går partiet tilbake hele 5,2 prosentpoeng til 18,7 prosent på Kommunevalgbarometeret for februar.

Det viser en måling TNS Gallup har gjort i samarbeid med Kommunal Rapport og TV 2.

Arbeiderpartiet faller igjen under 30-prosent med en tilbakegang på 1,2 prosentpoeng til 29,1 prosent.

Så spørsmålet er om det i det hele tatt er noe poeng med meningsmålinger når forskjellene er så store?


13. Februar 2007  
Velbekomme

På Stortinget sitter det presumptivt voksne, oppegående menensker. De fleste, i allefall. Selv om de ofte oppfører seg som små barn. Men det som forbauser meg er reaksjonene når det skjer noe de er uenige i. Da er det ikke måte på. Senest i dag morges, på Dagsnytt i radioen, var en fra SV "rystet" og en annen "sjokkert" over at Norge sender flere soldater til Afghanistan. Jeg husker at tidligere leder i Høyre, Kaci Kullmann Five, til stadighet var "rystet" over et eller annet. Men hun var jo fra Bærum og der blir man sikkert det.

For oss andre var ikke Jonas G. Støres redegjørelse i Stortinget noen stor overraskelse. Dette har ligget i kortene i lang tid. Jeg trodde (i mitt enfold?) at stortingsrepresentantene var minst like godt informerte som meg, men det er de tydeligvis ikke. Kanskje de bør begynne å følge bedre med i nyhetsbildet?

Vi får se, når "sjokket" har lagt seg og de har "rystet" ferdig, om SV bestemmer seg for å gå ut av denne forferdelige regjeringen som sender unge, uskyldige (nord!)menn ut i krig i et fremmed land langt borte. Det er alltid en eller annen av dem som truer(?) med det når noe går SV i mot. Men det blir garantert "business as usual". Etter å ha svelget så mange kameler som de har gjort mens de har sittet i regjering, er det nok ikke vanskelig å svelge denne heller. (Og det blir helt sikkert flere i tiden som kommer.)

Pytt, pytt, en fra eller til......

Bon appétit!


12. Februar 2007  
Abonnement på øl

ØlDet er mange gode grunner til å like Danmark og at man kan abonnere på øl der er vel bare enda en god grunn. Les bare hva Berlingske Tidende skriver:

Først kom frugtkasserne, og nu kommer ølkasserne. Tørstige danskere kan nu få øl leveret en gang om måneden som abonnent.

Øl er blevet populært, og mange danskere er vilde med at smage forskellige typer både fra Danmark og udlandet, skriver Dato.

Derfor er det måske ikke så mærkeligt, at man nu kan få en kasse med øl leveret til døren en gang om måneden som et abonnement, på samme måde, som man længe har kunnet med frugt og grønt.

"Man kan for eksempel bruge kassen til ølsmagning derhjemme med en flok venner," fortæller Kaj Eienfeldt, der er indehaver af 'A World of Beer' - netsiden som tilbyder abonnement på de våde varer.

Hvis man tegner et abonnement på en ølkasse hos firmaet, modtager man én gang om måneden 16-20 forskellige specialøl, samt et ølglas på sin bopæl.

Der er altid så meget øl i kasserne, at man kan lave øl-smagning for seks personer. Man skal dog have pengepungen i orden for at være med på ølvognen. Den månedlige levering koster nemlig 470 kroner, og derfor tilbyder firmaet også et abonnement, hvor man kun får leveret en kasse hver anden måned.

"Opstarten har været stille og rolig, men vi hører alle steder fra, at der er stor interesse for det," siger Kaj Eienfeldt, som satser på, at der inden længe vil være omkring 250 abonnenter på ordningen.

A World of Beer leverer ølkasser over hele landet, og der er også mulighed for at købe specialøl enkeltvis over nettet, hvis man synes, at et abonnement er for meget af det gode.

Så nå får vi bare vente på et tilsvarende tiltak i Norge! (Særlig!)


5. Februar 2007  
Vær forsiktig!

Hele 433 festdeltakere ble arrestert da Saudi-Arabias religiøse politi slo til mot festen i Jidda.

De første som ble stilt for retten, var 20 utlendinger som ble anklaget for å ha arrangert den «skamløse» festen der kvinner og menn danset med hverandre.

Det ble også drukket alkohol, noe som er strengt forbudt i Saudi-Arabia. At det hele ble filmet, og at dommeren fikk videoopptak i hendene, gjorde ham ikke mildere innstilt.

Dommer Saud al-Boushi dømte de 20 til mellom tre og fire måneders fengsel og beordret dem pisket, skriver avisen Okaz. De øvrige festdeltakerne venter nå på å få sine saker opp for retten.

Det er ikke kjent hvor den «skamløse festen» ble arrangert, eller hvilken nasjonalitet de dømte utlendingene har.

Saudi-Arabia har strenge islamske lover som blant annet forbyr ugifte kvinner og menn å møtes, og kvinner å vise håret eller kjøre bil.

Via Siste.no.


5. Januar 2007  
Hotell rasisme-anmeldes

Scandic Edderkoppen, OsloAt vi har en del rasister her i landet kommer vel neppe som en overraskelse på noen. Men vi har heldigvis lover som beskytter mot de verste utslagene og sørger for at de som går for langt kan tiltales og risikere fengselsstraff. Jeg har lest om restauranter og klubber som har nektet folk med en annen hudfarge enn oss (altså oss norske gutta) å komme inn, men det har som regel endt med en beklagelse fra etablissementet og så har vi vært ferdige med det.

Men denne gangen blir det kanskje noe mer. Det er Scandic hotell Edderkoppen her i Oslo, som har trampet i klaveret denne gangen. De har nektet en delegasjon fra Cuba å ta inn på hotellet deres. Og begrunnelsen? Fordi hotellkjeden har amerikanske eiere skal Cubanere, p.g.a. USAs boikott av Cuba, nektes å bo der. Men er ikke dette Norge? Skal amerikanerne bestemme hvordan besøkende i landet vårt skal behandles? Les hva Nettavisen skriver:

En reiselivsdelegasjon fra Cuba ble nektet å bo på Scandic-hotellet Ederkoppen i Oslo. Grunnen som blir gitt er at hotellet eies av den amerikanske Hilton-kjeden, og siden USA har handelsboikott mot Cuba, så kan ikke cubanerne få bo der.

Nå reagerer blant annet Antirasistisk senter, og anmelder hotellet.

"Ja, det synes jeg kanskje er nødvendig når hotellet står på denne linja. For dette er brudd på straffelovens paragraf 349a, å drive å nekte folk adgang på grunn av deres statsborgerskap. Det er helt ulovlig i forhold til norsk lov, og helt uakseptabelet i 2007!, sier informasjonsleder Henrik Lunde til Kanal 24.

Den cubanske delegasjonen skal delta på reiselivsmessen på Lillestrøm i midten av januar, og har bodd på hotellet på St. Olavs plass fem år på rad, men ifølge VG fikk de før jul beskjed om at de måtte finne andre alternativer.

Administrerende direktør Geir Lundkvist for Hilton og Scandic i Norge beklager situasjonen.

"De har fått et nytt hotell utenfor Scandic-kjeden, som jeg håper de er fornøyde med. Jeg ønsker ikke å si noe mer om saken", sier Lundkvist til VG.

Statssekretær Raymond Johansen i Utenriksdepartementet sier dette er helt uakseptabelt.

"Dette høres helt uakseptabelt ut. Vi har diplomatiske forbindelser med Cuba, og her høres det ikke ut som det er norske politiske retningslinjer som gjelder, sier han til VG".

Vi får håpe at dette ikke renner bort i sanden, men at hotellet får en skikkelig smekk for en svært ufin behandling av våre gjester. Dette kan ikke Norge være bekjent av i 2007.


18. Desember 2006  
Time Magazines "Person of the Year"

TIME Managing Editor Rick Stengel with the cover of the Person of the Year issue"Alle" venter på Time Magazine's kåring av årets person. Og valget forårsaker vanligvis en del diskusjon om hvorvidt de(n) som er valgt er den rette. Eller at saken ikke er den riktige etc.. Omtrent som det årlige valg av vinneren av Nobels Fredspris. Det er alltid mange synspunkter, men som regel kan vi enes til slutt. Og denne gangen kan ikke Time Magazine ha bommet. Valget falt nemlig på DEG! Jo, du leste riktig: Deg. Og for riktig å vise at det virkelig er deg, har de satt et speil på forsiden under overskriften "Person of the Year"! Og årsaken? Les hva Dagbladet skriver om begrunnelsen:

På forsiden av utgaven, som er i salg fra mandag, vises et speil som ifølge redaktør Richard Stengel «viser bokstavelig hvordan dere, og ikke vi, endrer informasjonsalderen».

For det som har preget 2006, er ikke bare store konflikter og store navn. «Det er en historie om fellesskap og samarbeid på en skala som aldri har blitt sett før», skriver Time Magazine, og trekker fram giganter som Wikipedia, YouTube og MySpace som årets viktigste.

«Du kontrollerer media nå, og verden vil aldri bli den samme», påstår Time.

Du kan lese mer om dette i Time Magazine her og her.

Les også artikkelen i Dagbladet.


8. Desember 2006  
Apropos "negerkonge"-debatten


Vesle Hoa

Det var en liten negergutt som hette Vesle Hoa
Han hadde fjær på hodet sitt og ring på tommeltoa
Han hadde bare bukse på, og buksa den var gjort av strå
Men Hoa likte buksa godt, for han var en ekte hottentott

Han bodde i en negerkrål, for det gjør hottentotter
Der bodde også kongen sjøl og kongens undersåtter
Og kongen han var tykk og blid og hadde ring i nesa si
Det syntes han var veldig flott, for han var en ekte hottentott

Og krålen den var gjerdet inn med staur på alle kanter
Og rundt omkring sprang nesehorn og ville elefanter
Når Hoa gikk med spydet sitt han speidet hit og speidet dit
Han passet seg for stort og smått, for han var en ekte hottentott

Så hendte det en stille kveld og det var mørkt i skogen
Da våknet Hoa av seg selv og syns han hørte noen
Han skjønte noe galt var fatt, han lyttet i den stille natt
Han hørte trinn og visste godt at dette var ingen hottentott

Og det var ikke nesehorn, og det var ingen løve
Det var nok Babu stammens folk som kom her for å røve
De kom nok her på natterov mens alle hottentotter sov
Men Noa skjønte faren godt, for han var en ekte hottentott

Han smøg seg ganske stille ut, han stanset for å lytte
Og ålet seg forsiktig fram til trommeslager'ns hytte
Han grep de største trommene og trommet vil og brummende
Og vekket både stort og smått, og opp sprang hver eneste hottentott

Da Babu stammen stormet fram med skrik som kakaduer
Stod alle hottentotter klar med spyd og pil og buer
Da røverne fikk det å se så snudde de og sprang av sted
Så var det atter trygt og godt, det skyldtes en liten hottentott

Og kongen var så veldig glad og alle var så glade
Og kokken bakte sukkerbrød og laget sjokolade
Så danset de den hele dag til kongens store velbehag
De danset både swing og hot, for det gjør en ekte hottentott

Og Hoa måtte komme bort til selve kongens trone
Og kongen gav ham skjold og spyd og attpåtil en krone
Og kongen sa, blant mine menn du være skal min beste venn
Og følge meg i stort og smått, for du er en ekte hottentott

Tekst & melodi: Thorbjørn Egner


5. Desember 2006  
Bløffmaker!

Det virker som om noen i forvaltningen tror at det er deres egne penger de håndterer og at de kan gi dem til de formål de mener er best. Nå putter riktignok ikke alle pengene i egen lomme, men øremerkede midler skal vel gå til det formålet de er bestemt for? Hvordan kan da penger som skal bistå urbefolkningen i verden havne i et minerydningsprogram på Balkan eller til å styrke lokale myndigheter i Nepal? Og når noen av midlene som er fordelt ikke engang kan gjøres rede for, er det vel på tide at det går en alarm et eller annet sted. Statssekretær Torbjørn Urfjells svar om "feil- eller overrapportering" (hva i all verden er det?) virker mer som et forsøk på å bortforklare enn å finne årsaken og få pengene dit de skal. Les bare:

Bare 19 prosent av 935 millioner kroner som regjeringen skulle gi til urfolk, er brukt til formålet.

De resterende 81 prosentene har gått til prosjekter som det enten ikke er funnet dokumentasjon på eller hvor dokumentasjonen ikke nevner urfolk i det hele tatt, viser en undersøkelse Regnskapsfondet har bestilt fra Norsk Utenrikspolitisk Institutt.

"Urfolk blir latt i stikken. Vi krever at myndighetene snarest gransker og offentliggjør hvor mye penger som faktisk kommer urfolk til gode", sier daglig leder Lars Løvold i Regnskogfondet til Dagbladet.

Undersøkelsen viser blant annet at bistandsmidler øremerket urfolk har gått til et mineødeleggelsesprogram på Balkan, som ble tildelt 20 millioner kroner i 2000. Andre eksempler på feil bruk av midlene er at 20 millioner kroner ble gitt til en humanitær innsats for å forhindre sultkatastrofe i Malawi i fjor og at et program for å styrke lokale myndigheter i Nepal fikk 10 millioner i 2004.

Statssekretær for utviklingsminister Erik Solheim, Torbjørn Urfjell, tar funnene i studien alvorlig.

"Vi må sikre at det vi gir til urfolk faktisk blir gitt til urfolk. Denne studien viser at vi må rydde opp for å unngå feil- og overrapportering av bistanden til dette prioriterte målet", sier Urfjell.

Korrupsjon eller udugelighet?

Det er for mange penger i statskassa i dette landet!

Via siste.no.


2. Desember 2006  
Restauranter begikk skjenkebrudd

Som et apropos til innlegget fra 28. november, kommer det fram enda mer mistenkelige forhold rund ordførerens "hjemme hos middag" som Oslo Kommune betalte. Les bare:

De to eksklusive restaurantene Oro og Feinschmecker brøt reglene for sine skjenkebevillinger da de serverte hjemme hos ordføreren i Oslo Per Ditlev-Simonsen, skriver VG.

"Vi legger oss flate. Det er rett og slett vi som har dummet oss ut. Med knapp tid skulle ordføreren slippe å kjøpe inn vin, så vi tok med fra lageret vårt, men vi rakk ikke å søke om det. Det er vårt ansvar", sier daglig leder ved Oro, Harald Berger.

Bevillingene som restaurantene er tildelt, er begrenset til restaurantområdet. Dermed har luksusrestaurantene skjenket vin til gjestene hjemme hos ordføreren ulovlig.

Ifølge direktør i næringsetaten, Anne Farseth, kan mulige konsekvenser være en advarsel eller inndragning av skjenkebevillingen. Skjenkebruddene skjedde på de mye omtalte private middagene som Ditlev-Simonsen har holdt for kommunens regning.

Via Nettavisen.


28. November 2006  
Korrupsjon!

PDS.jpgDet er tydeligvis vanskelig å se grensen for hva som er korrupsjon i det politiske liv. Denne gangen er det Oslos ordfører, Per Ditlev-Simonsen, som har gått i baret. Og med vidåpne øyne. Han kan (selvfølgelig) ikke se at han har gjort noe galt. Han arrangerte en festmiddag hjemme, med innleid kokk fra den fasjonable restauranten Oro i Oslo, og bespiste en rekke av sine rike venner sammen med spesielt inviterte, "fine" personer. Les bare hva VG skriver:

Gildet kostet Oslo kommune 17465 kroner - 1455 kroner pr. person.

Skipsreder Wilhelm Wilhelmsen og kona Ninni Wilhelmsen, som i 2005 hadde en samlet nettoformue på 171 millioner, var blant dem som fikk påspandert middag av Oslo kommune. Kunstsamler og skipsmegler Hans Rasmus Astrup, som hadde en nettoformue på 319 millioner i 2005, var gjest både i år og i fjor.

Den amerikanske ambassadøren Ben K. Whitney, Norges ambassadør i Berlin Bjørn Tore Godal og kona Gro Balas, som er leder for kultur- og idrettsetaten i Oslo kommune, var også gjester.

Men Ditlev-Simonsen inviterte også mer eller mindre ukjente personer som Inggerd Bull, tidligere alpinist og Valentine-ball-entusiast Dikke Eger, Mogens Mathiesen og kona Agno Mathiesen til middagen som ble betalt av Oslo kommune.

- Hvem er Inggerd Bull?

- Det er en venn av meg. Hun ble bedt også fordi vi ønsket en kjønnsmessig balanse. Ambassadøren hadde ikke med seg sin kone, sier Ditlev-Simonsen.

- Hvem er Mogens og Agno Mathiesen? Er det også venner av deg?

- Ja, det er det også. Det er osloborgere som jeg syntes det ville være interessant for ambassadøren å møte, sier Ditlev-Simonsen.

Det skulle vært mulig å sparke politikere som ikke innser at de stjeler fra fellesskapet. Han hadde sikkert råd til å betale denne middagen selv. Men mye vil ha mer (som mor alltid sier) og derfor må Oslo Kommune betale.

Kan noen fortelle ordføreren at kommunekassa ikke er hans personlige eiendom. Den tilhører oss som bor her i Oslo. Og her er det nok annet å bruke pengene til enn ordførerens private luksusmiddager!


23. November 2006  
Pokker og!

EU-domstolen avgjorde i dag at en privatperson som bestiller alkoholholdige varer eller tobakk over telefon eller internett for så og få dem levert hjem til seg, må betale de avgifter som gjelder i hjemlandet.


18. November 2006  
Fikk millionbro – folk flyttet

Det bor folk på hvert lite skjær rundt om i dette landet og alle vil gjerne ha en fastlandsforbindelse. Jeg har alltid hevdet at den eneste årsaken til at de vil det, er at de kan ta med seg hele flyttelasset og flytte til de store byene. Og det gjør de. Bare les hva Nettavisen skriver i dag om brua fra fastlandet til øya Stolmen i Austevoll (hvor nå det måtte være).

Brua til den lille øya kostet 140 millioner. Men istedenfor vekst flytter stadig flere bort fra øya.

De 90 innbyggerne på øya Stolmen i Austevoll i Hordaland fikk for ti år siden en gavepakke fra Staten. Gaven var en bru med en prislapp på 140 millioner kroner. Brua skulle erstatte ferga, sørge for økt vekst og gjøre Stolmen til et bedre sted å bo.

Slikt har det imidlertid ikke blitt. Antall innbyggere har skrumpet inn, fra 90 til 80 og skolen, barnehagen og posten har blitt lagt ned.

Magnus Stangeland var leder av Stortingets samferdselskomité da beslutningen om å bygge brua ble tatt. Han er født og oppvokst på Stolmen og mener brua er en suksess.

"Det er flere hustander, flere arbeidsplasser og større skoler i regionen Austevoll i dag", sier han til TV 2 Nyhetene.

Regnskap TV 2 Nyhetene har gjort har vist at hadde de 140 millionene blitt satt i fond, ville rentene gitt nok penger til gratis fergebruk til samtlige innbyggere, brukt to millioner på mat og drikke, sponse en hurtigbåt, gi et årlig stipend på 300 000 kroner. Samt sende samtlige familier på Stolmen til Bali én gang i året.

Eller man kunne brukt pengene til veiutbygging i andre steder i landet.

"Skulle man få størst mulig samfunnsøkonomisk nytte burde man bygge ut flaskehalser og steder med store trafikkproblemer, aller helst til kollektvitrafikk", sier instituttsjef Lasse Fridstrøm ved Transportøkonomisk Institutt.

Jeg likte den med alle på en ukes ferie til Bali i året!

Og er det ikke litt pussig at lederen i Stortingets samferdselskomité den gangen prosjektet ble vedtatt er født på øya? Hørte jeg noen si maktmisbruk? Korrupsjon, kanskje?


