Dette er arkiverte innlegg  sortert p堫ategori

[an error occurred while processing this directive]
FORSIDE BLOGG PIXLER FOTOS MULTIMEDIA LINKER INFO ARKIV


Alle innlegg i kategorien "Miljø" 
18. Desember 2008  
Rekordlite is på Nordpolen

For de som fremdeles tror at det bare er skremselspropaganda at vi er i ferd med å ødelegge miljøet vårt, kan kanskje følgende som er hentet fra TV2.no være en vekker? (Selv om de klarte kunststykket å illustrere artikkelen med et bilde fra Antarktis!). Les bare:

Det har aldri vært registrert så lite is i Arktis som i 2008.

Det er FN-organet WMO som slår fast at det aldri har vært registrert så lite is i Arktis som i 2008.

Det blir også advart om mer ekstreme værtyper som følge av den globale oppvarmingen.

2008 har riktignok vært det kaldeste året hittil i dette årtusenet, men den globale oppvarmingstrenden er likevel klar, fastslår FN-organet Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) i en fersk rapport.

Arktis indikerer global oppvarming

- Det som skjer i Arktis er en av hovedindikatorene på den globale oppvarmingen. Den generelle tendensen er klar. Temperaturen på jorda stiger, sier Michel Jarraud, generalsekretær i WMO.

Siden målingene av isen i Arktis tok til i 1979, har isens omfang kun en gang tidligere vært mindre enn i år.

- Men på grunn av at isen i 2008 har vært tynnere enn noensinne, kan vi konkludere med at det siden 1979 aldri har vært så lite is i området rundt Nordpolen.

Dette året har understreket tendensen de siste 30 årene som viser at stadig blir mindre is på og rundt Nordpolen, fastslår Jarraud.

Temperaturen stiger

WMO anslår at isen i Arktis nå dekker et område på om lag 1.000 kvadratkilometer.

Til sammenligning dekket isen et område på hele 9.000 kvadratkilometer for 100 år siden.

Gjennomsnittstemperaturen i verden steg med 0,31 grader i 2008. Det er noe mindre enn den gjennomsnittlige økningen mellom 2001 og 2007.

Det er imidlertid liten grunn til å glede seg, skal man tro ekspertene.

- Tiåret vi nå er inne i er 0,2 grader varmere enn det foregående tiåret. Vi må se på dette i tiårsperspektiv, ikke år for år, sier klimaforskeren Peter Stott. Stott er ansatt i det britiske Hadley-senteret som har hjulpet WMO med rapporten.

Ekstremvær

Det blir også påpekt at de ti varmeste årene siden de internasjonale målingene startet i 1850 har kommet siden 1997.

WMO baserer rapporten på statistikk og analyser fra meteorologiske institutter i 188 land.

En rekke steder blir det meldt om vær av den ekstreme typen, som flom, omfattende tørke, hete- og kuldebølger, heter det i rapporten.

Miljø [12:26]   TrackBack (0)


divider

21. April 2008  
Sommeren blir en av de varmeste på 150 år

Så får vi håpe at vitenskapsmenne på de forskjellige meteorologiske instituttene rundt om i Europa har rett (for en gangs skyld)! Det hadde vært på tide med en varm og god sommer nå. Les bare hva Aftenposten skriver i dag:

Meteorologene er enige: Alt ligger til rette for en tørr og varm sommer. En av de varmeste somrene på 150 år spår værekspertene.

"Vi ser et positivt avvik", sier meteorolog Knut Restad ved Meteorologisk institutt til Expressen.se i Sverige.

Det betyr at årets sommer i Skandinavia til å bli tørrere og varmere enn normalt. Restad ser for seg at mai, juni og juli kan bli opptil én grad varmere enn normalen (en foregående 30-årsperiode) i Sør-Skandinavia.

Værinstituttet i Danmark (DMI) mener imidlertid at mai og juni kan bli opptil to grader varmere enn normalen.

Også den svenske væreksperten Ingemar Vänerlöv ser tegn på at årets sommer blir varm og tørr.

"Sett utfra hvordan april har vært hittil, finnes det forhåpninger om at det blir en varmere sommer enn normalt. To grader innebærer at det blir en av de varmeste somrene på 150 år", sier Vänerlöv, som også er politiker i den svenske Riksdagen.

