Dette er arkiverte innlegg sortert p堫ategori

FORSIDE BLOGG >PIXLER FOTOS MULTIMEDIA LINKER INFO ARKIV


Alle innlegg i kategorien "Foto" 
4. November 2008  
Dette er årets beste naturbilde

Trykk for større bildeHvert år på denne tiden kåres årets beste naturbilder i den internasjonale fotokonkurransen Wildlife Photographer of the Year, som arrangeres av Natural History Museum og BBC Wildlife Magazine.

Denne gangen var det amerikanske Steve Winter som tok førsteprisen, og dermed kan smykke seg med den gjeve tittelen Wildlife Photographer of the Year, med et bilde av en snøleopard. Britiske Catriona Parfitt ble kåret til Young Wildlife Photographer of the Year, med et bilde av en løve som angriper en sjiraff.

Vinnerbildet ble tatt med et av 14 fjernstyrte kameraer i Hemis High Altitude National Park i India.

Fotografen tilbragte flere måneder med å planlegge og fotografere under ekstremt kalde værforhold, gjerne helt ned i -40 grader, før han endelig fikk ønskebildet av den utrydningstruede snøleoparden i snøvær. Bildet ble tatt en tidlig morgen i mai, etter ti måneder med fotografering.

"Det er bare noen få tusen av disse dyrene igjen i villmarken. Jeg var overlykkelig over å endelig få tatt bildet jeg hadde drømt om - en vill snøleopard i sitt sanne element", uttalte Steve.

"Alt kommer sammen i dette slående bildet - snøens drama, mørkets mysterier, holdningen til den sjeldent fotograferte snøleoparden og den fengslende komposisjonen", sier Mark Carwardine, en av dommerne.

Utstyr:
Canon EOS Rebel XT + 10-22mm lens at 16mm; 1/200 sec at f16; ISO 100; waterproof camera box + Plexiglass tubes for flashes; Trailmaster 1550-PS remote trigger.

Hele 32.351 bilder fra 82 land ble sendt inn i årets konkurranse. De beste bildene i alle 17 kategoriene presenteres i en utstilling som åpner i dag på the Natural History Museum i London .

Snowstorm Leopard
© Steve Winter / Wildlife Photographer of the Year 2008

Se de alle vinnerne hos Fotopia.no.

Foto [11:32]   TrackBack (0)


divider

26. August 2008  
Ny Canon: Eos 50D

Trykk for større bildeI dag har Canon igjen lansert et nytt EOS kamera: EOS 50D. Ikke det som alle har ventet på, erstatteren til det 3 år gamle fullformatskameraet EOS 5D, men oppfølgeren til Canon EOS 40D som ble lansert for temmelig nøyaktig ett år siden.

Med dette bryter Canon sin egen fornyelses-syklus, som hittil har vært på 18 måneder for de såkalte "halv-profesjonelle" kameraene. En endring som sikkert skyldes den suksess Nikon har hatt med Nikon D300.

Og selv om EOS 50D er identisk med EOS 40D på utsiden, har de oppdatert mye. Blant annet har det fått en minnebrikke på 15.1 MP og ISO 6400 og 12800. Dessuten en LCD skjerm med høyere oppløsning.

Du kan lese om alle forbedringene og om fotositen DPreviews første-inntrykk av EOS 50D her.

Foto [13:20]   TrackBack (0)


divider

12. Mars 2008  
Årets Bilde 2008 i Sverige

Trykk for større bilde

Dette er Årets Bilde, 2008 i Sverige, tatt av frilansfotografen Karl Melander. (Trykk på bildet for en større utgave.) Det ble kåret i forrige uke og har allerede høstet storm i våre naboland. Foto.no skriver:

Juryen var enig om at bildet til Melander av en etanolfabrikk i Brasil setter søkelyset på et moderne problem. I sin begrunnelse sier juryen at fotografen slår hull på troen om at etanol skal kunne frelse oss fra olje og samtidig gi oss en grønnere og renere verden. ”Bildet maner til ettertanke og gir ingen svar, bare spørsmål. Hvilken pris er vi forberedt på å betale for å ikke endre våre levesett?”

