Dette er arkivert innlegg

[an error occurred while processing this directive]
FORSIDE BLOGG PIXLER FOTOS MULTIMEDIA LINKER INFO ARKIV


« Bare til orientering     RetroBlogg     Apropos "negerkonge"-debatten »
7. Desember 2006  
Vann på Mars!

Vann på Mars

Så fikk de da endelig beviset for det de har lett etter i alle disse årene. Bevis for at det fantes og finnes vann på Mars. Skjønt helt sikre kan de vel neppe være før de har funnet det "live". Men tegnene er tydelige.

De to bildene, som er vist her, er tatt med 6 års mellomrom og viser tydelige spor av at det har rent vann der. Og vann er som kjent grunnlaget for liv. Så diskusjonen om det er/har vært liv på Mars har skutt fart igjen. Aftenposten skriver i dag følgende:

NASA mener å ha funnet bevis for at det nylig har eksistert rennende vann på den røde planeten, melder nyhetsbyrået AP.

Forskerne har studert bilder av Mars tatt av romfartøyet Mars Global Surveyor. Bildene viser det som kan være ferske endringer på overflaten av Mars, som kan være forårsaket av rennende vann.

Funnene er publisert i tidsskriftet Science.

"Dette er en av de største nyhetene fra Mars på mange år", sier romfartsekspert Erik Tandberg i en pressemelding fra Norsk Romsenter.

"Disse funnene kommer sikkert til å få diskusjonen om liv på Mars til å blusse opp igjen", tror han.

Vann og en stabil varmekilde er avgjørende faktorer for at det kan eksistere eller en gang har eksistert liv på planeten.

"Dette viser hvor viktig det er å lete etter liv på Mars, enten det er liv som eksisterer nå, eller liv som har eksistert i fortiden", sier astrobiolog Bruce Jakosky ved University of Colorado i Boulder.

"Dette er enda en grunn til å tro at det kan finnes liv der", sier han.

Det er kjent at det finnes is ved Mars' polområder. Topografien på overflaten tyder også på at det fantes vann på Mars for millioner av år siden.

Den siste forskningen tyder på at det kan ha vært flytende vann på Mars helt nylig. Forskere ved Malin Space Science Systems i San Diego har sammenlignet bilder av to tørre elveleier tatt i 1999 og 2001 med nye bilder, tatt i 2004, av de samme elveleiene.

Ifølge forskerne viser de nyeste bildene lyse avleiringer i elveleiene som ikke var der på de eldste bildene. Forskerne konkluderer med at avleiringene er leire, salt eller rim avsatt av vann som har rent gjennom elveleiet.

Ekstremt lave temperaturer og lavt trykk gjør at at vann på Mars bare kan være flytende i kort tid før det vil bli til gass eller is.

Du kan lese mer om dette hos Jet Propulsion Laboratory og Mars Global Surveyor. Siste ord er helt sikkert ikke sagt eller skrevet om dette.Trackbacks

TrackBack URL for dette innlegget:


Under finner du linker til weblogger som referer til 'Vann på Mars!' fra RetroBlogg.


© 2000 - 2017 Kjell Arnesen