Dette er arkivert innlegg

[an error occurred while processing this directive]
FORSIDE BLOGG PIXLER FOTOS MULTIMEDIA LINKER INFO ARKIV


« Fotointeressert?     RetroBlogg     En søndag ved bassenget i Kigali »
20. November 2007  
Briter svikter pubølet

Trykk for større bildeØlsalget på britiske puber er halvert siden 1979. Vin er den nye slageren, og bryggeriene ber nå om avgiftsreduksjoner for å redde ølet.

Bildet er velkjent, men kanskje ikke så relevant lenger, skal vi tro nye tall fra den britiske bryggerinæringen, som Guardian presenterer i dag.

Ikke siden depresjonstiden på 30-tallet har britene drukket mindre øl på pub.

Tallenes tale er klinkende klar:

  • Pubene selger daglig 14 millioner færre halvlitere – som er 0,568 liter i britisk væskemål – enn de gjorde i 1979. Dette er en reduksjon på hele 49 prosent.

  • Det totale ølsalget er redusert med 22 prosent i samme periode.

  • På slutten av 70-tallet konsumerte britene 90 prosent av alt ølet de drakk på pub. Tilsvarende tall i dag er 58 prosent.
Det betyr imidlertid ikke at britene konsumerer mindre alkohol. Vinsalget har økt med 26 prosent fra 2002 til 2006, mens sprit- og likørsalget har økt med 16 prosent i samme periode.

De britiske pubene er også blitt offer for et kulturelt skifte på øyriket. Nå drikker britene nemlig mer hjemme i egne stuer.

De britiske bryggeriene skylder på pris- og avgiftsnivået. The British Beer and Pub Association (BBPA) sier utviklingen forsterkes av økende priser på bygg, malt, glass, aluminium og energi.

BBPA mener også at myndighetene gir bryggeriene elendige konkurransevilkår. Siden 1997 har avgiftene på øl økt med 27 prosent, mens avgiftene på vin har økt med 16 prosent i samme periode.

"Vi mener avgiftsfordelene andre drikker har fått også bør gis til den britiske nasjonaldrikken – øl. Tiden er overmoden for å støtte vår nasjonaldrikk", sier administrerende direktør Rob Hayward i BBPA til Guardian.

Spørsmålet har også en nasjonalistisk undertone. Britene lager mye øl, men lite vin. Hayward mener derfor at den britiske regjeringen bør skjerpe seg og støtte britisk næringsliv, ikke gi fordeler til vinprodusenter i Frankrike, Italia og Spania.

Dårlig inntjening fører også til at ølprisene vil øke. Igjen er det pubene som kommer i kryssilden mellom finansdepartementet og bryggeriene.

Etter en svært trist sommer for bryggeriene, varsler de nå at prisene på øl vil øke langt over den generelle inflasjonen. Spørsmålet er om det vil hjelpe salget på hjemmebane. Bryggeriene har fortsatt en livline i en ganske omfattende eksport, en fordel pubene ikke har.

Via Aftenposten.Trackbacks

TrackBack URL for dette innlegget:


Under finner du linker til weblogger som referer til 'Briter svikter pubølet' fra RetroBlogg.


© 2000 - 2017 Kjell Arnesen