Til tross for en tilsynelatende sterk og uavhengig jury får den nå flengende kritikk fra flere hold. Kritikerne mener at bildet er forandret for mye i photoshop og at juryen har valgt bildet på falske forutsetninger.

Det danske pressefotografforbundet skriver på sine websider at bloggeren Anders Widén har funnet en annen utgave av vinnerbildet som er publisert på www.e24.se. I denne versjonen er ikke røyken på langt nær så stor og svart som på det bildet juryen har valgt som årets bilde.

I en kommentar på fotojournalistik.se mener Christian Andersson at det ville være interessant å få vite hvorfor det finnes to forskjellige versjoner av det samme bildet. Han mener dette skaper store troverdighetsproblemer for fotografer. Juryen har unngått å dele ut en egen ”Adobe award” og sier at det i årets konkurranse har vært mye mindre fikling med bilder i Photoshop enn tidligere.


Hvorvidt det er manipulering av bilder og forandre kontrasten må man gjerne diskutere, men fotografer har til alle tider etterbehandlet bildene sine (både i mørkerom og med Photoshop) for å gjøre det best mulig. Og så lenge man ikke legger til eller trekker fra noe, anser ihvertfall jeg at bilder ikke manipulert. Og så får man gjerne være uenig i det.

At bildet viser en fabrikk som fremstiller miljøvennlig etanol har også viktige miljømessige implikasjoner. Men dette kommer dessverre i annen rekke når diskusjonen går på bildet og ikke det det viser. Artikkelen i Foto.no har også en annen utgave av bildet. Les den og dann deg din egen mening om "manipuleringen".

Foto [12:39]   TrackBack (0)


divider

11. Januar 2008  
Dyrt?

Canon EF 1200 f/5.6LDe som ikke er grepet av fotobasillen og derfor ikke har den fjerneste anelse om hvor mye et ekstra objektiv eller litt ekstrautstyr koster, bør fortsette å lese. Canons hittil (trodde jeg) dyreste teleobjektiv er en 600mm f/4.0L IS til mer enn kr. 66.000,-. Det er mye penger det, for en hobbyfotograf. Og hinsides mitt behov og ikke minst lommebok. Nå har Canon lansert en 800mm f/5.6L IS og en 200mm f/2.0L IS og når de kommer på markedet kan nok den rekorden bli slått.

Men de kommer aldri til å slå denne:

CANON EF 1200 f/5.6L til kr. 1.028.639,-!

Ja, det står det: Én million og tjueåtte tusen seks hundre og trettini kroner (som om det hadde spilt noen rolle om den hadde kostet 1.030.000!!!). Riktignok med mva inkludert! Det er nettbutikken Papyrus som regner med å få inn denne 28. januar. Tror ikke den blir noen salgssuksess.

Tror du meg ikke? Sjekk denne linken.

Foto [15:54]   TrackBack (0)


divider

15. November 2007  
Fotointeressert?

Er du fotointeressert? Og har lyst på et nytt, digitalt kamera? Hva med å gå til anskaffelse av det nye Hasselblad H3D-39 II - med søker og 39 Megapixels bakstykke? Prisen? Kun kr. 273.000,00. Joda, du leste riktig. To hundre og syttitre tusen kroner! Men du må jo ha minst ett objektiv dersom du skal ta noen bilder. Og det billigste Hasselbladobjektivet koster kr. 14.858,00. De andre ligger mellom 22.000 og 33.000!

Nå er du klar til å ta bilder med utstyr til tett oppunder kr. 300.000,-.

Lurer på hvem som kjøper sånt?

Foto [10:30]   TrackBack (0)


divider

14. November 2007  
Den "grønne" fotografen

I disse CO2 opptatte tider, hvor vi stadig oftere leser om global oppvarming og nedsmelting av polisen og isbreer, er det heldigvis også noe vi fotografer kan gjøre for å avlaste miljøet litt.

Les bare denne artikkelen i Popular Photography.

