Dette er arkivert innlegg

[an error occurred while processing this directive]
FORSIDE BLOGG PIXLER FOTOS MULTIMEDIA LINKER INFO ARKIV


« Mamma, jeg må tisse     RetroBlogg     Jamen på tide! »
16. September 2005  
Ikke mer?

OljeministerenI går ble styret i Statoil orientert om en ny milliardsprekk på Snøhvit-prosjektet i Finnmark. Det store gassanlegget er nå blitt 19 milliarder kroner dyrere enn det Stortinget godkjente i 2002. Den siste budsjettsprekken er på hele syv milliarder kroner.

I tillegg blir prosjektet åtte måneder forsinket. De første gassleveransene er forventet i begynnelsen av juni 2007.

Staten er majoritetseier i Statoil, med cirka 70 prosent av aksjene. Les hva VG skriver i dag:

"Jeg har tillit til de styrende organer i Statoil", sier Olje- og energiminister Widvey til VG Nett. (Yessir!)

To tidligere Statoil-sjefer har måttet gå på grunn av økonomiske overskridelser på store prosjekter. Derfor oppsto det spekulasjoner rundt nåværende sjef Helge Lunds fremtid da Snøhvit-sprekken ble kjent. Statsrådens kommentar tyder på at toppsjefen sitter trygt. (Les: Med lim i baken)

Oljeanalytiker John Olaisen mener at overskridelsene på Snøhvit skyldes dårlig arbeid fra Statoils side. (Tenkte jeg det ikke!)

"Heldigvis for selskapet har vi et skattesystem som gjør at staten tar 70-80 prosent av kostnadsoverskridelsene, så faktisk blir tapet omkring 40 øre per aksje i Statoil", sier Olaisen til NTB. (Dvs. du og jeg tar brorparten av støyten!)

Han mener overskridelsene skyldes mangel på kontroll, men vil likevel ikke gå så langt som å kritisere toppsjef Helge Lund. (Nei, en toppsjef kan jo ikke ta ansvaret for alt!)

"Dagens ledelse begynte for tolv måneder siden, så de har jo fått dette rett i fanget", sier Olaisen. (Det er ikke mye man kan få gjort på 12 måneder, vet du!)

Jeg husker den gangen 1 Mong var en budsjettsprekk på 1 milliard og alt spetakkelet rundt overskridelsene på Mongstad. Nå er det knapt noen som gidder å løfte et øyelokk. Husker du alle advarslene i valgkampen fra den siitende regjeringen om de rød-grønnes kommende overforbruk av oljepenger og at landet kom til å gå i toalettet med en rød-grønn regjering?

Dette er vel pengebruk (eller kanskje misbruk) av første klasse. Og konsekvensene for de som er innblandet? Null, ingen, nada, rien! Godt at ihvertfall Widwey har fått "sparken"!

Via VG.Trackbacks

TrackBack URL for dette innlegget:


Under finner du linker til weblogger som referer til 'Ikke mer?' fra RetroBlogg.


© 2000 - 2017 Kjell Arnesen