Dette er arkivert innlegg

[an error occurred while processing this directive]
FORSIDE BLOGG PIXLER FOTOS MULTIMEDIA LINKER INFO ARKIV


« Stille på retrospekt     RetroBlogg     Verdifull? »
23. Mai 2006  
Tollfri kvote meg både her og der

Norge, nordmenn og alkohol har alltid (vel, ihvertfall siden 1933) vært et ømt punkt for myndighetene våre. Vi er visst ikke i stand til å ta vare på oss selv slik resten av Europa er. Derfor trenger vi begrensninger. Ikke for den alkoholen vi kjøper hjemme, men for den vi tar med oss fra utlandet.

Nå reiser Gud og hvermann til utlandet opptil flere ganger i året og det er vel de færreste som tar med seg mindre enn den tillatte kvote til Norge. Det er ikke spesielt artig og bli stoppet i tollen med "litt" mer enn kvoten, men langt de fleste slipper igjennom uansett.

I EU er det ingen tollfrie kvoter. Istedet kan du ta med deg så mye du vil over grensene, såfremt det er til eget bruk. Og det er sannelig ikke småtterier de definerer til eget bruk! Men skatter og avgifter er betalt i det landet du kjøpte varene og dermed er du ferdig med det.

Ikke så i Norge! For det første må du ha vært borte i 24 timer eller mer for å få med deg den tollfrie kvoten. Og hvis du vil ha med deg mer må du betale toll og moms og alt som vondt og leit er for å få med det som er over kvoten. Men her nytter det ikke å komme med en tilhenger med øl og vin:

Får å ta inn mer enn 4 - fire - liter brennevin og/eller 27 liter vin eller øl, må du kontakte Sosial- og helsedirektoratet for tillatelse! Men i dag kan vi lese følgende "gladmelding" fra Finansministeren:

- Jeg ønsker å justere kvotereglene slik at de blir mer akseptable og samtidig samsvare dem med størrelsen på flasker og kartonger, sier SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen til VG, ifølge NTB.

Det er 24 år siden reglene sist ble endret.

I dag er det slik at man kan ta med seg 1 liter sprit og 1 liter vin eller 2 liter vin og 1 liter øl eller 4 liter øl tollfritt. Etter det nye forslaget fra regjeringen skal man kunne ta med seg enten 1 liter sprit, 1,5 liter vin og 2 liter øl, eller 3 liter vin og 2 liter øl, eller 5 liter øl.

- En vinflaske er gjerne 0,75 liter. Tre flasker er dermed over kvoten på 2 liter. Nå vil vi øke vinkvoten til totalt tre liter, slik at man enten kan ta med seg fire flasker eller en pappvin, sier Halvorsen.

Å hildrande du! Hva er poenget? Systemet med tollfri kvote bør legges ned slik at vi kan kjøpe det vi vil, hvor vi vil. Det går jo en konstant alkoholstrøm fra Sverige uansett. Og ikke fortell meg at de som kommer tilbake over grensen med sin tillatte kvote har vært borte i 24 timer.

Men antakelig er dette forslaget avlat for at SV gikk fra løftet de ga under valgkampen om å heve grensen for tollfrie kjøp over internett i utlandet fra kr. 200,- til kr. 1.500,-!Trackbacks

TrackBack URL for dette innlegget:


Under finner du linker til weblogger som referer til 'Tollfri kvote meg både her og der' fra RetroBlogg.


© 2000 - 2017 Kjell Arnesen