Og hvis du vil gjøre enda mer, sjekk dippeduttene du finner på samme side ved å trykke på bildet med "The Green Photographer" logoen først i artikkelen.

Foto [13:12]   TrackBack (0)


divider

9. August 2007  
Kommer sikkert, men når?

Som min trofaste leser sikkert vet, benytter jeg meg av Canon fotoutstyr og har gjort det siden Canon introduserte autofokus-modellen EOS 650 i 1987 (tidligere var det kun Nikon for meg). Og siden har jeg vært trofast Canon-bruker. For noen år siden gikk jeg over til å fotografere digitalt og følger med på lansering av nye modeller, objektiver og annet dingeldangel.

Da Canon i våres annonserte at de skulle lansere et nytt kamera, var det mange som hadde ventet at de skulle komme med arvtakeren til det populære EOS 30D. Det gjorde de ikke. De lanserte den ultimate bildemaskinen EOS 1D Mark III. Et kamera som har alt man kan ønske seg (nesten) bortsett fra en ting - nemlig prisen. Du skal enten være profesjonell (og tjene penger på å kjøpe/bruke det) eller svært entusiastisk (eller ha mange penger du ikke har noe bedre å bruke til) for å legge nesten 38.000 på bordet for kun et kamerahus (altså intet objektiv følger med) uansett hvor bra det er. Hinsides mitt behov og mine midler uansett.

Men i og med at det var kun dette kameraet som ble lansert, venter fotoverdenen med stor spenning på neste annonsering som (man spekulerer i) kommer nå i august. Og i mellomtiden har ryktene florert om hva som kommer. Ny EOS 30D (40D?), ny EOS 5D (Mark II?) eller en ny EOS 1Ds (Mark III), de to sistnevnte er forresten de eneste fullformat DSLR'ene på markedet så de har ingen konkurrenter allikevel. Og det er laget falske bilder av modellene, spesielt av den ryktede EOS 40D, (Photoshop?), falske "lekkasjer" fra Canon/importører/forhandlere om spesifikasjoner og til og med egne fora på internett som bare består av rykter!

Men Canon holder kjeft. "Det kommer en annonsering når den kommer!" Jeg må berømme de gutta der, snakker om markedsføring. Uten å love noe, uten å si et ord eller skrive en setning, summer hele Canon-verdenen på internett av rykter og spekulasjoner og gir selvsagt en masse gratis reklame til selskapet.

Og når det endelig kommer en annonsering, blir halvparten skuffet over at ryktene ikke stemte og så begynner de på'n igjen med nye modeller, nye rykter og spekulasjoner.

Og glemmer det viktigste: Uansett hvor flott kamera du har, det er ikke kameraet som tar de uforglemmelige bildene, det er fotografen!

Foto [12:52]   TrackBack (0)


divider

7. Juni 2007  
Valgets kvaler

Å skulle kjøpe et digitalt kompakt-kamera er visst ikke lett. Det finnes så utrolig mange forskjellige merker og modeller på markedet. Så da er det fint at noen nettsteder tar seg bryet med å teste forskjellige kameraer og fortelle oss om hvor bra eller dårlige de er. Så kan man velge selv ut fra pris, kvalitet og utseende.

Trodde jeg.

Men etter å ha lest testen av Canons nye IXUS 75 i Din Side og Teknofil, så er jeg ikke så sikker. Din Side skriver:

Bildekvaliteten er jevnt over god, men ikke så god som den er hos de beste i denne klassen, og med tanke på at en av våre favoritter, 800 IS, er billigere i skrivende stund, synes vi at det fremstår som et bedre kjøp, med bedre optikk og bildestabilisator.

Men, er du villig til å gå ned litt på bildekvalitet og ofre bildestabilisatoren til fordel for et lekrere og mer kompakt kamera bør du for all del vurdere Ixus 75.

Teknofil skriver:
Imponerende bildekvalitet

Til å være et kompaktkamera, kan Ixus 75 by på svært god bildekvalitet. Vi har fått fotograf Hugo Lande til å vurdere kameraets prestasjoner. Han synes kameraet stort sett imponerer og tar gode familiebilder.

