Dette er arkivert innlegg

FORSIDE BLOGG >PIXLER FOTOS MULTIMEDIA LINKER INFO ARKIV


« Dømt til å kjøpe 124.000 roser     RetroBlogg     Gratulerer med dagen, Ronny! »
12. Mars 2008  
Årets Bilde 2008 i Sverige

Trykk for større bilde

Dette er Årets Bilde, 2008 i Sverige, tatt av frilansfotografen Karl Melander. (Trykk på bildet for en større utgave.) Det ble kåret i forrige uke og har allerede høstet storm i våre naboland. Foto.no skriver:

Juryen var enig om at bildet til Melander av en etanolfabrikk i Brasil setter søkelyset på et moderne problem. I sin begrunnelse sier juryen at fotografen slår hull på troen om at etanol skal kunne frelse oss fra olje og samtidig gi oss en grønnere og renere verden. ”Bildet maner til ettertanke og gir ingen svar, bare spørsmål. Hvilken pris er vi forberedt på å betale for å ikke endre våre levesett?”

Til tross for en tilsynelatende sterk og uavhengig jury får den nå flengende kritikk fra flere hold. Kritikerne mener at bildet er forandret for mye i photoshop og at juryen har valgt bildet på falske forutsetninger.

Det danske pressefotografforbundet skriver på sine websider at bloggeren Anders Widén har funnet en annen utgave av vinnerbildet som er publisert på www.e24.se. I denne versjonen er ikke røyken på langt nær så stor og svart som på det bildet juryen har valgt som årets bilde.

I en kommentar på fotojournalistik.se mener Christian Andersson at det ville være interessant å få vite hvorfor det finnes to forskjellige versjoner av det samme bildet. Han mener dette skaper store troverdighetsproblemer for fotografer. Juryen har unngått å dele ut en egen ”Adobe award” og sier at det i årets konkurranse har vært mye mindre fikling med bilder i Photoshop enn tidligere.


Hvorvidt det er manipulering av bilder og forandre kontrasten må man gjerne diskutere, men fotografer har til alle tider etterbehandlet bildene sine (både i mørkerom og med Photoshop) for å gjøre det best mulig. Og så lenge man ikke legger til eller trekker fra noe, anser ihvertfall jeg at bilder ikke manipulert. Og så får man gjerne være uenig i det.

At bildet viser en fabrikk som fremstiller miljøvennlig etanol har også viktige miljømessige implikasjoner. Men dette kommer dessverre i annen rekke når diskusjonen går på bildet og ikke det det viser. Artikkelen i Foto.no har også en annen utgave av bildet. Les den og dann deg din egen mening om "manipuleringen".

Foto [12:39]


divider


Trackbacks

TrackBack URL for dette innlegget:


Under finner du linker til weblogger som referer til 'Årets Bilde 2008 i Sverige' fra RetroBlogg.


© 2000 - 2017 Kjell Arnesen