16. November 2006  
10.000 kroner pr. ord!

Det gjelder å passe kjeften sin. Spesielt i disse terrorist-truede tider, og spesielt når man skal ut å fly. Les bare hva som hendte mr. Paulin fra Australia på vei til Indonesia i et fly fra selskapet SilkAir:

Da australske Riccardo Paulin (65) ikke fant plass til bagasjen sin i hattehyllen, bestemte han seg for å spøke med flyvertinnene. Det skulle han spart seg.

For i disse terror-tider nevner man ikke b-ordet om bord på passasjerfly sånn helt uten videre.

Nesten 10.000 kroner ordet ble belønningen for bemerkningen «Hvor har dere bomben?» («Where do you keep the bomb?»), melder Reuters.

Ifølge The Star, skal flyvertinnen Siti Aliwah Sahidi sjokkert ha spurt Paulin hva han sa, før 65-åringen gjentok ordet «bombe».

Pensjonistens beklagelser hjalp ikke spesielt, Paulin ble kastet av flyet, og måtte pent møte i retten etter bombespøken, som skjedde om bord på et SilkAir-fly på vei mot Indonesia.

Egentlig risikerte 65-åringen opp til fem år i fengsel og en langt større bot. Men etter en uforbeholden tilståelse, og flere beklagelser, slapp Paulin unna med 50.000 kroner bot, ifølge Reuter.

Via VG.


14. November 2006  
Høl i hue?

Æsj!!I den senere tiden har vi kunnet lese om Matilsynets mange kontroller av restauranter rundt om i Norge. Og langt de fleste mener at denne typen kontroller bare er av det gode. Spesielt når man ser hvor mange restauranter som blir stengt p.g.a. mangel på hygiene, dårlig matbehandling, renhold og fasiliteter for de som skal håndtere maten.

Men det har vært nødvendig å begrense kontrollene fordi det finnes altfor få kontrollører og altfor mange restauranter, så noen slipper nok unna uansett hvor dårlige de er.

Og nå når regjeringen går inn for å fjerne godkjenningen av restaurantene, og la hvem som helst starte opp, er det vel duket for enda flere restauranter med manglende hygiene. Dette synes svært lite tilfredsstillende, det mener også bransjen selv, men det spiller nok ingen rolle her. Les bare hva Aftenposten skriver:

Forrige uke avsluttet Mattilsynet sin nasjonale tilsynskampanje, "Rent bord". Dårlig hygiene resulterte i over 60 stengte restaurant-dører, over 30 av dem i Oslo.

Mattilsynets ledelse mener årsaken til de nedslående resultatene i stor grad er inkompetente restaurantledere, og sjefen for distriktskontoret i Oslo etterlyser et strengere regelverk for godkjenning av nye serveringssteder.

Nå vil regjeringen gjøre det stikk motsatte. Allerede fra nyttår vil regjeringen fjerne ordningen som gjør det mulig for Mattilsynet å kontrollere restaurantene før de åpner.

"Når godkjenningsordningen forsvinner, frykter vi at dette vil resultere i enda flere helsefarlige restauranter neste år", sier nestleder for fagorganisasjonen NITO i Mattilsynet og seniorinspektør, Ståle Flatreit Sundseth, til Aftenposten.no.

Uten godkjenningsordningen vil Mattilsynet miste oversikten over hvilke restauranter som finnes der ute. Dessuten vil det bli lettere for useriøse aktører uten kompetanse å starte opp, mener Sundseth.

Han får støtte av NHO Reiseliv, som representerer serveringsstedene. I et høringssvar til Mattilsynet skriver organisasjonen at de ønsker at godkjenningsordningen videreføres for å unngå "utilsiktede feil og mangler." NHO Reiseliv mener det vil bli økonomisk belastende for serveringsstedene dersom de må rette opp feil og mangler i ettertid av en etablering.

Kanskje en tilsvarende ordning de har begynt med i Danmark kunne være noe? Der får man en "Smiley" på døren når restauranten har blitt kontrollert, enten "blid", "nøytral" eller "sur". Og en restaurant som mangler en "Smiley" kan man jo bare holde seg unna!


9. November 2006  
Juks?

Rovdyrene i Norge får skylda for mye. Her i sør er det sauene det går ut over og nordpå er det reinen. Hvert år leverer reineierne i Finnmark oppgave til Fylkesmannen over hvor mange rein som er tatt av rovdyr i sesongen. Og selv jeg, som innbarket byboer, har aldri helt kunnet fri meg for at både de sørpå og de nordpå tar vel hardt i når de gir rovdyrene skylda for tap av alle dyrene deres. Nettavisen skriver om dette:

To gaupepar, fire ynglende jervepar og 100 kongeørner skal ha spist 45.000 reinsdyr i Finnmark. Det tilsvarer altså at hvert enkelt rovdyr skal ha spist minst ett helt reinsdyr hver eneste dag sesongen 2005/2006 igjennom.

Med tanke på at det totalt er 168.000 tamrein i Finnmark fylke, og totalt 200.000 i hele Norge, kan det påståtte tallet virke høyt. Det synes rovdyrkonsulent Paul Nilsen hos Fylkesmannen i Finnmark.

Man skal ikke beskylde noen for å jukse med disse tallene, men 45.000 drepte rein av 168.000 blir såvidt jeg kan regne ut mer enn 25%. Så hver fjerde tamrein er tatt av rovdyrene! Og det må jo være i tillegg til de ville dyrene de tar?

Særlig!

Via Nettavisen.


6. November 2006  
Lykkelig som liten

Nå er det amerikanske samfunnet "rystet" av en skandale igjen. En av USA ledende kirkeoverhoder (de har mange kirkesamfunn der borte) har måttet krype til korset (sic.) og tilstå at han har hatt homosex! Les bare hva VG skriver i dag.

Ted Haggard trakk seg torsdag som overhode for over 30 millioner kristenkonservative amerikanere og som pastor for en menighet med 14.000 medlemmer i Colorado.

I et brev innrømte Haggard i går deler av beskyldningene mot ham fra den prostituerte Mark Jones, som påstår at de to har hatt et seksuelt forhold i tre år.

Fembarnsfaren nektet først for alle kjennskap til Jones, men innrømte i brevet å ha en «mørk» side.

Mange av det evangeliske kirkesamfunnet New Life Churchs medlemmer i Cincinatti i delstaten Ohio var mandag i sjokk etter Haggards innrømmelser.

"The bigger they are, the harder they fall", sies det. Og å bli hengt ut for en hel verden, er bare begynnelsen på det mr. Haggard må igjennom i tiden framover!

Hvorfor være stor når man er lykkelig som liten? Det er ikke så ille å være liten, ukjent og hetereoseksuell likevel.


31. Oktober 2006  
"Sannheten" om Bondeviks politiske liv

Det er noe som skjer med politikere når de endelig gir seg. De gripes av en uimotståelig trang til å fortelle om den tiden de har vært med. Og Kjell Magne Bondevik er intet unntak. Selvsagt er det interessant å få vite "sannheten" om det han har vært med på, ikke minst i hans to regjeringer. Men jeg har en mistanke om at det er mange andre "sannheter" som ikke blir fortalt om hans lange karriere i politkken.

Denne boken er hans ettermæle og der vil han framstå slik han selv foretrekker å bli husket, spesielt når han har full kontroll selv.

Men noe blir litt pussig. Ta Bondeviks forhold til Frp. Bondevik skriver (i følge Aftenposten.no) i boken sin:

"Ut fra Frps holdninger på flere områder ville det være vanskelig å innstille Hagen til rikets høyeste rangerende person etter medlemmer av kongehuset", skriver Bondevik om presidentvrakingen i 2001.

Bondeviks nei til Hagen falt Frp-formannen svært tung for brystet.

Men Bondevik hevder på sin side at hans holdning til Frp aldri har hatt noe å gjøre med forholdet til personen Hagen – den var basert på politikken Hagen sto for.

Det er vel slik at det er personer som blir stortingspresidenter og ikke partier? Og han er jo faktisk stortingspresident innimellom i dag.

Nei, Bondevik stolte jeg aldri på når han var politiker.

Og ikke stoler jeg på ham nå heller.


6. Oktober 2006  
Nysgjerrigper!

Nå er vi i gang igjen. Skattelistene er lagt ut og "alle" kan se hva naboen tjente i fjor, hvor stor formue han har og hva han betalte i skatt. Ikke helt riktig, for det er jo bare nettoinntekt og naboen er jo en jævel til tuske til seg ekstra fradrag....

Hvorfor er det så spennende å vite hva familie, venner og naboers formue er og hva de tjente i fjor? Er det bare nysgjerrighet? Eller er det noe mer grunnleggende, som f.eks.: "Hele året tror jeg at alle andre har det bedre enn jeg, og nå vet jeg det sikkert!"

Det er vel meg totalt uinteressant hva andre har og hva de tjener. Hvis jeg på liv og død skulle ønske å vite noe om andre, ville jeg vært mye mer interessert i hva de brukte pengene til!

Jeg vet ikke hvorfor våre ellers så tilbakeholdne myndigheter gir oss dette, men det er en ordning som snarest bør avsluttes. Hva avisene skulle skrive om da? Kanskje om politikk, statsbudsjettet, krig og fred, sult og nød, sorg og glede, små og store begivenheter både hjemme og ute. Det burde være både spennende og utfordrende nok for journalistene?

Og oppe i alt dette fråtseriet om hva Gud og hvermann har i formue, tjente i fjor og betalte i skatt kommer denne fra VG Nett i dag:

Har du funnet noe i skattelistene du mener VG Nett bør se nærmere på? Slik kontakter du oss!
Jeg trodde DDR var oppløst for lenge siden.......


3. Oktober 2006  
I dag er anti-DRM-dagen

Trenger vi håndjern og lås på vår kunst og kultur?

Det er filosofien bak den verdensomspennende kampanjen mot digitale kopisperrer, Defective by Design.

De idealistiske rettighetsforkjemperne Free Software Foundation (FSF) er initiativtakere.

Kampanjenavnet spiller på organisasjonens syn på nye programmer og den økte bruken av ulike restriksjoner, Digital Rights Management (DRM), som de mener er svært hemmende fra brukernes perspektiv.

Dette er programmer som feiler allerede på utformingsstadiet, hevder de og gir de tre bokstavene en ny betydning, Digital Restrictions Management.

For å øke bevisstheten rundt kopisperreproblematikken er derfor denne tirsdagen omdøpt til anti-DRM-dagen.

"I dag ber vi om at du lar folk rundt deg få vite at DRM er dårlig for vårt samfunn. La oss skape rom for debatt", står det blant annet å lese på Defective by Designs hjemmeside.

Og selv om de først og fremst vil sette temaet på dagsordenen og diskutere, er dagen i dag satt av til ulike aksjoner.

De oppfordrer blant annet til å skrive ut følgende plakat for å dekorere kontoret og hjemmet, fylle opp kollegaers lommer med løpesedler eller besøke utsalgssteder der DRM-kodet programvare blir solgt.

Via Dagbladet.no.


24. August 2006  
"Dattera" til Hagen også!

Siv JensenOg jamen var ikke den nye formannen i FrP også blitt betalt av Se & Hør. Denne gangen riktignok "bare" i form av en helge-tur til Amsterdam, og det er vel OK? Eller....? Les hva Aftenposten.no skriver i dag.

Frp-formann Siv Jensen innrømmer at kjendisbladet Se & Hør har betalt en ferietur for henne.
"Det var en kort weekend-tur, og jeg anså det som helt uproblematisk. Det gjør jeg ennå", sier Siv Jensen.

Jensen bekrefter overfor Dagbladet at Se & Hør betalte en Amsterdam-tur for henne mot at hun stilte opp i en reiselivsreportasje.

"Ja, Se & Hør betalte turen. Det var en kort weekend-tur, og jeg anså det som helt uproblematisk. Det gjør jeg ennå", sier partilederen til avisa.

Jensen mener det er stor forskjell på å få betalt en tur og å motta penger for å stille opp i en reportasje.

Tirsdag svarte Frp-formann Siv Jensen benektende på direkte spørsmål fra NA24 Propaganda om hun har mottatt penger fra Se & Hør for å stille opp i ukebladet.

Det skjedde etter at NA24 Propaganda samme dag hadde avslørt at Carl I. Hagen fikk betalt for å stille opp i en hjemme-hos-reportasje i bladet.


Men det er ikke alle som putter pengene fra Se & Hør i egen lomme. Samme avis skriver nemlig følgende om Henning Holstad (også han fra FrP!):
Frp-politiker Henning Holstad gir derimot bort pengene han får av Se & Hør til Frelsesarmeen.

"Jeg skal ikke tjene penger på politikken på den måten", sier Holstad. Bystyrerepresentant for Fremskrittspartiet i Oslo har – i likhet med en rekke norske politikere – åpnet hjemmet sitt for Se & Hør. Hjemme-hos-reportasjen fra politikerens krypinn på Aker Brygge har ennå ikke stått på trykk i kjendisbladet, men Holstad bekrefter at han er blitt tilbudt et honorar.

Jeg regner med at avsløringene vil fortsette og det skal bli interessant å se hvilke andre politiske partier som har politikere som gjerne lar seg "gasjere" av Se & Hør. De tjener jo så lite fra før. Det gjelder å spe på den magre lønna! Følg med, følg med!


22. August 2006  
Huset i (til) Hagen tilsalgs

Carl I. HagenLa gå at mannen er pressens yndlings mobbeoffer. Dog legger han opp til det meste selv. Men av mannen, hvis høyeste drøm var å bli Norges mektigste person etter kongen, burde man vel kanskje ventet en større grad av personlig integritet. Ikke Carl I.. I det ene øyeblikket poserer han som "statsmann", for så i neste øyeblikk å oppføre seg som om han hadde vært med i "Big Brother".

Denne gangen er det utsikten til et godt salg av boligen hans og samtidig en god slump penger han ikke klarte å mottstå. Les bare hva Aftenposten skriver om Carl I.s beveggrunner for en "Hjemme Hos" reportasje i Se & Hør:

«På det tidspunkt hvor vi hadde bestemt oss for å selge og kjøpe et annet sted å bo, mottok vi et godt tilbud fra Se og Hør om en slik reportasje som kunne virke positivt for våre salgsmuligheter, inkludert at vi fikk et honorar som var vanlig for Se og Hør å betale ulike grupper av ”kjendiser” for slike reportasjer. Etter grundig overveielse valgte vi å takke ja til tilbudet, og det ble en meget god og hyggelig presentasjon av vår eiendom på Bestum», uttaler Carl I. Hagen.
Penger er viktig, selv for en "statsmann". Og det spiller tydeligvis ingen rolle hvem de kommer fra eller hvordan. F.eks. fra et blad som FrP kjempet for skulle få moms-fritakelse.

Reportasjen var sikkert ikke negativ for hussalget heller.

Det er godt vi snart er kvitt ham! (Forhåpentligvis?)

Foto: Rolf Øhman/Aftenposten.no


9. Juni 2006  
Uteskjenking i Oslo

Trykk for større utgaveArbeiderpartiet, SV og Venstre tvinger Frp til å tegne nytt skjenkekart for sentrum. Bystyrets flertall sørget i går for at ytterligere 20 utesteder kan servere utepils til halv fire om natten.

I tillegg til utestedene som ligger innenfor markeringene på kartet (trykk for større utgave), har bystyret bestemt at blir tillatt med uteservering til 03.30 på følgende steder:

Møllergaten t.o.m. Youngstorget, Youngstorget Torggata fra Stortorget til Youngstorget. Aker Brygge: Begge sider av Stranden til Bryggegata, Grundingen (inkl. Holmsens gt. 1 og 2, Stranden 3 og den landbaserte delen av Lekteren). Rådhusplassen, Rådhusgata til Christiania Torg, Christiania Torg.

Byrådet kan i tillegg inkludere andre utesteder, også utenfor sentrum, der uteserveringen "ikke strider mot beboerinteresser". Ekebergrestauranten og Palace Grill er eksempler.

Stedene på Youngstorget, deler av Aker brygge og i Rådhusgaten får dermed samme skjenkeregler som de fleste av deres naboer i sentrum fikk allerede fra 17. mai.

Men hvorfor i allverden stopper sentrum ved Prinsens gate? Det ser ut til at ingen steder på sørsiden av Prinsens gate får holde åpent? Hva er det med våre politikere?


1. Juni 2006  
Engasjement!

Jeg skal aldri mer si at folk er uengasjerte! Les bare hva "D har du fan ikkje nåkka me" skriver i en kommentar til en artikkel i Dagbladet.no om at innføring av et digitalt bakkenett vil koste oss kr. 1.500,- pr. TV for å få boksen vi må ha om vi vil se:

TV2 kan døtte denne boksen opp i røva.

Skrevet av: D har du fan ikkje nåkka me , 01.06.2006 kl. 12:15
Faen til møkkakjerringer. Skal fansteike mæ ta fart å sparke den satans boksen mett oppi rævhålle tell di dærre satans møkkafolkan. Om æ må kjøpe en sånn boks så må dæm t fan se å fjærne den satans reklamen dæmmes.

Tiltredes!


Surrehuer!

Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen måtte innrømme nederlaget da Johan Fr. Odfjell trakk sitt kandiatur til jobben som styreleder i Statoil. Enoksen mente (og mener fremdeles) at Odfjell hadde blitt en god styreleder, men ble nærmest presset av statsministeren til å finne en annen. Og statsministeren ble presset av LO-leder Gerd Liv Valla. Det er ihvertfall hva de politiske kommentatorene og opposisjonen på Stortinget sier. (Og hva opposisjonen sier er det vel bare de selv som bryr seg om.)

Det er tydelig at statsministeren ikke har full kontroll, men hva som egentlig har foregått får vi nok ikke vite før memoarene til de impliserte kommer ut. Jens Stoltenberg har aldri vært noen stor statsmann og kommer nok heller ikke til å bli det.

Dessuten betyr denne saken svært lite for de fleste av oss, så de får bare fomle videre. Surrehuer!


30. Mai 2006  
Vindkraft eller ikke

Trykk for større bildeDet er nødvendig å finne alternativer til kraftforsyningen nå når det er slutt på å bygge ut vannkraften. Og atomkraftverk vil aldri bli bygget i Norge. Derimot er gass-, olje- eller kullkraftverk et alternativ dersom man klarer å håndtere CO2 utslippene. Bølgekraft har vært forsøkt, men uten særlig hell. Og nå er det flere som jobber for vindkraft. Men det er heller ikke så enkelt. Det er svært dyrt å produsere kraft av vind. Dessuten er det et estetisk problem å plassere vindmøllene. Som vist på bildet bidrar de neppe til å øke menigmanns aksept for å sette opp disse, ihvertfall på fjellet!

Foto: Nationen


23. Mai 2006  
Tollfri kvote meg både her og der

Norge, nordmenn og alkohol har alltid (vel, ihvertfall siden 1933) vært et ømt punkt for myndighetene våre. Vi er visst ikke i stand til å ta vare på oss selv slik resten av Europa er. Derfor trenger vi begrensninger. Ikke for den alkoholen vi kjøper hjemme, men for den vi tar med oss fra utlandet.

Nå reiser Gud og hvermann til utlandet opptil flere ganger i året og det er vel de færreste som tar med seg mindre enn den tillatte kvote til Norge. Det er ikke spesielt artig og bli stoppet i tollen med "litt" mer enn kvoten, men langt de fleste slipper igjennom uansett.

I EU er det ingen tollfrie kvoter. Istedet kan du ta med deg så mye du vil over grensene, såfremt det er til eget bruk. Og det er sannelig ikke småtterier de definerer til eget bruk! Men skatter og avgifter er betalt i det landet du kjøpte varene og dermed er du ferdig med det.