Eksponeringen er som den skal være, og fargene er sterke og klare. Også nyansene er gode, noe man spesielt legger merke til ved gjengivelsen av hudtoner. Selv ved blits blir ikke nyansene vasket ut.

Så hva skal man tro? Er det "jevnt over god" eller er det "imponerende" bildekvalitet?

Kanskje man skulle kjøpe det kameraet man selv likte best.

Foto [00:00]   TrackBack (0)


divider

22. Januar 2007  
Nye modeller?

Det har lenge versert rykter og spekulasjoner på nettet om kommende digitale speilrefleks kameraer fra Canon. Og til nærmere PMA (den store amerikanske fotomessen i begynnelsen av mars i år) vi kommer, desto sterkere og kraftigere blir ryktene. Det finnes til og med et eget forum som bare håndterer disse ryktene.

Canon lanserte i fjor høst erstatteren for (min) EOS 350D, kalt 400D. Denne økte antall pixler til 10Mpix og kom med diverse annet smått og godt, spesielt automatisk fjerning av støv fra sensoren.

Og i og med de andre modellene (EOS 1D Mk II N, EOS 1Ds Mk II, EOS 5D og EOS 30D) i følge ryktesprederne er modne for utskiftning (dvs. mer enn 18 måneder gamle!) er det ikke måte på hvordan informasjonen sprer seg. Det er nok ikke mange utenfor Canon som vet hva som kommer, men alle rykter går ut på at det lanseres flere modeller i forbindelse med PMA.

Og i dag oppdaget noen at Canon, både i Hong Kong og i England hadde lagt ut en side som bare het 40D (ryktene sier at 30D vil bli erstattet av en ny modell som kommer til å hete 40D). Sidene er nå fjernet, men du kan se en kopi av en av dem her.

Jeg trodde jo at det bare var Mac-gjengen som pleide å gå helt av hengslene i slike sammenhenger, men det er det tydeligvis ikke. Selv om lanseringene (hvis de kommer) kommer i slutten av februar/begynnelsen av mars, er det altfor lenge å vente for "entusiastene".

Hvis du skal kjøpe deg et nytt Canon EOS digitalt speilrefleks (annet enn 400D) kan det være lurt å vente litt på de nye modellene. Dersom de kommer vil sikkert også de "gamle" settes ned i pris og kanskje man kan gjøre et varp?

Foto [15:06]   TrackBack (0)


divider

25. August 2005  
Sikle, sikle

eos5d.gifDet har vært mange rykter og lekkasjer om Canons nye fullformat digitale speilrefleks, Canon 5D, de siste ukene og de viste seg å være riktige! Vanlige digitale kameraer, som mitt eget EOS 350D, har en sensor som er mindre enn det vanlige 24x36mm (35mm) filmformatet vi brukte før den digitale revolusjonen. Vanligvis en faktor på undt 1,6. Dette innebærer er at et 50mm objektiv på en slik speilrefleks plutselig har blitt en 80mm tele og et vidvinkel objektiv på 28mm er blitt når et 45mm normalobjektiv. For å få et vidvinklet objektiv tilsvarende 28mm (som ikke er så veldig vidvinklet) må man ha et tradisjonelt objektiv på 18mm. Og disse objektivene er dyre, spesielt i zoom utgaver.

Canon og Nikon har allerede digitale fullformatskameraer, men disse ligger i en prisklasse som er uoverkommelig for de aller fleste amt? Fordelen ligger i at man kan utnytte all den tradisjonelle optikken man allerede har uten kompromissene. Selv om Canon EOS D5 kommer til å bli dyr, vil den ligge langt under de profesjonelle kameraene i pris. Noen fasiliteter savnes som finnes i de profesjonelle utgavene, men dette er helt sikkert til å leve med. Og den skaper selvsagt en trend. Nå får vi vente å se hva prisen blir når den kommer på markedet (allerede i oktober) og hva de andre fabrikantene, spesielt Nikon, har tenkt å gjøre med dette. I mellomtiden får vi bare drømme om et kamera med følgende data:


