Dette er arkivert innlegg

Mobfot048IMG_0466IMG_0443IMG_0509barcelona-20080712-1013-thumb.jpgMor94_Adine-thumb.jpgIMG_1561-thumb.jpgIMG_1599-thumb.jpgToledo-20090531-1646-thumb.jpg
FORSIDE BLOGG PIXLER FOTOS MULTIMEDIA LINKER INFO ARKIV


« Advarer mot mange megapiksler     RetroForresten      Lad opp mobilbatteriet på sekunder »
13. Mars 2009  
Gratulerer med dagen, WWW!

I dag feires en helt spesiell merkedag på det europeiske kjernefysikklaboratoriet CERN i Sveits. Det er 20 år siden fysikeren Tim Berners-Lee leverte sitt første forslag til et globalt informasjonssystem basert på hypertekst.

Eller sagt på en annen måte: Det er 20 år siden weben ble oppfunnet.

Den 13. mars 1989 sendte Berners-Lee ledelsen ved CERN et forslag til et åpent informasjonssystem basert på hyperlenking av dokumenter. Det var opprinnelig ment som et svar på CERNs interne behov for bedre styring av all intern informasjon verdørerede laboratoriets forsøk med partikkelakselleratorer og andre eksperimenter, men viste seg raskt å ha et større postensiale.

For å si det forsiktig.

Som oppfinnelse må weben sies å være helt der oppe med hjulet, boktrykkerkunsten og et fåtall andre teknologiske innovasjoner som representerer de store veiskillene i vår sivilisasjons utvikling.

Det skal sies at det nok vil være diskusjon om hvorvidt dette er det egentlige jubileet. Kanskje det heller burde markeres i august 2011, på 20-årsdagen for at den første webadressen, http://info.cern.ch/, gikk online?

Eller kanskje det burde feires i april 2013, tyve år etter at world wide web ble gjort åpent tilgjengelig på internett og den første grafiske nettleseren, Mosaic, ble lansert?

Internett som sådan er atskillig eldre. ARPANET, som er forløperen, har røtter tilbake til den kalde krigen på 1970-tallet. Og det første åpne, TCP/IP-baserte nettet, en slags internett-baby, ble fyrt opp i 1983.

Men i morgen blir det altså feiring i Sveits. Det var senioringeniør Kjetil Kjernsmo i Computas som gjorde meg oppmerskom på jubileet. Han fikk den nøyaktige datoen bekreftet av ingen ringere enn Berners-Lee selv, i denne IRC-chatten om det som har vært Berners-Lees hjertesak de siste årene; den semantiske weben, også kalt web 3.0.

Det blir en liten markering på CERN 13. mars, skriver Berners-Lee, og legger til: Det opprinnelige forslaget var bare datert «mars 1989».

Forskningsinstitusjonen CERN er de siste årene mest kjent for å huse den gigantiske partikkelakselleratoren Large Hadron Collider (LHC), som for tida er under reparasjon. Men på slutten av 1980- og begynnelsen av 1990-tallet var den arbeidsstedet til Berners-Lee - helt til webprosjektet ble så altoverskyggende at CERN i 1993 fraskrev seg alle rettigheter til teknologien.

I 1994 forlot Berners-Lee CERN for å grunnlegge World Wide Web Consortium (W3C), som skulle samle industrien om åpne standarder og sørge for at weben ville forbli en åpen plattform for innovasjon.

Det er fortsatt ingen selvfølge at den skal være det. Sterke samfunnskrefter jobber utrettelig for å ta fra deg det frie, åpne nettet.

Derfor er det et poeng å markere en slik dag, og ikke ta weben som en selvfølge. Gratulerer med dagen.

Via Dagbladet.no.

Nytt [13:04]


divider


Trackbacks

TrackBack URL for dette innlegget:
http://www.retrospekt.net/retromt/mt-tb.cgi/1171

Under finner du linker til weblogger som referer til 'Gratulerer med dagen, WWW!' fra RetroForresten.


Kommentarer


immense log you possess

Skrevet av Bernardo Arabajian den 13. Desember 2010 [10:18]


To become a effective nursing assistant, an individual should be a staff participant who is in a position take orders well. They must additionally be emotionally steady and also have a excellent offer of endurance.

Skrevet av seattle limo rates den 19. Desember 2010 [14:12]


well done!nice job!

Skrevet av ipad seotons den 19. Desember 2010 [18:35]


review myy asdxcz ootoqwpetpyk covoaaa rttqweeqw x and my name is and of the wordl. re

Skrevet av Ellis Ivel den 29. Januar 2011 [15:02]


Excellent information once again! Thanks a lot=)

Skrevet av play linerider den 31. Januar 2011 [04:45]


Wow! Thank you! I permanently needed to write on my site something like that. Can I implement a part of your post to my blog?

Skrevet av Lorina Heiskell den 2. Februar 2011 [07:35]


Skriv en kommentar

Skal informasjonen du la inn
lagres til neste besøk?

Skriv sikkerhetskodenDersom du trykker "Vis" for å se kommentaren din,
må du skrive inn sikkerhetskoden på nytt før du trykker "Send".

Trykk her for å kansellere kommentaren din
og returnere til
"Gratulerer med dagen, WWW!".
© 2000 - 2011 Kjell Arnesen