Dette er arkivert innlegg

FORSIDE BLOGG >PIXLER FOTOS MULTIMEDIA LINKER INFO ARKIV


« Brann i Tostrups gate     RetroBlogg     Avskyelig »
7. Juli 2005  
Blogging og media

I juni gikk det et interessant program på CNN som tok opp fenomenet blogging og blogger. I USA har dette tatt virkelig av og med alle forskjellige hjelpemidler man har tilgjengelig, er det lett å sette opp en blogg og begynne å skrive.

Nå er de fleste bloggene kun en slags "dagbok" og det er begrenset hvor interessante innleggene er for andre enn bloggerens familie og venner. Men det er faktisk en del blogger som er seriøse og som blir lest av hundre tusen mennesker hver dag! Det er rimelig og anta at disse også påvirker den som leser den, noe alle kommentarene til innleggene viser.

Problemene for de etablerte mediene og da spesielt aviser skyldes flere faktorer. Men dersom nyheter og annet stoff først kommer i andre medier (som blogger), vil de etterhvert miste lesere og dermed reklamepenger og opplagstall. Mange har dessuten sluttet å lese aviser og får alle nyheter og annen informasjon via internett. Enten fra avisenes egne nettsider eller fra blogger. Dessuten sprer nyheter, rykter og påstander seg veldig fort på Internett og det er mange historier om påvirkningskraften et innlegg i en blogg kan ha (f.eks. avgangen til nyhetsoppleseren Dan Rather i USA).

Avisene tar tydeligvis dette fenomenet alvorlig for alle de store avisenes nettsider har blogger. Enten skrevet av avisens egne medarbeidere (hvorfor trenger en journalist en blogg i egen avis?) eller de lar leserne komme med sine innlegg i "leser"-blogger. Og Dagbladet (eller var det VG) har også klart det kunststykket å kalle en spalte i avisen for "Bloggen"! Hallo? Blogg er en forkortelse for Weblogg så hva gjør den da i en papirutgave?

Å få antatt et innlegg i en vanlig avis er ikke lett. Først siler de ut hva som skal inn og deretter forbeholder de seg retten til å avkorte og forandre innleggene. Sensur, enten den foregår i henhold til den berømte "redaktørplakaten" eller i alle andre former, eksisterer ikke i "bloggosfæren". Det kan ha åpenbare negative sider, personvernet kan være i fare. Og nå begynner Dagbladet å bli engstelige. Det er tydeligvis mange som benytter seg av anledningen til å komme med kommentarer i bloggene som avisen ikke kan akseptere og de vil begynne å "moderere" innleggene (kontroll av innleggene før de legges ut. Så da er vi tilbake til "Redaksjonen forbeholder seg retten til å forkorte og omskrive de innlegg som publiseres".

Men i en egen blogg kan man hevde egne meninger (som det hender jeg gjør her på Retrospekt), gjøre seg hørt og kanskje påvirke et større publikum.

Foreløpig er ikke bloggfenomenet utbredt nok her hjemme til at vi har mange kjente blogger som ikke er styrt av mediene, men det kommer sikkert. Men det finnes noen. For eksempel document.no som absolutt er verdt et besøk. Her er hva de skriver om blogging i dag:

Det er mange måter å skrive en blogg på. Noen holder seg til den personlige kommentar. Document.no formidler også utvalgte nyheter, fordi vi mener norske medier er for dårlige på verden. Igår hadde Dagsrevyen som nummer to oppslag brannfare på campingplasser! Dagsrevyen er blitt kortere og døgnet har fremdeles 24 timer. Norske medier fyller sine timer og spalter med uvesentligheter.

Flere har i den senere tid skrevet om blogging. Men få går inn på hva som konkret feiler norsk journalistikk. De snakker heller om feedback og interaktivitet. Det høres gromt ut.

Artikkelen, som handler om formidling av nyheter pluss en del andre synspunkter, er interessant selv om den innledes med litt selvskryt. Og hvis du er interessert i en litt annen nyhetsdekning enn den du får i tradisjonelle nyhetsmedier, er websiten deres en god kilde.

Media [08:58]


divider


Trackbacks

TrackBack URL for dette innlegget:


Under finner du linker til weblogger som referer til 'Blogging og media' fra RetroBlogg.


© 2000 - 2017 Kjell Arnesen