Dette er arkivert innlegg

FORSIDE BLOGG >PIXLER FOTOS MULTIMEDIA LINKER INFO ARKIV


« Gratulerer med dagen!     RetroBlogg     i....hvafornoe? »
31. Januar 2007  
Serien som forandret TV

Good God. It's Laura Palmer!For 17 år siden gikk David Lynch's Twin Peaks som en farsott verden over. Alle fulgte vi agent Dale Coopers jakt på skjønnhetsdronningen Laura Palmers morder. Og selv om vi har hatt første sesong av serien på DVD en god stund allerede, er det først i dag at andre sesong slippes. Og selv vi som har alle 33 episodene (pluss pilot episoden) på VHS (uff, så gammeldags!), skal selvfølgelig også anskaffe denne. Det er mange mørke vinterkvelder igjen til å møte agent Cooper, Audrey Horn, Leo Johnson, Leland Palmer, Killer Bob, marshall Truman og alle de andre karakterene i serien på nytt.

Selv ærverdige Aftenposten anerkjenner kultseriens betydning for etterfølgende serier. Les bare hva de skriver:

Året er 1990. Det er en fredagskveld, og gatene i Norge er folketomme.

Vi er ikke ute. Vi sitter hjemme med FBIs spesialagent Dale Cooper. Han leter etter Laura Palmers morder og unner seg med jevne mellomrom en "damn fine cup of coffee ".

"Det var skjellsettende. Jeg skjønte fort at man måtte være hjemme fredag kveld. Det var først når kveldens episode var over at taxiene kom rullende ned til byen", minnes Audun Engelstad.

Førsteamanuensis Audun Engelstad på TV- og filmutdanningen i Lillehammer har blant annet skrevet boken "Fortelling i film og TV-serier", og kaller David Lynch' TV-serie "Twin Peaks" for "en utrolig sterk TV-opplevelse".

Det store TV-fellesskapet er forlengst en saga blott, men samtidig kommer de nye, store TV-satsningene tettere og tettere. Mens det i 1990 var oppsiktsvekkende at den etablerte filmskaperen Lynch jobbet med TV, er det ingen i dag som stusser når Alan Ball, som vant Oscar for manuset til "American Beauty", velger å lage TV-serien "Seks fot under". Kan man gi "Twin Peaks" æren for TV-mediets økte status?

"Thru the darkness of Future Past
the magician longs to see
one chants out between two worlds
Fire - walk with me."

Verden ble aldri den samme igjen etter Twin Peaks.

Les hele artikkelen i Aftenposten.

Media [12:32]


divider


Trackbacks

TrackBack URL for dette innlegget:


Under finner du linker til weblogger som referer til 'Serien som forandret TV' fra RetroBlogg.


© 2000 - 2017 Kjell Arnesen