Ved Institut Metoffice i Storbritannia er de enige med sine skandinaviske kolleger i at Europa ligger an til å få en varm og tørr sommer, ifølge Expressen.se.

Men selvom jeg ikke er født pessismist, vil jeg allikevel vente å se. Det er nå engang slik: Alle snakker om været, men ingen gjør noe med det!

Miljø [13:16]   TrackBack (0)


divider

5. November 2007  
Det er noe djevelskap!

Det er ikke ofte jeg synes synd på svenskene. Korreksjon: Det er ikke ofte det er synd på svenskene. Men jeg kan strekke meg så langt som å si at jeg føler med de stakkars beboerne i lille Tõcksfors. Etter å ha omgått nordmenn utenlands, både ved å ha fløyet med Ryan Air og vært på weekend tur med båt til Kiel, har jeg opplevet deres (les: alle andre - ikke jeg!) innebygde trang til å snakke høyest, breie seg mest (og ikke minst å være fullest) av alle. Men det er allikevel med aldri så lite skadefryd jeg leser følgende:

I mars 2004 kom Olav Thon til Töcksfors for å peke ut tomten til sitt nye kjøpesenter. Året etter åpnet det syv fotballbaner store kjøpesenteret. Siden har lille Töcksfors gått inn i en ny epoke, invadert av nordmenn, hundre år etter at Norge unnslapp en svensk invasjon.

Neste store norske prosjekt i køen, etter handelsparken, er en planlagt utbygging av et spahotell og 600 fritidsboliger ved sentrumsnære Ärtetjärn i Töcksfors, i regi av Norcap Eiendom og Follo Boligbyggelag.

Nå begynner det imidlertid å bli nok norsk for stadig flere i Töcksfors, og de tre kvinnene Tordis Carlsson, Margareta Nilsson og Inger Olofsson har tatt initiativet til en underskriftskampanje mot de norske utbyggingsplanene.

Alle de tre initiativtagerne er grunneiere i nærheten av det planlagte utbyggingsprosjektet, og er kritiske til de norske investeringene i Töcksfors generelt, og spahotellet med de tilhørende hyttene spesielt.

"Vi har valgt å bo i en liten bygd, men nå blir vi plutselig tvunget til å bo i et tettbygd strøk. Hvorfor skal vi streve for å flytte Oslos befolkning hit", spør Margareta Nilsson, som i et brev til kommunen har advart mot at et stort turistanlegg kan tiltrekke seg psykisk syke mennesker som gjør at barna ikke lenger kan føle seg trygge når de ror på tjernet eller går i skogen.

Inger Olofsson sier alle de norske investeringene kjennes ut som en invasjon, nesten som en krigføring. Hun sier at nordmennene snart har kjøpt hvert eneste sted i Töcksfors, og alt er forandret på bare få år.

Hun går på krykker etter at hun ramlet på Olav Thons kjøpesenter for tre uker siden.

"Det er jo det jeg har sagt hele tiden. Det er noe djevelskap"!

Via DN.no.

Miljø [13:46]   TrackBack (0)


divider

26. April 2007  
Vond lukt på Vestlandet

Torsdag formiddag fikk Bergen kommune flere henvendelser om en vond lukt i sentrum. VG Netts lesere på Vestlandet forteller at det ikke bare er Bergen som er utsatt for stanken. Ålesund-området og Nord-Hordaland er også plaget av vond lukt.

"Vi har ingen god forklaring på hva det er", sier Ingvar Tveit, leder for Helsevernetaten i Bergen kommune.

Men det har jeg: Bergensere stinker!

Miljø [13:26]   TrackBack (0)


divider

8. Mars 2007  
Varm og tørr sommer

Det er ikke lett å forutsi hvordan været blir. Selv vitenskapsmennene på Meteorologiske Institutt tar feil i blant. Spesielt er det vanskelig å si noe om hvordan været blir om en uke eller to. Selv 5-dagers varslene deres slår ofte feil. Så hvorfor skal man da stole på en som allerede nå kan forutsi at årets sommer kommer til å bli varm og tørr? Selvfølgelig fordi det er det vi vil høre! Les bare:

"Jeg rotet i gamle notater og kom plutselig over noe veldig interessant. Gamle karer som fisket mye i Gjesåssjøen og Vermundsjøen, fortalte meg en gang på 1950-tallet at de sjekket værutsiktene i brosmens tarmer. Feite tarmer høst og vinter betydde tørkesommer", forteller værprofet Bjørn Frang til lokalavisen Østlendingen.

