Dette er arkivert innlegg

FORSIDE BLOGG >PIXLER FOTOS MULTIMEDIA LINKER INFO ARKIV


« I'm back!     RetroBlogg     Ny Canon: Eos 50D »
13. August 2008  
Hubbles liv forlenges

HubbleRomteleskopet Hubble, som har åpnet det fjerne universet for våre menneskelige øyne, skal få leve enda lenger.

8. oktober setter sju astronauter seg om bord i romferja Atlantis for å bli skutt opp til banen der Hubble kretser rundt planeten vår. I løpet av den elleve dager lange ekspedisjonen skal det 18 år gamle Hubble-teleskopet få en oppgradering som gjør at det kan fungere i minst fem nye år.

Knapt noe annet instrument har vist oss det fjerne universet slik Hubble har gjort. Sylskarpe bilder av galakser, nyfødte stjerner og voldsomme eksplosjoner har tatt pusten fra astronomer og folk flest i mange år.

Hubble har også med sine finstemte instrumenter klart å ta bilder av galakser så langt borte at vi i realiteten har sett nesten tilbake til universets opprinnelse. For når Hubble tar bilde av en galakse tolv milliarder lysår unna, blir det et bilde av hvordan galaksen så ut for tolv milliarder år siden.

Den enorme skarpheten i bildene fra Hubble er kanskje det som har forbløffet oss mest. Nå kommer bildene til å bli enda skarpere. Det viktigste vitenskapelige målet med denne siste serviceturen til Hubble er å installere et helt nytt kamera, Wide Field Camera 3.

"Dette kameraet er ett av instrumentene som vil gjøre Hubble ti ganger bedre", sier en av astronautene som skal gjøre jobben opp i rommet, John M. Grunsfeld.

Det nye kameraet fungerer på flere bølgelengder av lys, og vil gi både skarpere og mer komplette bilder av det teleskopet fokuserer mot.

Mandag 11. august feiret Hubble et jubileum. Da hadde romteleskopet gått til sammen 100.000 runder rundt jorden. Siden 1990 har den gått i bane rundt Jorden med en fart på cirka 28.000 kilometer i timen.

Via VG.no.Trackbacks

TrackBack URL for dette innlegget:


Under finner du linker til weblogger som referer til 'Hubbles liv forlenges' fra RetroBlogg.


© 2000 - 2017 Kjell Arnesen