Ikke så i Norge! For det første må du ha vært borte i 24 timer eller mer for å få med deg den tollfrie kvoten. Og hvis du vil ha med deg mer må du betale toll og moms og alt som vondt og leit er for å få med det som er over kvoten. Men her nytter det ikke å komme med en tilhenger med øl og vin:

Får å ta inn mer enn 4 - fire - liter brennevin og/eller 27 liter vin eller øl, må du kontakte Sosial- og helsedirektoratet for tillatelse! Men i dag kan vi lese følgende "gladmelding" fra Finansministeren:

- Jeg ønsker å justere kvotereglene slik at de blir mer akseptable og samtidig samsvare dem med størrelsen på flasker og kartonger, sier SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen til VG, ifølge NTB.

Det er 24 år siden reglene sist ble endret.

I dag er det slik at man kan ta med seg 1 liter sprit og 1 liter vin eller 2 liter vin og 1 liter øl eller 4 liter øl tollfritt. Etter det nye forslaget fra regjeringen skal man kunne ta med seg enten 1 liter sprit, 1,5 liter vin og 2 liter øl, eller 3 liter vin og 2 liter øl, eller 5 liter øl.

- En vinflaske er gjerne 0,75 liter. Tre flasker er dermed over kvoten på 2 liter. Nå vil vi øke vinkvoten til totalt tre liter, slik at man enten kan ta med seg fire flasker eller en pappvin, sier Halvorsen.

Å hildrande du! Hva er poenget? Systemet med tollfri kvote bør legges ned slik at vi kan kjøpe det vi vil, hvor vi vil. Det går jo en konstant alkoholstrøm fra Sverige uansett. Og ikke fortell meg at de som kommer tilbake over grensen med sin tillatte kvote har vært borte i 24 timer.

Men antakelig er dette forslaget avlat for at SV gikk fra løftet de ga under valgkampen om å heve grensen for tollfrie kjøp over internett i utlandet fra kr. 200,- til kr. 1.500,-!


10. Mai 2006  
Solidaritet!

Det er vanskelig å ha mye penger og være nødt til å dele dem med andre. Og spesielt vanskelig er det å drive business fra Norge. Når Norges rikeste mann, John Fredriksen, finner ut at å drive business herfra medfører at han må betale skatt til Norge også, velger han å frasi seg sitt norske statsborgerskap og bli (av alle ting) kypriotisk statsborger. Les bare hva N24 sier:

Tidligere kunne nordmenn bosatt i utlandet være i Norge opp til et halvt år uten å måtte skatte til hjemlandet. Men da disse reglene ble strammet inn ble det langt vanskeligere for Fredriksen å operere sin store virksomhet uten å betale norsk formuesskatt.
Når Røkke, Hagen, Reitan og andre velger å bli kan det skyldes at de driver business i Norge. Men de blir her selv om det hadde vært mer lukrativt for dem også å flagge ut.

Og jeg som trodde John fredriksen var en ordentlig Vål'enga gutt.

God reise, John, jeg kommer ikke til å savne deg!

Via Næringsliv 24.


26. April 2006  
Ikke kopier, stjel!

Amerikanerne er seg selv like. Nå har de kommet med et lovforslag som gjør piratkopiering av musikk (og annet) straffbart med opp til 10 års fengsel. Aldri har noen brudd på åndsverkloven blitt straffet med fengselsstraff i noe vestlig land tidligere. Men i kapitalismens hjemland er profitten Gud og tar man fra noen profitten, skal det slås hardt ned på. Les bare hva Nettavisen skriver i dag:

Kopiering verre enn pedofili.

USAs kommende antipiratlov gjør piratvirksomhet til en større forbrytelse enn barnepornografi.

The Inquirer har tatt en titt på forslaget til innstramming av åndsverkslovene i USA, og har kommet til den konklusjonen at det sender et merkelig signal i forhold til hva som er «ille» i det 21. århundret.

Det nye forslaget, som har fått sin velsignelse fra regjeringen og underholdningsindustrien, sier at forsøk på bryte åndsverksloven kan straffes med opp til ti år i fengsel.

Til sammenligning nevner The Inquirer at overfall på en politimann gir opp til fem år i fengsel, mens nedlasting av barnepornografi kan gi deg syv år bak murene. Et alvorlig overfall kan gi deg seks år på vann og brød.

De trekker deretter følgende konklusjon: Hvis du kopierer Craig Davids cd kan du få ti år i fengsel, men hvis du slår til ham slik at han havner i koma i en uka, vil du havne bak murene i seks år.

La oss håpe at de lovgivende myndigheter tar til vettet om dette lovforslaget og avviser det, men faren er vel at det blir vedtatt og danner presedens i Europa. Det vil heretter lønne seg å stjele CD'en framfor å kopiere den! Makan!


24. April 2006  
Høyre for høns!

Fremskrittspartiets store oppslutning i meningsmålingene viser at partiet har grep på en stor velgermasse. Men en del av oppslutningen kan også skyldes at mange velgere (eller de som blir spurt) flykter fra Høyre. For på den måten forsøke å påvirke partiet til et formelt samarbeide med Frp. Med dagens styrkeforskjell mellom partiene, er neppe Høyre særlig positiv til et slikt forslag.

Høyres store problem, enten de vil innrømme det eller ikke, er at de har liten appell hos velgerne. Ikke hadde de det i regjering, ikke har de et partiprogram som engasjerer og ingen av lederne deres har evnen til å begeistre. Ikke en gang i egne rekker.

Overgangen fra Jan Petersen til Erna Solberg var ikke et løft i så måte. Ingen av de to har framstått som noe annet enn kjedelige forvaltere og administratorer. La gå at de er dyktige slike, men hvor er visjonene? Hvor er begeistringen de har skapt hos velgerne? Hvordan vil de at Norge skal bli? Vi har sett privatiseringen de gjennomfører og vi liker den ikke.

Og nå hever det seg røster innen partiet om å bytte ut partilederen. Med Jan Tore Sanner. Men han har (om mulig) enda mindre utstråling enn de to andre! Høyre vil nok etterhvert lide samme skjebne som de tre andre "borgerlige" partiene. Å bli redusert i oppslutning til et sted mellom sperregrensen og 10% dersom ikke noe radikalt (sic.) skjer.

Spørsmålet Høyre må finne svaret på er hvilke velgere de vil henvende seg til. Og det er ikke mange igjen. De som er igjen, er de som alltid har stemt Høyre og aldri kunne tenke seg å stemme på noe annet parti. Hvis du leter lenge nok, finner du nok noe for deg hos Høyre også.

Men det blir vel litt sånn "Blind høne finner også korn".


12. April 2006  
Hvor dum går det an å bli?

Fremskrittspartiet er ikke det partiet hvor representantene tenker seg om før de gjør noe. Denne gangen har stortingsgruppa vedtatt at Siv Jensen skal få bil, betalt av skattebetalernes midler. Det bidrar neppe til å øke respekten for politikere generelt og Frp politikere spesielt. Les hva VG skriver i dag:

Siv Jensen (Frp) skal kjøpe seg en splitter ny firmabil til 350 000 kroner. Og du må ta regningen - som skattebetaler.

Det oppsiktsvekkende og hemmelige vedtaket er gjort av Frps stortingsgruppe - der Siv Jensen selv er leder.

Vedtaket, som er blitt fattet i lukket møte i stortingsgruppen, viser at Frp velger å bruke skattebetalernes penger til å betale naturalytelser til Siv Jensen.

- Vi gjorde et prinsipielt vedtak nå i vinter om at hun skal ha det samme som statsråder. Hun har ikke kjøpt bil ennå, men jeg tror hun var og så på før påske, sier sekretariatsleder i Frp, Geir Mo.

Vedtaket til Frps stortingsgruppe gjør at Jensen troner høyest på lønnstoppen blant de parlamentariske lederne på Stortinget.

I tillegg til at hun får bruke gratis bil fra Stortinget, har Frp vedtatt at hun skal få et lønnstillegg på ca. 250000 kroner.

Lønnstillegget skal hun få fordi hun er parlamentarisk leder, og det kommer oppå den vanlige stortingslønnen på 589000 kroner, til sammen 836000.

Pengene som skal finansiere kjøp og drift av Sivs bil og ekstralønn, blir betalt fra stortingsgruppens budsjett. Disse midlene skal ifølge regelverket gå til «stortingsrelevant arbeid».

"Stortingsrelevant arbeid"? Vel, vel. Meget god lønn har de, 3 måneders sommerferie og 1 måneds juleferie, gratis reiser med fly, tog, buss og båt i Norge, full pensjon etter 12 år, subsidiert kantine, gratis aviser, subsidierte boliger, borteboer-støtte, garasjeplass under Stortinget etc. etc.. Og alt dette bevilger de seg selv. "Gratis bil"? Hun må vel skatte for den som alle andre med firmabil? Eller?

836000? Pluss alle andre goder? Hvis Siv Jensen var tilstede i stortingsgruppa da dette ble vedtatt hadde nok fornuften allerede reist på påskeferie, hun tjener mer enn nok til å kjøpe seg en bil for egne midler!

Hvor dum går det an å bli?


10. April 2006  
Hvor er de?

Det er ikke mye lyd i Senterpartiet for tiden. Har de fått det som de vil? Åslaug Haga er ikke den som lider i stillhet, så det kan ikke bety annet enn at hun er tilfreds med tingenes tilstand. Det er sikkert bra for Senterpartiet, men er det bra for Norge?


7. April 2006  
Kvitt deg med en politiker

Det er mange måter (å forsøke) å kvitte seg med politikere på, og her presenteres to varianter. Mens den første er av det mer håndfaste og permanente slaget, er den andre mer human og kanskje mer effektiv? Les bare hva siste.no skriver i dag:

En Larvik-mann truet med å drepe statsminister Jens Stoltenberg fordi avgiften på registrering på moped er for høy.

Mannen ble framstilt for varetektsfengsling, men retten fant ikke grunnlag for å fengsle ham. Ifølge Se og Hør planla mannen å skyte statsministeren, noe Stortinget valgte å ta seriøst. Mannen ble dermed politianmeldt.

Mannens advokat, Søren Øyvind Hellenes, sier til Østlands-Posten at drapstrusselen ble gjort i fylla.

" Dette er rett og slett fyllerør, men det er klart at det kan være straffbart objektivt sett. Saken er ikke avsluttet og mannen har vært i avhør hos politiet i Larvik denne uken, så får vi ser hva som skjer videre", sier Hellenes.

Og samtidig kommer den sensasjonelle meldingen at Stein Erik Hagen har meldt seg ut av Høyre! Aftenposten skriver i dag:
Stein Erik Hagen melder seg ut av Høyre i protest mot partiledelsen. Samtidig stanser han alle pengegaver til partiet.

Investoren har vært medlem av Høyre i 35 år. Sist høst bidro han med store pengegaver til Høyres valgkamp. Torsdag skrev han utmeldingsbrevet, skriver VG.

Hagen er mest skuffet over Høyres skattepolitikk og rammebetingelsene for private.

"Jeg kommer ikke til å gi mer penger til Høyre før ledelse og politikk er endret. Partiet trenger nye koster som evner å løfte partiet", sier Hagen.

Nå er ikke Hagens selvbilde av de minste, men å sende ut en pressemelding om at han melder seg ut av partiet er vel i overkant. Men det er klart at en slik formidabel markering fra en innflytelsesrik milliardær må Høyres ledelse ta alvorlig. Gå av!

Stå på, Stein Erik. Meld deg inn i noen andre partier også, det er flere av dem som trenger en som deg!


1. April 2006  
Konspirasjon!

Nå har den rabiate journalisten, Erling Borgen, nok en gang fått utløsning for sitt enorme raseri. Denne gangen er det en av de tre filmene han skal produsere for NRK som er blitt veiet og funnet for lett. Og i beste Fox Mulder stil (FBI-fyren i X-files - mannen med konspirasjonsteoriene) tar han nå til motmæle og beskylder kringkastingsjefen for å bli styrt av og stå i ledetog med de bedriftene han omtaler i filmen.

Det gir overskrifter i alle aviser og siden kringkastingssjefen ikke gidder å kommentere det han sier, har han scenen alene. Det vet han å utnytte, han har mange venner i mediabransjen. God reklame er det uansett. Det er tvilsomt om noen hadde giddet å se den (vel, noen ser jo på alt som vises), men hvis den blir vist nå må jo alle se den.

Det er en riktig og viktig sak han tar opp. Jeg har ikke sett filmen, men etter det jeg har lest om den og av alt som er skrevet, virker filmens budskap overforenklet og naivt. Kanskje bare NRK mener filmen ikke holder mål?

Og hvis du vil lese mer, kan du finne Erling Borgens raseri i alle nett- og papiraviser. Men sjekk ut dokument.nos innlegg også. Den er noe mer balansert enn Borgens egne innlegg!


7. Februar 2006  
Ved profetens skjegg!

Det kan jo til tider synes som om vi ligger i en evig konflikt med "annerledes tenkende" her i landet. Selvsagt er vi ikke kjent for å være verdens mest tolerante mennesker, derfor er det i grunnen utmerket at andre viser sin intoleranse overfor oss. Men nå har lille, snille Norge blitt skyteskive (sic.) for muslimer over hele verden. Og alt fordi en redaktør i et magasin (les: Magazinet) publiserte bilder av profeten, som tidligere har stått i Jyllandsposten. Bildene er hverken gode eller morsomme, så bare det kan være grunn nok til å hisse seg opp over dem. Du kan se dem her.

Som vanlig er det ekstremister som drar i gang demonstrasjonene og som vanlig følger en del diltere med i kjølvannet. Men at det gir seg så voldelige utslag som denne gangen, kan bare skyldes at regimene i de land hvor dette skjer har latt dem få holde på. De slår jo ellers brutalt ned enhver annen demonstrasjon som er rettet mot deres eget styre. Så kanskje dette hadde blitt håndtert annerledes hvis raseriet hadde vært rettet mot dem? Iran f.eks. er jo ikke kjent for å ta på annerledes-tenkende med silkehansker.

Det som kanskje er vanskelig for dem å forstå er at det eksisterer ytringsfrihet i vår del av verden (selv om det ikke er så mange år siden "Life of Brian" ble nektet vist (1979) fordi noen mente den var blasfemisk), og at den norske regjering ikke har noen som helst rett eller plikt til å unnskylde seg på borgernes eller norske selskapers vegne fordi om noen føler seg krenket av det de sier eller gjør.

Men ytringsfriheten gir oss også et ansvar overfor andre, vi skal ikke krenke andre mennesker. Og reagere på det som blir sagt og det som skrives har alle full rett til. Men det er vanskelig, for ikke å si umulig, for en nordmann å forstå de voldsomme reaksjonene vi har vært vitne til den siste tiden. Vi får håpe at alle tar til fornuft snart og at vi igjen kan ha enfruktbar dialog med muslimer i hele verden.


23. Januar 2006  
Stakkars, fattige Pakistan

General Pervez Musharraf tigger omverdenen om nødhjelp til jordskjelvofrene i Kashmir, men bruker selv milliarder på våpen.

Senest i desember, samtidig med at statsminister Jens Stoltenberg besøkte jordskjelvofrene i Pakistan, la Musharraf inn en ny bestilling hos sin fremste våpenleverandør USA. Denne gangen var det tunge artillerikanoner for nærmere 400 millioner kroner han ønsket.

Beløpet alene ville ha sikret rundt 320.000 jordskjelvrammede familier vinterisolerte telt med varmeovner, eller forsynt nærmere 1,3 millioner familier med fyringsbriketter vinteren gjennom.

Les mer. Via Aftenposten.


9. Januar 2006  
Gale mennesker

Dagbladet skriver i dag:

En atten år gammel jente er dømt til døden i Teheran etter at hun drepte en mann hun sier forsøkte å voldta henne, melder AFP. Kvinnen, som kun er identifisert som Nazanin sa i rettssaken at hun handlet i nødverge da hun stakk mannen til døde i mars i fjor, ifølge den iranske avisen Etemad. Nazanin var da sytten år gammel. Hun hadde vært ute med sin niese og deres kjærester utenfor Teheran da to menn hadde begynt å plage dem. Jentenes kjærester stakk fra stedet.

- Jeg begikk mord for å forsvare meg og min niese, jeg mente ikke å drepe ham, sa jenta under rettssaken.

- Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre, fordi ingen kom for å hjelpe oss.

En annen kvinne ble i januar i fjor frikjent for drap i nødverge etter en sju år lang kamp i retten, og i oktober 2004 ble en 16-årig jente hengt foran en folkmengde etter å ha begått handlinger «uforenlige med kyskhet».

De skriver videre:

Vokterrådet har svart på kritikken, og mener de ikke henretter mindreårige, ettersom forbrytere holdes i fengsel til de er myndige før de blir drept. Nasjonalforsamlingen har også foreslått en ny lov som forbyr dødsstraff og pisking av personer som begår straffbare handlinger mens de er mindreårige. Men denne må godkjennes av vokterrådet.

Ifølge iransk lov kan jenter nå dømmes til døden fra ni års alder, mens gutter må være over 12, ettersom Sharia-lovgivningen regner at en person kan straffes etter at han eller hun går over i puberteten.

Selve henrettelsen skjer etter at denne personen fyller 18 år.

Det gjør jo stor forskjell!

Det begynner jo å bli slik etterhvert at president Bushs utsagn om at Iran er en av landene i "Ondskapens Akse" begynner å virke svært troverdig!


20. Desember 2005  
Røykeloven, igjen!

I går skrev avisene at stadig flere bedrifter ønsker seg røykfrie arbeidstakere. Mange spesifiserer i stillingsannonsene at de vil ha ikke-røykere i nye stillinger. Tidligere helseminister og røykelovens far, KrF-leder Dagfinn Høybråten, tar i Dagsavisen kraftig avstand fra praksisen.

Arbeidsgivere som innfører en politikk hvor de stenger røykere ute fra virksomheten, skjelner ikke mellom røyk og røykerne. Her har man kommet til skade for ikke å se menneskene i kampen mot tobakksskadene. Da bommer man stygt, sier Høybråten. Jeg har alltid vært opptatt av at det ikke reglene som er mål i seg selv. Målet er å skape et godt arbeidsmiljø og utemiljø. Derfor tar jeg avstand fra en utvikling der man utestenger en gruppe mennesker fra arbeidslivet.
Han har iallefall stengt alle røykere effektivt ute fra andre steder, så hvem er det som bommer? Alle trodde vel at røykere nå kan herjes med, slik innvandrere og homofile ble! Dette er som forventet, så hva er problemet hans?


13. Desember 2005  
Katastrofe?

Jeg har tidligere skrevet om sviket fra den rød-grønne regjeringa overfor det de sa om import av varer fra utlandet og endring av tollgrensen fra kr. 200,- til kr. 1.000,- før valget. Og hvordan de når de er blitt valgt, gir blaffen i det de sa. Og for ytterligere å fortelle om hvordan de er, les bare hva Dagbladet skriver om dette i dag.

Men torsdag 24. november tok Frp opp spørsmålet på nytt, [endring av tollfritt beløp] i finanskomiteen på Stortinget.

Da sto SVs mann Magnar Lund Bergo fram som en sterk motstander av å heve tollgrensa:

- Å heve grensen i dagens situasjon ville få katastrofale følger for norske produsenter, norske distributører og selgere av slikt utstyr, sa Lund Bergo under debatten.

- Er dere nå mot å heve tollgrensa?

- Ja, jeg har aldri vært for å heve den, sier Magnar Lund Bergo til Dagbladet.no.

- Er det SVs offisielle syn på saken?

- Ja, jeg har ikke blitt korrigert av verken partileder eller finansminister, som for tiden er samme person, sier Lund Bergo på telefon fra Stortinget.

- Flere lesere har henvendt seg til oss fordi de føler seg lurt siden dere før valget var for å heve tollgrensa, mens dere nå er mot?

- Nå må jo folk svare for seg selv. Jeg føler meg ikke bundet av at en rådgiver har uttalt seg om den saken, sier Lund Bergo.

Han forteller at de har hatt en runde i SVs gruppe i finanskomiteen og kommet fram til at grensa ikke bør heves. Han mener det ikke er noen grunn til at norske forbrukere skal handle varer avgiftsfritt fra utlandet.

