Dette er arkivert innlegg

FORSIDE BLOGG >PIXLER FOTOS MULTIMEDIA LINKER INFO ARKIV


« Jevnlig alkoholinntak er godt for hjertet     RetroBlogg     Det visste vi! »
22. Juni 2008  
Phoenix fant is på Mars(?)

NASA er overbevist om at de har funnet is på Mars.

Et lyst materiale åpenbarte seg planeten da NASA-fartøyet Phoenix Mars Lander gravde en liten grøft i bakken på planeten. Fire dager senere var materialet borte.

"Det må ha vært is", sier Peter Smith ved University of Arizona i Tucson til NASAs nettsider. Smith arbeider med å tolke dataene fra fartøyet på den røde planeten.

Nederst i artikkelen vises NASAs animasjon av fenomenet. Bildene som veksler er tatt med fire dagers mellomrom og viser at det hvite materialet er blitt borte.

"Disse små klumpene som forsvinner fullstendig i løpet av få dager, er et perfekt bevis på at det er is. Vi stilte spørsmål om det kunne være salt. Salt kan ikke gjøre det", sier Smith.

Klumpene lå på bunnen av en grøft som forskerne kaller «Dodo-Goldilocks». Grøften ble gravd 15. juni av robotarmen til Phoenix Mars Lander. Dette var den 20. marsdagen (sol 20) etter at fartøyet landet på mars. På sol 24 var flere av bitene blitt borte.

Også ved en senere graveoperasjon har robotarmen til Phoenix Mars Lander støtt på et hardt materiale på omtrent samme dybde som den antatte isen ble funnet. Forskere håper at de kan ha støtt på mer is.

Seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk Romsenter sier det er en stor oppdagelse om det virkelig er funnet is på Mars.

"Hele målet med ekspedisjonen er å påvise is eller vann i en annen form", sier Brekke til tv2nyhetene.no.

"Det er det som har vært det store spørsmålet lenge. Is er ikke påvist tidligere, men man har trodd at sjansene var store for å finne is der hvor fartøyet ble satt ned", sier han.

Om man klarer å bevise at det er is, er sjansen større for at det en gang kan ha vært liv på Mars i form av mikroorganismer.

NASA vil forsøke å få prøver av stoffet over i bitte små ovner og så varme opp stoffet. Når det fordamper, vil måleinstrumenter registrere hva slags stoff det er.

Via TV2nyhetene.Trackbacks

TrackBack URL for dette innlegget:


Under finner du linker til weblogger som referer til 'Phoenix fant is på Mars(?)' fra RetroBlogg.


© 2000 - 2017 Kjell Arnesen