  12.8 megapixel fullformat CMOS sensor
  3 bps.
  Buffer på hele 60 jpeg
  9-punkt autofokus med velgbare AF innst
  2.5 tommer skjerm med 230K oppløsning
  Kompakt Magnesium alloy konstruksjon
  Brukertilpassede Picture Style bildeprosesseringsparameter inkludert
  Samtidig RAW og JPEG opptak
  Digital Photo Professional RAW programvare inkludert i pakken
  USB 2.0 Hi-Speed og Video-ut
  WFT-E1 Wireless LAN kompatibel

I mellomtiden kan du sjekke ut hva DP Review skriver om kameraet, eller hva Canon selv skriver på sine nettsider.

Foto [11:32]   TrackBack (0)


divider

10. August 2005  
Slutter med 35 mm kamera

Den britiske kjeden Dixons annonserer nå at de slutter med 35mm kamera.

Det er et sentimentalt øyeblikk, sier marketing direktør Bryan Magrath til BBC News. - 35mm kamera var de første produktene vi solgte, og fremkalling av film har vært en del av vår eksistens i mange tiår

Men tallenes tale er klar: 35mm er blitt en nisje for spesielt interesserte, og Dixons selger i dag 15 ganger flere digitalkamera enn 35mm-kamera, melder BBC News.

Foto [12:00]   TrackBack (0)


divider

30. Mai 2005  
Nytt kamera

På lørdag var jeg og hentet mitt nye Canon EOS 350D. Har ikke vært spesielt fornøyd med Canon G3. Ikke for det, bildene blir meget bra, men betjeningen av det er ikke bra. Spesielt fordi alt tar så lang tid. Slå det på, avstandsinnstillingen og ikke minst tiden det ofte tar fra du trykker på utløseren til bildet blir tatt. Som gammel speilrefleksmann er det heller ikke lett å ta bilder av noe du ser på en skjerm og ikke gjennom objektivet.

Så det er mange grunner til å bytte, men det koster jo! (Jeg har jo flere Canon speilrefleks kameraerer for film og EOS objektiver) Derfor var det med spenning jeg ladet batteriet og tok kameraet med på en liten runde på søndag. Canons 18 - 55 EF-S objektiv, som fulgte med, skal jo være et av de dårliigste objektiver Canon har laget. Men kameraet var lett å bruke, all håndtering var nesten identisk med tradisjonell Canon EOS. Litt lett (ja jeg vet, men når ddu har slept rundt på et Canon 1n HS med objektiv får du muskler!). Dessuten litt i minste laget til mine fingre og litt "plastikk" følelse. Men summa summarum virker det som et godt kjøp og det fulgte også med et 1 GB CF kort så selv om det er et 8 MB kamera bør det bli plass til en del bilder.

Har ikke sjekket kvaliteten på bildene ennå, men gjør det i løpet av dagen. (Fri i dag!) Legger også ut noen (med redusert kvalitet) på Retrospekt så kan du se selv.

Foto [08:51]   TrackBack (0)


divider

27. September 2003  
Farvel

Farvel, Kodak filmSå skjedde det som måtte skje til slutt: Kodak annonserte i går at de vil slutte å produsere film og heller investere i digitale medier. Dermed går filmen også over til den delen av himmelen der vinylplatene holder til.

Det vil sikkert eksistere film i mange år ennå, men da kun for spesielt interesserte og til kunstneriske formål. Men den store skare av fotografer har nok i løpet av få år gått helt over til å fotografere digitalt.

Dette sørger dessverre for at mye historie ikke vil bli dokumentert i årene som kommer, fordi digitaliserte bilder er et veldig flyktig element.

Les mer om dette hos Dagbladet.

Foto [12:34]   TrackBack (0)


divider

22. Januar 2003  
Digitalt drømmeutstyr

Hvis du er av de mange som har gått over fra anlaog til digital fotografering, kan det kanskje være interessant å se redaktørene i Cnets drømmeutstyr!

Foto [11:38]   


divider


© 2000 - 2017 Kjell Arnesen