- Den burde kanskje heller vært fjernet helt, sier Lund Bergo, som mener en heving av grensa ville vært en katastrofe for norsk næringsliv.

- Hvem i SV har vurdert dette nå?

- Det var meg og Heikki Holmås, sier Lund Bergo.

Katastrofe? Ja, for de arrogante hyklerne som har lurt seg inn på Stortinget. Er det rart at folk mister tilliten til politikere? Banditter! Løgnere!


8. Desember 2005  
Sterke saker!

I går skjedde det to ting som hver for seg er verdt stor oppmerksomhet: Bystyret vedtok å flytte USAs ambassade til Huseby og Høyesterett vedtok å fjerne sladden!

Å flytte USAs ambassade burde ha vært gjort for lenge siden. Den ligger der som en festning midt påi Drammensveien og er ikke akkurat noe vakkert syn. Men de færreste av oss hadde vel noen tro på at den ble flytttet i de nærmeste årene. Det har jo vært flertall mot flyttingen i bystyret hele tiden. Men så skjedde miraklet. To representanter gikk i mot eget parti og stemte for flytting og det var alt som skulle til. Ære være dem for det og jeg håper det blir fart i planene slik at vi får "Festung Amerika" vekk fra Drammensveien så fort som mulig! Vi får sende vår medfølelse til de stakkarne som bor på Huseby, men takker dem samtidig for at de har sørget for at det var plass til ambassaden der!

Straffelovens paragraf 204, annet og fjerde ledd:

"Med pornografi menes i denne paragrafen kjønnslige skildringer som virker støtende eller på annen måte er egnet til å virke menneskelig nedverdigende eller forrående, herunder kjønnslige skildringer hvor det gjøres bruk av lik, dyr, vold og tvang. Som pornografi regnes ikke kjønnslige skildringer som må anses forsvarlige ut fra et kunstnerisk, vitenskapelig, informativt eller lignende formål. (...). Paragrafen gjelder ikke for film eller videogram som Medietilsynet ved forhåndskontroll har godkjent for ervervsmessiog fremvisning eller omsetning."

Sladden har jo preget pornografien i Norge i mer enn en menneskealder og det var vel på tide at den ble fjernet. Jeg tror Høyesterett har rett (sic.) i at synet på "kjønnslige skildringer som virker støtende eller på annen måte er egnet til å virke menneskelig nedverdigende" er atskillig mer liberalt i dag enn da loven ble innført. Og selv om det i enkelte kretser hevdes at vi vil bli oversvømmet av usladdet porno, tror ikke jeg at folk går mann av huse for å handle de usladdede bladene. Ærlig talt, hvem bryr seg om dette? Sverige og Danmark har hatt usladdet pornografi i årevis og de er vel ikke blitt skadet av det? Eller er de?

Men poltikerne skal vel også ha et ord med i laget, så siste ord er nok ikke sagt i denne saken ennå!


30. November 2005  
Så er den nye regjeringen igang!

Før valget uttalte alle de tre regjeringspartiene at de var for å heve grensa for hva du kan importere tollfritt fra utlandet. Grensa på 200 kroner har stått urørt siden 1975. Nå er ikke de rødgrønne like klare på hva de mener.

Vi må vurdere konsekvensene før vi bestemmer oss endelig for om vi vil gjøre det, sier statssekretær i Finansdepartementet Geir Axelsen fra Arbeiderpartiet til Dagbladet.no i dag.
Så lang tid tok det altså å bryte det første valgløftet.

Politikere gjør hva som helst og sier hva som helst for å bli valgt. Ikke rart, kanskje, med de lønningene og goder de bevilger seg selv. Løgnhalser er de, hele bunten. Ikke rart at politikere er på bunnen av troverdighetslista.


29. November 2005  
Nå må noe gjøres

De fire mindreårige barna, to gutter og to jenter, som forsvant fra norske asylmottak i forrige uke dukket opp hos personer som er mistenkt for menneskesmugling i Sverige fredag. Lørdag ble barna brakt tilbake til Norge, og er nå plassert på forskjellige mottak under beskyttelse av norsk barnevern og Utlendingsdirektoratet UDI). Nettavisen skriver i dag:

Utlendingsdirektoratet (UDI) sier til TV 2 Nyhetene at de skjerper rutinene ved asylmottakene slik at ikke barn skal forsvinne slik som har skjedd de siste ukene.

De siste månedene er 150 kinesiske barn smuglet til Norge, Sverige og Danmark ifølge Nye Kripos. Barna har søkt om asyl og deretter forsvunnet fra mottakene.

Søndag ble et kinesisk par i Sverige varetektsfengslet mistenkt for grov menneskesmugling av fire kinesiske barn. Politiet i Sverige etterforsker om kinesiske barn blir brukt som organdonorer. I helgen ble det kjent at to kinesiske barn forsvant fra Norge til Sverige og trolig har blitt offer for menneskehandel.

Politiet i Norge sier de har fått rapporter om personer som ikke skyr noen ting på bekostning av uskyldige barn.

"Man vet at pengesterke familier er villige til å kjøpe barn, og kjøpe organ, for å gjøre sine egne barn friske", sier forbundsleder Arne Johannessen i Politiets fellesforbund til TV 2 Nyhetene.

Johannessen mener at problemet bør stå langt høyere på den politiske dagsorden.

- Jeg vet ikke om man politisk er klar over denne typen kriminalitet, sier Johannessen. Han frykter at vi i Norge vil se mer til denne typen kriminalitet, og at Norge først og fremst kan bli brukt som et transittland.

Barn som utnyttes er forferdelig, men å bortføre dem for å benytte dem som organdonorer er hinsides min fatteevne. Og dette er sikkert bare toppen av et isfjell. Jeg håper myndighetene setter alt inn på å finne ut hva som har skjedd med barna som fremdeles er savnet og at de som står bak blir straffet.


26. November 2005  
Rundt og rundt og rundt og ....

SV klarer ikke å legge av seg sin mangeårige opposisjon overfor regjeringen. Problemet er bare at nå er de selv i regjering! Men det er ikke så lett å svelge for enkelte i partiet. På den ene siden er partiet et ansvarlig regjeringsparti og på den andre i opposisjon til seg selv! Så nå har formann Halvorsen vært nødt til å ta de forvirrede i ørene og fortelle dem hvordan de skal oppføre seg.

Det blir det spennende å se om de klarer. Det er ikke sikkert det er så lett....

Les mer i Aftenposten.


16. November 2005  
Løgn og bedrag!

Før valget var AP, SV og SP skjønt enige om at satsen for tollfri import (kr. 200,-) var altfor lav. Og hvis de kom i regjering skulle de heve denne til kr. 1.000,-. Og hva har skjedd? Ingenting! Ikke en jæ..a ting. Og i tilfelle de skulle komme på bedre tanker, sier finansdepartementets talsmann ifølge Dagbladet:

En endring vil ha en stor betydning for de norske næringdrivende og et slikt forslag må uansett sendes på en bred høring, sa informasjonsrådgiver Frank Vatne i Finansdepartementet til Dagbladet.no etter at budsjettet var lagt fram.
Bla, bla, bla....! Har du hørt makan til sludder? Jeg blir så inderlig forbanna på byråkratene som alltid skal stikke kjepper i hjulene for det som smaker av lettelser. De må da for f..n ha annet å gjøre i finansdepartementet?

Forbrukerrådet har også reagert og minner finansministeren på løftene regjeringspartiene ga før valget. La oss krysse fingrene og håpe. Men det er lett å love i valgkampen, men tydeligvis svært vanskelig og holde løftene. (Som om det var noe nytt!) Juksemakere! Løgnere! Bedragere!


15. November 2005  
Gjør som jeg sier, ikke som jeg gjør

Det er et velkjent fenomen at eksemplets makt er sterk. Men ikke blant våre politikere, nei. Les bare hva Aftenposten skriver i dag:

Tirsdag ble det klart at stortingsflertallet følger lønnskommisjonens forslag om å øke stortingsrepresentantenes lønninger med 3,9 prosent, statsrådenes med 4,4 prosent og statsministerens med 4,8 prosent.

Lønnsveksten i det ordinære arbeidslivet er for neste år anslått til mellom 3,0 og 3,5 prosent.

Ikke det at jeg misunner dem lønna, men når de ber oss om moderasjon skal de vel for pokker også vise moderasjon selv. De tjener mer enn nok med lønn og andre fordeler at de helt sikkert har til salt i maten. Og grådighetskulturen, spesielt SV har så mye i mot, gjelder dessverre ikke deres egen grådighet. Det er langt mellom liv og lære.


2. November 2005  
En milliard

Neste gang du hører en politiker, skjødesløst snakke om milliarder til dette og hint, skal du tenke over hvor mye en milliard egentlig er! Denne lille tankevekkeren fant jeg på nettet, opphavsmann/-kvinne er ukjent. Riktignok beregnet for amerikanske forhold når det gjelder statens forbruk, men allikevel:

A billion (milliard) is a difficult number to comprehend, but one advertising agency did a good job of putting that figure into perspective in one of its releases.

a. A billion seconds ago it was 1959.
b. A billion minutes ago Jesus was alive.
c. A billion hours ago our ancestors were living in the Stone Age.
d. A billion days ago no-one walked on two feet on earth.
e. A billion dollars ago was only 8 hours and 20 minutes, at the rate our government spends it.


31. Oktober 2005  
Ytringsfrihet(?)

Det dukker stadig opp grupperinger som benekter faktiske forhold. F.eks. "Flat Earth Society" som hevder at jorda er flat. Og det er stadig noen som blir bortført av utenomjordiske vesener og "strålet" opp til UFO'en deres for undersøkelser(?). Og hva med de som tror at mennesket ikke landet på månen, men at verden ble ført bak lyset av amerikanerne. Dumt, men harmløst. Men det er noen som hårdnakket påstår at jødeutryddelsen (og alle de andre folkeslagene og mentalt syke som ble myrdet) under nazistenes styre i Tyskland, før og under annen verdenskrig, ikke har funnet sted. Og da er det ikke harmløst lenger. Dagsavisen skriver om dette fenomenet som igjen har dukket opp:

Flere barn og unge tror ikke på masseutryddelsen av jøder etter å ha lest propaganda på internettsidene til den nynazistiske gruppen Vigrid. Antirasistisk Senter oppfordrer til mobilisering i skolene.

– Vi blir kontaktet av fortvilte foreldre og lærere som opplever at barn og unge benekter Holocaust etter å ha lest denne nazipropagandaen på internett, sier informasjonsleder og forsker ved Antirasistisk Senter Henrik Lunde til Dagsavisen.

Den nynazistiske gruppen Vigrid, og gruppens leder Tore W. Tvedt, bruker side opp og side ned på sitt sted på internett til å forsøke å overbevise lesere og nysgjerrige om at tyskernes utryddelse av millioner av jøder under den andre verdenskrig er en eneste stor bløff.

– Det finnes mengder av litteratur innen Holocaust-benektelse på internett, men inntil nylig var dette på engelsk og lite tilgjengelig for ungdommer. Ved å oversette en del av denne propagandaen til norsk ser det ut til at Tvedt har funnet sin nisje, sier Lunde.

På Vigrids hjemmeside går det klart fram at benektelsen av Holocaust står sentralt i den nynazistiske organisasjonens propaganda overfor unge og nysgjerrige.

– Lærere bør gi elevene i oppgave å finne sannheten, slik at de unge selv kan avsløre at dette er nynazistisk propaganda. Samtidig er det viktig å satse på de hvite bussene, som tar med ungdom til konsentrasjonsleirene hvor jødeutryddelsen fant sted, sier Lunde som ofte holder foredrag i skoler om denne utviklingen.

Det er viktig med ytringsfrihet, men for enhver pris?


24. Oktober 2005  
En merkelig verden

TV-aksjonen "Drømmefanger" har klart å samle inn over 137 millioner for å bekjempe vold mot kvinner i den fattige delen av verden. (Hvilket burde være store deler av den). Nordmenns giverglede er stor ved slike anledninger, men gigantiske satsninger som denne tar dessverre oppmerksomheten vekk fra andre, kanskje viktigere innsamlinger, som å bekjempe sultkatastrofer i Afrika. Nordmenn blir fort trette av å gi til for mange og de som ikke roper høyt nok får ikke den nødvendige hjelpen. Vi får håpe at vår bistandsminister er oppgaven voksen og sørger for at også disse får det som er nødvendig over statsbudsjettet. Der fjases det bort så mye allikevel.

Ellers er det underlig verden vi lever i. På NRKs nettside kan vi lese:

Klokken åtte lørdag kveld kunne både pipene og organist Michael Servant ta en pust i bakken. Da hadde de holdt det gående i 33 timer og 15 minutter, og dermed satt ny verdensrekord, i Berg kirke i Halden.
Noen har altså ikke annet å bestille enn å sitte på rompa å spille igjennom alle salmene i salmeboka mens verden rundt oss går sin skjeve gang.

Det er nok en orkan på vei vei mot USA etter å ha ødelagt deler av Mexico. Denne gangen er det "Wilma" som dundrer løs mot en kyst hvor folk er blitt leie av alle stormvarsler. De gidder ikke evakuere, selv om eksperter sier at det kan komme en 5 meter høy flodbølge i forkant av stormen.

I dagbladet kan vi lese at 45% av irakerne støtter selvmordsaksjoner. (Vi får håpe at ikke alle gjør det også!) Fugleinfluensaen henger som en mørk sky over Europa og siste nytt er at man undersøker døde fugler i Kristiansand med frykt for at de kan ha dødd av influensaen.

Og flyet som styrtet i Nigeria med 117 passasjerer ombord er borte fra førstesiden på alle nettaviser, overtatt av at Ulrika (hvem f..n det nå er) skilles!? Dessuten er Homer Simpson kåret til tiårets filosof!

I sannhet en merkelig verden....


5. Oktober 2005  
Hva betyr dette?

De fleste av oss har vel en eller annen gang sendt en privat mail fra jobben, fra arbeidsgivers utstyr. Personlig har jeg ingen skrupler - såpass får de tåle! Men nå sier Datatilsynet at dette ikke nødvendigvis er misbruk. I forbindelse med alt bråket i Redningsselskapet, har ledelsen der gått igjennom email korrespondansen til en del av sine ansatte. Dette har de i følge Datatilsynet ikke lov til.

Tilsynet mener at dette ble gjort uten tilstrekkelig vurdering av om innholdet i epostene var jobbrelatert eller av privat karakter. Ledelsen skal dessuten ha gått gjennom de såkalte "backup"-filene og kontrollert epost som allerede var slettet. Også tillitsvalgtes e-post skal ha blitt sjekket.

Hva betyr dette? Har Redningsselskapet rett eller er det Datatilsynet som har rett. Vi får se.

Les artikkelen i Aftenposten.
Les Datatilsynets rapport.


4. Oktober 2005  
Problemer med niqab (II)

Jeg visste det!!

Å dekke til ansiktet med slør blir forbudt i timen i Oslo-skolene.

Det vedtok byrådet i Oslo mandag, skriver Dagsavisen.

"Det er et minstekrav at elever ikke dekker til ansiktet. I en undervisningssituasjon må lærerne ha mulighet til å se elevens ansikt for å sikre god kommunikasjon", sier skolebyråd Torger Ødegaard til avisa.

(Se gårsdagens innlegg.)


3. Oktober 2005  
Problemer med niqab

Det oppstår stadig problemer med våre nye landsmenns vaner og skikker. Denne gangen er det to somaliske jenter på Handelsgym som har laget vanskeligheter for skolen. Les bare hva Aftenposten skriver i dag:

To muslimske elever ved Oslo Handelsgymnas bruker et burkalignende slør på skolen. Sløret dekker ansiktet slik at bare øynene er synlig. De to kvinnelige elevene er av somalisk opprinnelse og plagget de bruker, niqab, er et burkalignende plagg der hår og ansikt er dekket av skaut og slør.

Klesdrakten har ført til praktiske problemer ved skolen, for eksempel ved utstedelse av studiekort. Skolen kunne ikke la elevene bruke passbilder hvor de ikke viser ansiktet. Det har også oppstått problemer i kroppsøving og i fremmedspråkundervisningen.


Det er tydeligvis vanskelig å tilpasse seg et annet lands skikker og det gjelder jo i dette tilfellet begge veier! Hvordan løser man et slikt problem? Sikkert slik alle andre problemer løses i dette landet: Vi bestemmer! Forbud!

Mange klager på at innvandrerne ikke tilpasser seg norske skikker. Men hva med oss?

Les hele artikkelen i Aftenposten.


16. September 2005  
Ikke mer?

OljeministerenI går ble styret i Statoil orientert om en ny milliardsprekk på Snøhvit-prosjektet i Finnmark. Det store gassanlegget er nå blitt 19 milliarder kroner dyrere enn det Stortinget godkjente i 2002. Den siste budsjettsprekken er på hele syv milliarder kroner.

I tillegg blir prosjektet åtte måneder forsinket. De første gassleveransene er forventet i begynnelsen av juni 2007.

Staten er majoritetseier i Statoil, med cirka 70 prosent av aksjene. Les hva VG skriver i dag:

"Jeg har tillit til de styrende organer i Statoil", sier Olje- og energiminister Widvey til VG Nett. (Yessir!)

To tidligere Statoil-sjefer har måttet gå på grunn av økonomiske overskridelser på store prosjekter. Derfor oppsto det spekulasjoner rundt nåværende sjef Helge Lunds fremtid da Snøhvit-sprekken ble kjent. Statsrådens kommentar tyder på at toppsjefen sitter trygt. (Les: Med lim i baken)

Oljeanalytiker John Olaisen mener at overskridelsene på Snøhvit skyldes dårlig arbeid fra Statoils side. (Tenkte jeg det ikke!)

"Heldigvis for selskapet har vi et skattesystem som gjør at staten tar 70-80 prosent av kostnadsoverskridelsene, så faktisk blir tapet omkring 40 øre per aksje i Statoil", sier Olaisen til NTB. (Dvs. du og jeg tar brorparten av støyten!)

Han mener overskridelsene skyldes mangel på kontroll, men vil likevel ikke gå så langt som å kritisere toppsjef Helge Lund. (Nei, en toppsjef kan jo ikke ta ansvaret for alt!)

"Dagens ledelse begynte for tolv måneder siden, så de har jo fått dette rett i fanget", sier Olaisen. (Det er ikke mye man kan få gjort på 12 måneder, vet du!)

Jeg husker den gangen 1 Mong var en budsjettsprekk på 1 milliard og alt spetakkelet rundt overskridelsene på Mongstad. Nå er det knapt noen som gidder å løfte et øyelokk. Husker du alle advarslene i valgkampen fra den siitende regjeringen om de rød-grønnes kommende overforbruk av oljepenger og at landet kom til å gå i toalettet med en rød-grønn regjering?

Dette er vel pengebruk (eller kanskje misbruk) av første klasse. Og konsekvensene for de som er innblandet? Null, ingen, nada, rien! Godt at ihvertfall Widwey har fått "sparken"!

Via VG.


15. September 2005  
Mamma, jeg må tisse

Kan jeg få lov til å gå på do?Også verdens mektigste mann har grunnleggende behov. Under et møte i FNs Sikkerhetsråd i går tok han flere notater, deriblant skrev han en lapp som tilfeldigvis ble fotografert av Reuters utsendte, som sto bak de ledende herrene og tok bilder under deler av sesjonen.

«I think I MAY NEED A BATHroom break? Is this possi...» står det på den blyantskrevne lappen, der store og små bokstaver står hulter til bulter. Lappen ga han til utenriksminister Condoleezza Rice.

Men er det ikke litt underlig at lederen for verdens mektigste nasjon må spørre utenriksministeren sin om han kan få lov til å gå på do?

Det er uklart om Bush fikk den ønskede pausen.