Åsnes-mannen dro deretter av gårde til Gjesåssjøen, der han halte opp både brasme og abbor. Brasmenes tarmer var både feite og gulaktige. Abborenes finner viste også årets sommer blir tørr og svært varm i innlandet.

De fleste vil vel gjerne at sommeren skal bli lang og tørr, men vi må nok vente å se.

Via Aftenposten.

Miljø [11:38]   TrackBack (0)


divider

28. November 2006  
27. November 2006  
Bil?

En gang i blant tenker jeg på hvor greit det hadde vært å ha en bil. Men for det første så trenger jeg egentlig ingen og for det andre er det komplett umulig (vel, i hvert fall nesten) å finne en parkeringsplass på Frogner. Jeg husker dengang jeg hadde bil, de endeløse rundene for å finne en egnet plass. Og selv om jeg (som regel!) fant en til slutt, var den gjerne 5 - 10 minutters gange hjemmefra. Så om jeg skulle ha bil her, ville jeg absolutt hatt en fast plass å parkere den.

Men det er tydeligvis flere som har det samme problemet. Les bare hva forbruker.no skriver:

Odd Kalsnes hos A-megler på Frogner mener at potensialet er enormt hvis du kan tilby en privat parkeringsplass når du selger boligen din.

"De som kjøper en dyr bolig i sentrum, kan by inntil én million kroner ekstra for leiligheten hvis det følger med en parkeringsplass", sier han til Finansavisen.

Men også selgere av mindre og rimeligere leiligheter kan tjene gode penger på parkeringsplassen.

"For en leilighet til to millioner kroner er en parkeringsplass nå verdt rundt 400.000 kroner i områder som Majorstuen og Frogner, og opp mot en halv million hvis parkeringsplassen ligger i kjelleren", sier Kalsnes til Finansavisen.

Kan like godt la det være.......

Miljø [11:08]   TrackBack (0)


divider

28. Juni 2006  
Bruk av mobiltelefon

Bruk av mobiltelefon i det offentlige rom er blitt en pine og en plage. Det virker som om folk gir blaffen i om andre overhører telefonsamtalene deres. Eller kanskje de innbiller seg at vi ikke blir forstyrret? Vi får unnskylde de unge for de vet ikke bedre. Men vi andre får lære noen regler så blir det bedre for oss alle. En vis mann sa en gang at forskjellen på en amatør (i verste betydning av ordet) og en profesjonell bruker av mobiltelefonen var at den profesjonelle gikk for seg selv når det kom en samtale, mens amatøren besvarte den der han (svært ofte hun) satt.

Derfor bør du lese dette innlegget på "Waiterrant" om en kelners forslag til kjøreregler for bruk av mobiltelefonen. Riktignok på engelsk, men det klarer du nok. Les, lær og gjør!

Miljø [11:44]   TrackBack (0)


divider

7. Januar 2003  
Kaos-landet

Trykk for større bildeHva er det som har skjedd med bilistene i dette landet? I tidligere år var det aldri så stort kaos hver gang det kom snø som det er i dag. La gå at den første snøen skaper litt ekstra problemer, men hvorfor i all verden fortsetter kaoset hvis det snør mer?

Kan det være alle de snøfattige vintrene som har gitt oss en masse bilister som ikke takler vinterføret, eller er det de piggfrie dekkene som har skylda?

Les om kaoset i Dagbladet.

Miljø [10:00]   


divider

15. November 2002  
Vått

Mens vi her hjemme labber rundt i en halvmeter med våt og slapsete snø og ønsker vi var et annet sted, er det sikkert flere enn oss som også ønsker seg til et varmere land.

Les bare hva min sønn, Thomas, skriver om været i Dublin for tiden:

"Litt" regn, og så stopper alt opp...

Hjem fra jobben, som vanligvis tar 10-15 minutter tok nesten to timer i går ettermiddag. Gjennom en sjø av regnvann. I dag morges hadde vannet rent ned til N3, og jeg så fem-seks biler som svømte rundt i vannmassene der...

