Dette er arkivert innlegg

FORSIDE BLOGG >PIXLER FOTOS MULTIMEDIA LINKER INFO ARKIV


« Englands beste pub     RetroBlogg     Gratulerer med dagen, Erik »
26. Februar 2008  
Enda en.......

At det ikke bare er Märtha som har sans for det overnaturlige i kongefamilien, kommer kanskje ikke som noen overraskelse. I salmesamlingen «Sorgen og gleden», som kommer ut onsdag, gir kronprinsesse Mette-Marit uttrykk for at det overfladiske tar for mye plass i samfunnet i dag. Og hun satser for fullt! Både som hobby-filosof og med klare ambisjoner om å overgå svigerinnen i bruk av floskler! Les bare hva VG skriver i dag:

Det er i salmen «Ingen vinner frem til den evige ro», fremført av spellemanns-prisvinner Susanne Sundfør, at Mette Marit tar et oppgjør med det overfladiske.

Om salmen skriver kronprinsessen: «En salme som bringer fram noen av kristendommens mange paradokser. (...) Vi må kjempe alvorlig og trenge oss fram, men vi får alt av bare nåde. Det fine med denne sterke teksten er at den maner oss til å gi alt for å finne kjernen, det egentlige. (...) Salmen er et opprør mot den tiden vi lever i. Den uttrykker klart en pietisktisk livsholdning, men i lys av alt det overfladiske som tar mye plass i samfunnsbildet i dag, blir raskt pietismen ganske relevant.»

Henrik Wergelands salme «Den prektigkledde sommerfugl» forteller kronprinsessen om et under av skapelse og forvandling; sommerfuglunderet - fra slimete larve, via en gråbrun «likkiste» av en puppe - før den uvirkelige og skjøre skjønnhet folder seg ut!

Mette-Marit forteller også at hun har samlet sommerfugler i glasskasser siden en Pris-tur for mange år siden. Hun har en sommerfugl over sengen. Og èn innemurt i veggen på badet på Skaugum:

"Et under, hjelpeløst innesperret, uten å kunne bruke sine vakre vinger, og uten at noen kan ha glede av synet av den. Men jeg vet den er der..."

Oppgjør med det overfladiske? Hvis hun skal ta et oppgjør med det overfladiske burde hun først gått i seg selv og sett på sine kongelige slektninger. Det er en overfladisk gjeng, det!

Og så har jeg aldri forstått hvordan noen kan "pynte" opp veggene hjemme med døde dyr, uansett om det er sommerfugler eller elghoder. Og burde ikke hun, med sitt "pietistiske", kristne livssyn, avstå fra slikt?

Nå venter vi at kronprinsen kommer på banen som læstadianer eller pinsevenn eller som scientolog!

Leve republikken!Trackbacks

TrackBack URL for dette innlegget:


Under finner du linker til weblogger som referer til 'Enda en.......' fra RetroBlogg.


© 2000 - 2017 Kjell Arnesen