14. September 2005  
Nye koster

Nye Koster.jpg

Ja, så gikk det sånn det måtte gå: Bondevik og hans regjering er historie og en ny æra skal begynne. Selv om jeg har fått det som jeg ville, er jeg litt skeptisk til den salige blandingen av politikk som denne regjeringen skal bli enige om. Men noe særlig verre enn den vi har hatt kan den vel neppe bli. Og så deilig det skal bli å slippe den sleske Bondevik og den arrogante Sponheim (også kalt Napoleon IV)!

Men når man ser de på de tre på bildet her, skulle man tro de var eiendomsmeglere som nettopp har fått provisjon og ikke de som skal styre landet de neste fire årene!


2. September 2005  
Den tredje verden?

New OrleansEtter at orkanen Katrina herjet i det sørlige USA, sier øyenvitner at det virker som om katastrofen skulle skjedd i et land i den tredje verden og ikke i et av verdens rikeste land. I New Orleans, som ble hardt rammet, har folk gått helt bananas. Helsepersonell og politi blir beskutt, branner påsatt og butikker og private hjem plyndret. Lik flyter i de oversvømmede gatene. Døde mennesker blir liggende. Mat, vann og elektrisitet finnes ikke. Og i mellomtiden fortsetter president Bush ferien og utenriksminister Rice er ute og handler sko i de dyreste butikkene i New York. Les bare hva det står om dette i Dr. Menlo:

So the Gulf Coast has gone all Mad Max, women are being raped in the Superdome, and Rice is enjoying a brief vacation in New York. We wish we were surprised.

What does surprise us: Just moments ago at the Ferragamo on 5th Avenue, Condoleeza Rice was seen spending several thousands of dollars on some nice, new shoes (we’ve confirmed this, so her new heels will surely get coverage from the WaPo’s Robin Givhan). A fellow shopper, unable to fathom the absurdity of Rice’s timing, went up to the Secretary and reportedly shouted, “How dare you shop for shoes while thousands are dying and homeless!” Never one to have her fashion choices questioned, Rice had security PHYSICALLY REMOVE the woman.

Angry Lady, whoever you are, we love you. You are a true American, and we’ll go shoe shopping with you anytime.

De legger heller ikke fingrene i mellom for å karakterisere damens, skal vi si litt uheldige timing av skoinnkjøpene?

Secret service is all over Seventh Avenue. That fucking worthless bitch is shopping in showrooms right now.

Det ser ut til at resten av USAs befolkning etterhvert har fått øynene opp for hvordan myndighetene håndterer krisen og de begynner å bli sinte. Les bare dette innlegget som stod i Dr. Menlo:

Shock has turned to fury. How can it be possible a major American city has been destroyed? And why did it have to be New Orleans, of all cities? Compared to New Orleans, ninety percent of the rest of the country is milquetoast. Now the great birthplace of jazz and mardi gras is submerged and it's populace--those still alive--are hungry, hurting, thirsty and dying, and what the fuck is the so-called leadership in this country doing about it? Do you think for one minute that if New Orleans and Missippippi and the rest of the gulf coast down there were populated entirely by pretty young white girls that George Bush wouldn't be "moving heaven and earth" to save them?

This is George Bush, right here. Why cut short your vacation for an ugly piece of weather? Do I really give a rat's ass about the poor black folk of Louisiana and Mississippi? Pundits on Fox have already voiced this opinion out loud: "Why should we pay for people who live under the sea level? Why should we pay for people who live on the San Andreas fault or along the Mississippi? They knew what they were doing. There are responsible, and we, after all, are the party of personal responsibility."

At least one man has already committed suicide, leapt off a piece of highway to his death. Nobody noticed his body for a while until someone finally covered it with a sheet. Many more on the highway bake under the hot, southern sun without food, water, access to toilets, etc. They have nothing. No, wait. Some have something. Some have the dead body of their decades-long spouse slowly decomposing under a blanket next to them.

Where is the National fucking Guard? If this isn't what the National Guard is for, what the hell are they for? For helping Halliburton steal oil in Iraq? What the hell is a government for if not to help your own fucking people in a natural disaster? A natural disaster whose final effects could have been avoided! Bush says: "We stand with you."

WE ARE YOU! THIS IS THE SAME FUCKING COUNTRY YOU FUCKING MORON!

Det blir nok et kraftig politisk oppgjør etter dette. Hvorfor sikret man ikke byen bedre, hvorfor evakuerte man ikke flere og ikke minst hvorfor ble hjelpearbeidet i etterhånd så hjelpeløst håndtert?

Bildet er hentet fra Dagbladet.


30. August 2005  
Men hvem skal overvåke overvåkerne?

Eva JolyDet er nå en gang slik her i Norge at misunnelsen er sterkere enn kjønnsdriften og at skadefryd er den eneste sanne fryd, for den kommer fra hjertet. Og det finnes vel ikke noe bedre enn at høyt oppsatte mennesker som i utgangspunktet skulle holdt sin sti renere enn Dagfinn Høybråten, snubler ut i det. Denne gangen er det den tidligere franske, nå norske korrupsjonsjeger, Eva Joly, som har tatt en Victor Norman og vært litt raus med skattebetalernes penger (les: våre - det betyr dine og mine!) og gitt et solid tips etter en bedre middag på statens regning. Lærer disse menneskene aldri? Middagen, som også inkluderte justisminister Dørum, kostet den nette sum av kr. 12.466,- inklusive kr. 2000,- i tips (ifølge Se og Hør). Ganske raus med tipsen den dama. Og hun som nylig uttalte til pressen at hun var sikker på at det var like mye korrupsjon i Norge som i andre land, vi hadde bare ikke fått det fram ennå!

Men nå er det visst ikke bare dyre matvaner (inklusive tips) hun har tatt med seg fra Frankrike. For Se og Hør (hvor får de all informasjon fra?) kan også opplyse at Eva Joly har dyre flyvaner. Ifølge ukebladet har Joly brukt 558 328 kroner på 32 flyreiser i perioden siste halvdel av 2002 til første halvdel av 2005. Det gir en gjennomsnittspris på 17 447 kroner.

Spørsmålet er stilt mange ganger før, men er alltid sørgelig aktuelt: Hvem skal overvåke overvåkerne?


29. August 2005  
Det stunder mot valg

Kom over en undersøkelse i Aftenposten i dag om hvordan unge studenter mellom 19 og 25 år ved Oslo Markedshøyskole oppfatter de forskjellige partiene. Svarene burde for enkelte av dem være en klar indikasjon på hvordan de oppfattes av ikke altfor politisk engasjert ungdom. Les bare her hvordan de ser på velgerne til de forskjellige partiene:

Arbeiderpartiet: Skatteglade markatravere som står på kravene i Volvoen.
Høyre: Privatiseringskåte, tennisspillende pengefolk som foretrekker det "fine".
Fremskrittspartiet: Innvandrerfiendtlige selgere som liker danseband på danskebåten.
Sosialistisk Venstreparti: Miljøvennlige sosionomer som sitter på pub og snakker om å ta de rike.
Kristelig Folkeparti: Puritanske kristne som vil hjelpe de fattige uten å ha det gøy.
Senterpartiet: Skyteglade bønder som rakker ned på byfolk og EU i Ladaen.
Venstre: Elbilkjørende lærere som ikke vil gjøre stort annet enn å nyte kultur.

Og apropos Venstre og Lars Sponheims (Napoleon IV?) arrogante holdning: "Venstre er Norges viktigste parti!" Kanskje han bør ta en funderare på hvorfor hans parti ligger under sperregrensen når de unge velgerne oppfatter Venstre slik:

  Hva er Venstre motstander av?: Ingenting!
  Hva vil partiet?: Ingenting!
  Hva står de for?: Ingenting!

Kanskje på tide å lage et partiprogram som gir mening til velgerne?


18. August 2005  
Gud Hater Sverige!

Fred Phelps 10-29-2002Den tilsynelatende hyggelige, smilende eldre mannen på bildet er ingen ringere enn den beryktede pastor Fred Phelps. Phelps tar nok en gang for seg svenskene på sitt nettsted "God Hates Fags", eller "Gud Hater Homser". Tidligere har han hatt en artikkel under overskriften "God Hates Sweden" hvor han takker Gud for alle døde svensker og kommer med følgende advarsel:

WARNING!!!

To God's Elect: Leave Sweden NOW!!!

Her kan du lese følgende om Sveriges ofre i tsunamien i Thailand:

THANK GOD FOR ALL DEAD SWEDES!!!

Read our recent flier on this matter here.
Listen to Pastor Phelps' sermon on the matter here.

Unconfirmed numbers of Swedes are dead as a result of the tsunamis which ravaged Thailand and the other lush resorts of that region, and thousands more are unaccounted for, either still rotting in the tropical conditions or buried, as they deserve, as asses in mass graves (see Jeremiah 22:19). Scarcely a family in Sweden has been untouched by the devastation. Bible preachers say, THANK GOD for it all!

Denne gangen har han tatt for seg den svenske kongefamilien som får unngjelde som pedofile, homoseksuelle og uanstendige sexforbrytere i en artikkel om den svenske kongefamilien. Her har han plassert følgende overskrift over bilder av den svenske kongefamilien:

The King looks like an anal-copulator, & his grinning kids look slutty & gay!

Artikkelen avsluttes med følgende utsagn:

Carl XVI Gustaf
King of Sodomite Whores

You jackass Swedes just don't get it. Once you have laws to chill Bible preaching, we don't give a rat's tutu whatever else you do or say. You are drippings from the Devil's own penis - a veritable sperm bank for Satan's queers. "To me belongeth vengeance and recompence...for the day of their calamity is at hand." Deut. 32:35.

Man behøver ?ikke være svært dreven i det engelske språk for å få med seg betydningen av det han sier. At amerikanerne har en svært spesiell tolkning av ytringsfriheten er vi vant til, men dette må vel være å tøye grensene svært langt, selv i dobbeltmoralens hjemland!


En skuespiller til?

Nå har jamen skuespilleren Christopher Walken bestemt seg for å bli president i USA! CW er kanskje best kjent som skurk og "bad guy" i en rekke filmer. Kanskje ikke de aller største filmene, men han burde være velkjent for de fleste. Og med Ronald Reagan friskt i minne, burde det vel ikke være umulig for CW og kapre nok stemmer til å bli valgt. Nå tillhører ha riktignok ikke noen av de etablerte partiene, men er vel kjent nok og har penger nok til å kunne stille.

Nå venter vi bare på at Martin Sheen (som har spilt president Bartlet i TV-serien "The West Wing") melder seg på som kandidat! Han burde antakelig ha det enklere enn Christopher Walken, mange har jo allerede foreslått ham som president etter TV-serien!


6. August 2005  
Aldri mer!

Hiroshima i ruiner- Herregud, hva er det vi har gjort, utbrøt andrepilot Robert Lewis da flyet han satt i ble fylt av et sterkt lysglimt.

Klokken 08.15.17 om morgenen 6. august slapp Lewis og resten av mannskapet på B-29-bombeflyet "Enola Gay" en atombombe over Hiroshima. 43 sekunder senere var byen borte.

- Denne krigen er over, sa en av mennene om bord på flyet.

- Jeg tenkte akkurat det samme da jeg så atomsoppen og lysglimtet. Jeg kunne ikke forstå hvordan selv den mest radikale, militaristiske, og ufølsommme personen kunne fortsette å kjempe når de måtte sloss mot noe som dette, forteller Theodore Van Kirk til Time Magazine 60 år etter.

Van Kirk var navigatør på "Enola Gay", og hadde ikke sovet natt til 6. august. Kvelden før var mannskapet orientert om oppdraget deres: De skulle slippe en atombombe over Hiroshima. En bombe ingen helt visste hvordan fungerte i praksis. Ingen kunne si om de ville overleve toktet.

02.45 tok "Enola Gay" av fra flybasen i Tinian. Fem og en halv time senere så Hiroshima ut som bildet viser.

Les hele historien i Dagbladet!


29. Juli 2005  
Tror det ikke før jeg ser det!

IRA legger ned våpneneIRA har bestemt seg for å legge ned våpnene kl 16:00 idag (lokal tid) for godt! Dette er jo noe som har ligget i luften en stund, men nå er det altså offisielt.

Dessverre er det kommet mange løfter fra IRA som ikke har blitt holdt, så det gjenstår å se om de denne gangen mener alvor. Selv om Englands statsminister Tony Blair er fornøyd med utsagnet og håper at politikk vil erstatte terroren fra IRA, er det andre som er mer skeptiske:

Ikke uventet var reaksjonene på IRAs utspill sterkt delte i går. Den irske statsministeren Bertie Ahern stilte seg i utgangspunktet positiv, men understreket at bevegelsen hadde bevisbyrden på sin side, sett i lys av de mange skuffelser som har fulgt i kjølvannet av Langfredagsavtalen fra 1998. - Dagens hendelse kan innebære en ny æra for folket på øya. Hvis IRAs ord blir fulgt av handling, vil de være av historisk rekkevidde, sa han.

Talsmenn for den protestantiske siden var imidlertid klart skeptiske. Ian Paisley, som leder det største protestantiske partiet i provinsen, DUP, uttalte at det siste tiåret er spekket av utspill fra IRA som er gitt merkelappen "historisk" og "epokegjørende". - Heller ikke av IRAs siste uttalelse fremgår det at man vil gjøre en slutt på gruppens kriminelle virksomhet, slo han fast.

Sir Reg Empey, leder for Ulster Unionist Party, uttalte at man ikke kan ta IRA på ordet ettersom gruppen har brutt alt for mange løfter fra før.

Den som lever får se.

Les mer i Aftenposten og på BBCs nettsider.


8. Juli 2005  
Avskyelig

Buss nr 30Det er bare ett ord som kan beskrive det som skjedde i London: Avskyelig!

Hvordan kan noen tro at de kan påvirke noe som helst ved å drepe uskyldige reisende? Men det er det som er terrorisme: Slå til på uventede steder mot vanlige mennesker og skape så mye panikk og forvirring som mulig.

Men Londonere har levd under terrortruselen i mange tiår og lar seg nok heller ikke skremme av denne avskyelige handlingen.


28. Juni 2005  
At det går an!

Følgende står i Dagbladet i dag:

Mor er enslig forsørger, og den lille familien har trang økonomi. Derfor ville den 15 år gamle tenåringen ha sommerjobb. Men det straffet seg: Da gutten tjente noen kroner, trakk sosialkontoret like godt beløpet fra morens sosialtrygd, melder NRK Hedmark.
Erling Segelstad er leder for Fellesorganisasjonen for barnevernspedagoger, sosionomer og vernepleiere i fylket. Han kaller praksisen for skammelig.

- Eksempelet er ikke enestående, sier Segelstad.

Riktignok bor vi i verdens rikeste land, men det betyr selvfølgelig ikke at 15 åringer skal behandles som barn. De får værsågod være med på å forsørge familien!

At det går an!

(Les historien i Dagbladet.)


25. Mai 2005  
Stort svinn i bistanden til Tanzania-skoler

Aftenposten skriver 23. mai: "Nærmere halvparten av pengene som skulle gi barn i Tanzania et bedre skoletilbud, blir borte på veien, viser en gjennomgang av bistanden.

I snitt forsvinner mellom 36 og 46 prosent av midlene som skulle brukes til opprusting av skoleverket, viser undersøkelsen som norske og tanzanianske forskere står bbak. For andelen som skulle settes av til å kjøpe nye skolebøker situasjonen enda verre: Nærmere 80 prosent av pengene er borte."

Dette er Tanzania, men det kunne sikkert vært et hvilket som helst annet land som mottar midler fra rike giverland. Hvem som beriker seg på andres giverglede er ikke beskrevet, men i Afrika er jo korrupsjon svært utbredt, så det skulle vel ikke være så vanskelig å tro at mange av disse pengene forsvinner i lommene til byråkrater og andre som tar hånd om midlene.

Det er i grunnen merkelig hvor lite det skrives om dette i norske medier, de ser ut til å være mer opptatt av "Idol", "Fagerstrand", "Big Brother" og "Eurovision Song Contest" enn hva leserne egentlig burde blitt informert om.

Jeg tror heller ikke at alle pengene blir borte etter at de er kommet til mottakerlandet. Det skulle vært svært interessant å se hvor mye av de pengene som ytes i bistand som virkelig kommer dit de skal og ikke forsvinner i administrasjon, transport, reiser etc.

Men det er ikke noe for avisene, Jon Obi Mikel har jo sluttet seg til det nigerianske U-landslaget i Paris!


8. Mai 2005  
Aldri mer!

Kjakan Sønsteby og Erling LaeI dag er det 60 år siden annen verdenskrig sluttet.

Aftenposten skriver: "Krigen krevde minst 60 millioner menneskers liv. I Norge falt over 10 000 i direkte krigshandlinger. Ødeleggelsene var kolossale. Ingen har klart å tallfeste dem fullt ut. Av den kollektive kamp fødtes nye tanker om sikkerhet, om samarbeid, om internasjonal solidaritet. Disse tankene levde opp under skrinne kår i en etterkrigstid preget av ideologiske motsetninger og frigjøring fra undertrykkelse i andre verdensdeler enn vår egen. Men de slo rot, så ettertrykkelig at det i dag uten å blunke blir fastslått at en ny storkrig er utenkelig. Bare 60 år etter ragnarok.

De etterkommende slekter skylder dem som ga sitt liv i kampen for friheten, både her i landet og andre steder, mye. Det er også viktig å yte full honnør til dem som forsto hvor viktig det var å se fremover i seierens stund, ikke la seg forblinde av hevntanker og ønske om revansj, men bygge et nytt verdenssamfunn på den annen verdenskrigs ruinhauger og lidelser."

La oss ikke glemme historien. Uten historie er vi dømt til å gjøre samme feilene på nytt.


22. April 2005  
Slett ledelse

Det er lett å være etterpåklok, særlig etterpå!

Men Reinås rapporten etter tsunami katastrofen i Thailand viser uten tvil at den politiske ledelsen ved utenriksminister Petersen og statsminister Bondevik ikke har de nødvendige egenskaper som kreves i de øverste politiske stillingene i landet vårt. Og UD har fått så hatten passer for sin opptreden eller mangel på den etter katastrofen. Om denne mangel på ledelse, initiativ og handlingskraft i en krisesituasjon hadde skjedd i en privat bedrift, hadde de nok ikke sittet lenge i jobbene sine. Men i politikken verner man hverandre og trygt sitter de. Og utenriksråd Lindstrrøm er på toppen av det hele blitt utnevnt til ambassadør i London!

Slik skaffer man seg tillit hos velgerne i et valgår!


15. Mars 2005  
Rettferdig?

"Med hårfin margin har Høyesterett besluttet å utvise Phi Hung Tran på livstid. Tran må nå leve i Vietnam, der han ikke har vært siden foreldrene gjorde ham til båtlyktning i 1986." skriver Aftenposten i dag.

Man kan selvfølgelig mene hva man vil om kriminelle innvandrere og andre, men denne saken er svært spesiell. La gå at han har utført en avskyelig handling. La gå at han fortjener lang straff for det. Men den ble utført for 10 år siden og etter 16 år i Norge, med foreldre, søsken og øvrig familie som er blitt norske statsborgere synes utvisning fra Norge på livstid ikke å være løsningen. Det utføres like bestialske handlinger av andre utlendinger som ikke kan sendes hjem fordi da kan de risikere, etter norske myndigheters syn, altfor streng straff.

Og hva er da dette?


13. Mars 2005  
Forskjellsbehandling?

Utenriksminister Jan Petersen har invitert de pårørende til ofrene for tsunamien i Thailand til å reise ned på regjeringens bekostning. Han sier at dette slett ikke er avlat for UDs sviktende oppfølging av ulykken. Men hvorfor skulle han ellers betale for flere hundre menneskers reise dit?

Eller skal dette bli en permanent ordning for pårørende til ofre for dødsulykker?

Hvis ikke, hvorfor skal da de pårørende til ofrene for denne ulykken forskjellsbehandles fra andre dersom det ikke skyldes den slette måten UD håndterte ulykken på?