I dag får vi gå kl halv to fordi det er så få som har kommet, og for at de som har kommet skal komme seg hjem til vanlig tid - det tar jo mange timer for mange å kjøre det som vanligvis tar en halvtime.

Vel, for "mitt" team gjør det jo ikke så mye, for vi skal på Pizza Hut og spise lunsj, deretter på fest og drikke øl, så det passer jo meg utmerket :-)

Miljø [14:30]   


divider

5. September 2002  
Pussig

Husker du hovedrolleinnehaveren fra filmen "Free Willy"? Den unge spekkhoggeren Keiko? Som ble kjøpt for å settes fri og fraktet til Island hvor den ble innesperret i en fjord for å bli vill igjen? Dyr i fangenskap klarer ikke å skaffe seg mat på egenhånd så det må mates.

Etter en tid mente de som hadde ansvaret for den at den kunne klare seg selv og slapp den endelig fri. Nå var Keiko virkelig fri!

Men hva gjør Keiko? Den setter sporenstreks kursen for Norge som er ett av to land i verden som ikke har fredet alle hvaler. Og her tar den opp igjen sine gamle kunster blant menneskene. Og nå skaper Keiko bekymringer i hele verden.

Les disse artiklene i: NRK, Dagbladet og VG!!!!!

Miljø [21:18]   


divider

11. Juli 2002  
Sommer i Norge

lyn.jpgDet har vært et ekstremt vær de siste to døgn. Med utrolige nedbørsmengder og torden og lyn som det ikke har vært på mange år. Det er i følge meteorologene ikke det verste som har vært, men det ligner fælt. Det slo til og med ned i videoen hjemme! Det kom et lysglimt og et smell og så var videoen helt død! Makan!

Ellers så skal det visst bli pent vær i helgen. Kanskje det, men regn med regn (sic.)!

Miljø [20:46]   


divider

14. Mai 2002  
Frykter rask oppvarming

"Døde skoger, ørkenspredning og høyere vannstand kan ødelegge livene til mennesker og dyr raskere enn tidligere antatt."

PÅ FLUKT: Høyere havnivå utover i århundret vil tvinge folk vekk fra hjemmene deres. Foto: Terje Bringedal

Det hevder en ledende klimaekspert som har oppdaget av oppvarmingen av jordkloden går stadig fortere.

Geoff Jenkins, leder ved det anerkjente britiske Hadley Centre for Climate Prediction and Research, sa i et intervju i går at en fersk oversikt viser at utslippene av klimagasser som karbondioksid (CO2), er større enn tidligere antatt. Disse gassene får mye av skylden for at temperaturen på kloden blir høyere.

"Det ser ut til at det vil bli varmere ved slutten av århundret enn det vi tidligere har antatt", sier Jenkins til Reuters.

Krig om ferskvann?

Flere plussgrader vil lede til mer tørke og flom og at havet "spiser opp" landområder.

Mange eksperter fryker at denne situasjonen vil føre millioner av mennesker på flukt, og gjøre ferskvann til en omstridt mangelvare.

Økonomieksperter tror også at landbruk, fiskeidustri og forretningsliv vil påvirkes av klimaendringene.

Ikke nok med Kyoto-avtalen

En FN-rapport fra 2001 antydet at temeraturen på jorden ville ha øke med fem grader Celcius ved slutten av årtusenet. Nå tror Jenkins og hans kollegaer ved Hadley Center at det er snakk om langt flere graders økning.

Ifølge Jenkins vil det ikke være nok å gjennomføre Kyoto-avtalens mål om å kutte CO2-utslippene med 5,2 prosent i forhold til nivået i 1990.

"Vi måtte ha kutte utslippene med 60-70 prosent ved slutten av århundret for å stabilisere CO2-nivået", sier klimaeksperten.

EU har tidligere sagt at unionen vil ratifisere Kyoto-avtalen til sommeren. Dersom Russland og Japan også binder seg til avtalen, vil den kunne tre i kraft uten støtte fra USA, som er jordens største produsent av menneskeproduserte CO2-utslipp.

Sakset fra: VG Nett

Miljø [20:02]   


divider


© 2000 - 2017 Kjell Arnesen