Dette er arkivert innlegg

[an error occurred while processing this directive]
FORSIDE BLOGG PIXLER FOTOS MULTIMEDIA LINKER INFO ARKIV


« Northern Rock II?     RetroBlogg     Julegave for musikksnobber »
30. November 2007  
Terra og kommunene

Nå begynner jeg faktisk å bli litt engstelig! Terra Securities slo seg konkurs og Citigroup har meddelt at de stenger det beryktede fondet. Og det betyr at verdien er redusert ned til 55%. Så da blir det spennende å se hvem som blir sittende med svarteper og må ta tapet. Blir det kommunene som er ledet av bygdetullingene? Er det sparebankene som eier Terra? Er det meglerne som lurte dem? Eller er det staten, dvs. oss? Les bare hva E24 skriver:

Citigroup melder torsdag ettermiddag et det stenger ned det omstridte fondet som fire norske kommuner, Rana, Narvik, Hattfjelldal og Hemnes har investert i.

I en pressemelding skriver Citigroup at det benytter seg retten til å stenge fondet og selge eiendelene siden verdien har falt under det såkalte "triggernivået".

Hvor mye kommunene nå blir påført av tap, er ikke sikkert, men det dreier seg om flere hundre millioner kroner. Citigroup opplyser at verdiene vil bli fordelt etter at alle eiendelene i fondet er solgt.

At "triggernivået" er nådd betyr at verdien av fondet har falt under 55 prosent av pålydende og kommunene har tapt 45 prosent av sin opprinnelig investering på 450 millioner kroner. På toppen av det kommer garantier på rundt 84 millioner kroner.

Terra Securities opplyste onsdag av kommunetapet var på 350 millioner kroner.

De underliggende papirene i fondet er i utgangspunktet sikre amerikanske kommuneobligasjoner, men flere ting i finansmarkedet har likevel fått verdien i fondet til å falle dramatisk.

I meldingen gjør Citigroup et poeng av at Terra Securities kjente til risikoen i produktene de solgte til kommunene.

"Citi er bekymret over å lese at investorer er påført tap som følge av sine investeringer. Tapene på investeringene er forårsaket av markedsforhold som har påvirket mange investeringer verden over, og risikoen ble opplyst til Terra Securities", heter det.

Citigroup skriver også at Terra Securities viste at produktene bare skulle selges tl sofistikerte investorer.

Faren for at vi alle må være med å dekke det disse tullingene har sølt bort er så absolutt tilstede.Trackbacks

TrackBack URL for dette innlegget:


Under finner du linker til weblogger som referer til 'Terra og kommunene' fra RetroBlogg.


© 2000 - 2017 Kjell Arnesen