9. Mars 2005  
Retrospekt - Regjeringen, 1 - 0!

Etter at vi her på Retrospekt i går skrev om Dagfinn Høybråtens nye forslag om å redusere alkohol-mengden i cocktails, har han tydeligvis kommet på bedre tanker. Til Aftenposten sier han: "Jeg har kommet til at forslaget ikke var godt nok gjennomtenkt og gjennomarbeidet. Jeg har gitt beskjed om at forslaget skal trekkes tilbake. Vi kan altså se bort i fra dette forslaget".

Det nytter ikke å gjøre noe som Retrospekt er i mot!


17. September 2003  
Kommunevalget 2003

ValgresultatSå er kommunevalget over for denne gangen og alle er glade for det. Noen partier gleder seg over framgang mens andre gleder seg over at de fikk mer enn sist eller at de ikke gikk så mye tilbake som de trodde. Makan, snakker om hyklere!

Men KrF gjorde ihvertfall et dårlig valg og det fortjente de. De har drevet med så mye tull i sommer og høst at de burde få en skikkelig nedgang. Og det har de fått! La oss bare håpe at nedgangen fortsetter, men det er vel å håpe på for mye.

Men på Frogner Seniorsenter var det ingen overraskelser! Legg merke til Senterpartiets oppslutning: 0!


16. September 2003  
Valg 2003

Trykk for større bildeSå er valget over for denne gangen og alle partiledere stråler om kapp med hverandre. (Ihvertfall i de partiene som betyr noe i dette landet.) KrF er den store taperen og SV og Frp er de store vinnerne på landsbasis og det er vel ikke til å unngå at vi vil få se Hagens sleske glis og høre fru Halvorsens nasale lyder i lang tid framover.

Vi som denne gangen måtte stemme på Frogner Seniorsenter, får trøste oss med at uansett hvilket parti vi stemte på så har Høyre fått mer enn halvparten av stemmene i denne valgkretsen. Pussig, ikke sant?

Nåvel, vi slipper ihvertfall alle løgnere og falske løfter i et par års tid, men ikke glem at det kun er to år til stortingsvalget!


15. September 2003  
Nei!

56,2 prosent nei, 41,7 prosent ja til euroen. Neisiden vant en meget klar seier i søndagens svenske folkeavstemning om euro eller krone.

Hvordan dette skal tolkes, er det vel ingen som kan si akkurat nå, men det er ihvertfall en svært klar seier for de som ønsket å tale øvrigheten imot.

Ærlig talt, jeg trodde faktisk at svenskene skulle stemme etter politikerne sine, men det gjorde de altså ikke denne gangen. Riktignok stemte svenskene ja til EU i 1994, men det var med minste mulige majoritet.

Kanskje de har begynt angre?


7. September 2003  
Endelig vinner Aron!

Endelig vinner AronEr det noe jeg ikke tåler, så er det urettferdighet. Spesielt mot de små og svake og de som har det vanskeligst i samfunnet vårt!

Derfor ble jeg så sint og så fryktelig lei meg, når jeg leste om lille Aron som ikke fikk være sammen med sine klassekamerater på Lindhøy skole mer enn to dager i måneden. Han er funksjonshemmet, men klassen holder til i tredje etasje og skolen har ikke råd til å installere en heis. Selv om loven pålegger skolen å være inkluderende og at forholdene skal legges til rette slik at alle uansett handikap skal kunne delta, nektet skolen å gjøre dette.

Og det verste er: I fjor ble Lindhøy skole utnevnt til en av landets få demonstrasjonsskoler - på grunn av fremragende pedagogikk og flott menneskesyn.

Heldigvis har Dagbladet tatt tak i saken og belyst forholdet i en rekke artikler. Og nå har toppolitikere og departementet truet med å gå til rettssak mot skolen hvis den ikke umiddelbart sørger for at Aron kan delta i undervisningen sammen med klassekameratene sine.

Så vi får håpe at lille Aron så fort som mulig får være sammen med klassekameratene sine igjen og at skolen blir fratatt alt den har av priser og ros og at de får en saftig smekk for deres antikvariske menneskesyn!

Og jeg regner med at Dagbladet står på denne saken til den er løst. Godt det er noen som bryr seg!

Les om Aron i Dagbladet.


27. August 2003  
Slaget på Åssiden

Det måtte jo komme.......

Sjekk denne siten. (S for å slå, pil-taster for å bevege.)


26. August 2003  
Slå et slag for Frp!

Trykk for større bildeJeg trodde i min enfold at bygdetullingenes tid var forbi i Fremskrittspartiet, men det var den selvfølgelig ikke! Mannen som har gitt oss så mye å glede oss over på rallycross banen, Martin Schanche, har gått over til politikken. Selvsagt til Fremskrittspartiet. Og har da også dratt med seg sitt temperament.

Nå er det å være hissig mot konkurrenter på banen litt annerledes enn i politikken, men det kan jo bli friske dueller av slikt!

Allikevel, vi hørte en gang at de som har psykopatiske trekk ofte vil slå når de går tomme for argumenter i en diskusjon! Og Martin hadde tydeligvis ikke rare argumentene da han langet ut en rett høyre mot representanten fra AP.

Heldigvis slo han ikke tilbake. Martin er vel litt i eldste laget for en sprek mann i 20-årene. Så vi får ta det for det det er: Et lite slag for Martin, et gigantisk slag for media!

Slå på, Martin! Jeg mener: Stå på! Fremskrittspartiet trenger folk med hardtslående argumenter!

Les historien i Nettavisen.


14. August 2003  
Akkurat!

Som om vi ikke allerede bruker nok penger på å holde liv i bosetningene i de nordlige fylkene i landet vårt, har økonomiprofessor Ragnvaldur Hannesson kommet fram til den geniale løsningen at det er på tide å legge de ned!

Ifølge Hannesson er tida inne for å slokke lysene for godt i mange kystsamfunn. Og han mener staten bør dekke flytteregninga, samt gi folk hjelp til å etablere seg på nytt.

Og hvor de skal hen? Gjett én gang!

Les hele saken i Dagbladet!


16. Juli 2003  
La dem drikke!

Det sies jo at det er av barn og fulle folk vi skal få høre sannheten. Så da er det kanskje ikke det at politikerne drikker når de er på reise som er problemet. Tvert i mot.

Politikere burde drikke mye mer hele tiden, så kanskje det hadde kommet et sant ord i ny og ne fra dem også!


4. Juli 2003  
Så er vi i gang igjen!

Nei, ikke en gang til!Det er klart det bare er hyggelig at unge mennesker får barn og vårt kronprinspar er selvfølgelig ikke noe unntak. Men det som er det store problemet er jo at fra og med i dag og framover i uendelighet, skal vi lese og se og høre om svangerskapet, fødselen, navn, dåp, konfirmasjon, bryllup, nye barn etc., etc., etc..

Nå er det vel noen av oss som forlater denne verdens jammerdal i løpet av denne perioden, men bare vent! Alle aviser. Alle! De kommer til å være fylt side opp og side ned med i første omgang spekulasjoner om det blir jente eller gutt og hva barnet skal (bør) hete og deretter monarkiets skjebne etter at dette (stakkars) barnet er født. Og hva alle tanter fra Alfhild i Indre Enfold til Åse i Ytre Vanvare mener.

Noen av oss vil jo helst slippe hele sulamitten, men i og med dette har vi republikanere fått atskillig trangere kår.

Eller...??

Uansett gratulerer vi kronprinsparet, men håper samtidig at de etterhvert innser at den utvanningen som har skjedd av monarkiet tilsier at de bør i herr og fru "Jonny fra Stovner" snarest mulig!

Leve republikken og la oss snarest kvitte oss med det utvannede kongehuset. Det er mer blått blod i pizza-bakeren på Peppes enn det er i vårt etterhvert så borgerlige kongehus!

Frihet og Politikk [17:34]   


divider

Forseelse og straff

I disse dager hvor asylsøkere er blitt tiltalt for drap, er det mange som ønsker strengere regler for hvem som skal slippe inn her i landet. Og ikke minst at straffene som utmåles blir strengere.

For alle som synes domstolene er altfor milde i det norske demokratiet, les denne artikkelen i Aftenposten.

Alt er stort i USA, selv dommene!

Frihet og Politikk [10:03]   


divider

2. Juli 2003  
Et gjerde

Trykk for større bildeDet er lett å tenke på et gjerde som en skigard, eller et et nettinggjerde; en åpen konstruksjon for å holde noe eller noen ute eller inne.

Vi har også murer, f.eks. fengselsmurer som skal holde folk innenfor de samme murer. Som Berlinmuren en gang gjorde.

Og de fleste er sikkert enig i at det er en viss forskjell på de to begrepene.

Ikke israelerne. For å holde palestinerne ute av Israel (og uten å si noe mer om det), bestemte de seg for å bygge et gjerde de mest utsatte stedene. Og legg merke til at de benytter det engelske ordet "fence" som betyr gjerde i motsetning til "wall" som betyr (i denne sammenhengen) mur.

Trykk på bildet så får du se Israels definisjon av et gjerde!

Frihet og Politikk [10:09]   


divider

Fallskjerm? Jeg?

Fallskjerm? Jeg?Selvfølgelig vet vi at politikerne våre er noen skurker. De skal ha oss til gjøre en ting og så gjør de noe helt annet selv. F.eks. full pensjon etter 12 år på Stortinget. Moms-fri mat i storingskantinen. Subsidierte, skattefrie boliger. Gratisreiser. Sommerferie til langt ut i september. Og en rekke andre fordeler vi vanlige arbeidstakere bare kan drømme om.

Og så blir de meget opprørt over næringslivstoppenes fallskjermer og sluttpakker. Men de selv?

Da Torbjørn Jagland gikk av som partileder fikk han beholde bilen. Partiet betalte også de nødvendige skattekronene dette kostet. En total verdi på nærmere en halv million kroner. Kanskje ikke den største fallskjermen, men bra å ta med seg.

Men Torbjjørn Jagland som har vært en av de ivrigste til å kritisere andre tok i mot "gaven" med åpne armer. Og i følge ham selv er dette ingen fallskjerm, men en helt normal gave. Gadd se hva de gjorde hvis min arbeidsgiver ga meg en bil til en halv million!

Makan til folk! Fytterakker'n!

Les artikkelen i Aftenposten.

Frihet og Politikk [09:58]   


divider

15. Juni 2003  
Jeg og! Jeg og!

Valgerd Svarstad Haugland og likestillingsdirektøren (sic.) har vært frampå igjen, denne gangen mot idrettsjentene som lar seg avbilde mer eller mindre avkledd i forskjellige sammenhenger. Vi kan vel ikke vente annet fra fru Svarstad Haugland, og likestillingsdirektøren har vel ikke annet å gjøre for tiden enn å bry seg med sånt.

Så for oss som mener at folk bør leve etter Kardemommeloven, er det derfor befriende at de fleste gir jamt blaffen. Noen går sogar et skritt lenger, som de som denne artikkelen i Dagbladet har snakket med: Hva er galt i å være sex-symbol?

Ingenting! Jeg vil også være sex-symbol! Jeg og! Jeg og!

Frihet og Politikk [13:55]   


divider

17. Mai 2003  
Hurraaaaaaa!!

Trykk for større bildeEndelig noe de kan brukes til! Og så blide som de er. Jeg sier ikke mer.

Gratulerer med dagen!

Frihet og Politikk [18:42]   


divider

13. Mai 2003  
Noe for FRP?

Nå som det nærmer seg kommunevalg, er vel de fleste partier opptatt av å få så mange stemmer som mulig. Men oppslutningen rundt valgene blir dårligere og dårligere, spesielt blant ungdommen. Så politikerne bør begynne å tenke i nye baner. F.eks. som denne spanske politikeren gjør:

Stem på meg, og få billigere sex! Det er løftet en spansk politiker gir alle velgere under 25 år!

Francisco Garrido, som representerer partiet De Grønne lover unge velgerne at de skal få leie hotellrom på d堤e lokale hotellene til halv pris når de skal ha sex. Yngre mennesker i Spania, et land som har mange katolikker, bor ofte hjemme hos foreldrene mye lenger enn det som er vanlig for ungdom i andre europeiske land. Garrido mener dette gjør at mange av dem har tilfeldig sex i parker og bakseter på biler.

Les resten i Nettavisen!

Frihet og Politikk [09:16]   


divider

5. Mai 2003  
Misforstått, igjen!

Trykk for større bildeDen stakkars fru Clemet har et problem med sin politikk. Ikke bare med det hun vil si, men med hvordan andre oppfatter det hun sier. At hun ønsker å avskaffe den offentlige skolen er vel ikke akkurat nytt. Men når noen peker på at hennes planer vil føre til forskjeller i skoletilbudet blir hun fornærmet. Da er hun feilsitert og misforstått.

Hadde det ikke vært fint med politikere som tenkte i gjennom det de skulle si og så stod for det de hadde sagt etterpå? At hun er på jordet når det gjelder skolene, er det vel bare hun selv som ikke har fått med seg ennå. Uansett hvor forlokkende forslaget om friskoler og valgfrihet er, vil det helt sikkert bli segregering. Ikke bare av de flinke og mindre flinke elevene, men også etter sosial bakgrunn og hudfarge.

Nei, bruk heller pengene til å gi ungene våre et bedre tilbud alle sammen, så slipper vi kanskje noen problemer senere!

Les innlegget i VG her.

Frihet og Politikk [20:47]   


divider

1. Mai 2003  
Nytt menneske å skrive om

Så er vi igang igjen. Hildrande du! VG brukte 9 sider, Dagbladet 11 på å fortelle oss at prinsessen og forfatteren har fått en datter. Lurer på hvor mange sider Se og Hør kommer til å bruke! Det blir vel et eget blad ut av det!

Er vi så interesserte? Er det meg som faller helt utenfor? Det er jo hyggelig at de får et barn, men det var jo ikke uventet. Vi har jo hørt om det i 9 måneder allerede. Og jeg er redd det blir mer.

Nei, la oss slippe - pleeeeze! Og leve republikken!

Frihet og Politikk [20:40]   


divider

21. April 2003  
Avistørke

For en entusiastisk avisleser er påsken den desidert verste tiden på året. Ingen aviser på 4 dager! Hvis man da ser bort fra de ukebladlingnende utgavene av Dagbladet og VG påskeaften. Ikke det at man ikke får med seg det som skjer, TV og radio sender jo nyheter hele påsken og både norske og utenlandske nettaviser er tilgjengelige.

Men det er noe eget med en avis. Å holde den, bla i den, hoppe litt fram og tilbake - foreløpig er det ikke noe erstatning for den. Så hvorfor denne tørken? Jeg har vel en mistanke om at det ikke er journalistene som er problemet i redaksjonene, men som vanlig typografene. Prøv ikke å ta fra de gutta der noe og absolutt ikke noen fridager. Det er utrolig at en liten (bitteliten) gruppe mennesker skal kunne påvirke så mange. Men siden de år etter år får holde på, så har vel ikke resten av avisenes redaksjon så mye i mot å ta påskeferie heller. For de klarte jo å starte søndagsaviser. Hvis de ville, hadde det nok vært mulig å få ferske aviser i påsken også!

Frihet og Politikk [13:34]   


divider

7. April 2003  
Krigen fortsetter

Trykk for større bildeAl-Sahhaf, den irakske informasjons ministeren, insisterer på at amerikanske styrker ikke har satt sine ben i Bagdad.

"Vær du sikker; Bagdad er sikker, beskyttet. Irakerne er helter."

Han hevdet også at amerikanske soldater begår selvmord på Bagdads murer, og at de blir lært en lekse av Iraks soldater.

Så istedetfor bare å vise bilde fra krigens ødeleggelser; her er en amerikansk stridsvogn foran et av Saddams palasser med blomster!

Frihet og Politikk [15:16]   


divider

3. April 2003  
God mor?

Trykk for større bildeHvordan er en god mor? I Kvænangen kommune har barnevernet bestemt at Svanhild Jensen ihvertfall ikke er det. Har hun mishandlet sine barn? Nei! Har hun forsømt dem? Nei! Barnevernet har tatt en test av Svanhild og funnet ut han hun er "mindre begavet"! Og dette gjør at de tar barna hennes fra henne. Det har vært mange diskusjoner om dette i pressen og uten jeg vil ta stilling til testen eller resultatet av denne:

Hva gjør mennesker til gode foreldre? Jeg vet svaret: Kjærlighet og atter kjærliighet. Og om hun nå skulle være mindre begavet (hva nå det måtte bety), om hun tar vare på barna sine og er glad i dem, får de det aldri bedre noe annet sted enn hos moren sin.

Dette er voldtekt og overgrep mot et menneske og Kvænangen kommune bør snarest omgjøre sitt vedtak og la Svanhild få ta hånd om sine barn igjen.

Dette må v ikke la gå i den store glemmeboken hvor vi gjemmer all urett som begås mot andre, men vi må stå opp og slåss for Svanhild!

Les mer om dette i Dagbladet.

Frihet og Politikk [20:00]   


divider

28. Mars 2003  
Krigsspillet

Trykk for større bildeKrigen i Irak er nå inne i sin andre uke og det ser ikke ut til at de klarer å ta Saddam Hussein med det første. Selv om de "intelligente" bombene faller som hagl rundt omkring.

Selvfølgelig er han ikke lett å ta. Irakerne forsvarer seg med alle midler de har. Irak er jo invadert. Nå er vel utfallet av krigen gitt, men de har ikke klart å ta ham tidligere så det kan vel bli vanskelig nå også. Og vi bombes med "nyheter". Alle verdens aviser og fjernsynsstasjoner har jo hver flere team der nede som "rapporterer" mange ganger om dagen. Skjer det ikke noe så lager de nærmest "hjemme hos" reportasjer. Enten hos irakere eller hos de amerikansk/britiske troppene. Og hva er propaganda, hva er desinformasjon og hva er det egentlig som skjer? Krigståka har tydeligvis også rammet journalistene.

Trykk for større bildeFor oss som sitter hjemme og følger med, fortoner dette seg nærmest som et evig virvar. Et slags dataspill eller en bizarr film og med fyrverkeri i bakgrunn: "Oj, der smalt det!". "Det var en skikkelig fulltreffer" o.s.v..

Dessverre er krig bare en ting: Død og ødelggelse. Som bildet viser.

Les om krigståka og propagandaen hos BBC news. Hvis du kan arabisk, hva med Al-Jazeera?

Frihet og Politikk [14:27]   


divider

24. Mars 2003  
KRIG!!

Trykk for større bildeDet er jo så at enhver får som fortjent. Ikke det at Iraks folk har fortjent at USA sender hele sin militærmakt mot dem, men det måtte jo gå som det gjorde uansett. Så lenge USA har definert sin rolle som verdens eneste supermakt, er det jo i de som definerer hvem som er "snille" og hvem som er "slemme".

Og Saddam Hussein har jo vært "slem" ganske lenge. (Selv om det vel neppe er mer enn 20 år siden han var blant de "snille", så verden forandrer seg fort.)

Krig kan i mine øyne aldri rettferdiggjøres, det er alltid de svakeste den går utover. Dessuten vil det i Irak bli total oppløsning når kurdere, shiia-muslimer og sunni-muslimer skal dele makten seg i mellom. Det blir vel helst landet som blir delt.

Og hvis kurderne får sin egen stat, bryter helvetet ut neste gang i Tyrkia som har en stor andel kurdere i sør som da også vil ha sin egen stat. Se bare hva som skjedde i tidligere Jugoslavia!

Nei, det er ikke lett!

Vi får bare håpe at krigen snart er over med minimalt tap av menneskeliv og minimale ødeleggelser av sivile mål, men det er vel for mye å håpe på. I enhver krig finnes det bare tapere.

Les også denne lederen fra Aftenposten.

