Dette er arkivert innlegg

FORSIDE BLOGG >PIXLER FOTOS MULTIMEDIA LINKER INFO ARKIV


« Dagens minne blir avleggs     RetroForresten     Facebook-feber i Norge »
19. April 2007  
Turbo-3G-nett i Oslo i dag

Etter å ha utsatt neste versjon av 3G lenge, ble det i vinter klart at Telenor og Netcom knivet om hvem som skulle klare å lansere HSDPA, også kalt turbo-3G, først.

HSDPA gir i utgangspunktet rundt en mobil nedlastningsfart på 2-3 Mbit, altså en fart som tilsvarer en vanlige ADSL-linje. Dagens 3G gir bare 384 Kbit i sekundet på det beste.

I dag tok Netcom Telenor og markedet på sengen. Telia-eide Netcom hadde innkalt til pressekonferanse for å orientere om sine planer, men det viste seg å i stedet å være en lansering.

Netcom våpner sitt HSDPA-nett allerede i dag, men nettet dekker foreløpig bare deler av Oslo-gryta. Alle kunder som har en HSDPA-kompatibel telefon vil få den høyere nedlastningsfarten i løpet av dagen, forteller Netcom.

Det store spørsmålet er om Netcom nå skal sette ned bruksprisene som i dag prises per datamengde og som vil gjøre HSDPA-bruk dyrt med mindre man inngår et månedsabonnement. Netcom har foreløpig ikke sagt noe om prisene på presseseminaret som nå pågår.

Foreløpig har Netcom oppdatert 11 basestasjoner, men påpeker at man kaller dette for en pilottjeneste, men allerede i mai skal basestasjonene dekke Oslo innenfor Ring 3, forteller Arne Igesund som er tjenestesjef for data i Netcom.

Han avslører at selv om de fleste andre selskaper snakker om 2-3 MBit i sekundet, vil Netcom-brukere oppleve helt opp i 7Mbit, men det blir ikke helt med en gang.

"Tidligere terminaler lå på 1,8 megabit, nå ligger det på 3,6 megabit på nyere terminaler og de er oppgraderbare til 7,2 megabit", sier Igesund.

I tillegg har Netcom en begrensning på basestasjonene som gjør at en enkelt bruker foreløpig ikke kan få mer enn 2 megabit, men dette skal oppgraders i løpet av året.

"På opplastningshastigheten endrer vi ikke teknologien, men vi går fra 128 til 384 kilobit. Senere kommer vi med HSUPA. Da øker vi ganske bra, da vil vi se en til fem megabit avhengig av terminalene", sier Igesund.

Netcom er ikke pålagt noen krav på utbyggingen av HSDPA og vil presiserer derfor at man vil bygge ut basert på etterspørsel. Men allerede mot slutten av året lover Netcom å dekke områder der 22 prosent av befolkningen bor, noe som omfatter de sentrale delene av blant annet Bergen, Stavanger og Trondheim.

Via digi.no.

Nytt [21:04]


divider


Trackbacks

TrackBack URL for dette innlegget:
http://www.retrospekt.net/retromt/mt-tb.cgi/928

Under finner du linker til weblogger som referer til 'Turbo-3G-nett i Oslo i dag' fra RetroForresten.


Kommentarer


colossal weblog you've gain

Skrevet av Kayla Blasi den 13. Desember 2010 [08:47]


I am continually looking online for posts that can aid me. Thx!

Skrevet av Toya Boose den 1. Februar 2011 [18:50]


Skriv en kommentar









Skal informasjonen du la inn
lagres til neste besøk?









Skriv sikkerhetskoden



Dersom du trykker "Vis" for å se kommentaren din,
må du skrive inn sikkerhetskoden på nytt før du trykker "Send".

Trykk her for å kansellere kommentaren din
og returnere til
"Turbo-3G-nett i Oslo i dag".
© 2000 - 2011 Kjell Arnesen