Dette er arkivert innlegg

[an error occurred while processing this directive]
FORSIDE BLOGG PIXLER FOTOS MULTIMEDIA LINKER INFO ARKIV


« 6 ords science fiction     RetroBlogg     Forbyr all røyking »
14. November 2006  
Høl i hue?

Æsj!!I den senere tiden har vi kunnet lese om Matilsynets mange kontroller av restauranter rundt om i Norge. Og langt de fleste mener at denne typen kontroller bare er av det gode. Spesielt når man ser hvor mange restauranter som blir stengt p.g.a. mangel på hygiene, dårlig matbehandling, renhold og fasiliteter for de som skal håndtere maten.

Men det har vært nødvendig å begrense kontrollene fordi det finnes altfor få kontrollører og altfor mange restauranter, så noen slipper nok unna uansett hvor dårlige de er.

Og nå når regjeringen går inn for å fjerne godkjenningen av restaurantene, og la hvem som helst starte opp, er det vel duket for enda flere restauranter med manglende hygiene. Dette synes svært lite tilfredsstillende, det mener også bransjen selv, men det spiller nok ingen rolle her. Les bare hva Aftenposten skriver:

Forrige uke avsluttet Mattilsynet sin nasjonale tilsynskampanje, "Rent bord". Dårlig hygiene resulterte i over 60 stengte restaurant-dører, over 30 av dem i Oslo.

Mattilsynets ledelse mener årsaken til de nedslående resultatene i stor grad er inkompetente restaurantledere, og sjefen for distriktskontoret i Oslo etterlyser et strengere regelverk for godkjenning av nye serveringssteder.

Nå vil regjeringen gjøre det stikk motsatte. Allerede fra nyttår vil regjeringen fjerne ordningen som gjør det mulig for Mattilsynet å kontrollere restaurantene før de åpner.

"Når godkjenningsordningen forsvinner, frykter vi at dette vil resultere i enda flere helsefarlige restauranter neste år", sier nestleder for fagorganisasjonen NITO i Mattilsynet og seniorinspektør, Ståle Flatreit Sundseth, til Aftenposten.no.

Uten godkjenningsordningen vil Mattilsynet miste oversikten over hvilke restauranter som finnes der ute. Dessuten vil det bli lettere for useriøse aktører uten kompetanse å starte opp, mener Sundseth.

Han får støtte av NHO Reiseliv, som representerer serveringsstedene. I et høringssvar til Mattilsynet skriver organisasjonen at de ønsker at godkjenningsordningen videreføres for å unngå "utilsiktede feil og mangler." NHO Reiseliv mener det vil bli økonomisk belastende for serveringsstedene dersom de må rette opp feil og mangler i ettertid av en etablering.

Kanskje en tilsvarende ordning de har begynt med i Danmark kunne være noe? Der får man en "Smiley" på døren når restauranten har blitt kontrollert, enten "blid", "nøytral" eller "sur". Og en restaurant som mangler en "Smiley" kan man jo bare holde seg unna!Trackbacks

TrackBack URL for dette innlegget:


Under finner du linker til weblogger som referer til 'Høl i hue?' fra RetroBlogg.


© 2000 - 2017 Kjell Arnesen