Frihet og Politikk [11:35]   


divider

En ny media-krig

Krigen mot Irak har på sin måte brakt en ny æra til krigs-reportasjene. 2. verdenskrig tilhørte nyhetsbyråene, Vietnam-krigen til Life og de store billledmagasinene og forrige Gulf krig til CNN.

Utviklingen av de digitale medier har kommet uendelig mye lenger nå enn tilfellet var i 1991 og reportasjene bærer preg av det. Dessuten er jo journalistene og fotografene med troppene helt framme ved frontlinjen. Utstrakt bruk av satelitter bringer oss reportasjene umiddelbart etter at de har intruffet. Men fremdeles er det de store nyhetsbyråene, avisene og fjernsynsstasjonene som har tyngde og økonomi nok til å holde sine folk der borte.

Men det er skjedd noe mer på nyhetsfronten siden forrige Gulf krig. Det er uendelig mange fler som er knyttet opp mot internett og henter sin informasjon om krigen derfra.

De militære hevder at denne i denne krigen er våpnene atskillig mer sofistikerte enn sist og det vi har sett til nå er jo en bekreftelse på dette. Men også nyhetsformidlingen er blitt mer sofistikert. Dessuten finnes det så utrolig mange journalister og fotografer der nede så hvem vet, kanskje vi allikevel kan få en viss balanse i det vi leser fra krigen.

Les mer om dette i OJRs artikler om den nye reportasjen, og om hvor vi henter vår informasjon om krigen. Om usensurerte weblogs her og om verdens første online krig her, her og her.

Dette er den mest oppdaterte siten om krigen.

Frihet og Politikk [09:22]   


divider

18. Mars 2003  
Så er det rett før

En kamplysten president George W. Bush ga Irak lite manøvreringsrom: Saddam Hussein og hans sønner må forlate landet innen 48 timer, hvis krig skal unngås. Det gjør han helt sikkert ikke og dermed vil USA, Storbrittania og Spania stå fram som aggressive invasjonsstyrker.

Les artikkelen fra NRK.

Frihet og Politikk [11:17]   


divider

14. Mars 2003  
Freedom fries

At amerikanerne er noe for seg selv, vet vi fra før. At de p.g.a. Frankrikes motvilje mot å angripe Irak hetser franskmennene, er vel ikke akkurat nyheter. Og når man i den amerikanske kongressen har døpt om amerikanernes pommes frites, som der borte kalles "french fries", til "freedom fries" er vel nok et bevis på at de ikke er som de burde være der borte.

Les artikkelen i Yahoo News.

Frihet og Politikk [14:31]   


divider

10. Mars 2003  
På tide?

Hva er det som er på tide? Sjekk her!

Frihet og Politikk [14:56]   


divider

3. Mars 2003  
Liv og lære

Det er fremdeles et stykke mellom liv og lære, det fikk de såkalte "levende skjold" erfare i Irak. Naivitet kan være søtt eller i det minste tilgivelig. Men å la seg forføre av en god tanke og tro at Saddam Husseins diktatoriske styre ikke vil utnytte dem for alt de er verdt er ren skjær idioti.

Nå ser det ut til at de fleste (vi får håpe alle) reiser hjem fordi de irakiske myndighetene heller vil ha dem ved broer, kraft-stasjoner og andre strategiske installasjoner enn ved sykehus, skoler og barnehager.

Les mer i Dagbladet.

O hellige enfold!

Frihet og Politikk [12:53]   


divider

27. Februar 2003  
En liten påminnelse

Trykk for større bildeI disse dager, hvor "hele Oslo" har reist på vinterferie med barna sine og hygger seg til fjells, skader det ikke med en liten påmnnelse om hvor heldige vi er.

Seks år gamle Tanjila (på bildet) jobber med kull i Calcutta i dag. Hun er blant 1000 barn som får 岠mellom 10 og 15 rupies om dagen, altså cirka kr. 1,50, av sin arbeidsgiver som kjøper kull fra fabrikker og selger til husholdninger. India tror cirka 18 millioner barn arbeider i steden for å gå på skolen. Menneskerettighetsorganisasjoner tror det er omkring 55 millioner barnearbeidere i landet.

Vi har fremdeles en lang vei og gå.

Frihet og Politikk [11:32]   


divider

11. Februar 2003  
Umenneskelig

De som kjenner meg vet hva jeg mener om dødsstraff og selv om jeg langt fra er religiøs, mener jeg av hele mitt hjerte at det å ta livet av andre mennesker ikke er noe vi skal gjøre, uansett hva slags grunner vi har og hvor gode de enn er!

Men amerikanere er et merkelig folkeferd. Det finnes våpen i stort sett alle hjem og de benytter dem flittig til å plaffe hverandre ned. Skyldige og uskyldige, voksne og barn, på gater, i barnehager, på skoler og på veien. I disse krigshissende dager, der president Bush er så hissig på å angripe Irak at han nesten må bindes fast for ikke å gyve løs på Saddam alene, er det vel kanskje ikke så merkelig å lese dette:

Trykk for større bildeI 23 år nå har Charles Laverne Singleton (44) sittet på dødscelle i Arkansas, USA. Han er ifølge legene psykotisk. Han tror fengselsveggene er besatt av djevelen. Han påstår også at fengselslegen har plantet et eller annet inn i ørene hans. Han vil drepe president Bush og dessuten legen som tvinger i ham medisin.

Myndighetene vil ha ham henrettet nå. Anker etter anker har blitt avvist.

Og nå får de lov. I går fastslo en føderall ankedomstol i St. Louis at Singletons dødsstraff skal fullbyrdes. Siden mannen er sinnssyk kan han ikke henrettes. Derfor må han først tvangsbehandles for å bli frisk nok til å dø!

Det er vel ikke så pussig da, at USA er blitt det voldelige landet det er i dag når selv samfunnet opptrer så aggressivt som dette.

Les artikkelen i Dagbladet.

Frihet og Politikk [21:26]   


divider

6. Februar 2003  
Den komplette og fullkomne idiot

En handlingslammet, arrogant idiot"En handlingslammet, arrogant idiot"

"I sannhet må De være den komplette og fullkomne idiot."

"Gjør landet, folket og Kr.F. en tjeneste: gå av!"

"Hvis du ikke ordner opp i de løgnene du har servert det norske folk, så tror jeg at du får store problemer når du en gang i fremtiden skal gjennom "porten"."

Etter å ha lest de ovennevnte utsagnene i Aftenposten, er det nesten så en skulle tro jeg hadde skrevet dem selv. Men det er ikke meg! Det er utdrag fra mer enn 2000 brev som har kommet til energiminister Einar Steensnæs. Vel fortjent for mannen som ikke kunne forstå at det var en strømkrise.

Stå på Einar! Med denne stilen vil vi helt sikkert slippe deg og dine i en ny regjering etter neste valg!

Tiltredes!

Frihet og Politikk [10:54]   


divider

3. Februar 2003  
Lavere matpriser?

To gull i VM 2003!!Under overskriften. "Nå skal Matprisene ned" er den arrogante, selvopptatte landbruksministeren vår frampå igjen. For ikke så lenge siden var de som ville ha billige matvarer, og dro til Sverige for å handle dem, "Harry". Nå er det plutselig viktig å få billige matvarer her hjemme. Det er ihvertfall hva overskriften sier.

Men leser man i artikkelen ser man fort at dette er kun et vanlig politisk utspill som ikke har et snev av blilligere mat i seg. Hør bare:

"Vi kan i hvert fall ikke ha noen økning i prisene slik vi hadde som resultat av jordbruksavtalen i fjor, sier han til NRK.

Det er tollsatsene som er den viktigste beskyttelsen mot konkurranse utenfra. Norge vil gå inn for å redusere tollsatsene noe, men å beholde dem høyereenn EU foreslår"

Og dette vil "sikkert" gi billigere matpriser. Jeg tror det ikke før jeg får se det!

Les hva VG skriver.

Hva Kari Traa har med dette å gjøre? Ingen verdens ting. Men det er da bedre å se på en dobbelt verdensmester (2 gull i Deer Valley 2003) istedetfor det sleipe oppsynet til landbruksministeren.

Frihet og Politikk [21:01]   


divider

29. Januar 2003  
Antikrist

Selvsagt måtte EU-debatten blusse opp igjen og det skjer jo alltid at det kommer mange bizarre og snodige utspill i den anledning. Det mest spesielle, både i 1972 og 1994, var beskrivelsen av EU som "Dyret i Åpenbaringen". Og nå er de pinadø igang med dette igjen. Hør bare:

I EU kan vi se konturene av Bibelens spådommer om at det gamle romerske riket skal gjenoppstå og at antikrist skal ha sete der, sier pastor Edvin Lobekk i Jæren Kristne Senter til Stavanger Aftenblad.

11. juli i fjor skrev vi her om at den kjente predikanten Aril Edvardsen (Sarons Dal) utnevnte Internett til "Dyret i Åpenbaringen". Dette "dyret" kan tydeligvis brukes til det meste og er antakelig det mest skremmende en (vestlands-)kristen kan tenke seg.

Ønsker du en mer dyptgående analyse (sic.) av "Dyret" og EU, kan du lese her.

Så pass opp! Halleluja!!!

Frihet og Politikk [12:59]   


divider

27. Januar 2003  
Bred støtte?

Jeg leser i Aftenposten i dag at dersom Norge blir medlem i EU, vil matvareprisene synke til svensk nivå. Det er nærmere 30%! Det er sikkert mange som kunne tenke seg å få nesten en tredel mer å rutte med enn i dag. Men allerede nå er det stemmer frampå med reservasjoner. Til Aftenposten sier Sigbjørn Gjelsvik, leder i Nei til EU, bl.a. dette: "Landbrukspolitikken i Norge er et resultat av et politisk valg, som har bred støtte i befolkningen". Bred støtte? Ja, kanskje hos politikerne. Men jeg tror at vi alle ville satt særdeles stor pris på de ekstra kronene lavere matvarepriser innebærer. Vi har tross alt verdens dyreste mat!

Les Aftenpostens artikkel her.

Frihet og Politikk [12:17]   


divider

19. Desember 2002  
Folk flest

"Populærkultur som camping, Margit Sandemo og Se og Hør blir generelt latterliggjort i de sentrale middelklassemedier. Men nå har Folk flest fått sitt eget parti", skriver Runar Døving i Klassekampen. Han fortsetter:

"For folk flest", har Frp som slagord. Det er ingen tilfeldighet. Ikke siden arbeiderbevegelsen for hundre år siden har det vært en tilsvarende folkelig bevegelse.

I Norge har man det merkelige paradoks at vi sier og tror at "Vi er alle like", samtidig som vi i andre sammenhenger gjerne sier "Det er da forskjell på folk". Den manglende innsikt til å se hierarkier har ført til at vi har mistet evnen til å analysere klasse, og det selv om det største partiet de siste hundre år har en klar klassemarkør i navnet.

Også samfunnsvitenskapen er klassebegrepet blitt vanskelig å bruke, fordi forholdene til eiendom og produksjonsmidlene alene ikke gjenspeiler forholdene i befolkningen.

Begrepet Folk flest viser derimot til klare forskjeller på et identitetsnivå.

Les om "Folk Flest" i Klassekampen.

Frihet og Politikk [14:38]   


divider

11. Desember 2002  
Skrekk og gru

Ikke vær sånn mot meg, da!Helt frem til torsdag i forrige uke, benektet Cherie Blair at hun hadde brukt den svindeldømte Peter Foster som mellommann da hun kjøpte to leiligheter for familien Blair. Foster sørget for at Cherie Blair fikk et prisavslag på cirka 750000 kroner. Konfrontert med ugjendrivelige beviser måtte hun 5. desember innrømme at dette likevel var tilfellet. Statsministerens kone ble tvunget til offentlig å beklage at "hun hadde bidratt til å skape misforståelser".

Det er forståelig at damen har problemer, men det er ganske utrolig at de har klart å få tatt et bilde som til de grader viser at hun er svært berørt av dette! Dette bildet går neppe inn i hennes eget fotoalbum!

Les historien her.

Frihet og Politikk [10:25]   


divider

10. Desember 2002  
Gratulerer

Jimmy Carter, Nobels Fredspris 2002Årets fredspris går til USAs tidligere president Jimmy Carter for hans iherdige innsats gjennom flere tiår for fredelig løsning av internasjonale konflikter, for demokrati og menneskerettigheter og for økonomisk og sosial utvikling.

Frihet og Politikk [09:58]   


divider

2. Desember 2002  
Stopp krabbene!

SV vil stoppe kongekrabbene som innvaderer Barentshavet. Dagsavisen skriver i dag:

"Stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo (SV) forlanger at norske myndigheter stopper utbredelsen av kongekrabben."

Så bare "myndighetene" får vedtatt stopp i utbredelsen av kongekrabber, så vil krabbene sikkert lojalt følge et slikt påbud og øyeblikkelig stoppe frammarsjen!

Og enda er noen forundret over vår mangel på respekt for politikere?!!

Frihet og Politikk [11:20]   


divider

29. November 2002  
Ikke kjøpe noe -dagen

I dag er det den internasjonale "Ikke kjøpe noe"-dagen eller "Buy Nothing Day" som det heter på engelsk. Hvorvidt det gjelder dagligvarer, øl og vin (er ikke de to siste også dagligvarer?) sies det ingenting om, men det er sikkert greit med handlefri dag nå før jule-rushet settes inn.

Les alt om denne dagen her.

Frihet og Politikk [12:36]   


divider

19. November 2002  
Likhet for loven?

To anonyme hvitsnippforbrytereJeg trodde at det gjaldt likhet for loven her i Norge og at enhver var uskyldig til det motsatte var bevist i en rettsak og vedkommende dømt.

Dette er et meget viktig prinsipp som bidrar til at ingen skal føle seg dømt på forhånd. Og pressen påstår selv at de er meget opptatt av å verne siktedes indetitet i alle kriminalsaker. Når de viser bilder av voldspersoner, sladder de ansiktet og kan nesten ikke fortelle om de er etniske nordmenn eller ei.

Men de to topplederne som er blitt siktet (fremdeles ikke dømt! for finansskandalen i Finance Credit har ikke fått noe slikt vern. Uansett hva de har gjort, så er de uskyldige inntil de er dømt. Og vi vet alle hvor vanskelig det er å få dømt personer for økonomisk kriminalitet.

Men etter størrelsen på de to nevnte herrer, er det vel lite tvil om hva evt. underslåtte midler har gått til. Og for balansen skyld gjengir Retrospekt et sladdet bilde av de to nevnte herrer.

Frihet og Politikk [09:54]   


divider

11. November 2002  
Klarer de det?

Trykk for større bildeArbeiderpartiets landsmøte som ble avsluttet i helga, var forhåpentligvis det siste vi hører om personstrid og krangel om hvem som skal ha hvilke posisjoner. Siden de vedtok å bare ha en nestleder, slapp de jo også nok en opprivende strid om hvem som skulle ha det andre nestledervervet.

Vi som nærer litt sympati for partiet håper jo nå at det skal finne de fanesakene som gjør partiet stort og mektig igjen. Men hva skulle det være? Fremskrittspartiet har jo tatt mål av seg til å bli det nye arbeiderpartiet og å konkurrere med dem om sakene, kan jo bare føre til nederlag.

Og med den ledelsen Arbeiderpartiet har nå er det vel tvilsomt om de klarer å kjempe mot den karismatiske Carl I. Hagen.

Men vi får se.

Les ellers hva Dagbladet skriver om landsmøtet her og her.

Frihet og Politikk [09:51]   


divider

30. Oktober 2002  
Eliten

Eliten? Det er Det Norske Folk!Huff da! Nå har journalistene lansert en ny gruppe mennesker igjen. Denne gangen er det "Eliten" som presenteres. Og hvilken elite? Aftenposten har sin definisjon:

Undersøkelsen bygger på intervjuer som Statistisk sentralbyrå har foretatt blant det øverste sjefssjikt innen politi- og rettsvesen, Forsvaret, de største bedriftene og konsernene, organisasjonene i nærings- og arbeidsliv, kirke- og kulturliv, de store frivillige organisasjonene, forvaltning, departementer og politiske institusjoner og medier.

Det "øverste sjefssjiktet" er "Eliten"? Hva har de gjort som er så "elitistisk"? Og hvorfor i all verden skulle de stemme Frp.? De har da alltid holdt seg til de gamle, etablerte partiene og da spesielt Høyre eller AP. Er det noen som er konservative så er det vel "Eliten" (les: det "øverste sjefsjiktet").

Vi andre som heller ikke vil stemme Frp., hva er vi, da? Siden vi ikke tilhører "Eliten" må vi vel tilhøre "massen". Og dessverre er det massen (av velgere) som bestemmer utfallet av valgene her i landet og ikke "Eliten". Så hva pokker betyr det hva "Eliten" stemmer når deres stemmer ikke betyr noen ting for utfallet av et valg?

Hvorfor Aftenposten lager denne historien nå hvor det er så mye annet å skrive om, er vel knapt noen hemmelighet.

Journalistene stemmer heller ikke på Frp, og godter seg hver gang de kan gi et spark til partiet. Og de har jo alltid regnet seg til "Eliten".

Nå tror jeg ikke Carl I. og co. bryr seg særlig mye om det, spesielt ikke nå når oppslutningen om partiet stiger til de grader som det har gjort (og fortsatt gjør).

Så får vi andre som hverken tilhører "Eliten" eller kan tenke oss å stemme på Frp. tusle videre i forvissningen om at vi snart (høsten 2003) igjen blir de mest interessante menneskene for både journalister og politikere når kommunevalget nærmer seg!

Frihet og Politikk [09:36]   


divider

8. Oktober 2002  
Au da!

Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann, Gjermund Hagesæter, mener at økningen i statbudsjettet til u-hjelp i stedet bør brukes til å senke alkoholavgiftene i Norge.

Det er selvsagt et stort problem når "De Dummes Parti"s representanter får lov å uttale seg uten at de på forhånd er sensurert. Da ender det ofte opp i slike uttalelser. Det er sikkert veldig mange som mener det samme som Hagesæter, men det er jo utrolig naivt av ham å spille rett ut til dem. Det er mange som reagerer når man spiller svake grupper ut mot hverandre, men å spille de aller svakeste ut mot de aller sterkeste er det vel bare Frp. som kan få seg til å gjøre.
Snakket noen om populisme?

Frihet og Politikk [15:06]   


divider

4. Oktober 2002  
Hvor mye trenger vi egentlig?

Vi har vel alle av og til blitt frustrert over hvor liten kontroll vi har på livet vårt og i hvor stor grad livet vårt styres av de ting vi har og de vi skaffer oss etterhvert. Konfucius sa at den som eier fler enn 7 ting eies av tingene! Denne mannen har tatt over kontrollen selv og kvittet seg med alt han eier.

Frihet og Politikk [11:28]   


divider

Ingen dårlig ide

Hands up, you bastard!Dette er en tanke som har slått meg tidligere: Hvis statslederne var nødt til å gjøre opp seg imellom, ville det antakelig bli lagt ned mye mer arbeid i å finne en fredelig løsning på konflikter. Og så var det ikke nødvendig at så mange, både militære og sivile, var nødt til å lide i årevis etterpå.
Så selv om Saddam og hans nærmeste er for psykopater å regne, så er Iraks visepresident Taha Yassin Ramadan's ide noe vi kanskje burde ta til etterretning.

Frihet og Politikk [09:40]   


divider

Med en statsminister i magen

Når jeg ikke ble Storingspresident så.Denne mannens ego har det aldri vært noe i veien med. Ei heller i disse etter-stats-budsjetts-fremlegg dager. Mannen arbeider i all hemmelighet med å forberede en ren Frp. regjering før jul. Det vil nok bli litt av en julegave til det norske folk!

La gå at vi har en prest til statsminister og en homofil finansminister og en kulturminister som ser på alt som har med kultur å gjøre som om hun skulle levd for 100 år siden. Men tenk deg det laget vi få med en ren Fremskrittsparti regjering. Carl I. som Statsminister, nærmere diktaturet vil Norge aldri komme!

