Dette er arkivert innlegg

[an error occurred while processing this directive]
FORSIDE BLOGG PIXLER FOTOS MULTIMEDIA LINKER INFO ARKIV


« Bilder fra St. Patrick's Festival, Dublin 2007     RetroBlogg     Tsjernobyl-ulykken har kostet få liv »
3. April 2007  
Til ettertanke

I Aftenpostens nettutgave kunne vi i går lese at et drap som var begått i 1978 var blitt oppklart etter en mann tilstod drapet. Politiet anser tilståelsen som troverdig, og anser dermed saken for oppklart, går det fram av en pressemelding fra Østfold politidistrikt.

Gjerningsmannen har båret på den grusomme hemmeligheten i 29 år. NTB melder at tilståelsen kommer fra en person som på drapstidspunktet var mindreårig. Den kriminelle lavalder den gang var 14 år.

Inger Johanne Apenes (61) ble funnet knivdrept i sitt eget hjem i Heibergsgate 43 i Fredrikstad litt før klokken 12 lørdag 6. mai 1978. Apenes ble funnet av sønnen sin, Georg Apenes, som nå er direktør for Datatilsynet.

I et portrettintervju som stod i Morgenbladet i 2005 sier Apenes følgende:

"Det som skjedde med min mor, har aldri betydd noe for mitt syn på kriminalitet. Hvis det er noe jeg er bekymret for i norsk kriminalitetsdebatt, så er det at rehabiliteringsperspektivet er blitt helt borte."

"Jeg tror ikke at folk blir snillere av å bli tilført pine. De fleste drap er jo så vidt jeg kan se ikke planlagt, så derfor tror jeg ikke på straff i og for seg. Jeg tror at det av og til kan være klokt å holde noen mennesker unna resten av samfunnet. Men det er som oftest syke mennesker, som trenger å bli tatt vare på. Vi er villige til å gi opp stadig større deler av vår integritet og privatsfære, og tror samtidig at vi kommer til å oppnå trygghet. Men der tror jeg vi kommer til å ta grundig feil. Sånn sett er jeg pessimist."

"Jeg tror ikke drapet på min mor kunne ha vært forebygd med all verdens kameraer eller elektroniske gjerder eller dataregistre. Vi har en forestilling om at vi skal lage det perfekte samfunn, minimalisere ubehag. Det er tøv! Mennesket er grunnleggende ensomt, har det vanskelig både med seg selv og sine omgivelser. Det har aldri vært så mange uttrykk for ensomhetsfølelse, for isolasjon, for usikkerhet, flukt inn i husene, opplevelseshysteri, de reisebyråene som klarer seg best er de som selger opplevelsesreiser, pensjonister skal seile på flåte i Stillehavet."

Kanskje Apenes ord er noe til ettertanke for oss alle?Trackbacks

TrackBack URL for dette innlegget:


Under finner du linker til weblogger som referer til 'Til ettertanke' fra RetroBlogg.


© 2000 - 2017 Kjell Arnesen