Frihet og Politikk [09:23]   


divider

2. Oktober 2002  
EU er fine saker!

Det er det jeg alltid har sagt: EU er fine saker! Selv om nordmenn flest (50,1%) ikke vil være medlem så må vi allikevel gjøre som de sier. Og spesielt gjelder dette avgifter. Og hva er vel mer avgiftsbelagt i dette landet enn alkohol?

Så vi hilser med glede ethvert direktiv som pålegges oss fra EU, som medfører at politikerne er nødt til å sette prisene på alkoholholdige drikkevarer ned.

Frihet og Politikk [09:36]   


divider

24. September 2002  
Høl i huet?

Dagsavisen skriver i dag:

T-baner og trikker slutter å gå en halvtime før om kvelden. Bussruter forsvinner. Billettprisene øker. Dette blir konsekvensene om ikke Oslo Sporveier får ekstrabevilgninger.

Hva er det egentlig som foregår? Har ikke alle politiske partier sagt at de skal satse på kollektiv transport? Og så lar de være å legge forholdene til rette for det området i Norge som har størst antall reisende, nemlig Stor-Oslo?

Resultatet av dette blir at et allerede dårlig tilbud blir enda dårligere og flere kommer til å benytte bil. I et allerede overbelastet veinett vil nok alle sette pris på det! Flere biler, lenger køer, mer utslipp, lenger tid og hissigere bilførere. Joda, vi går bra tider i møte.

Frihet og Politikk [09:20]   


divider

23. September 2002  
Korrupsjon III

Det kommer til stadighet frem hvordan politikere og andre i staten utnytter ordninger som vi andre bare kan drømme om. Hva med denne:

Riksrevisjonen betalte flybilletter, alle utgifter og halv diett til kona til riksrevisor Bjarne Mørk Eidem da han dro på tjenestereise til India og Portugal.

Bjarne Mørk Eidem sier til NRK at han bare har fulgt vanlig praksis (sic).

Ifølge programmet fra besøket i Portugal i februar i år bestod besøket hovedsakelig av sightseeing, reiser, lunsjer og middager. Det offisielle møtene skal til sammen vart i seks timer. I disse timene skal kona, Erna Mørk Eidem, fått tilbud om sightseeing.

Bjarne Mørk Eidem er øverste sjef for etaten som skal overvåke at departementer, etatet og statlige selskaper bruker skattebetalernes penger på en korrekt måte.

Les hele historien.

Frihet og Politikk [09:18]   


divider

20. September 2002  
Om og om igjen

Nå er de igang igjen. Utbyggingen av gassfeltet Snøhvit er blitt 3 miliarder kroner dyrere enn beregnet! Før de har begynt å bygge! Hvor stor overskridelsen vil bli når det en gang står ferdig, tør vel ingen gjette på.

Skal man le eller gråte? Det verste er at ingen gidder å bry seg og de ansvarlige får lov til å fortsette som om ingenting har hendt. Makan!

Frihet og Politikk [22:11]   


divider

19. September 2002  
Nei, nei, NEI!

rs.jpgNå har altså USA gjort det igjen. Tatt livet av en ung forbryter, Ron Shamburger. Les denne artikkelen i Aftenposten.

Jeg kan ikke få sagt det sterkt nok: Jeg er absolutt og ubøyelig i mot dødsstraff, uansett hva forbrytelsen måtte være. Det er ikke en moderne rettsstat verdig å ta livet av sine medborgere.

Det må finnes andre måter å straffe disse menneskene på, det går jo an å bruke livsvarig fengsel. Og si nå ikke at det blir dyrt! Statens penger benyttes til så mye rart allikevel.

Frihet og Politikk [13:01]   


divider

16. September 2002  
Supperåd

Styret for prisreguleringsfondet for sild. Statens premieringsråd. Nemnda for teknisk sprit. Sakkyndig råd for flyttbare innretninger. Fiskerinæringens kvinneutvalg. Den blandede polsk-norske fiskerikommisjonen. Bunad- og folkedraktrådet. Utenriksdepartementets tekstilutvalg. Utvalg for å gi uttalelse om bruk av rentemidlene i skogavgiften.

Og for ikke å glemme . . . Styret for Zoonosenheten.

Hva dette er? Jo det er noen av de 540 statlige råd og utvalg som gjør at mer enn 5400 personer kan heve fete møtehonorarer! Snakker vi fremdeles om korrupsjon?

Les artikkelen i VG.

Frihet og Politikk [22:09]   


divider

Formynderstaten

Før helgen leste vi at helseministeren ville forby røyking på alle restauranter og kantiner og idag skriver Aftenposten at Statens Strålingsvern vil innføre aldersgrense for å sole seg. I første omgang gjelder dette tydeligvis bare i solarier, men vær ikke for sikker: Innen sommeren neste år klarer de sikkert å vedta det samme for utenddørssoling.

Hva straffen blir? Kanskje 21 dager uten å få komme ut i sola!

Frihet og Politikk [10:01]   


divider

10. September 2002  
Rettferdighet?

Slapp tiltale etter beslag av 35 kg heroin

I går slapp 31-åringen tiltale i norgeshistoriens største heroinsak. Nå ønsker den asylsøkende kosovoalbaneren å bosette seg i landet.

Denne saken har forårsaket de underligste krumspring fra mange, spesielt politikere og jurister. Man kan selvsagt mene hva man vil om dette, men heldigvis fungerer rettsvesenet i Norge i denne saken.

Når politiet ikke vil gå til straffesak mot denne mannen, er det vel rimelig og anta at de har gjort noe som de ikke vil skal se dagens lys.

Ettersom Høyesterett har fastslått at politiet ikke kan holde viktige papirer unna forsvarsadvokatene, kan vi vel anta at de ikke kan benytte seg av sine innside informanter i lignende saker mer.

Selvsagt skal de verne sine kilder, men hva skal de med informanter hvis de ikke kan brukes? Og hvorfor er de plutselig så redde for informantenes liv? Jeg synes det er litt pussig.

Og for en gangs skyld har VG en artikkel som ikke har den vanlige FRP vrien, men virker (for en som kun har fulgt saken i aviser og TV) usedvanlig edruelig. Les den her.

Frihet og Politikk [22:07]   


divider

5. September 2002  
Rot!

Nei, nå roter politikere og andre som gjerne vil ha et ord med i laget det til! Rolv Wesenlund og andre vellykkede, eldre mennesker har begynt å klage sin nød, eller....?? Ja, hva er det egentlig de vil? De har ihvertfall klart og erte på seg alle yngre mennesker som synes at disse såkalte seniorene i "Seniorsaken" har det fett nok!

Og de av de eldre som virkelig har behov for hjelp og støtte har gått helt glemmeboken. For Seniorsaken tar jo all oppmerksomhet.

Og tidligere finansminister Sigbjørn Johnsen roter det til med pensjonsordningen. Enten får vi mer eller så får vi mindre pensjoner. Forstå det den som kan, jeg begriper ihvertfall ingenting. Men det ender vel opp med at alle får mindre, bortsett fra politikerne som sikkert får mer.

Og sta(t)sminister Bondevik har vært i Johannesburg i Sør Afrika og trukket opp 350 millioner kroner av hatten til bruk for å finne "alternative" energikilder. Som om vi ikke trengte de pengene til noe annet her hjemme. F.eks. bøker til skolebarna!

Og som om ikke det er nok, så legges statsbudsjettet fram om noen dager! oj, oj OJ!

Frihet og Politikk [22:05]   


divider

29. August 2002  
Quo vadis, AP?

Hvor går Arbeiderpartiet? De siste måneders bråk rundt kjønnsfordelingen i APs lederskap og kampen om nestledervervet og nå dette:

Sentrale Ap-folk sto regelrett i kø for å skjelle ut Ap-leder Thorbjørn Jagland i går for hans nedsettende påstander om Jens Stoltenberg. Det sies rett ut at Ap-leder Thorbjørn Jagland er til skade for partiet.
(Dagbladet 29.8.2002)

Om Stoltenberg er den rette lederen for AP er vel heller tvilsomt, men Jagland skulle aldri ha blitt partileder. Mannen lider tydeligvis av schizofren paranoia.

Jeg har sagt det tidligere og gjentar det gjerne: Noen mennesker må beskyttes mot seg selv, spesielt i media. Og det gjelder i aller høyeste grad Torbjørn Jagland.

Frihet og Politikk [22:03]   


divider

Så var den myten også død.

Og vi som trodde at det ikke var korrupsjon i Norge. Kanskje Denne artikkelen i Aftenposten kan få oss ned på jorda igjen?

Frihet og Politikk [09:23]   


divider

20. August 2002  
Banditter

Får full diett i 14 ferieuker

Carl I. Hagen og Jens Stoltenberg kan glede seg over full diett i store deler av ferien - enten de koser seg i Spania, på Hvaler eller er hjemme.
(VG 20.8.2002)

Var det noen som sa at våre politikere ikke er korrupte? Som vanlig er det langt mellom liv og lære hos våre politikere. De finner stadig nye måter å skattlegge de få fordeler vi har, mens de selv ikke skatter noe av sine egne. Lange ferier, diett godtgjørelse i ferier, gratis reiser, gratis bolig, subsidierte kantinepriser etc.. Hvem av oss andre kunne hatt noe av dette uten å bli fordelsbeskattet? Selv Carl I. Hagen synes tydeligvis dette er OK, han som alltid har sagt at politikere ikke skal ha noe andre ikke får. Makan til gjeng!

Les denne artikkelen i VG og døm selv!

Frihet og Politikk [22:00]   


divider

18. Juli 2002  
Øl-salg

Selvfølgelig burde øl (og vin og brennevin) også selges døgnet rundt. De er lovlige varer og det er sannelig på tide at noen av de siste formynder-reglene vi har blir fjernet.

Frihet og Politikk [09:13]   


divider

15. Juli 2002  
Etterpåklokskap

I etterpåklokskapens opphøyde visdom, har Sylvia Brustad tatt et oppgjør med seg selv og den bua som fikk hennes navn. Den ble ikke akkurat noen suksess, nei!

Frihet og Politikk [21:53]   


divider

8. Juli 2002  
Meningsmåling

Det er med meningsmålinger som med statistikk. Du kan lese dem som fanden leser bibelen. Denne gangen er det Fremskrittspartiet som er målet. Nå kan jeg jo ikke si meg uenig med målingen, for den er sikkert utført etter alle kunstens regler. Men selv om jeg er en stor motstander av partiet og alt det står for, synes jeg at alle denne type konklusjoner er farlig nær diskriminering og uthenging av en bestemt gruppe.

Hvis man leser mellom linjene i resultatet av denne målingen kommer man fram til det jeg alltid har hevdet: Fremskrittspartiet er de dummes parti!

Frihet og Politikk [11:43]   


divider

5. Juli 2002  
Norges Bank og renten

Hvorfor i all verden har politikerne overlatt til Norges Bank å avgjøre når renten skal settes opp eller ned? Renten er en vesentlig del av de unges og uetablertes utgifter (og andre for den sakens skyld) og burde ikke overlates til markedskreftene.

Vi har allerede OECDs høyeste realrente og ikke siden 1992 har den vært høyere.

Og når sjefen for Norges Bank sier at prestenes lønnsppgjør er det som fikk begeret til å renne over og finansministeren skåler for rentehoppet, da er det virkelig fare på ferde.

Hvorfor ikke gå tilbake til det inntektspolitiske samarbeidet som man hadde på store deler av 80- og 90-tallet. Nå må politikerne ta kontrollen over dette slik at vi får et helhetlig syn på både privat og offentlig økonomi.

Frihet og Politikk [21:00]   


divider

4. Juli 2002  
Dobbeltmoral?

I kjølvannet av skandalen rundt asylsøkere og advokater har NOAS (Norsk Organisasjon for Asylsøkere) gått hardt ut og sagt at advokater ikke burde håndtere asylsøkere. Dette mener NOAS heller burde tas hånd om av en organisasjon eller en pool av advokater. Dette fordi man ikke ønsker at advokatene skal løpe etter asylsøkere og tilby sine tjenester.

I fjor betalte staten 39 mill. kroner i advokathonorarer fordi alle asylsøkere har krav på fri rettshjelp.

Nå viser det seg at det en av medeierene i advokatfirmaet som har tjent mest på behandling av asylsøkere sitter i NOAS styre!

Makan!

Frihet og Politikk [20:47]   


divider

Ned, ned, NED!!!

Ja, dette kan vi skrive under på. Gjør det, NÅ!

Frihet og Politikk [12:45]   


divider

2. Juli 2002  
Korrupsjon!

Jeg har sett noen TV-program hvor man går inn med skjult kamera for avsløre svindel og svindlere, men av en eller annen grunn har jeg aldri tenkt at dette kunne skje i Norge.

Selvfølgelig kan det det og det er vel bare fordi jeg ikke ønsker at det skal skje her som gjør at korrupsjon virker så fremmed.

Men her har vi jo prakt-eksemplet på svindleren, en advokat som hjelper asylsøkere, som vil få avslag på sin asyls?, til å få bli. Med falske historier om forfølgelse og tortur.

Og så slutter det vel ikke her! Nå skal alle sakene til denne advokaten tas opp til ny vurdering (noe som selvfølgelig er rett og riktig). Og Carl I. og gjengen hans får nytt vann på mølla, dessverre med rette denne gangen!

Frihet og Politikk [20:45]   


divider

Men hvordan?

Det er mange underlige ting som skjer i verden, spesielt etter at homofile stod fram og krevde sin rett. Men det kan gi seg mange merkelige utslag. Som dette kommende kjendisbarnet til Jonas Gardell. Barnet fr fire foreldre!!!

Det er mulig det gr bra, men det store sprsmlet er:

Hvordan fikk de det til?

Frihet og Politikk [13:35]   


divider

Men hvordan?

Det er mange underlige ting som skjer i verden, spesielt etter at homofile stod fram og krevde sin rett. Men det kan gi seg mange merkelige utslag. Som dette kommende kjendisbarnet til Jonas Gardell. Barnet får fire foreldre!!!

Det er mulig det går bra, men det store spørsmålet er:

Hvordan fikk de det til?

Frihet og Politikk [13:35]   


divider

6. Juni 2002  
Sommerbetraktninger

At sommeren er kommet, er det bare å ta en tur ut for å få bekreftet. Men det store spørsmålet er nå som tidligere: Vil det vare ut sommerferien?

At våre myndigheter sløser med våre penger, er vel ikke noe nytt. Så dette er vel helt i tråd med denne oppfatningen.

Jeg har ingenting mot homofile, men jeg er veldig usikker på om det er riktig å la de adoptere. Hva med barnet som skal vokse opp med to mødre eller to fedre?

Leste forleden at kronprinsparet hadde reist til Mocambique for å se hvordan de 200.000 kronene de hadde sjenket til en god sak ble brukt. Lurer på hvor mye turen med alle små hjelpere kostet? Kanskje de heller burde tatt de pengene også og gitt til den gode saken istedetfor å reise ned?

Frihet og Politikk [13:41]   


divider

31. Mai 2002  
Verdens mektigste mann

bush.jpgPresident George Bush viste svært mangelfulle kunnskaper om sør-amerikansk demografi da han nylig møtte Brasils president.

I en samtale med president Fernando Henrique Cardoso presterte Bush å spørre om det fantes svarte personer også i Brasil.

Heldigvis kom sikkerhetsrrådgiver Condoleezza Rice Bush til unnsetning. Hun forklarte Bush at Brasil var det landet utenfor Afrika med den største andelen av fargede personer.

- Bush har fortsatt mye å lære når det gjelder Latin-Amerika, slo president Cardoso fast etter møtet skriver Der Spiegel.

Ifølge avisen skal president Bush ved en anledning - før 11. september 2001 - ha trodd at Taliban var et bayersk hornorkester.

Frihet og Politikk [08:29]   


divider

29. Mai 2002  
Dødsstraff er ulovlig!

NBeazley.jpgNapoleon Beazley var for ung til å stemme og drikke øl, men ikke for ung til å bli dømt til ddøden.

USA fornekter seg ikke! At verdens "største demokrati" og den ene gjenværende supermakt ikke har kommet lenger, er en gåte.

Fremdeles henretter de mennesker. La gå at forbrytere skal straffes strengere enn hva tilfellet er her i Norge, men dødsstraff er vel ikke veien å gå!

Det er og blir barbarisk enten man hugger hodet av dem eller steiner dem til døde som i Saudi Arabia eller henretter dem i den elektriske stol, med gass eller giftsprøyte.

Dette er ikke et opplyst land verdig!

Les om henrettelsen i Dagens VG her.

Frihet og Politikk [09:39]   


divider

19. April 2002  
Tjener rått på halvliteren

halvlitern_sak (16k image)Det er ikke ølet som er dyrt når du bestiller en halvliter i vårsola til 65 kroner.Det er markedskreftene som fungerer: Gjestene finner seg i at utestedet stikker av med 60 prosent av prisen.

Går du derimot på butikken på hjørnet, havner bare 17 prosent av ølprisen i lomma til Rimi-Hagen & Co.

Nå har prisen på øl blitt så høy at bryggeribransjen merker at folk drikker mindre øl på utestedene - og heller velger vin eller brennevinholdige drikker.

Derimot selger butikkene mer øl enn noensinne.

{mer...}
Frihet og Politikk [02:34]   


divider

10. Januar 2002  
Hva nå?

Ap-leder Thorbjørn Jagland ønsker å lede partiet fremover mens sosialdemokratiet gjenoppbygges. Han ser mange svakheter i partiets politikk, blant annet mener han at Ap ikke burde overtatt regjeringsmakten i mars 2000.

- Jeg har lyst til å lede an i det Ap som skal gjenreises, sa Jagland under presentasjonen av boka "Vår sårbare verden" torsdag, en bok han kalte det motsatte av et politisk testamente.

Uavhengig

Jagland avviste at bokutgivelsen kan settes i sammenheng med den pågående kampen om ledervervet i Ap.

- De som har fantasi kan sette dette inn i mange sammenhenger. Jeg ser det, men tenkte at søren heller, jeg lar meg ikke diktere, men vil si fra hva jeg står for som politisk leder, sa han.

Jagland fastholdt at det er tilfeldig at boken kommer fire dager før han skal kunngjøre om han stiller til gjenvalg som partileder. Selv hadde han ønsket boken utgitt før, men det viste seg at forlaget ikke kunne klare det.

Jagland ville torsdag ikke kommentere lederstriden, men holdt seg til temaene han tar opp i boken.

Bygges opp

Jagland brukte mye av bokpresentasjonen til å snakke om behovet for gjenoppbygging av sosialdemokratiske verdier, ikke minst sett i forhold til politikken dagens regjering fører.

- Vi har penger nok, men mangler virkemidler for å klare oss i en global verden. Vi trenger en sterk stat for å ta fatt ute i distriktene og for å sikre at vi bearbeider naturressursene bedre enn vi gjør i dag. Vi må ta en mer offensiv holdning. Vi trenger en klarere sosial profil og større vekt på fordelingspolitikken, sa Thorbjørn Jagland.

Stoltenberg tier

Jens Stoltenberg vil ikke si noe om hvilken rolle han ønsker å spille i Arbeiderpartiet før han møter sentralstyret mandag ettermiddag.

I ettermiddag møtte han pressen, men brukte tiden på å kommentere partileder Thorbjørn Jaglands nye bok "Vår Sårbare verden".

Mens Jagland har varslet at han vil si hva han ønsker på sentralstyremøtet, holder Stoltenberg en lavere profil. Langt de fleste fylkeslederne mener at det er galt å føre debatten om lederspørsmålet allerede nå og vil at debatten skal føres videre.

- Jeg vil ikke si noe om denne saken før møtet mandag. Det riktige er at sentralstyret får sine vurderinger først slo nestlederen fast.

[Sakset fra Dagbladet](NTB)

Frihet og Politikk [05:53]   


divider


© 2000 - 2017 Kjell Arnesen